|
DACIA Klub Polska Forum Dyskusyjne Użytkowników DACII |
 |
Dział ogólny o daciach - Powitanie - autko marzeń:-)
Kaśka - 2014-06-15, 12:52 Temat postu: Powitanie - autko marzeń:-) Witam serdecznie - pod koniec czerwca chcę sfinalizować zakup Dusterka 4X4.
Moja konfiguracja to: wersja Ambiance (64000zł z BRC z wliczoną klimą) lub Laureate (67100zł z BRC) - napęd 4x4 z instalacją gazową (LR lub BRC).
Interesują mnie: kolor Cajou, fotele podgrzewane, klimatyzacja, tempomat, alarm, czujnik parkowania tył
Od miesiąca śledzę forum w sprawie instalacji gazowej, przez 10 lat miałam Mazdę z ową instalacją i spisywała się nienagannie:-)
Teraz się łamię w sprawie typu instalacji LR (4600 – mały zbiornik) czy BRC(3500 – to koło zapasowe, większy zbiornik – ale zależność od delara)? Czy ktoś ma BRC, jakie wrażenia?
Drugi dylemat to A czy L?
Różnica 3400zł lub 3100;-) Po za bajerami (regulacja fotela, lakierowane zderzaki, komputer pokładowy – przy gazie i tak przekłamuje;-)) JEDYNIE LUSTERKA – elekt. i PODGRZEWANE to, to co przemawia za L. Niestety nie można opcjonalnie dokupić podgrzewanych lusterek do A, a ja często w zimie biegam na biegówkach, parkuję w przysłowiowym środku lasu i zamarznięte lusterka po 3, 4 godzinach biegania tonie to co bym chciała mieć;) . Może znacie sposób na dodanie opcji podgrzewane lusterka w własnym zakresie, jak Dacia nie chce mi to udostępnić w A?:)
Co o moich dylematach sadzą użytkownicy A, a co L?
Pozdrawiam serdecznie i mam nadzieję, iż pomożecie mi rozwiązać dylematy bo czas mnie goni.
laisar - 2014-06-15, 13:22
Kaśka napisał/a: | Może znacie sposób na dodanie opcji podgrzewane lusterka w własnym zakresie, jak Dacia nie chce mi to udostępnić w A?:) |
Oczywiście:
http://www.daciaklub.pl/forum/viewtopic.php?t=440
http://www.daciaklub.pl/forum/viewtopic.php?t=4308
Samo podgrzewanie to bardzo prosta sprawa, ale nawet założenie całych lusterek elektrycznych (czyli z regulacją) to też nic trudnego, jedynie wyższe koszty.
Ale...
Kaśka napisał/a: | Drugi dylemat to A czy L? |
...przy kwocie 60-kilku tys. zł to nie wiem czy warto się bawić w przeróbki, nawet dla tych 3000 zł oszczędności...
Kaśka - 2014-06-15, 13:46
Dzięki za info:-) no właśnie akcja przeróbki może się zakończyć tak jak hak na szlaku )
Ale różnica 3 000 nie chodzi piechotką:-)...
Bardzo jestem ciekawa opinii "armii" A i L - o swoich wersjach...
Pozdrówka
laisar - 2014-06-15, 13:51
@Kaśka: Co do opinii nt różnych kwestii - wersji czy LPG takiego lub owakiego - to najlepiej zacząć od przejrzenia i przeszukania forum, bo właściwie w każdej sprawie odbyło się już wiele dyskusji.
Np http://www.daciaklub.pl/forum/viewtopic.php?t=331 i http://www.daciaklub.pl/forum/viewtopic.php?t=8344
Kaśka - 2014-06-15, 14:01
Od miesiąca czytam forum wszerz i wzdłuż (dzięki temu wiem, iż mogę za dopłatą zażyczyć sobie baniak 73 l firmy Stako, o którym nawet dealerzy nie wiedzą;-) - a podobnież wciska się idealnie) ale jakoś nie natrafiłam na konkretne:-) info o instalacji BRC do 4x4 i LR - opinie ludzi, którzy się już jeżdżą z nią 2, 3 lata. może źle szukam;-) jak sprawuje się z 4X4?
O w tej chwili znalazłam stronę www - blisko mnie ... 77l
http://lpg.slupsk.pl/Inst...ETRZNY,272.html
laisar - 2014-06-15, 14:43
Kaśka napisał/a: | jak sprawuje się z 4X4? |
Tak samo jak z 4x2, bo silniki są te same.
Dar1962 - 2014-06-15, 15:31
bardziej opłaci się wybrać Laureate niż doposażać Ambiance
Kaśka - 2014-06-15, 15:41
W takim razie na początek 1:0 dla L.
Marek1603 - 2014-06-15, 19:44
Poparz sobie w podpisy. Większość to Laureatki i to nie tylko w Dusterach. Ot taka topowa wersja. Taki kompromis.
Karenzo - 2014-06-15, 20:04
No i w Laureate jest :
Dwukolorowe zderzaki (górna część w kolorze nadwozia/dolna
część czarna)
Zewnętrzne klamki drzwi w kolorze nadwozia
Światła przeciwmgłowe
Elektrycznie regulowane lusterka boczne w kolorze czarnym
Stylizowane stalowe obręcze kół 16’’ *
Kierownica i gałka dźwigni zmiany biegów pokryte skórą
Szyby przednie regulowane elektrycznie z włącznikiem
impulsowym po stronie kierowcy
Komputer pokładowy (z informacją o temperaturze zewnętrznej)*
Zamykany, podświetlany schowek w desce rozdzielczej
Gniazdo 12 V przy tylnych siedzeniach
Lusterko w osłonie przeciwsłonecznej po stronie pasażera
Listwa ochronna na próg bagażnika
Do tego :
inna (ładniejsza ) tapicerki
klamki, pokrętła nawiewów srebrne
Ja bym brał bo bez tego duster biednie wygląda , niby małe detale ale powodują iż auto ładnie się prezentuje
Kaśka - 2014-06-15, 20:07
Tak widzę:-), nawet temat "Policzmy się Duster" to wykazał - tabelki, wykresy.
Ale mnie interesują opinie użytkowników: Laureate i Ambiance - czy z perspektywy dłuższego czasu żałują wyboru czy nie, czy brak podgrzewanych lusterek zimą - doprowadzał ich do szału;-)... a może jednak warto zainwestować 3 tys. w L?
Dominus - 2014-06-15, 20:13
Lepiej dołóż teraz i zakup wersje Laureate i będzie wiele rzeczy wykonane fabrycznie a gdybyś chciała potem różne dokładać rzeczy to wyjdzie więcej kasy i roboty
Karenzo - 2014-06-15, 20:17
Wnętrze auta jest dla kierowcy . Te 3 tyś jest właśnie za to że ma się w środku ładne auto a nie takie surowe jak polonez
ZbujMadej - 2014-06-15, 20:22
Kaśka, również miałem pomysł, żeby w celu zaoszczędzenia kilku złotych wziąć Dacię w wersji Ambiance + klima. Według mnie - nie warto. Wersja Laureate ma dużo więcej dodatków, niż tylko elektryczne lusterka :
Karenzo już trochę podał, więc edytuje jeszcze :
• Elektrycznie regulowane lusterka boczne w kolorze czarnym
• Dacia Plug&Radio (radioodtwarzacz z dużym wyświetlaczem,
CD MP3, Bluetooth®, wejście USB/jack w panelu radia, pilot do
sterowania przy kierownicy)
• Zamykany, podświetlany schowek w desce rozdzielczej
• Przednie pasy bezpieczeństwa z napinaczami pirotechnicznymi
• Kieszenie w oparciu przednich foteli
Szczegóły tutaj :
http://www.dacia.pl/media...ter_katalog.pdf
Kaśka - 2014-06-15, 20:24
fundamentum - lusterka podgrzewane
i wasze odczucia:
a - inna (ładniejsza ) tapicerki
b - pokrętła nawiewów srebrne - uśmiejecie się Panowie ale ten argument mnie przekonuje - SREBNE NAWIEWKI:-) - myślałam, iż w A też są...
Ja bym brał bo bez tego duster biednie wygląda , niby małe detale ale powodują iż auto ładnie się prezentuje[/quote] - ZGADZAM SIĘ
Nigdzie nie mogłam znaleźć kokpitu A ..... stąd pytania o róznice
W piątek byłam na jeździe próbnej - jestem zachwycona::)) - powjeżdżałam sobie na górkę w lesie, pobrodziłam między kamieniami
Kaśka - 2014-06-15, 20:29
Karenzo napisał/a: | Wnętrze auta jest dla kierowcy . Te 3 tyś jest właśnie za to że ma się w środku ładne auto a nie takie surowe jak polonez | -
to jest argument:-) dzięki
Karenzo - 2014-06-15, 20:31
Kaśka - 2014-06-15, 20:34
ZbujMadej napisał/a: | Kaśka, również miałem pomysł, żeby w celu zaoszczędzenia kilku złotych wziąć Dacię w wersji Ambiance + klima. Według mnie - nie warto. Wersja Laureate ma dużo więcej dodatków, niż tylko elektryczne lusterka :) |
- widzę, iż wielu z nas ma podobny 1 pomysł A+klima;-) - a jeśli chodzi o lusterka to podstawowym argumentem było ich podgrzewanie - zimowe wyprawy na biegówki
Kaśka - 2014-06-15, 20:37
DZIĘKI ZA FOTKI::)))
rozumiem iż 1,3 to A, a 2, 4 L?
Karenzo - 2014-06-15, 20:39
tak wszystko można sobie tutaj obejrzeć
http://www.dacia.pl/samoc...erPriceType=TTC
route2000 - 2014-06-15, 20:44
Kaśka, bierz Laureate i nie kombinuj...
Dominus dobrze gada, brakujące dodatki samodzielnie dokładane w Ambiance wychodzi drożej niż w bogatszej wersji Laureate, bo doliczają zawsze koszty robocizny.
Kaśka - 2014-06-15, 20:54
route2000 napisał/a: | Kaśka, bierz Laureate i nie kombinuj... |
- TAK JEST;-))
Dzięki za sugestie i wsparcie - chyba jestem wpływowa osóbką - wybieram L:-) . Na jeździe próbnej też była Lauretka:-)i ta tapicerka...
30 września chce podpisać umowę kupna - więc na pewno zamelduje wynik.
Teraz muszę pomęczyć jeszcze temat gazu: LR czy BRC...
Karenzo - 2014-06-15, 21:00
No to radze rozesłać oferty kupna do salonów w promieniu 300 km
Może się okazać że ktoś da oferte o 3 tyś tańszą .
A potem zawsze można wysłać informacje jaki salon proponuje ile to żeby zgarnąć klienta konkurencji zawsze mogą coś upuścić .
300 km niby daleko ale dla kilku tysięcy warto się przejechać
Kaśka - 2014-06-15, 21:06
...
Karenzo - 2014-06-15, 21:22
Skonstatuj się z , pracownik aso
http://www.daciaklub.pl/f...wprofile&u=2068
Kaśka - 2014-06-15, 21:31
Mówimy o p. Zbyszku - Zbychu504:-) - właśnie do niego skierowałam pierwsze kroki i przedstawiłam się jako konkretna klientka zainteresowana kupnem, a nie tylko oglądaniem. Z nim odbyłam jazdę próbną - przemiły człowiek, w czasie jazdy kiedy rozmawialiśmy o autku wspominałam, iż od miesiąca wertuje forum, a on powiedział, iż też jest na nim zarejestrowany:-).
Jazda próbna była przyjemnością - bez ograniczenia czasowego...
Mam nadzieję, iż zaoferuje mi najciekawszą ofertę (byłam tylko u niego - może miałam dobre wyczucie:-))bo chciałabym być słowna i zakupu dokonać właśnie u Niego;;;))))))
route2000 - 2014-06-15, 21:49
Kaśka, ja miałem w Scenicu instalację BRC i byłem zadowolony. Ani razu nie zaszwankowała, jest łatwiejsza do strojenia dla danego silnika, natomiast LR ma sterownik zablokowany i niektóre ASO nie mają dostępu do pełnego ustawienia niektórych parametrów strojenia, no i jest droższa od BRC. Jakościowo nie ustępują, tak jak jedni wolą Mercedesa, drudzy Opla a inni Audi. Oprócz tego jeszcze mają instalację STAG-a, Lovato... itp. Najważniejszy jest kumaty i dobry gazownik nawet w zwykłym garażu, ale jak chcesz trzymać gwarancję to pozostaje tylko ASO.
Ja sam się zastanawiam, gdzie zakładać gaz do swojej Lodzi, ASO daje mi LR za 3,5 tys. zł, a niezależny zakład BRC za 2,8 tys. zł. (z ryzykiem utraty gwarancji), ale tam można wykupić jakby ubezpieczenie na wypadek uszkodzenia silnika w okresie gwarancyjnym.
Aha, do LR są potem części drogie jak cholera np. filtr do gazu, bo jest nietypowy (200 zł ASO), a do BRC jest tani, bo jest popularny w innych instalacjach gazowych i kosztuje około 15 zł.
Kaśka - 2014-06-15, 21:57
route2000 napisał/a: | Kaśka, ja miałem w Scenicu instalację BRC i byłem zadowolony. - ma sterownik zablokowany i niektóre ASO nie mają dostępu do pełnego ustawienia niektórych parametrów strojenia |
TO WIEM, PODOBNIEŻ W GDAŃSKU JEST KUMATY PAN Z KABELKIEM:-)
, no i jest droższa(4500) od BRC (3500).
Cytat: | KUMATY GAZOWNIK I GWARANCJA ale jak chcesz trzymać gwarancję to pozostaje tylko ASO. |
DZIŚ ZNALAZLAM COS B. CIEKAWEGO - ZERKNIJ - blisko mnie ... 77, 80 l BANIAK!!!
Z MOZLIWOŚCIĄ INSTALACJI POD AUTKIEM - KOŁO ZAPOASOWE WOLAŁABYM WOZIĆ ZE SOBĄ...
http://lpg.slupsk.pl/Inst...ETRZNY,272.html - INSTALCJA BEZ UTRATY GWARANCJI... jutro chcę tam zadzwonić i porównać ceny
Cytat: | Ja sam się zastanawiam, gdzie zakładać gaz do swojej Lodzi, ASO daje mi LR za 3,5 tys. zł, a niezależny zakład BRC za 2,8 tys. zł. (z ryzykiem utraty gwarancji), ale tam można wykupić jakby ubezpieczenie na wypadek uszkodzenia silnika w okresie gwarancyjnym. |
WŁAŚNIE O TYM SŁYSZAŁAM - Aha, do LR są potem części drogie jak cholera np. filtr do gazu, bo jest nietypowy (200 zł ASO), a do BRC jest tani, bo jest popularny w innych instalacjach gazowych i kosztuje około 15 zł. - POWAŻNY ARGUMENT:-))
Karenzo - 2014-06-15, 22:26
instalacja jest zablokowana tylko przy gazie fabrycznym
Co do filtrów to można kupić same wkłady za 10 pln lub cała puszke za 80
albo zwyczajnie założyć coś innego
route2000 - 2014-06-15, 23:31
Cytat: | DZIŚ ZNALAZLAM COS B. CIEKAWEGO - ZERKNIJ - blisko mnie ... 77, 80 l BANIAK!!!
