|
DACIA Klub Polska Forum Dyskusyjne Użytkowników DACII |
 |
Dział ogólny o daciach - Elektryczne przejście na kipę
WooojaS - 2013-10-03, 06:43 Temat postu: Elektryczne przejście na kipę Witam.
Jako, że mam zakrywaną kipę, to chciałbym tam czasami ogrzać w zimie powietrze - przewożę różne rzeczy... Którędy idą przewody do tylnych lamp, lub którędy najlepiej wejść na kipę z przewodami (z 3gn 12V + oświetlenie). ?
laisar - 2013-10-03, 07:57
Okablowanie samego tyłu wygląda mniej więcej tak jak na obrazku poniżej, ale najlogiczniejsze wydaje się jednak pociągnięcie zasilania z obwodu przedniego gniazdka akcesoriów / zapalniczki - czy to od niego samego, czy od puszki bezpieczników kabiny: http://www.daciaklub.pl/forum/viewtopic.php?t=2300
Dla urządzeń o większej mocy można podłączyć się także bliżej akumulatora - np w skrzynce przekaźników w komorze silnika: http://www.daciaklub.pl/forum/viewtopic.php?t=2301
Głowna wiązka przebiega w kabinie, pod progiem od strony kierowcy, pod tapicerką podłogi.
Bez względu na sposób podpięcia się na pewno warto umieścić na nowym kablu osobny bezpiecznik.
WooojaS - 2013-10-03, 08:16
Dziękuję nad człowieku za bardzo wyczerpujaca odpowiedź :) Będę musiał pociągnąć jak i stale zasilanie jak i po zapłonie, więc wiedzą podana przez Ciebie na pewno mi się przyda :)
Czy dobrze widzę, że na twoim rysunku jest pokazane przejście przez ścianę grodziowa za fotelem kierowcy?
Nie kojarzę go....
laisar - 2013-10-03, 08:26
WooojaS napisał/a: | Czy dobrze widzę, że na twoim rysunku jest pokazane przejście przez ścianę grodziowa za fotelem kierowcy? |
Tak.
Cytat: | Nie kojarzę go.... |
Nie oglądałem aż tak dobrze pickupów, ale od strony kabiny jest pewnie pod tapicerką, a od drugiej strony chyba nie wychodzić na pakę, tylko kable trafiają poniżej jej podłogi.
No, ale jak się dokładnie przyjrzysz, to na pewno znajdziesz (:
WooojaS - 2013-10-03, 09:15
No własnie nie wiem jak jest skonstruowana ściana grodziowa pomiędzy kabiną a kipą - sądziłem że jest to jedna i ta sama blacha po oby stronach.... Jednak wychodzi na to że nie :|
laisar - 2013-10-03, 09:49
WooojaS napisał/a: | sądziłem że jest to jedna i ta sama blacha po oby stronach |
No i jest - chodzi tylko o to, że podłoga części ładunkowej jest powyżej tego otworu w ściance.
WooojaS - 2013-10-03, 09:53
Aha... No i się wszystko wyjaśniło.
|
|