Z MOZLIWOŚCIĄ INSTALACJI POD AUTKIEM - KOŁO ZAPOASOWE WOLAŁABYM WOZIĆ ZE SOBĄ...
http://lpg.slupsk.pl/Inst...ETRZNY,272.html - INSTALCJA BEZ UTRATY GWARANCJI... jutro chcę tam zadzwonić i porównać ceny
|
A zatem czekamy na wynik, co oni tam Ci powiedzą....
Ja do Słupska wysłałem maila z zapytaniem o typ zbiornika gazu do lodgy i .... zero odpowiedzi.
Karenzo - 2014-06-16, 00:16
Zacznijmy od tego :
Instalując lpg dedykowane do dustera LR w aso zachowujesz pełną gwarancje producenta
Co do zbiornika to kwestia negocjacji ale oni mają gotowe pakiety więc nie liczył bym na większy .
Instalując każda inną w ASO tracisz gwarancje producenta ale otrzymujesz gwarancje aso które ci instalowało (niestety jesteś z nim uwiązana jak pies z budą na dobre i na złe )
Instalując w każdym innym miejscu tracisz gwarancje producenta i nie ważne co tam za bajki piszą
Jeżeli bardzo potrzebujesz dużego zbiornika bo robisz trasy po kilka tysięcy kilometrów to przydał by się duży ale jak nie ... to 32 L w zupełności wystarcza . Najwyżej po jakimś czasie sobie zamienisz na większy .
Ja na twoim miejscu brał bym dedykowaną LR droższa ale z pełną gwarancją produceta .
Z aso różnie bywa ja nie jeżdżę tam gdzie kupiłem auto bo mnie tandetnie próbowali oszukiwać a gdybym instalował u nich LPG to bym musiał
Kaśka - 2014-06-16, 08:27
Cytat: | Ja do Słupska wysłałem maila z zapytaniem o typ zbiornika gazu do lodgy i .... zero odpowiedzi. |
O nie ładnie.... upomnę Panów;;))
piotr. z - 2014-06-16, 08:37
Kaśka napisał/a: |
TO WIEM, PODOBNIEŻ W GDAŃSKU JEST KUMATY PAN Z KABELKIEM:-)
, no i jest droższa(4500) od BRC (3500) - GDYNIA.
|
Byłem u Pana- ma kabelek ale do sterownika się nie dostanie (mówię o Panu Michale z ASO Gdańsk) Specu od LR w Trójmieście jest na Pastoriusa ale i on od razu skierował mnie do Michała z ASO, z tym, że później się okazało, że dostępu do sterownika niet...
DZIŚ ZNALAZLAM COS B. CIEKAWEGO - ZERKNIJ - blisko mnie ... 77, 80 l BANIAK!!!
http://lpg.slupsk.pl/Inst...ETRZNY,272.html - INSTALCJA BEZ UTRATY GWARANCJI... jutro chcę tam zadzwonić i porównać ceny |
Zmieniałem butlę fabryczną 42 litrową na 78 litrową w zakładzie w Gdyni na Wiśniewskiego (koło budynku Poczty Polskiej) montującym instalacje m.in. LR, STAG, nie wiem, czy BRC. Ofertę na 73 litry w Słupsku wycenili mi na 800, w Gdyni 850, finalnie wyszło 870+20PLN za gaz, który zatankowali ponieważ stelaż od fabrycznej butelki nie pasował i musieli budować nowy ale jazda do Słupska wiązała by się z wzięciem dnia urlopu i kosztów dojazdu, więc praktycznie wyszło na jedno bez straty urlopu. W przypadku 4x4 ten problem odpada.
Popatrz też tu.
Właśnie z powodu zablokowanego sterownika i braku dostępu do niego we wszystkich ASO drugi raz NIE KUPIŁBYM PONOWNIE DD Z FABRYCZNĄ INSTALACJĄ. Nawet kosztem gwarancji ponieważ nie traci się gwarancji na cały silnik a w razie czego to na ASO/RP ciąży obowiązek udowodnienia, że powstała awaria jest winą instalacji LPG. Jeśli jednak bardzo by mnie to uwierało to odczekałbym trzy lata (niektórzy tak robią) na zakończenie gwarancji i wtedy bym zakładał. Z drugiej strony te silniki bardzo dobrze współpracują z LPG więc jeśli nie wybierzesz druciarza to nic się nie powinno stać.
Ale decyzja należy do Ciebie
Kaśka napisał/a: | Aha, do LR są potem części drogie jak cholera np. filtr do gazu, bo jest nietypowy (200 zł ASO), a do BRC jest tani, bo jest popularny w innych instalacjach gazowych i kosztuje około 15 zł. - POWAŻNY ARGUMENT:-)) |
Zakupiłem inne filtry, 5 sztuk z przesyłką wyniosło mnie dokładnie 54,65PLN, więc nieco ponad 10PLN (wcześniej podawałem, że poniżej 10PLN ale waśnie sprawdziłem w przelewach )
Karenzo - 2014-06-16, 08:50
ale zaraz do duster 4x4 nie ma fabrycznego gazu
jest tylko dedykowany który ma zwyczajny sterownik i zwyczajne filtry
a gwarancja ta sama
Kaśka - 2014-06-16, 09:00
Cytat: | Z MOZLIWOŚCIĄ INSTALACJI POD AUTKIEM - KOŁO ZAPOASOWE WOLAŁABYM WOZIĆ ZE SOBĄ... - CZY GAZ MASZ ZAMONTOWANY W BAGAŻNIKU (W KOLE) CZY POD SPODEM AUTKA? Skłaniam się na spód, bo tak jak napisałam koło zapasowe wolę wozić ze sobą - szczególnie na dłuższe wyjazdy;-) Ciekawi mnie tylko czy to nie zmiejsza możliwości autka w terenie - popołudniu będę dzwonić z tym zapytaniem do Słupska |
Kaśka - 2014-06-16, 09:16
Karenzo napisał/a: | Zacznijmy od tego :
1. Instalując lpg dedykowane do dustera LR w aso zachowujesz pełną gwarancje producenta
Ja na twoim miejscu brał bym dedykowaną LR droższa ale z pełną gwarancją produceta .
2. ale zaraz do duster 4x4 nie ma fabrycznego gazu
jest tylko dedykowany który ma zwyczajny sterownik i zwyczajne filtry
a gwarancja ta sama
tak wiem, ale czy to znaczy iż proponowana przez nich instalacja LR- jest wtedy dedykowana i mam gwarancję Daci?
troszkę się zgubiłam w określeniu dedykowana - raz używasz ją z powiązaniu z pełną gwarancją producenta - patrz. 1
drugi raz duster 4x4 - jako dedykowana ze zwyczajnym sterownikiem (i co to znaczy zwyczajny sterownik - ustawiony >30 stopni?), a gwarancja ta sama - czyli jaka? Dacia czy Aso;;))
|
Kaśka - 2014-06-16, 09:43
[quote="piotr. z"] Kaśka napisał/a: |
http://lpg.slupsk.pl/Inst...RANCJI,243.html
INSTALCJA BEZ UTRATY GWARANCJI...
- dzięki za info o: Słupsku, Gdyni
Popatrz też tu.
- zarejestrowałam się ale muszę jeszcze odczekać na aktywację - na pewno skorzystam:-)
Właśnie z powodu zablokowanego sterownika i braku dostępu do niego we wszystkich ASO drugi raz NIE KUPIŁBYM PONOWNIE DD Z FABRYCZNĄ INSTALACJĄ
- a mnie jeszcze b. nęci większy baniak - przy BRC i coraz bardziej możliwość instalacji gazu pod spodem autka, a koło zapasowe tylko czy to nie zmniejsza możliwości samochodu w terenie?
PANOWNIE RATUNKU!!!:-);-) CZY KTOŚ MA INSTALACJĘ GAZOWĄ POD AUTKIEM, A NIE W KOLE ZAPASOWYM? JAK TO WPŁYWA NA MOZLIWOŚCI AUTKA W TERENIE?? CHODZI MI OTO CZY PRZEZ BANIAK NIE OBNIŻA SIE DÓŁ AUTKA??? BARDZO MNIE NĘCI POSIADANIE "KOŁA ZAPASOWEGO W SWOIM MIEJSCU" - PODZIELICE SIE SWOIM DOŚWIADCZENIEM- http://lpg.slupsk.pl/Inst...RANCJI,243.html - CO MYSLICIEO TEJ PROPOZYCJI???
Zakupiłem inne filtry, 5 sztuk z przesyłką wyniosło mnie dokładnie 54,65PLN, więc nieco ponad 10PLN (wcześniej podawałem, że poniżej 10PLN ale waśnie sprawdziłem w przelewach
- dzięki za zaangażowanie - szukanie w przelewach:) Chyba po kupnie autka będę musiała Wam postawić jakąś skrzyneczkę;;) ) |
jas_pik - 2014-06-16, 09:53
@Kaśka
Nie kupisz 4x4 z fabryczną instalacją bo RP takiej wersji nie sprzedaje.
W 4x4 nie zamontujesz zbiornika pod podłogą bo nie ma tam miejsca.
Jedyna opcja to montaż zbiornika w miejscu wnęki na koło zapasowe a takie będziesz wozić w środku bagażnika ( ewentualnie dojazdówkę lub ostatecznie zestaw naprawczy - bo wożenie na dachu w box-ie czy na klapie to pewnie nie jest dla Ciebie rozwiązanie).
Instalacja może się odbyć dopiero później.
Przelicz czy naprawdę musisz mieć napęd 4x4 ( pamiętaj wtedy zużycie paliwa wzrasta o co najmniej 1 l/100km).
Mój wybór wynikał z konieczności dojazdu do mojej hacjendy ale po kalkulacji bardziej mi się opłaca diesel bo dla mnie oszczędność roczna pomiędzy benzyną a dieslem to ponad 8 000 zł - i dlatego zdecydowałem się na diesla i 4x4.
Kaśka - 2014-06-16, 10:43
route2000 napisał/a: | Słupsk |
Dzwoniłam -BRC2 do DD 4x4 z baniakiem 80l:-), 30 l gazu na drogę, 2750zł 3 lata gwarancji po 1500 km bezpłatny przegląd
LR Omega - podadzą specyfikacje w mailu. To była tylko 10 min rozmowa telefoniczna. Całą specyfikacje na obie instalacje mają podać w mailu. Jak dostanę to się podzielę wiadomościami.
route2000 - 2014-06-16, 13:13
Kaśka, spokojnie i nie panikuj się.... jas_pik już szczegółowo wyjaśnia powód.
Duster 4x2 nie ma tylnego napędu i jest miejsce na koło zapasowe pod podłogą bagażnika (od spodu auta), a sam bagażnik jest większy od bagażnika dustera 4x4. W 4x4 jest tylny napęd i nie ma miejsca na koło zapasowe i dlatego wylądował do środka bagażnika we wnęce przeznaczone na koło (jak w samochodach osobowych) a pojemność bagażnika zmalała trochę (porównaj wersje 4x2 i 4x4 - tam widać że podłoga w bagażniku 4x2 jest niżej położona niż w 4x4). Dlatego w 4x4 butla LPG ma ograniczoną pojemność ze względu na wielkość wnęki w bagażniku, a w 4x2 butla jest umieszczona pod spodem i może być większa niż standard.
Już chyba rozumiesz.... więc zastanów się na wyborem napędu: 4x2 cz 4x4. Jak rzadko lub wcale nie jeździsz po szutrowych lub offroadowych drogach to 4x2 Ci zupełnie wystarczy. 4x4 jest dobry dla leśników, lekarzy weterynarii, którzy muszą brnąć po polnych drogach do wioski......
Karenzo - 2014-06-16, 13:29
instalacje gazowe
fabryczne - zainstalowane w fabryce z pewnymi ulepszeniami w silniku wystepujące tylko w wersji z napędem na przednią oś
dedykowane przez producenta - instalacja z góry ustalona przez producenta (LR) do aut do których nie ma instalacji fabrycznych , taka układ instaluje diler już u siebie . Posiada pełną gwarancje producenta (Renault polska )
dillerka - instalacja gazowa którą oferuje diller na własną odpowiedzialność , po takiej modyfikacji auto traci gwarancje producenta . W zamian diller daje swoją gwarancje jako salon
Napisze szczerze
dla kobiety tylko instalacja fabryczna albo dedykowana ponieważ nigdy nie wiadomo kiedy coś zepsuje albo czegoś nie będzie wiedziała . Wtedy podjedzą to byle pierwszego aso w europie i muszą jak cierpliwie wysłuchać
Daster - 2014-06-16, 13:52
Karenzo napisał/a: | dillerka - instalacja gazowa którą oferuje diller na własną odpowiedzialność , po takiej modyfikacji auto traci gwarancje producenta . W zamian diller daje swoją gwarancje jako salon |
Nie budźmy demonów awarii.
Sprecyzujmy. Gwarancje traci się nie na samochód jako taki lecz tylko na podzespoły, które zostały poddane modyfikacji.
Na cały silnik też nie tracisz gwarancji tylko na jego osprzęt, do którego wpięto instalację LPG.
Jeśli ASO wypiera się usługi gwarancyjnej na podzespoły niezmodyfikowane musi udowodnić związek przyczynowo-skutkowy powstałej awarii.
Karenzo - 2014-06-16, 14:19
może w państwach w których są lepsze przepisy konsumencki może tak jest a u nas nie
LPG poza ASO = brak gwarancji na cokolwiek w silniku wydechu zawieszeniu
Na pewno będą cudować , odmawiać naprawy przedłużać itp
Skoro straszą ludzi że wlanie swojego oleju spowoduje utratę gwarancji ...
Zbychu504 - 2014-06-16, 16:02 Temat postu: sprostowanie odnośnie LPG Fabrycznego do 4x4 Na ta chwilę istnieje już możliwość domontowanie do DD 4x4 instalacji LPG przez ASO bez jakichkolwiek problemów gwarancyjnych ponieważ jest instalacja LR dedykowana do tego modelu:
DST (silnik 1.6 16V 105 4x4) – referencja 77 11 566 781
Cena brutto klienta z montażem: 4 790 zł
:)
Kaśka - 2014-06-16, 16:39
route2000 napisał/a: | Kaśka, spokojnie i nie panikuj się.... jas_pik już szczegółowo wyjaśnia powód.
... dlatego w 4x4 butla LPG ma ograniczoną pojemność ze względu na wielkość wnęki w bagażniku, a w 4x2 butla jest umieszczona pod spodem i może być większa niż standard.
Już chyba rozumiesz...
|
Dzięki Twoje info potwierdził mi gazownik - jak Wy tu mówicie - druciarz;-)
piotr. z - 2014-06-16, 19:30
Nie każdy to druciarz- to taki, który założy instalkę i nie za bardzo potrafi później ją wyregulować i nie jest w stanie poprawić usterek, które mogą wyskoczyć. Oprócz druciarzy są jeszcze fachowcy, którzy potrafią ogarnąć instalkę bez problemu- i takich życzę na Twojej drodze
Kaśka - 2014-06-25, 18:22
Karenzo napisał/a: | No to radze rozesłać oferty kupna do salonów w promieniu 300 km
Może się okazać że ktoś da oferte o 3 tyś tańszą .
A potem zawsze można wysłać informacje jaki salon proponuje ile to żeby zgarnąć klienta konkurencji zawsze mogą coś upuścić .
300 km niby daleko ale dla kilku tysięcy warto się przejechać |
I tak zrobiłam:-).
PANOWNIE - jestem super zadowolona. Podpisałam umowę, zapłaciłam zaliczkę i teraz czekam z niecierpliwością na 18 września:-))).
WSZEM I WOBEC POLECAM SALON - http://renaultswietochlowice.pl/, który kieruję się zasadą - mała marża, a zadowolony klient przyprowadzi następnego.... - jeszcze są tacy sprzedawcy.
Co wybrałam - oczywiście moje ukochane 4x4 w kolorze brąz Cajou, media nav, fotele podgrzewane, szyby elektryczne, system wspomagania parkowania tyłem, tempomat, gaz BRC, autoalarm i pakiet ubezpieczenia, który jest do końca miesiąc za 500 zł wraz z przedłużoną gwarancja na 5 lat.
BARDZO, BARDZO dziękuję Wam za wszystkie rady i spostrzeżenia w wielorakiej materii, a pytań troszkę miałam:-).
Pozdrawiam Was serdecznie Kaśka
słoń - 2014-06-25, 21:00
Kaśka, jaki rabat wywalczylas?
route2000 - 2014-06-25, 21:48
Kaśka, to fajnie że w końcu wybrałaś Dacię. Czekamy na relację z odbioru upragnionego auta i pokazania fotki
Ja nie wziąłem auto alarmu, bo i tak nie daje...... Będzie wył, a ludzie będą obok przechodzić dalej bez zainteresowania... aż akumulator padnie. Za to mam pakiet ubezpieczeń OC, NW i AC po promocyjnej cenie (taniej wychodzi mi niż u jakiegoś ubezpieczyciela o jakieś 400 zł). Poproś o 4 czujniki cofania zamiast 3 szt (lepiej działa).
BigT - 2014-06-25, 22:43
route2000 napisał/a: | Poproś o 4 czujniki cofania zamiast 3 szt (lepiej działa). | W salonie chyba zawsze 4 dają, 3 są tylko fabryczne ze tego co pamiętam.
route2000 - 2014-06-26, 07:04
BigT napisał/a: | route2000 napisał/a: | Poproś o 4 czujniki cofania zamiast 3 szt (lepiej działa). | W salonie chyba zawsze 4 dają, 3 są tylko fabryczne ze tego co pamiętam. |
Zgadza się, więc Kaśka zapytaj tam o szczegół, gdzie zamawiałaś Dustera.
Kaśka - 2014-06-26, 18:26
słoń napisał/a: | Kaśka, jaki rabat wywalczylas? |
Wystarczy na koła i felgi do zimówek
Kaśka - 2014-06-26, 18:32
route2000 napisał/a: | Kaśka, to fajnie że w końcu wybrałaś Dacię. Czekamy na relację z odbioru upragnionego auta i pokazania fotki
Ja nie wziąłem auto alarmu, bo i tak nie daje...... Będzie wył, a ludzie będą obok przechodzić dalej bez zainteresowania... aż akumulator padnie. Za to mam pakiet ubezpieczeń OC, NW i AC po promocyjnej cenie (taniej wychodzi mi niż u jakiegoś ubezpieczyciela o jakieś 400 zł). Poproś o 4 czujniki cofania zamiast 3 szt (lepiej działa). |
Sprawdzę ilość montowanych czujników. Pakiet ubezpieczenia, który jest do końca czerwca, moim zdaniem też jest b. korzystny NW/OC/AC za 500zł i przedłużona gwarancja na 5 lat. Wszystko to w cenie 500+1zł. To ostatecznie mnie zmobilizowało do kupna;-) w tym miesiącu.
Nie myślałam, iż tak mnie weźmie (mam czym jeździć) ale powoli narasta we mnie chęć złapania już kółka Dusterka;;;)))
Dar1962 - 2014-06-26, 19:36
Kaśka napisał/a: | słoń napisał/a: | Kaśka, jaki rabat wywalczylas? |
Wystarczy na koła i felgi do zimówek |
o oponach zimowych warto już powoli pomyśleć - latem są tańsze, choć ogumienie w tym rozmiarze to i tak spory wydatek. Proponuję nie silić się na zimowe gumy dedykowane do suva (sporo droższe) a raczej wybrać przyzwoite opony "osobowe" które dobrze sprawdzają się na szosie a i w lekkim terenie w śniegu przy 4x4 też dadzą radę. Można ewentualnie poszukać czegoś o głębszym i bardziej agresywnym bieżniku
-jeśli czujniki montuje diler, to są 4 (prawdopodobnie valeo)
Kaśka - 2014-06-26, 19:43
Dar1962 napisał/a: | Kaśka napisał/a: | słoń napisał/a: | Kaśka, jaki rabat wywalczylas? |
Wystarczy na koła i felgi do zimówek |
o oponach zimowych warto już powoli pomyśleć - latem są tańsze, choć ogumienie w tym rozmiarze to i tak spory wydatek. Proponuję nie silić się na zimowe gumy dedykowane do suva (sporo droższe) a raczej wybrać przyzwoite opony "osobowe"
-jeśli czujniki montuje diler, to są 4 (prawdopodobnie valeo) |
Zaproponowano mi - orginalne felgi metalowe do Lauretki po 322 i opony Salva po 360 - co Panowie na to?
Dar1962 - 2014-06-26, 19:57
chyba Sava Eskimo? - za te pieniądze bez rewelacji
http://www.oponeo.pl/dane...6-98-h#63745231
i już masz stówkę oszczędności
http://www.oponeo.pl/dane...6-98-h#37277681
http://www.oponeo.pl/dane...6-98-h#33371815
http://www.oponeo.pl/dane...6-98-h#64617082
a ja mogę polecić starszego Uniroyala na którym jeżdżę
http://www.ceneo.pl/Opony...us+66+215+65R16
Dar1962 - 2014-06-26, 20:04
Zaproponowano mi - orginalne felgi metalowe do Lauretki po 322 i opony Salva po 360 - co Panowie na to? |
co znaczy oryginalne felgi metalowe? jeśli to stalówki stylizowane na aluminiowe, to moim zdaniem nie warto - drogie i rdzewieją. O wiele taniej można kupić zwykłe stalówki - choćby takie:
http://allegro.pl/felgi-s...4340553875.html
ewentualnie poszukać w srebrnej odmianie plus do tego minikołpaczki. Na zimę jak znalazł a oszczędność rzędu kolejnych ośmiu setek
Kaśka - 2014-06-26, 20:54
Dzięki za szczegółowe namiary - to była propozycja dealera więc brałam na nią poprawkę i jak zwykle podają pod Waszą lupę doświadczonych użytkowników Dacii:-)
Kaśka - 2014-06-26, 21:11
Dar1962 napisał/a: | Kaśka napisał/a: |
Zaproponowano mi - orginalne felgi metalowe do Lauretki po 322 i opony Salva po 360 - co Panowie na to? |
co znaczy oryginalne felgi metalowe? jeśli to stalówki stylizowane na aluminiowe, to moim zdaniem nie warto - drogie i rdzewieją. O wiele taniej można kupić zwykłe stalówki - choćby takie:
http://allegro.pl/felgi-s...4340553875.html
ewentualnie poszukać w srebrnej odmianie plus do tego minikołpaczki. Na zimę jak znalazł a oszczędność rzędu kolejnych ośmiu setek |
.... 8 setek;-) to rzeczywiście różnica.
Oryginalne felgi metalowo=felgi metalowe dedykowane do Laureatki (takie jakie są montowane standardowo w niej)
Kaśka - 2014-06-26, 21:21
oczywiście Sava... wkradła się literówka
Dar1962 - 2014-06-27, 05:19
pamiętaj o jednym - diler zarobi na każdym dodatkowym elemencie, który ci zaproponuje (felgi, opony, śruby do kół itp) i przepłacisz, Jeśli poszukasz ich sama na wolnym rynku, z pewnością będzie taniej
Kaśka - 2014-06-27, 07:25
Dar1962 napisał/a: | pamiętaj o jednym - diler zarobi na każdym dodatkowym elemencie, który ci zaproponuje (felgi, opony, śruby do kół itp) i przepłacisz, Jeśli poszukasz ich sama na wolnym rynku, z pewnością będzie taniej |
Logiczne;-) - podałeś mi link do felg stalowych za 145 zł - Felgi Stalowe 16'' NISSAN QASHQAI DACIA DUSTER - masz takie same, podobne? Jesteś zadowolony? Różnica w cenie moje "oryginalne" do Laureatki 322:-) to 2 sztuki w cenie 1...
Panowie - otwieram nowy temat;-) - felgi i oponki zimowe - jakie macie, czy jesteście zadowoleni z nich? No i co ja mam kupić za Waszą radą?
Pozdrawiam
Dar1962 - 2014-06-27, 08:30
na zdjęciu masz przegląd felg oferowanych do DD -prawa, aluminiowa (starszy model nadal oferowany) w mojej ocenie mocna, solidna i w rozsądnej cenie. Środkowa - stalowa,stylizowana na alu , dość droga (taką prawdopodobnie proponuje sprzedawca - sporo osób z DKP sygnalizuje,że dość szybko rdzewieją) Lewa - stalowa firmy Alcar (mam identyczne), którą oferują sprzedawcy ale tez można kupić ją taniej samemu.Są też w kolorze czarnym. Do felg stalowych można stosować mini kołpaki na piastę, które u dilera też są bardzo drogie. Z perspektywy 3 zim, które przejeździłem uważam,że najbardziej praktyczne (choć może mniej efektowne - w końcu to kwestia gustu) byłyby czarne stalówki, które albo mniej rdzewieją albo przynajmniej mniej widać na nich rudą. Można poszukać też zwykłych, uniwersalnych stalowych felg, których link wcześniej wskazałem (oczywiście po uwzględnieniu ich wymiaru) Na odrębnym zdjęciu jest auto na nowym modelu alufelgi. Oczywiście decydując się na samodzielny zakup musisz pamiętać o śrubach do kół, warto mieć drugi komplet do zimówek, choć te od letnich też pasują. Oczywiście diler życzy sobie za nie niemal drugie tyle,niż są warte (warto poszukać zabezpieczonych przed działaniem soli - np kadmowanych)
Dar1962 - 2014-06-27, 08:41
dość tania fulda
http://www.sklepopon.com/...trol-hp,p-58519
Karenzo - 2014-06-27, 09:18
za 350zł szt można mieć aluminiowe felgi
Kaśka - 2014-06-27, 14:19
Dar1962 napisał/a: | na zdjęciu masz przegląd felg oferowanych do DD - lewa, aluminiowa (starszy model nadal oferowany) w mojej ocenie mocna, solidna i w rozsądnej cenie. Środkowa - stalowa,stylizowana na alu , dość droga (taką prawdopodobnie proponuje sprzedawca - sporo osób z DKP sygnalizuje,że dość szybko rdzewieją) Lewa - stalowa firmy Alcar (mam identyczne), którą oferują sprzedawcy ale tez można kupić ją taniej samemu.Są też w kolorze czarnym. Do felg stalowych można stosować mini kołpaki na piastę, które u dilera też są bardzo drogie. Z perspektywy 3 zim, które przejeździłem uważam,że najbardziej praktyczne (choć może mniej efektowne - w końcu to kwestia gustu) byłyby czarne stalówki, które albo mniej rdzewieją albo przynajmniej mniej widać na nich rudą. Można poszukać też zwykłych, uniwersalnych stalowych felg, których link wcześniej wskazałem (oczywiście po uwzględnieniu ich wymiaru) Na odrębnym zdjęciu jest auto na nowym modelu alufelgi. Oczywiście decydując się na samodzielny zakup musisz pamiętać o śrubach do kół, warto mieć drugi komplet do zimówek, choć te od letnich też pasują. Oczywiście diler życzy sobie za nie niemal drugie tyle,niż są warte (warto poszukać zabezpieczonych przed działaniem soli - np kadmowanych) |
Dzięki:-) - b. ważna dla mnie informacja - śruby kadmowe. Rozumiem, iż z Alcara jesteś zadowolony..
Dar1962 - 2014-06-27, 16:28
ewentualnie kadmowane http://pl.wikipedia.org/wiki/Kadmowanie
ale i normalne dadzą radę
Kaśka - 2014-06-28, 09:08
Wczoraj przeprowadzałam analizę stron z gumami i co ciekawe - z 3 wokół, których zawęziłam swoje poszukiwania najlepiej na śniegu miały się sprawować..... SAVA
Nazwa produktu: FIRELLI WINTER 210 SOTTOZERO SERIE II contra SAVA ESKIMO HP
Rozmiar: 215/65 R16215/65 R16
Indeks prędkości: H H
Indeks nośności: 98 98
Sezon:
Ocena: 5.40/6 4.97/6
Komfort: 5.33/6 4.73/6
Zachowania na suchej nawierchni: 6.00/6 5.00/6
Zachowania na mokrej nawierchni: 6.00/6 5.00/6
Zachowania na śniegu: 5.00/6 11.67/6
Etykieta: C B 72 E E 68
Cena brutto: (PROMOCJA Z 845ZŁ NA 393.29 zł) Savo 303zł
I
Producent:
Nazwa produktu
KRISTALL CONTROL HP
Rozmiar: 215/65 R16
Indeks prędkości: H
Indeks nośności: 98
Sezon
Ocena: 4.89/6
Komfort: 5.07/6
Zachowania na suchej nawierchni: 5.00/6
Zachowania na mokrej nawierchni: 5.00/6
Zachowania na śniegu: 9.17/6 E C 69
Cena brutto: 323.99 zł
Z tego wynika, iż Sava ma rewelacyjny wskaźnik dla śniegu:
Zachowania na śniegu: Firelli 5.00/6 Kristall 9.17/6 Sava 11.67/6
ciekawe na ile te dane są potwierdzone w praktyce, czy ktoś jeździ a Was w zimie na SAVA ESKIMO HP? I jakie wrażenia?
Dar1962 - 2014-06-28, 13:28
Pirelli Winter (podobnie jak ogumienie Dunlop, Godyear, Continental czy Michelin) to opona z okolic górnej półki - droższa od opon budżetowych, wśród których jest Sava Eskimo czy Fulda Cristall. Jeśli interesuje cię ta półka, warto uwzględnić np bardzo chwaloną Yokohamę Geolander.Podstawą jest cena. Zasada - im droższa, tym lepsza, tutaj (może poza paroma wyjątkami) obowiązuje. Opony najbardziej uznanych producentów czyli klasa premium to wydatek rzędu 700 i więcej zł za szt , średnia półka ok 500-600,budżetowa 350-500 Są jeszcze marki egzotyczne (najczęściej chińskie) 250-350 (których nie polecam) Więc jak widać, nie jest wielką sztuką wydać np 700 zł na jedną oponę ,tylko znaleźć coś, co będzie miało dobry stosunek ceny do jakości. To najlepiej szukać na półce budżetowej, na którą produkowane są także opony dobrych producentów, często pod inną nazwą (jak choćby Motrio robione prawdopodobnie przez Michelina (warto ich poszukać - są dość tanie i naprawdę niezłe)Co roku przeprowadzane są testy ogumienia zarówno letniego jak i zimowego i warto je śledzić, bo poza czołową grupą producentów sytuacja dość często się zmienia. Aby mieć jakie takie rozeznanie, warto zerknąć na pomoce poniżej:
Kaśka - 2014-06-28, 13:46
Dar1962 napisał/a: | Pirelli Winter (podobnie jak ogumienie Dunlop, Godyear, Continental czy Michelin) to opona z okolic górnej półki - droższa od opon budżetowych, wśród których jest Sava Eskimo czy Fulda Cristall. Jeśli interesuje cię ta półka, warto uwzględnić np bardzo chwaloną Yokohamę Geolander.Podstawą jest cena. Zasada - im droższa, tym lepsza, tutaj (może poza paroma wyjątkami) obowiązuje. Opony najbardziej uznanych producentów to wydatek rzędu 700 i nwięcej zł za szt , średnia półka 500-600, budżetowa 350-500 i dół czyli marki egzotyczne (najczęściej chińskie) 250-350 (których nie polecam) Więc jak widać, nie jest wielką sztuką wydać np 700 zł na jedną oponę ,tylko znaleźć coś, co będzie miało dobry stosunek ceny do jakości. To najlepiej szukać na półce budżetowej, na którą produkowane są także opony dobrych producentów, często pod inną nazwą (jak choćby Motrio robione prawdopodobnie przez Michelina (warto ich poszukać - są dość tanie i naprawdę niezłe)Co roku przeprowadzane są testy ogumienia zarówno letniego jak i zimowego i warto je śledzić, bo poza czołową grupą producentów sytuacja dość często się zmienia. Aby mieć jakie takie rozeznanie, warto zerknąć na pomoce poniżej: |
- Pirelli - widać iż, to wyższa półka przecenione z 850 na 400 ..... ale jej właściwość -przyczepność na śniegu b.b. mizerna -Zachowania na śniegu: Firelli 5.00/6 Kristall 9.17/6 Sava 11.67/6 - a przecież to jest moje podstawowe kryterium jazda na śniegu - zimówki... i to mnie b. zastanawia?
ALLO, ALLO;-) - może ktoś jeździła na tych Pirelli lub Sava Eskimo?
Dar1962 - 2014-06-28, 13:56
co test to wynik
http://www.oponeo.pl/arty...wg-uzytkownikow
http://www.oponeo.pl/arty...13-2014-wg-adac
Kaśka - 2014-06-28, 14:17
AJAJ;-)) - niby ADAC ma być niezależne:-)
Kaśka - 2014-06-28, 14:20
A jak się odnosisz to tego info. śniegu przy Pirelli?
Dar1962 - 2014-06-28, 15:18
nie ma uniwersalnych opon zimowych, które sprawdzałyby się doskonale w każdych warunkach.Opona zaprojektowana na trudne warunki zimowe będzie słabiej jeździć po wodzie, błocie pośniegowym i po suchym. Stara Dębica Frigo I biła na głowę renomowane marki na białej , słabo lub wcale nie odśnieżonej nawierzchni, w głębokim śniegu miała świetne trzymanie boczne i uciąg Za to na suchym asfalcie była beznadziejna, łatwo się ślizgała i długo hamowała. Pirelli to marka specjalizująca się w ogumieniu do szybkich aut szosowych, więc zwraca uwagę na te parametry, które mają wpływ na dobre prowadzenie na utwardzonych i dobrze utrzymanych zimą nawierzchniach. Trzeba mieć na uwadze warunki użytkowania auta. W mieście i na autostrady opony typowo śniegowe słabo się sprawdzą. Mieszkaniec okolic podgórskich wybierze raczej coś lepszego na śnieg. Warunki klimatyczne też się zmieniają - raczej w kierunku zim mokrych i bezśnieżnych. Często jest tak,że przy minus 15 stopniach jeździ się po suchym i czystym asfalcie.
Karenzo - 2014-06-28, 16:19
ja mam takie
http://www.bfgoodrich.pl/...lom-sup-KSI-sup
nie są tanie , są głośne i toporne .
Ale to najlepsze połączenie miedzy agresywnym bieżnikiem i normalną jazdą .
Oczywiście zależy dla kogo , jak ktoś 90 % jeździ w mieście to nie ma sensu . Ja czasami muszę pokonać drogę nie odśnieżaną tygodniami , jeszcze mnie nie zawiodły .
Jechałem też nimi w trase ok 1000 km i spalanie około 1 l większe od letnich .
tak wyglądają na dusterze (zdjecie nie moje )
tak w "spoczynku "
Kaśka - 2014-06-28, 16:31
Karenzo napisał/a: | ja mam takie
Oczywiście zależy dla kogo , jak ktoś 90 % jeździ w mieście to nie ma sensu . Ja czasami muszę pokonać drogę nie odśnieżaną tygodniami , jeszcze mnie nie zawiodły .
Jechałem też nimi w trase ok 1000 km i spalanie około 1 l większe od letnich . |
Mam orzeszek do zgryzienia;):
1. do pracy - asfalt
2. 3,4 razy w tygodniu - biegówki - a więc wjazd w las
3. 1, 2 razy w roku okolice Zakopca (Małe Ciche) - na nart;-)lub dalej Słowacja, Austria, Włochy
???
Karenzo - 2014-06-28, 16:36
Opony są jak najbardziej cywilne choć trzeba liczyć się ze zwiększonym spalaniem , za to na śniegu super zachowanie .
Raz uratowały mi skórę jak na trasie chciałem wyprzedzić na dwupasmówce lewym pasem .
Prawy był wyjeżdżony a lewy w błocie (była około 4 w nocy )
Wpadłem na lewy auto obrazu zwolniło o prawie 15-20 km/h ,zaczęło się myszkowanie czuć było że opony dzielnie odprowadzając śnieg bieżnikiem . Na mnie agresywnym bieżniku pewnie wylądował bym na barierce .
Można poczytać komentarze
http://www.oponeo.pl/mode...nter-slalom-ksi
Mimo że mam 4x2 to jeździłem sobie nimi w 40 cm śniegu na moim trawniku tak na testy , nie zakopały się .Tzn problem pojawił się jak zacząłem przed sobą pchać kupe śniegu ale jakoś wyjechałem
Skoro masz LPG to nie ma się co zastanawiać , nawet jak spali o 1 l więcej to ile to jest 2,3 zł ? to żadne pieniądze za przyczepność które te opony oferują na śniegu/błocie/wodzie
Kaśka - 2014-06-28, 16:57
Karenzo napisał/a: | Opony są jak najbardziej cywilne choć trzeba liczyć się ze zwiększonym spalaniem , za to na śniegu super zachowanie .
Raz uratowały mi skórę jak na trasie chciałem wyprzedzić na dwupasmówce lewym pasem .
Prawy był wyjeżdżony a lewy w błocie (była około 4 w nocy )
Wpadłem na lewy auto obrazu zwolniło o prawie 15-20 km/h ,zaczęło się myszkowanie czuć było że opony dzielnie odprowadzając śnieg bieżnikiem . Na mnie agresywnym bieżniku pewnie wylądował bym na barierce .
Można poczytać komentarze
http://www.oponeo.pl/mode...nter-slalom-ksi
Mimo że mam 4x2 to jeździłem sobie nimi w 40 cm śniegu na moim trawniku tak na testy , nie zakopały się .Tzn problem pojawił się jak zacząłem przed sobą pchać kupe śniegu ale jakoś wyjechałem
Skoro masz LPG to nie ma się co zastanawiać , nawet jak spali o 1 l więcej to ile to jest 2,3 zł ? to żadne pieniądze za przyczepność które te opony oferują na śniegu/błocie/wodzie |
Dzięki za info i fotki
Kaśka - 2014-06-28, 16:59
Karenzo napisał/a: | ja mam takie
Jechałem też nimi w trase ok 1000 km i spalanie około 1 l większe od letnich .
tak wyglądają na dusterze (zdjecie nie moje )
Obrazek
tak w "spoczynku "
Obrazek |
A jakie masz alufelgi? Ładne
o kurczaki - czytaj ze zrozumieniem - " fotka nie moja::))
Karenzo - 2014-06-28, 17:02
to są zdjęcia z google , po wpisaniu tych opon wyskakuje duster z Ukrainy .
Mój duster jest tutaj
http://www.daciaklub.pl/f...?t=6971&start=0
w zimę jeździ na ori felgach (ukrytkiem widać na zdjęciu z uszczelkami )
Mogę ci w razie czego zrobić fotkę bo leżą u mnie w garażu .
Kaśka - 2014-06-28, 17:02
route2000 napisał/a: | Kaśka, to fajnie że w końcu wybrałaś Dacię. Czekamy na relację z odbioru upragnionego auta i pokazania fotki
Ja nie wziąłem auto alarmu, bo i tak nie daje...... Będzie wył, a ludzie będą obok przechodzić dalej bez zainteresowania... aż akumulator padnie. Za to mam pakiet ubezpieczeń OC, NW i AC po promocyjnej cenie (taniej wychodzi mi niż u jakiegoś ubezpieczyciela o jakieś 400 zł). Poproś o 4 czujniki cofania zamiast 3 szt (lepiej działa). |
Cześć:-) a jakie masz zimówki?
Kaśka - 2014-06-28, 17:04
Karenzo napisał/a: | to są zdjęcia z google , po wpisaniu tych opon wyskakuje duster z Ukrainy .
Mój duster jest tutaj
http://www.daciaklub.pl/f...?t=6971&start=0
w zimę jeździ na ori felgach (ukrytkiem widać na zdjęciu z uszczelkami )
Mogę ci w razie czego zrobić fotkę bo leżą u mnie w garażu . |
Super:-) jak będziesz miał za dużo czasu... fotka bardzo wskazana!
Muszę zmęczyć temat felg i opon zimowych;-)
Dar1962 - 2014-06-28, 17:04
Kaśka napisał/a: | Mam orzeszek do zgryzienia;): |
trzeba szukać czegoś o zrównoważonych właściwościach bez sięgania po ekstremalnie drogie: Sava, Fulda, Kleber, ewentualnie Unirolal. Motrio też się nieźle sprawdzą
Kaśka - 2014-06-28, 17:06
Dar1962 napisał/a: | Kaśka napisał/a: | Mam orzeszek do zgryzienia;): |
trzeba szukać czegoś o zrównoważonych właściwościach bez sięgania po ekstremalnie drogie: Sava, Fulda, Kleber, ewentualnie Unirolal. Motrio też się nieźle sprawdzą |
Tak jakoś podświadomie ciągnie mnie do Sava ale w tym temacie jestem zielona;-) - więc próbuje się dokształacać od Was.
Karenzo - 2014-06-28, 17:07
Warto rozpatrzyć możliwość kupienia większych felg i opon .
Zawsze te 2-3 cm prześwitu może być w zime zbawienne .
Karenzo - 2014-06-28, 17:08
http://www.daciaklub.pl/f...ht=opony+duster
route2000 - 2014-06-28, 21:56
Kaśka napisał/a: | route2000 napisał/a: | Kaśka, to fajnie że w końcu wybrałaś Dacię. Czekamy na relację z odbioru upragnionego auta i pokazania fotki
Cześć:-) a jakie masz zimówki? |
Jeszcze nie mam zimówek, wszak mam Lodgy więc nie mam problemu z wyborem opon
Ja nie jeżdżę po offroadowych drogach, bo nie mam takiej potrzeby lecz po asfalcie.
Kaśka - 2014-06-28, 22:10
route2000 napisał/a: | Kaśka napisał/a: | route2000 napisał/a: | Kaśka, to fajnie że w końcu wybrałaś Dacię. Czekamy na relację z odbioru upragnionego auta i pokazania fotki
Cześć:-) a jakie masz zimówki? |
Jeszcze nie mam zimówek, wszak mam Lodgy więc nie mam problemu z wyborem opon
|
Ej tam.... nie wierzę;-) od przybytku też głowa boli i zawsze jest...mogłem wybrać lepiej;)
route2000 - 2014-06-28, 22:32
Kaśka, ja mam koła alu 16" z oponami letnimi Continental. Na zimę kupię chyba koła stalowe 15" z oponami zimowymi. Wszak mam Scenica na kołach zimowych i stoi w tej chwili w garażu. Mogę od niego "pożyczyć" koła na zimę (pasują dokładnie).
Chyba wybiorę dobre opony za rozsądną cenę, jeszcze nie wiem jakiej marki.
Karenzo - 2014-06-28, 22:41
No ale to jest inna sytuacja .
Na oponach do suva/terenówki sie nie oszczędza szczególnie zimowych .
Nie po to sie kupuje takich samochód żeby potem się zakopać jak pospolity janusz .
Gumy to jedyny twój łącznik z ziemią , na nich się nie oszczędza . te 1 m różnicy w długości hamowanie można zapłacić własnym życiem .
Szczególnie do auta 4x4 , fakt kosztują dużo ale na kiepskich oponach to sobie można clio jeździć po mieście a nie suvem w 30 cm śniegu .
Dar1962 - 2014-06-29, 08:01
Karenzo napisał/a: | ale na kiepskich oponach to sobie można clio jeździć po mieście a nie suvem w 30 cm śniegu . |
DD 4x4 radzi sobie z tym bardzo dobrze - między innymi dzięki imponującemu jak na takie pojazd prześwitowi. Ponieważ u mnie śniegu zwykle nigdy nie brakuje, miałem okazję przetestować auto bardzo wszechstronnie. Po wyłączeniu ESP, załączeniu na stałe tylnej osi, na zimowych oponach ze sporym bieżnikiem (MS+66 Uniroyal) na pierwszym a nawet drugim biegu auto daje sobie radę ze śniegiem (oczywiście świeżym) do wysokości ok 45 cm, choć momentami płyta podłogowa zaczyna "prasować" go do tego stopnia, że koła (szczególnie w skręcie) chwilowo potrafią tracić kontakt z nawierzchnią i trzeba czasem cofnąć i poprawić Auto w takich warunkach sprawuje się o wiele lepiej niż np wyposażony w beznadziejne sprzęgło lepkościowe Freelander, którym kiedyś jeździłem w firmie. Podstawa skutecznej jazdy w takiej sytuacji to jednak odpowiednie opony. Gdyby zastosować jakieś bardziej agresywne gumy - np General Grabber, można by ryzykować jeszcze większą głębokość
Kaśka - 2014-06-29, 11:37
Karenzo napisał/a: | No ale to jest inna sytuacja .
Na oponach do suva/terenówki sie nie oszczędza szczególnie zimowych .
Nie po to sie kupuje takich samochód żeby potem się zakopać jak pospolity janusz .
Gumy to jedyny twój łącznik z ziemią , na nich się nie oszczędza . te 1 m różnicy w długości hamowanie można zapłacić własnym życiem .
Szczególnie do auta 4x4 , fakt kosztują dużo ale na kiepskich oponach to sobie można clio jeździć po mieście a nie suvem w 30 cm śniegu . |
Jestem tego samego zdania - na oponach zimowych się nie oszczędza - sama tego doświadczyłam w górach i w lesie... oczywiście gdy możliwe jest zastosowanie równowagi ceny do jakości - czemu z tej opcji nie skorzystać;-)
Kaśka - 2014-06-29, 11:47
Dar1962 napisał/a: | Karenzo napisał/a: | ale na kiepskich oponach to sobie można clio jeździć po mieście a nie suvem w 30 cm śniegu . |
DD 4x4 radzi sobie z tym bardzo dobrze - między innymi dzięki imponującemu jak na takie pojazd prześwitowi. Ponieważ u mnie śniegu zwykle nigdy nie brakuje, miałem okazję przetestować auto bardzo wszechstronnie. Po wyłączeniu ESP, załączeniu na stałe tylnej osi, na zimowych oponach ze sporym bieżnikiem (MS+66 Uniroyal) na pierwszym a nawet drugim biegu auto daje sobie radę ze śniegiem (oczywiście świeżym) do wysokości ok 45 cm, choć momentami płyta podłogowa zaczyna "prasować" go do tego stopnia, że koła (szczególnie w skręcie) chwilowo potrafią tracić kontakt z nawierzchnią i trzeba czasem cofnąć i poprawić |
Mój problem polega na tym, iż muszę znaleźć zloty środek:
5 - dni w tygodniu do pracy - teoretycznie odśnieżony asfalt;-)
3,4 - hajda w las i biegówki
1,2 - w góry - zjazdówki
Wiem, iż nie da się znaleźć "coś" dobrego do wszystkiego:-). Coś za coś:-) albo super śnieg, lód, błotko i woda albo hałas i gorsze wyniki na asfalcie;-) . Ale coraz bardziej się skłaniam do wersji super ogólnie na śniegu (nie mam ochoty stanąć przed sytuacją nie wjadę;-)lub nie wyjadę;-))), a niech sobie troszkę będą głośniejsze na asfalcie byle się też niego dobrze trzymało...
A PANOWIE - jak tam akcja felgi? Z tego co się zorientowałam 2 szkoły: 1) metalowe na zimę bo mniej rdzewieją 2) alusie bo się szybciej "same" czyszczą od śniegu. A Wy co na ten temat sądzicie?
Ja do tej pory wersję letnią i zimową mam na alusiach (dostałam na zimę w prezencie:-))
Karenzo - 2014-06-29, 13:51
ja tam kupiłem alufelgi na zime bo były w takiej same cenie co stalowe
Co do tego złotego środka to takie agresywne gumy powodują tylko zwiększenie spalania (co przy lpg to nic strasznego ) i zwiększony hałas powyżej 120 km/h (troche )
Kaśka - 2014-06-29, 13:59
Karenzo napisał/a: | ja tam kupiłem alufelgi na zime bo były w takiej same cenie co stalowe
Co do tego złotego środka to takie agresywne gumy powodują tylko zwiększenie spalania (co przy lpg to nic strasznego ) i zwiększony hałas powyżej 120 km/h (troche ) |
- miałam przez 10 lat gaz i z pełną premedytacją:-) zażyczyłam sobie go w DD 4x4 by nie piszczeć;-) przy każdym tankowaniu (a lubię się przemieszczać;-)
- gumy - ostatecznie;-) łamię się miedzy SAVA ESKIMO HP215/65 R16H 98 , A UNIROYAL MS PLUS 77
Dar1962 - 2014-06-29, 15:24
metalowe - domyślam się,że chodzi o stalowe - po zimie rdzewieją dość chętnie, bo cały czas mają kontakt z solanką, jeśli udałoby się kupić aluminiowe w rozsądnej cenie, wcale nie będą gorsze. Teraz alufelgi zwykle są dobrze zabezpieczone przed solą
Kaśka - 2014-06-29, 17:14
Dar1962 napisał/a: | metalowe - domyślam się,że chodzi o stalowe - po zimie rdzewieją dość chętnie, bo cały czas mają kontakt z solanką, jeśli udałoby się kupić aluminiowe w rozsądnej cenie, wcale nie będą gorsze. Teraz alufelgi zwykle są dobrze zabezpieczone przed solą |
W takim razie rozpoczynam poszukiwania na necie alusiów:-). Ktoś z Was zamieścił super link : http://www.felgi.pl/konfi...6-16v-105-77kw#
Kaśka - 2014-09-26, 19:06
Witam po 3 miesiącach:-). Właśnie minęły 3 miesiące od podpisania umowy kupna i autko w końcu dotarło do dealera. W sobotę - 4 X - odbieram autko:-)))
Tak troszkę chciałam się pochwalić;-) - czytaj podzielić radością;-)
TD Pedro - 2014-09-26, 21:42
cieszymy się razem z Tobą...
oby trafił się egzemplarz bezawaryjny... a radość będzie tym większa...
Kaśka - 2014-09-26, 22:01
Dzięki .
Mam nadzieję, iż będzie całkowicie bezawaryjny:-). Odbieram go z okolic Katowic a do Gdyni jest troszkę km...;-)
Naklejki klubowe już;-) zakupione więc jeszcze u dealera dostanie prezent - przed wyjazdem z salonu zostanie uhonorowany naklejkami klubu Dacia:-). A co tam jak już wyjeżdżać w dziewiczy rejs to z honorami:-)
Karenzo - 2014-09-26, 22:22
Wedle tradycji , najpierw uszczelka potem naklejka .
Bez uszczelki to tak jak by się podszywać pod klub
Kaśka - 2014-09-26, 22:30
))) no tak ale w salonie tego nie zrobię ). Właśnie czytam co powinnam po kolei robić:
pkt. 1 -po dojeździe do domu - montaż KUK
kicia - 2014-09-26, 22:49
Nie zapomnij też o naklejeniu folii na tylne nadkola, najpóźniej przed wyjazdem gdzieś w teren.
Karenzo - 2014-09-26, 23:26
ja jeżdżę 2,5 lat i nie mam żadnych rys
a latam po żwirówkach
route2000 - 2014-09-27, 08:36
Kaśka, bezawaryjności Ci życzę! A tak w dziewiczy rejs to przeznacz sobie na cały dzień, bo musisz czasami stanąć by dać odpocząć. Moja dobra rada: nie jedź autostradą, bo po 1: jest płatna i na bramkach cholerne korki, po 2: nie możesz sobie ot tak zatrzymać na dowolnym miejscu tylko w MOP, a na normalnych dojedziesz nawet 1-2 dłużej niż autobahnem, ale będziesz miała możliwość stanąć w dowolnym momencie i to jest ważne.
A propo, byłem już w sierpniu nad morzem w okolicy Władysławowa. Dojechałem tam i z powrotem bez najmniejszego problemu bez autostrady (a miałem możliwość jechać bezpłatnie) więc wybrałem poczciwą trasę S7. Lepiej mi się tam jechało.
Kaśka - 2014-09-27, 12:53
route2000 napisał/a: | Kaśka, bezawaryjności Ci życzę! A tak w dziewiczy rejs to przeznacz sobie na cały dzień, bo musisz czasami stanąć by dać odpocząć. Moja dobra rada: nie jedź autostradą, bo po 1: jest płatna i na bramkach cholerne korki, po 2: nie możesz sobie ot tak zatrzymać na dowolnym miejscu tylko w MOP, a na normalnych dojedziesz nawet 1-2 dłużej niż autobahnem, ale będziesz miała możliwość stanąć w dowolnym momencie i to jest ważne.
A propo, byłem już w sierpniu nad morzem w okolicy Władysławowa. Dojechałem tam i z powrotem bez najmniejszego problemu bez autostrady (a miałem możliwość jechać bezpłatnie) więc wybrałem poczciwą trasę S7. Lepiej mi się tam jechało. |
O tym samym myślałam - jeśli mam pokonać tyle km - to może z przyjemnością:-) - pozerkać trochę na mijająca trasę:-) - mniemam, iż do 3 tys. też nie mam co za bardzo cisnąć na pedał - więc zakładam wersję - przyjemne z pożytecznym;-)
Władysławowo - to super, iż doszło do wyjazdu i to bez korków;-)
Kaśka - 2014-09-27, 13:02
kicia napisał/a: | Nie zapomnij też o naklejeniu folii na tylne nadkola, najpóźniej przed wyjazdem gdzieś w teren. |
Witaj:-) - przyznam szczerze, iż jestem fanką Twojego forum o Dusi:-) i po kolei wykorzystam Twoje wpisy:-)) Począwszy od listy odbioru autka - wszystkie punkciki przeanalizowałam i zamierzam ją b.:-) szczegółowo wykorzystać.
Jeśli chodzi o tak zwane "ulepszenia" - to rewelacyjne są fotki i szczegółowe opisy, linki - gdzie co nabyć:-).
Proszę o dalszą szczegółową dokumentację kolejnych innowacji - będę zachwycona możliwością wykorzystania ich u siebie:-)
Pozdrawiam
benyo - 2014-09-27, 13:26
Pamiętam tą euforię tuż przed odebraniem auta od Ciebie czuć taką samą pozdrawiam i życzę bezawaryjnej i bezpiecznej jazdy
Kaśka - 2014-09-27, 13:26
PYTANKO:-) - nabyłam nawigacje i chciałabym z niej skorzystać w drodze do domu. Czy dealer z automatu zajmuje się jej uruchomieniem i aktualizacją - czy muszę zrobić to sama? Czytałam, iż trzeba zgrać jakiś plik ze stronki na "dzień dobry"?
Czy ktoś z Was też zamawiał nawigację i mógłby mnie oświecić jakie są procedury? Coś czytałam i od razu należy robić kopię bezpieczeństwa systemu jeszcze przed wgraniem uaktualnień?
Kaśka - 2014-09-27, 13:28
benyo napisał/a: | Pamiętam tą euforię tuż przed odebraniem auta od Ciebie czuć taką samą pozdrawiam i życzę bezawaryjnej i bezpiecznej jazdy |
O, tak - chyba nie jesteśmy jedyni;-)) w tym odczuciu.... Niby jestem dorosła;-) ale chciałabym by było już dzisiaj 4.X
benyo - 2014-09-27, 13:31
Kaśka napisał/a: | benyo napisał/a: | Pamiętam tą euforię tuż przed odebraniem auta od Ciebie czuć taką samą pozdrawiam i życzę bezawaryjnej i bezpiecznej jazdy |
O, tak - chyba nie jesteśmy jedyni;-)) w tym odczuciu.... Niby jestem dorosła;-) ale chciałabym by było już dzisiaj 4.X |
A mówią się, że to faceci cieszą się swoimi nowymi zabawkami a dlaczego zakup na drugim końcu Polski ?? (może czegoś nie doczytałem?? )
Kaśka - 2014-09-27, 13:32
Karenzo napisał/a: | ja jeżdżę 2,5 lat i nie mam żadnych rys
a latam po żwirówkach |
Ale chlapacze posiadamy?
Kaśka - 2014-09-27, 13:38
benyo napisał/a: | Kaśka napisał/a: | benyo napisał/a: | Pamiętam tą euforię tuż przed odebraniem auta od Ciebie czuć taką samą pozdrawiam i życzę bezawaryjnej i bezpiecznej jazdy |
O, tak - chyba nie jesteśmy jedyni;-)) w tym odczuciu.... Niby jestem dorosła;-) ale chciałabym by było już dzisiaj 4.X |
A mówią się, że to faceci cieszą się swoimi nowymi zabawkami a dlaczego zakup na drugim końcu Polski ?? (może czegoś nie doczytałem?? ) |
Dziewczynki tak samo:-). Moi rodzice zaczynali od Trabanta 600 - tego podobnego do Syrenki. Niestety jako potomek Tacie trafiła się tylko córka - więc podaj klucz, wyczyść świece, poświeć, zapal - było moim udziałem.
Z dzieciństwa pamiętam ulubiony zapach - benzyna:-)).
Drugi koniec Polski - rabat;-))) - o jakim nie mogłam marzyć na Pomorzu.
benyo - 2014-09-27, 13:41
Kaśka napisał/a: | Drugi koniec Polski - rabat;-))) - o jakim nie mogłam marzyć na Pomorzu. |
Bo na Śląsku drogi jest tylko węgiel
Kaśka - 2014-09-27, 13:42
benyo napisał/a: | Kaśka napisał/a: | Drugi koniec Polski - rabat;-))) - o jakim nie mogłam marzyć na Pomorzu. |
Bo na Śląsku drogi jest tylko węgiel |
Czyli najciemniej pod latarnią:-)
kicia - 2014-09-27, 14:41
Kaśka napisał/a: | kicia napisał/a: | Nie zapomnij też o naklejeniu folii na tylne nadkola, najpóźniej przed wyjazdem gdzieś w teren. |
Witaj:-) - przyznam szczerze, iż jestem fanką Twojego forum o Dusi:-) i po kolei wykorzystam Twoje wpisy:-)) Począwszy od listy odbioru autka - wszystkie punkciki przeanalizowałam i zamierzam ją b.:-) szczegółowo wykorzystać.
Jeśli chodzi o tak zwane "ulepszenia" - to rewelacyjne są fotki i szczegółowe opisy, linki - gdzie co nabyć:-).
Proszę o dalszą szczegółową dokumentację kolejnych innowacji - będę zachwycona możliwością wykorzystania ich u siebie:-)
Pozdrawiam |
Miło słyszeć że mam fankę
Staram się robić tak szczegółowe opisy, żeby nawet taki laik jak ja mógł je zrozumieć.
Z modyfikacji czeka mnie jeszcze wyklejanie progu bagażnika filcem. Ale niestety na razie brakuje mi na to czasu, więc nie wiem kiedy to będzie.
Kaśka - 2014-09-27, 14:54
kicia napisał/a: | Kaśka napisał/a: | kicia napisał/a: | Nie zapomnij też o naklejeniu folii na tylne nadkola, najpóźniej przed wyjazdem gdzieś w teren. |
Pozdrawiam |
Miło słyszeć że mam fankę
Staram się robić tak szczegółowe opisy, żeby nawet taki laik jak ja mógł je zrozumieć.
Z modyfikacji czeka mnie jeszcze wyklejanie progu bagażnika filcem. Ale niestety na razie brakuje mi na to czasu, więc nie wiem kiedy to będzie. |
A czy zamówiłaś też nawigację - bo mam kilka pytań z nią związanych:-)
benyo - 2014-09-27, 15:03
Tutaj http://www.daciaklub.pl/forum/viewtopic.php?t=7361 jest długi wątek o fabrycznej nawigacji ale ostrzegam, jest bardzo długi
[ Komentarz dodany przez: laisar: 2014-09-28, 16:07 ]
...I tam dalsza dyskusja: http://www.daciaklub.pl/f...1652451#1652451.
Marek1603 - 2014-09-27, 18:05
Gratuluję zakupu/odbioru.
Kaśka - 2014-09-27, 18:08
Marek1603 napisał/a: | Gratuluję zakupu/odbioru. |
Dzięki
Kaśka - 2014-09-27, 18:13
A właśnie:-) siedzę i studiuje forum;-) i wpadła mi tak myśl do głowy - może ktoś odbierał autko w Świętochłowicach grupa Pietrzak - jakie wrażenia?
benyo - 2014-09-27, 18:39
Przy odbiorze oni są zawsze bardzo mili jak chcesz coś zrobić na gwarancji to już bywają mniej mili
Karenzo - 2014-09-27, 19:28
Najlepiej od razu ustaw fotel kierowcy na najniższej pozycji i zacznij się bujać .
Żądaj naprawy gwarancyjnej na miejscu albo czegoś gratis .
route2000 - 2014-09-27, 21:48
A na start w drogę powrotną weź RED BULL-a..... doda Ci skrzydeł.
Kaśka - 2014-09-28, 10:42
route2000 napisał/a: | A na start w drogę powrotną weź RED BULL-a..... doda Ci skrzydeł. |
Biorąc pod uwagę stan oczekiwania - emocje:-) to nie wiem czy jest wskazany . Poziom adrenalinki mógłby wyskoczyć poza skalę
Kaśka - 2014-09-30, 20:22
1. Dziś zarejestrowałam Drakulkę - nawet poszło to sprawnie bo w 1/2 godz. - mamy blachy na autko oraz wykupiłam promocyjny pakiet ubezpieczenia za 500zl. Zaproponowano mi za 60 zł holowanie poniżej 20 km (opcja dodatkowa - nabyłam) oraz holowanie do wskazanego przeze mnie delaera z każdego miejsca (pewnie jest limit km lub cenny) w Polsce i zagranicą (90 zł) - zastanawiam się... Ale chyba warto wziąć - bo zamierzam nim troszkę się poruszać - nie tylko po Polsce
2. Właśnie weszłam na stronkę MojaDacia - i zarejestrowałam się. Ku mojemu zdziwieniu zobaczyłam 3 oferty powitalne - aż jęknęłam - ale dbaja o nowych klientów... i zaczęłam czytać....
Oferta nr 1 OK - 30% zniżki na 3 kluczyk do DD ale oferta nr 2 - 200 zł rabatu i nr 2 100 zl ... ale jakie warunki
VOUCHER NA AKCESORIA
Informacje prawne:
Voucher uprawnia do otrzymania rabatu na zakup oryginalnych akcesoriów Dacia w Autoryzowanym Serwisie Dacia. Rabat 100zł/200zł* brutto ma zastosowanie przy zakupie oryginalnych akcesoriów Dacia na łączną kwotę minimum 400/750zł brutto. Oferta dostępna tylko dla Klientów Moja Dacia
E, nie ładnie
route2000 - 2014-10-01, 07:28
To jest właśnie naciąganie klientów.
Szkoda kasy, a lata szybko miną, że nie zdążysz je obejrzysz za sobą..... i będziesz musiała zabulić za jakąś naprawę już po gwarancji, chyba że masz przedłużoną gwarancję za symboliczną złotówkę (ja w to się nie bardzo wierzę, ale życzę Ci dużo szczęścia).
Taka oferta jest dla naiwniaków.
Dar1962 - 2014-10-01, 15:34
szkoda,że nie poradziłaś się na spokojnie innych Ale w momencie zakupu człowiek jest podekscytowany i nie myśli zbyt logicznie Mam identyczną wersję. Za 3 miesiące skończy mi się 3 letnia (podstawowa) gwarancja. Przez ten okres 1 spalona żarówka H7. Ale z pewnością będziesz mogła spać o wiele spokojniej
lubię_pierogi - 2014-10-01, 18:07
Ale o co Wam chodzi? Że pakiet ubezpieczenia z dodatkami za 650 zł to dużo? Że nie warto brać przedłużonej gwarancji? Oczywiście, że warto.
Rabaty na akcesoria też są OK. Przykład: platforma THULE na 3 rowery za 1000 zł, gdzie identyczne, najtańsze na allegro zaczynają się od 1200-1300.
Marek1603 - 2014-10-01, 19:29
lubię_pierogi napisał/a: | Oczywiście, że warto.
|
Jeżeli zrobisz 100kkm do 3 lat, to nie warto nawet tej złotówki wydawać.
Kaśka - 2014-10-01, 21:11
Marek1603 napisał/a: | lubię_pierogi napisał/a: | Oczywiście, że warto.
|
Jeżeli zrobisz 100kkm do 3 lat, to nie warto nawet tej złotówki wydawać. |
Moim zdaniem - warto dać to 1 zł - by przez następne 5 lat mieć tzw. święty spokój - coś o tym wiem...
Ubezpieczenie za 500-650 zł - to dobra cena (moja przyjaciółka ubezpiecza autka i najtańsza oferta nie oferowana przez dealera to 1420 zł;-))
Poza tym obowiązuje klasyka;-) -jak się ma coś psuć to 5 latach a w ogóle to ktoś pisał - a kysz demony awarii
Kaśka - 2014-10-02, 19:07
Pytanka - co DD się należy na początek - oprócz Klubowych Nalepek w ramach oszczędnego budżetu
1 - KUK - zamawiam
2. zimowe oponki - są (dealer się postarał;-))
3. dywaniki - są (j. w.)
a dalsza kolejność - jak myślicie?
4. chlapacze (przód tył)
5. folia na nadkoła
6. i wkład do bagażnika od matguma lub rezerplastu ?
kicia - 2014-10-02, 20:23
Pomyśl o jakimś pendrivie - będzie potrzebny do updatowania MediaNav i do słuchania muzyki.
Ja kupiłam specjalnie dla Duśki dosyć zgrabny czerwono-czarny. Dzięki temu nie muszę za każdym razem pamiętać żeby włożyć do portu lub zabrać ze sobą.
Kaśka - 2014-10-02, 20:28
kicia napisał/a: | Pomyśl o jakimś pendrivie - będzie potrzebny do updatowania MediaNav i do słuchania muzyki.
Ja kupiłam specjalnie dla Duśki dosyć zgrabny czerwono-czarny. Dzięki temu nie muszę za każdym razem pamiętać żeby włożyć do portu lub zabrać ze sobą. |
Proste i logiczne:-)
Jutro też musze ze sobą zabrać ładowarkę by sprawdzić czy działa gniazdko z tyłu - pamiętam o Twoje uwadze z odbioru.
kicia - 2014-10-02, 20:33
Tak mi się przypomniało: z tej listy to zdaje się tylko spryskiwaczy i wycieraczek nie sprawdzaliśmy, bo było słonecznie i szkoda było Duśkę brudzić.
Kaśka - 2014-10-02, 20:36
kicia napisał/a: | Tak mi się przypomniało: z tej listy to zdaje się tylko spryskiwaczy i wycieraczek nie sprawdzaliśmy, bo było słonecznie i szkoda było Duśkę brudzić. |
Z której firmy wybrałaś ubezpieczenie? Mi w tej chwili tylko proponują Pzu za 500zł i opcje dodatkowe...
kicia - 2014-10-02, 20:43
Myśmy mieli do wyboru PZU i Allianz. Wybraliśmy Allianz, ale obie oferty były dosyć podobne.
I nie mieliśmy żadnej promocyjnej ceny - obie kosztowały 2.9% (lub 1.9% z kredytem).
Ale... czy Ty przypadkiem nie zarejestrowałaś już auta?
A z tego co wiem to data podpisania umowy ubezpieczenia nie może być późniejsza niż data rejestracji.
Kaśka - 2014-10-02, 21:08
Tak zarejestrowałam 30 IX, ale o tej konieczności dat nie wiedziałam. Telefonicznie potwierdziłam "wybór jedynej oferowanej propozycji" - Pzu plus opcję holowania od 0 do 20 km za 60 zł (w standardzie jest holowanie od powyżej 20 km od miejsca zamieszkania ), zastanawiam się jeszcze nad ofertą sholowania autko z zagranicy do Polska (+90zł), a tfu demony awarii no i jeszcze niestety osobno należy ubezpieczyć szyby... a niestety mam złe doświadczenie w tej materii. Podczas wichury spadła mi część wiaty na szybę;-). Doczytałam się, iż takich losowych spraw FNS nie obejmuje;-(
Kaśka - 2014-10-05, 07:40
Witam Kochani ponownie - jak pełno prawny właściciel:-). Autko przyprowadzone i stoi w garażu. Trasa z okolic Katowic do Gdyni była jedną wielką przyjemnością.... mi. in. dzięki tempomatowi:-). Ustawiłam na 110 by nie zamęczyć silnia i czułam się jakby miała automatyczną skrzynię biegów. Nóżki z pedałów, a autko jedzie samo;-).
Wrażenia - powyżej 100 niestety hałaśik jest nie da się ukryć - stąd wniosek, iż przede mną ogólne wygłuszanie wg wzorów na forum:-).
- Bardzo wygodne są fotele. W ogóle nie czułam w krzyżu tej ilości km.
Na 580 km zużyłam prawie cały bak czyli 50 l. To chyba na dotarcie nie jest zły wynik - autostrada więc miałam ustawione na 2x2.
- Autko prowadzi się fantastycznie:-)) no w końcu DD . Dziś wybieram się na polne ścieżki by poczuć działanie 4x4
DD - zaliczył też dobry uczynek - za Stryjkowem wzięłam 2 pasażerów - niestety dokumentnie rozwaliło się im autko i od 3 godzin szukali pomocy w transporcie.... To wydarzenie utwierdziło mnie w FNS - nie ma to jak zapłacone za 1zł 24h holowania na 5 lat, a kysz demony awarii...
NO I OCZYWIŚCIE JESTEM W SKOWRONKACH. NAKLEJKI KLUBU - PRZYKLEJONE. TAK WIEM KRZYCZĘ
HALLO, hallo czy w okolicach Gdyni jest jakiś fan klub DD?
Pozdrawiam BARDZO SERDECZNIE WSZYSTKICH Kaśka
48piotr - 2014-10-05, 07:54
Kaśka napisał/a: | HALLO, hallo czy w okolicach Gdyni jest jakiś fan klub DD? |
Z Twoją energią wierzę,że będzie.
Gratuluję i szerokości.
Stary Dusterowicz
benyo - 2014-10-05, 07:54
Cieszymy się Twoją radością czuć to nawet tu na Śląsku pewnie nie spałaś zbyt dobrze w nocy z emocji niech od tej pory każda taka trasa będzie przyjemnością
Kaśka - 2014-10-05, 08:00
benyo napisał/a: | Cieszymy się Twoją radością czuć to nawet tu na Śląsku pewnie nie spałaś zbyt dobrze w nocy z emocji niech od tej pory każda taka trasa będzie przyjemnością |
Dziękuję rozweselił mnie Twój wpis - życzę także wszystkiego dobrego:-)
Kaśka - 2014-10-05, 08:01
48piotr napisał/a: | Kaśka napisał/a: | HALLO, hallo czy w okolicach Gdyni jest jakiś fan klub DD? |
Z Twoją energią wierzę,że będzie.
Gratuluję i szerokości.
Stary Dusterowicz |
Dzięki serdeczne:-) - ja także życzę nieustannej szerokości - pozdrawiam
darenka - 2014-10-05, 13:48
Kaśka,to ja też od siebie pogratuluję Tobie nowego autka,życząc przyczepności i szerokości oraz aby Twoje wymarzone autko nigdy Cię nie zawiodło.
Kaśka - 2014-10-05, 14:24
darenka napisał/a: | Kaśka,to ja też od siebie pogratuluję Tobie nowego autka,życząc przyczepności i szerokości oraz aby Twoje wymarzone autko nigdy Cię nie zawiodło. |
Dzięki serdeczne - nie pamiętam czy w zakresie Twego zainteresowania był też tempomat? Ja po tych 600 km mogę stwierdzić, iż jest to wspaniała inwestycja i jest wart każdej wydanej na niego złotówki - polecam jak dodatkowe obowiązkowe wyposażenie długiej i nie tylko - jazdy.
Pozdrówka K'
piotr. z - 2014-10-05, 21:55
HALLO, hallo czy w okolicach Gdyni jest jakiś fan klub DD? |
Były chyba dwie próby spotów- na jednym się nie mogłem pojawić (nie pamiętam, czy wtedy już miałem Dustera?...) a na drugim byłem tylko ja
Trzeciego nie było, ale te poprzednie nie miały być spotem tylko Dusterowców ale Daćkowców.
Kaśka - 2014-10-05, 22:16
piotr. z napisał/a: | Kaśka napisał/a: |
HALLO, hallo czy w okolicach Gdyni jest jakiś fan klub DD? |
Były chyba dwie próby spotów- na jednym się nie mogłem pojawić (nie pamiętam, czy wtedy już miałem Dustera?...) a na drugim byłem tylko ja
Trzeciego nie było, ale te poprzednie nie miały być spotem tylko Dusterowców ale Daćkowców. |
:) Dziś właśnie mijał mnie bliźniak w okolicy Rumi - tylko nie miał naklejek, widzę też często granatowy i 2 czarne w drodze do pracy. Czyli troszkę nas jest... ale wszyscy bez nalepek;-)...
Jeśli będziesz coś wiedział o próbie spotkania - daj znać - chętnie bym się spotkała..
piotr. z - 2014-10-06, 10:40
Nie ma problemu chociaż jeśli już jest organizowany jakiś spot to info jest na forum
Dusterów faktycznie trochę lata ale nie widziałem jeszcze żadnego z klubowymi naklejkami, chyba, że swojego pooglądam z zewnątrz
Kaśka - 2014-10-06, 11:30
piotr. z napisał/a: | Nie ma problemu chociaż jeśli już jest organizowany jakiś spot to info jest na forum
Dusterów faktycznie trochę lata ale nie widziałem jeszcze żadnego z klubowymi naklejkami, chyba, że swojego pooglądam z zewnątrz |
To tak jak ja na razie
Kaśka - 2014-10-08, 21:49
piotr. z napisał/a: | Nie ma problemu chociaż jeśli już jest organizowany jakiś spot to info jest na forum
Dusterów faktycznie trochę lata ale nie widziałem jeszcze żadnego z klubowymi naklejkami, chyba, że swojego pooglądam z zewnątrz |
Piotrze - widzę w opisie, iż masz zamontowany gaz. Od samego początku? Czy zdecydowałeś się później? Jakiej firmy masz instalację gazową?
piotr. z - 2014-10-08, 22:19
Od początku- niestety... Teraz gazowałbym niefabrycznym zestawem. A fabrycznie siedzi Landi Renzo. Popatrz w wątek o niefabrycznych instalacjach, koledzy mają różne instalacje: BRC, Landi Renzo, jedna forumowa koleżanka chyba zakładała polskiego STAG-a.
Jeśli się zdecydujesz to bierz największą możliwą butlę- warto.
Kaśka - 2014-10-09, 07:28
piotr. z napisał/a: | Od początku- niestety... Teraz gazowałbym niefabrycznym zestawem. A fabrycznie siedzi Landi Renzo. Popatrz w wątek o niefabrycznych instalacjach, koledzy mają różne instalacje: BRC, Landi Renzo, jedna forumowa koleżanka chyba zakładała polskiego STAG-a.
Jeśli się zdecydujesz to bierz największą możliwą butlę- warto.
Coś przeglądarka Kronia na telefon dziwnie tekst wpisują... Będę musiał przeedytować jak się do kompa dorwę... |
Zaproponowano mi BRC ale ze względu, iż montaż miał nastąpić w Świętochłowicach (okolice Katowic) skąd odbierałam autko zrezygnowałam. Wolałam nie ryzykować, bo jazda do Katowic z Gdyni, z powodu np. źle wyregulowanych zaworów była by bezsensem... Więc postanowiłam odczekać i zamontować gaz u nas na Pomorzu.
route2000 - 2014-10-09, 08:44
A ile będziesz czekała do montażu gazu? Po zakończeniu gwarancji?
A tak to mam BRC i jestem zadowolony. Dobrze i ładnie zamontowali mi w Lodgy w ASO Lublin (zobacz moje zdjęcia ).
Kaśka - 2014-10-09, 18:08
route2000 napisał/a: | A ile będziesz czekała do montażu gazu? Po zakończeniu gwarancji?
A tak to mam BRC i jestem zadowolony. Dobrze i ładnie zamontowali mi w Lodgy w ASO Lublin (zobacz moje zdjęcia ). |
I oto zagwozdka:-) Na początku kupna byłam zdecydowana na zakup LPG od razu ale w/w wymienionych powodów musiałam zrezygnować. Teraz zastanawiam się jak to będzie z 5 letnią gwarancją - czy po zamontowaniu gazu ją utracę czy nie? Otrzymuję sprzeczne komunikaty..
Cav - 2014-10-09, 18:17
Kaśka napisał/a: | route2000 napisał/a: | A ile będziesz czekała do montażu gazu? Po zakończeniu gwarancji?
A tak to mam BRC i jestem zadowolony. Dobrze i ładnie zamontowali mi w Lodgy w ASO Lublin (zobacz moje zdjęcia ). |
I oto zagwozdka:-) Na początku kupna byłam zdecydowana na zakup LPG od razu ale w/w wymienionych powodów musiałam zrezygnować. Teraz zastanawiam się jak to będzie z 5 letnią gwarancją - czy po zamontowaniu gazu ją utracę czy nie? Otrzymuję sprzeczne komunikaty.. |
Na silnik utracisz.
Zawsze możesz próbować wywalczyć jej honorowanie u swojego dealera, jak u nich założysz - ale to przedraża montaż.
Niestety - dokładany gaz to druciarstwo i bujanka między gazownikiem a ASO w razie problemów.
IMo - albo fabryczny, albo chociaż u dealera i niech on się buja.
Ale honorowanie gwarancji na auto koniecznie na piśmie w takim przypadku, inaczej się wyprą.
laisar - 2014-10-09, 19:38
@Kaśka: http://www.dacia.pl/samochody-nowe/dacia-lpg/ - fabryczna jest tylko do 4x2, ale do 4x4 możesz wziąć dilerską i nie stracisz gwarancji:
Cytat: | Instalacja LPG może być zamontowana u Autoryzowanego Partnera Dacii w oparciu o schemat przygotowany przez Landi Renzo Polska i zatwierdzony przez Renault Polska Sp. z o.o. Nad jakością montażu w każdym serwisie czuwa kontroler jakości, który odbył specjalne szkolenie w tym zakresie. Współpraca z producentem instalacji LPG, firmą Landi Renzo gwarantuje wysoką jakość montażu i funkcjonowania - warunki gwarancji na Dacię Duster nie ulegają zmianie i wynoszą 3 lata lub 100 000km - dla samochodu i dla instalacji LPG [u](dotyczy montażu w samochodzie nowym).
Montaż instalacji możliwy jest też do w.w. samochodów zakupionych wcześniej! |
Przemek77 - 2014-10-10, 05:39
Cav napisał/a: | Niestety - dokładany gaz to druciarstwo i bujanka między gazownikiem a ASO w razie problemów.
|
Niekoniecznie "druciarstwo". Popytać ludzi, poszukać na forach i jak się trafi dobrą firmę zakładającą LPG to zero stresów, sama radość - jak w moim przypadku.
Cav - 2014-10-10, 17:30
Przemek77 napisał/a: | Cav napisał/a: | Niestety - dokładany gaz to druciarstwo i bujanka między gazownikiem a ASO w razie problemów.
|
Niekoniecznie "druciarstwo". Popytać ludzi, poszukać na forach i jak się trafi dobrą firmę zakładającą LPG to zero stresów, sama radość - jak w moim przypadku. |
No właśnie tak zrobiłem w poprzednim przypadku (Megane) i efekt był odwrotny od zamierzonego.
Uszkodzona cewka zapłonowa (std w Megane) nagminnie psuła centralkę gazu.
Zanim na czuja gazownik to wykrył (bo na benzynie wszystko działało prawidłowo), to prawie pół roku bujałem się na benzynie między mechanikiem a gazownikiem.
Dyziek - 2014-10-10, 19:32
Cav, jestem z Wawy, montowałem LPG w Rawie Mazowieckiej. Przejechałem 53 tys. km. Za wyjątkiem regulacji i czasem falujących obrotów - zero problemów
Oszczędności w moim przypadku, po odliczeniu kosztów serwisu, to min. 20 PLN na 100 km.
Druciarze są wszędzie. Speców trzeba poszukać.
Cav - 2014-10-10, 21:07
Dyziek napisał/a: | Cav, jestem z Wawy, montowałem LPG w Rawie Mazowieckiej. Przejechałem 53 tys. km. Za wyjątkiem regulacji i czasem falujących obrotów - zero problemów
Oszczędności w moim przypadku, po odliczeniu kosztów serwisu, to min. 20 PLN na 100 km.
Druciarze są wszędzie. Speców trzeba poszukać. |
Taki spec staje się druciarzem od razu gdy jednak zdarzy się jakiś problem, z którym już trzeba się pobujać?
I nawet jak go rozwiąże (mój w końcu rozwiązał) to zmienia się jego status, czy nie?
Kaśka - 2014-10-10, 21:25
laisar napisał/a: | @Kaśka: http://www.dacia.pl/samochody-nowe/dacia-lpg/ - fabryczna jest tylko do 4x2, ale do 4x4 możesz wziąć dilerską i nie stracisz gwarancji:
Cytat: | Instalacja LPG może być zamontowana u Autoryzowanego Partnera Dacii w oparciu o schemat przygotowany przez Landi Renzo Polska i zatwierdzony przez Renault Polska Sp. z o.o. Nad jakością montażu w każdym serwisie czuwa kontroler jakości, który odbył specjalne szkolenie w tym zakresie. Współpraca z producentem instalacji LPG, firmą Landi Renzo gwarantuje wysoką jakość montażu i funkcjonowania - warunki gwarancji na Dacię Duster nie ulegają zmianie i wynoszą 3 lata lub 100 000km - dla samochodu i dla instalacji LPG [u](dotyczy montażu w samochodzie nowym).
Montaż instalacji możliwy jest też do w.w. samochodów zakupionych wcześniej! |
|
Z tego co wiem, istnieje już możliwość domontowanie do DD 4x4 instalacji LPG przez ASO bez jakichkolwiek problemów gwarancyjnych ponieważ jest instalacja LR dedykowana do tego modelu:
DST (silnik 1.6 16V 105 4x4) – referencja 77 11 566 781 ale cena jest niezbyt przyjemna;-)...... Cena brutto klienta z montażem: 4 790 zł natomiast co z gwarancją przy innych instalacjach np. BRC zakładanych przez ASO, których cenna jest już b. przyjemna 3000-3500?
Dyziek - 2014-10-10, 21:26
Cav, nie rozumiem Twojego pytania. Poki co nie uważam go za druciarza, radzi sobie (choc nie idealnie) z moim silnikiem. Miałeś pecha i tyle... Instalacja 2 kPLN. Zwróciło mi sie po 11 mies. jazdy.
Cav - 2014-10-10, 21:31
Dyziek napisał/a: | Cav, nie rozumiem Twojego pytania. Poki co nie uważam go za druciarza, radzi sobie (choc nie idealnie) z moim silnikiem. Miałeś pecha i tyle... Instalacja 2 kPLN. Zwróciło mi sie po 11 mies. jazdy. |
Miałem identycznie.
Ale później zaczęły się problemy, stąd ostrzegam jakie są ich konsekwencje.
Żeby im zapobiec, lepiej nie rozdzielać punktu montażu lpg od punktu gwarancji na samochód.
Tyle.
laisar - 2014-10-13, 10:24
Kaśka napisał/a: | co z gwarancją przy innych instalacjach np. BRC zakładanych przez ASO, których cenna jest już b. przyjemna 3000-3500? |
Dokładnie tak samo jak przy wszystkich innych niefabrycznych i niedilerskich zmianach w aucie: zachowujesz gwarancję producenta na cały samochód - minus części, które zostały "naruszone" przy montażu oraz minus awarie, które są wynikiem takich modyfikacji. A na swoje działania i ich efekty gwarancję powinien dawać instalator. Oczywiście, czasami ASO dodatkowo straszy całkowitą utratą gwarancji oraz/lub uprawia spychologię i bywa, że trudno dowieść swojej racji. Wybór ASO jako instalatora ogranicza więc ten problem.
Kaśka - 2014-10-13, 20:26
Dzięki:-)
Wczoraj byłam pierwszy raz na dziurawo -piaszczysto-wydmowej trasie by wypróbować Dusterka w terenie - w końcu nabyło się4x4. Wypad - poezja:-). Pierwszy wniosek, który się pojawił to zakup chlapaczy;-).
Cav - 2014-10-13, 20:35
Kaśka napisał/a: | Dzięki:-)
Wczoraj byłam pierwszy raz na dziurawo -piaszczysto-wydmowej trasie by wypróbować Dusterka w terenie - w końcu nabyło się4x4. Wypad - poezja:-). Pierwszy wniosek, który się pojawił to zakup chlapaczy;-). |
Nie spodziewaj się cudów.
Szukaj TYLKO takich do wersji Aventure.
Kaśka - 2014-10-13, 20:54
Cav napisał/a: | Kaśka napisał/a: | Dzięki:-)
Wczoraj byłam pierwszy raz na dziurawo -piaszczysto-wydmowej trasie by wypróbować Dusterka w terenie - w końcu nabyło się4x4. Wypad - poezja:-). Pierwszy wniosek, który się pojawił to zakup chlapaczy;-). |
Szukaj TYLKO takich do wersji Aventure. |
Doczytałam się z forum, iż są 2 wersje do zaakceptowania - salonowe dedykowane do DD i http://www.rezaw-plast.pl
Wersja salonowa Aventure - czym różni się od innej salonowej?
Cav - 2014-10-13, 21:01
Kaśka napisał/a: | Cav napisał/a: | Kaśka napisał/a: | Dzięki:-)
Szukaj TYLKO takich do wersji Aventure. |
Doczytałam się z forum, iż są 2 wersje do zaakceptowania - salonowe dedykowane do DD i http://www.rezaw-plast.pl
Wersja salonowa Aventure - czym różni się od innej salonowej? |
W sumie są 4 wersje.
Oryginały - zwykłe do Dacii, zwykłe do Dustera, szersze od Dustera Aventure.
No i ten rezaw-plast.
Na oko, (poza wersją Aventure, która wygląda solidniej) cała reszta kiepsko spełni swoją funkcję.
Są za wąskie.
Marek1603 - 2014-10-14, 05:10
Cav napisał/a: |
Na oko, (poza wersją Aventure, która wygląda solidniej) cała reszta kiepsko spełni swoją funkcję.
Są za wąskie. |
Nie wiem jak dla Dustera ale w Lodgy zamontowałem przód jakieś 5cm niżej niż pokazywała instrukcja. Są to jakieś uniwersalne do wszystkich modeli i po prostu ich nie przycinałem na długość czy wysokość jak kto woli.
Może w Dusterze też się tak dla tych uniwersalnych.
Kaśka - 2014-10-21, 21:38
Witam Kochani:-)
Troszkę zamilkłam przez ostatnie 2 tygodnie ale myślę, iż jest to zrozumiałe:-) jeżdżę, jeżdżę i jeżdżę.... jakoś nie chce mi się wysiadać;-)
Mam pytanko - czy Ktoś z Was orientuje się co do przeglądów okresowych, a właściwie ich cen?
Kicia opublikowała przykładowe ceny co rocznych przeglądów i mi podano takie same ale gdy czytam forum znajduje info o tym,, iż od czasu do czasu można wykupić w promocyjnych cenach "Moje przeglądy" lub np. pakiet ryczałtu na nie? Czy słyszeliście coś?
Część z użytkowników chwali kontrakty serwisowe z ryczałtową ceną na bazie produktów motrio? Czy teraz są w promocyjnej cenie ?
A o ofercie zimowej Daci - pewnie wszyscy już wiedzą... http://www.dacia.pl/serwi...ka-skutecznosc/ (felgi, opony, akcesoria zimowe z rabatem, olej, hamulce i akumulatory)
Pozdrówka K'
Kaśka - 2014-11-19, 20:13
Właśnie się podłamałam bo.....
laweta zawiozła moją Daćkę do serwisu. Z asistans stwierdził, iż szpilki od silnika prawe, a szczególnie lewe są w oleju i nie mogę jechać dalej. Dziś rano do pracy zajechałam bez jakikolwiek problemów, a z powrotem nie mogłam zapalić i wrócić do domu... . Aż boję się myśleć co jest, a jeszcze przed wczoraj cieszyłam się, iż tak super jeździ przez 1300 km...
A autko odebrałam 15 października
Marek1603 - 2014-11-19, 20:22
Myślę, że to niegroźny kaprys drakuli.
W końcu po to masz gwarancję żeby to zrobili. Wiem, wiem. Jest to tylko trochę denerwujące.
Kaśka - 2014-11-19, 22:42
Marek1603 napisał/a: | Myślę, że to niegroźny kaprys drakuli.
W końcu po to masz gwarancję żeby to zrobili. Wiem, wiem. Jest to tylko trochę denerwujące. |
Szczególnie biorąc po uwagę, iż w piątek miałam jechać na nartki;-)
... no właśnie przejechałam tylko 1297km:-) i tak się cieszyłam, iż autko nowe - bezawaryjne tak fajnie się toczy
Karenzo - 2014-11-19, 23:08
Ja koło właśnie 1000 km miałem problem i samochód na tydzień trafił do aso .
potem już bez awaryjnie
Kaśka - 2014-11-19, 23:09
Karenzo napisał/a: | Ja koło właśnie 1000 km miałem problem i samochód na tydzień trafił do aso .
potem już bez awaryjnie |
A co Ci nawaliło?
PiotrWie - 2014-11-20, 09:46
Wygląda że z Dacią jest odwrotnie niż z Renaultem - tam wypuszczali niedopracowany model i w trakcie produkcji poprawiali błędy, kto chciał mieć dopracowany samochód to kupował po lifcie. Jak kupowałem Dustera to trochę się obawiałem - świeża konstrukcja, co prawda oparta na starszych, już wypróbowanych podzespołach z Renault. A jak przeglądam forum to im nowszy rocznik tym więcej problemów - no chyba że wynika to ze statystyki - liczniejsza reprezentacja roczników nowszych. Mój, jeden z pierwszych - odebrałem w październiku 2010, jak na razie 66000 bez najmniejszej awarii
corrado - 2014-11-20, 10:07
1.5dci 63kW 2010 - 88tys km - i ciągle do przodu
Wlewam i jadę
Kaśka - 2014-11-29, 17:56 Temat postu: Szczegóły naprawy Dziś wróciłam z nart i mogę opisać Wam niestety ilość usterek! - l. mnoga
cytuję:
"po przejeździe samochodu na lawecie - zgłoszenie wycieku oleju na gwarancji producenta. Zdemontowano górna pokrywę zaworową, uszczelniono gniazda śrub mocujących pokrywę + wymieniono części technologicznie niezbędne tj. uszczelki kolektora ssącego oraz masę uszczelniającą pokrywę.
Dodatkowo po zgłoszeniu problemów z odpalaniem wykonano czyszczenie modułu przepustnicy + kalibrację komputera wtrysku (nierówna praca silnika), zgodnie z rozwiązaniem actis 100097 zalecanym przez producenta."
Co Wy na to?
Dar1962 - 2014-11-29, 19:28
nie widzę żadnych powodów do paniki - uszczelnili łby śrub na pokrywie zaworów, więc olej (prawdopodobnie ) już nie będzie się przesączać. Jak wspomniałem wcześniej to w zasadzie żadna usterka tylko nie każdemu podoba się zaolejona pokrywa. Wyczyścili przepustnicę, co robią zawsze w razie zgłoszenia nierównej pracy lub kłopotów z odpaleniem (pewnie na wyrost i niepotrzebnie, bo przy tak małym przebiegu prawie na pewno była czysta) Wgrali najnowszą ( poprawioną w stosunku do r 2012, gdzie dawka na ssanie była za uboga) mapę wtrysku, dzięki czemu auto nie powinno mieć sporadycznych problemów z "zimnym" rozruchem. Lać benznkę, jeździć i cieszyć się aktka
Kaśka - 2014-11-29, 21:39
Dar1962 napisał/a: | nie widzę żadnych powodów do paniki - uszczelnili łby śrub na pokrywie zaworów, więc olej (prawdopodobnie ) już nie będzie się przesączać. Jak wspomniałem wcześniej to w zasadzie żadna usterka tylko nie każdemu podoba się zaolejona pokrywa. Wyczyścili przepustnicę, co robią zawsze w razie zgłoszenia nierównej pracy lub kłopotów z odpaleniem (pewnie na wyrost i niepotrzebnie,-)...... |
i tu zagwozdka pan, który mnie obsługiwała użył terminu, iż była zaśniedziała co jest dość dziwne przy miesięcznym autku (garażowanym) i odebranym po 2 dniach z salonu... sam był zdziwiony.Mam nadzieję, iż to koniec atrakcji z nowym autkiem ..... i będzie można lać i śmigać....
Kaśka - 2015-07-04, 14:24
Panownie - pytanko - znalazłam w dziale sprzedaż:
Felgi 4 szt.
AEZ Intenso – ciemny chrom
7J x 16EH2+
114,3
ET 48
Mocne, idealnie proste, nigdy nie było jakichkolwiek kłopotów z wyważeniem. Mają kilka niewielkich rys, zwykłe ślady normalnego użytkowania. W zestawie śruby, pierścienie, dekielki i zaworki.
Zdjęcia http://olx.pl/oferta/aluf...D5-ID9Bm5h.html
Kupowałam DD w zeszłym roku i mam już czujnik mierzenia ciśnienia - czy te alufelgi pasują do takiej wersji autka?
Marzy mi się drugi komplet felg - alusiów:-)), a niestety nie jest to mój zakres wiedzy;-). Sprzedaje je kolega z forum - więc mam nadzieję, iż jego opis odpowiada rzeczywistości;:-) i ich stan jest ok.
arczi_88 - 2015-07-04, 14:39
http://zapodaj.net/28cff7d805c2b.jpg.html - cały czujnik wygląda tak jak w linku, foto zrobiłem przed montażem u siebie.
Będą pasować bez problemu na każdą felgę, czujniki są na zaworkach i jak zwykły zaworek są montowane. Każdy czujnik jest przypisany do konkretnego koła - trzeba zwrócić na to uwagę no i żeby jakiś paprok go nie zniszczył w czasie zakładania
Visena - 2015-07-05, 12:18
Też bym takie chciała... Szczególnie w takiej cenie ;)
Jakby ktoś coś...to poproszę o info :)
fotorobart - 2015-07-05, 20:28
arczi_88 napisał/a: |
Będą pasować bez problemu na każdą felgę, czujniki są na zaworkach i jak zwykły zaworek są montowane. Każdy czujnik jest przypisany do konkretnego koła(...) |
czujnik jest pod zaworkiem (wentylem) przykręcany .. można kupić same wentyl lub sam czujnik ...
fotorobart - 2015-07-05, 20:33
Visena napisał/a: | Też bym takie chciała... Szczególnie w takiej cenie ;)
Jakby ktoś coś...to poproszę o info :) |
a gdzie widzisz cenę?
arczi_88 - 2015-07-05, 20:53
fotorobart napisał/a: | arczi_88 napisał/a: |
Będą pasować bez problemu na każdą felgę, czujniki są na zaworkach i jak zwykły zaworek są montowane. Każdy czujnik jest przypisany do konkretnego koła(...) |
czujnik jest pod zaworkiem (wentylem) przykręcany .. można kupić same wentyl lub sam czujnik ... |
Tak czy inaczej można montować na każdego rodzaju felgę i będzie pasowało
Visena - 2015-07-05, 21:29
fotorobart napisał/a: | Visena napisał/a: | Też bym takie chciała... Szczególnie w takiej cenie ;)
Jakby ktoś coś...to poproszę o info :) |
a gdzie widzisz cenę? |
Po lwewj. Na granicy zdjęcia. 650 :D
fotorobart - 2015-07-06, 07:15
Visena napisał/a: |
Po lwewj. Na granicy zdjęcia. 650 :D |
w serwisie w Krakowie 170 zł sztuka "z przyuczeniem"
route2000 - 2015-07-06, 07:47
A ja nie mam żadnych czujników ciśnienia i mam problem z głowy.
Visena - 2015-07-06, 08:03
Ale od 2015 roku zmieniły się unijne przepisy i wszystkie auta zjeżdżające z linii produkcyjnej muszą być doposażone w czujniki powietrza w kółkach :(
I nie tylko. Obowiązkowe są też wyświetlacze "zmiany biegów" (ta cała emisja gazów) i chyba coś jeszcze...
No w każdym razie ja mam np. w gołej wersji (nie wiem jak to się nazywa fachowo) system wspomagania ruszania pod górkę czyli to coś co robi za hamulec ręczny na chwilę jak się puszcza sprzęgło - jak dla mnie osobiście zbędny kompletnie gadget bo jak się mieszka w Gdyni to się umie ruszyć pod górkę każdym autem bez ręcznego
fotorobart - 2015-07-06, 11:27
bez czujników można jeździć i nie ma to wpływu na nic.... tylko świecą dwie pomarańczowe kontrolki ;)
Kaśka - 2015-07-06, 12:18
fotorobart napisał/a: | Visena napisał/a: |
w serwisie w Krakowie 170 zł sztuka "z przyuczeniem" |
Używane?
arczi_88 - 2015-07-06, 14:33
Visena napisał/a: | system wspomagania ruszania pod górkę czyli to coś co robi za hamulec ręczny na chwilę jak się puszcza sprzęgło |
Z jednej strony dobra rzecz, bo faktycznie pomaga - ojciec ma w Clio 4 - a z drugiej strony trochę odmóżdża kierowcę
fotorobart - 2015-07-06, 15:08
Kaśka napisał/a: | fotorobart napisał/a: | Visena napisał/a: |
Używane? |
nówki :)
route2000 - 2015-07-06, 16:17
fotorobart napisał/a: | Kaśka napisał/a: | fotorobart napisał/a: | Visena napisał/a: |
Używane? |
nówki :) |
170 zł x 4 = 680 zł za komplet
650 za felgi + 680 za czujki a ile jeszcze za same opony?
Czy to się opłaca?
fotorobart - 2015-07-06, 16:45
można kupić w necie.... ja znalazłem po 50 zł za czujnik (używany)
arczi_88 - 2015-07-06, 18:17
fotorobart napisał/a: | można kupić w necie.... ja znalazłem po 50 zł za czujnik (używany) |
I ile na tym używanym pojeździ? Baterii sie w tym nie da wymienić.
fotorobart - 2015-07-06, 18:23
wiem, jest ryzyko... i data produkcji auta z którego wyciągasz ale 500 zostaje :)
Karenzo - 2015-07-06, 21:34
Można za połowę cenny kupić
http://www.aliexpress.com...Pressure+duster
Ajgor - 2015-07-06, 23:24
route2000 napisał/a: | fotorobart napisał/a: | Kaśka napisał/a: | fotorobart napisał/a: | Visena napisał/a: |
Używane? |
Czy to się opłaca? |
Ciekawe czy jeśli bateria padnie po 4 latach (mam przedłużenie gwarancji do 5 )to wymienią czujniki w ramach gwarancji czy prawie 700 zyla w plecy,jeśli będzie już wiadomy okres żywotności baterii w czujnikach to będzie problem z sprzedażą aut z pogranicza..Jeśli kupuję autko na 10 lat to muszę się liczyć z dodatkowymi kosztami eksploatacji w wysokości 1360 zł.
Karenzo - 2015-07-07, 00:48
Zawsze można wyjąć żarówkę z zegarów i problemu nie będzie
akurat dacia to taki samochód gdzie takie patenty jeszcze działają
Kaśka - 2015-07-07, 08:30
Ajgor napisał/a: | route2000 napisał/a: | fotorobart napisał/a: | Kaśka napisał/a: | fotorobart napisał/a: | Visena napisał/a: |
Używane? |
Czy to się opłaca? |
Ciekawe czy jeśli bateria padnie po 4 latach (mam przedłużenie gwarancji do 5 )to wymienią czujniki w ramach gwarancji czy prawie 700 zyla w plecy,jeśli będzie już wiadomy okres żywotności baterii w czujnikach to będzie problem z sprzedażą aut z pogranicza..Jeśli kupuję autko na 10 lat to muszę się liczyć z dodatkowymi kosztami eksploatacji w wysokości 1360 zł. |
Ciekawa, zastanawiająca uwaga... Jak będę teraz w serwisie to podpytam co i jak z czujnikami. Nie zdawałam sobie sprawy z twego, iż są takie drogie. Tzn. jeśli mi, któryś padnie po 5 letniej gwarancji, to będę musiała go wymienić - bo inaczej nie wypuści mnie przegląd techniczny? Czyli kara za nowszy model autka;-)...
benyo - 2015-07-07, 08:33
Kaśka napisał/a: | Ciekawa, zastanawiająca uwaga... Jak będę teraz w serwisie to podpytam co i jak z czujnikami. Nie zdawałam sobie sprawy z twego, iż są takie drogie. Tzn. jeśli mi, któryś padnie po 5 letniej gwarancji, to będę musiała go wymienić - bo inaczej nie wypuści mnie przegląd techniczny? Czyli kara za nowszy model autka;-)... |
Tak źle, to myślę, że nie będzie W końcu dzisiaj też wymogiem jest ABS w każdym nowym samochodzie a jednak jego działania nie sprawdzają na diagnostyce, tym bardziej nie sprawdzają czy poduszki powietrzne działają mimo, że jest wymóg ich stosowania. Chociaż kto wie jakie będą nowe pomysły Unii, może będzie tylko jeden obowiązkowy kolor auta - tęczowy ??
Kaśka - 2015-07-07, 08:37
fotorobart napisał/a: | Kaśka napisał/a: | fotorobart napisał/a: | Visena napisał/a: |
Używane? |
Z czujnikami czy bez?
Kaśka - 2015-07-07, 08:40
route2000 napisał/a: | fotorobart napisał/a: | Kaśka napisał/a: | fotorobart napisał/a: | Visena napisał/a: |
Używane? |
Czy to się opłaca? |
Oponki zimowe dostałam "w przeproszeniu" od dostawcy za tydzień obsuwy w dostawie autka:-))). Teraz mażą mi się alusie w rozsądnej cenie . Tylko nie wiedziałam, iż alufelgi i czujniki to osobna sprawa;-)...
Kaśka - 2015-07-07, 08:46
benyo napisał/a: | Kaśka napisał/a: | Ciekawa, zastanawiająca uwaga... Jak będę teraz w serwisie to podpytam co i jak z czujnikami. Nie zdawałam sobie sprawy z twego, iż są takie drogie. Tzn. jeśli mi, któryś padnie po 5 letniej gwarancji, to będę musiała go wymienić - bo inaczej nie wypuści mnie przegląd techniczny? Czyli kara za nowszy model autka;-)... |
Tak źle, to myślę, że nie będzie W końcu dzisiaj też wymogiem jest ABS w każdym nowym samochodzie a jednak jego działania nie sprawdzają na diagnostyce, tym bardziej nie sprawdzają czy poduszki powietrzne działają mimo, że jest wymóg ich stosowania. Chociaż kto wie jakie będą nowe pomysły Unii, może będzie tylko jeden obowiązkowy kolor auta - tęczowy ?? |
.....Hi,hi.. ale mamy pierwszy rewolucjonistów - można unii powiedzieć nie:-) - choć jak widać z wywiadów, to przeciętny Grek nie wiedział o co chodziło w zawiłym pytaniu w referendum...
Z kiszonymi ogórkami i kapustą wygraliśmy, co prawda marchewka to owoc;-), a może tak NIE w sprawie czujników:-))))))
route2000 - 2015-07-07, 09:52
Kaśka napisał/a: | Oponki zimowe dostałam "w przeproszeniu" od dostawcy za tydzień obsuwy w dostawie autka:-))). Teraz mażą mi się alusie w rozsądnej cenie . Tylko nie wiedziałam, iż alufelgi i czujniki to osobna sprawa;-)... |
Na alusy załóż letnie opony, a na stalowe zimówki.
Kaśka - 2015-07-07, 15:15
route2000 napisał/a: | Kaśka napisał/a: | Oponki zimowe dostałam "w przeproszeniu" od dostawcy za tydzień obsuwy w dostawie autka:-))). Teraz mażą mi się alusie w rozsądnej cenie . Tylko nie wiedziałam, iż alufelgi i czujniki to osobna sprawa;-)... |
Na alusy załóż letnie opony, a na stalowe zimówki. |
Tak wiem:-) - tylko wpierw muszę się stać właścicielką alu:-) A swoją drogą dziwią mnie swoje reakcje, iż b. zależy mi na "ładnych alusiach", niż na nowej sukience, czy butach;-))))). Chybami się zmieniły priorytety;-) o zgrozo:-).Co to robi DD z kobiety;;-))
GORDINI - 2015-07-07, 18:25
benyo napisał/a: | W końcu dzisiaj też wymogiem jest ABS w każdym nowym samochodzie a jednak jego działania nie sprawdzają na diagnostyce, tym bardziej nie sprawdzają czy poduszki powietrzne działają mimo, że jest wymóg ich stosowania. Chociaż kto wie jakie będą nowe pomysły Unii, może będzie tylko jeden obowiązkowy kolor auta - tęczowy ?? |
ABS - co i jak mają sprawdzać? Rolki - skuteczność hamulców się liczy. ABS przy niesprawnym zawieszeniu (głównie amortyzatory) wydłuża niemiłosiernie drogę hamowania. Kontrolka się nie pali wszystko ok.
Sprawdzenie poduszek najlepiej wykonać po próbie w betonową ścianę - taki ma być test czy o co chodzi. Pali się kontrolka Air Bag niesprawny lub napinacze.
W autach z ESP jak przedobrzysz to kontrolka na desce zaczyna migać.
Osobiście jak jest taka możliwość to szczególnie w zimie robię Off i zaczyna się zabawa i zdecydowanie lepsza trakcja. Nie POLECAM tego osobom bez wytrenowania poślizgów może się to fatalnie skończyć w normalnym ruchu.
fotorobart - 2015-07-07, 18:57
Z czujnikami czy bez? |
Czujniki z wentylami
Zawór felgi bez czujnika CL4 (400011109R) 37,63 zł+VAT cena z 27.05
jak już tak kombinujesz (dwa komplety kół) jak nic kup sobie alu. 17
Kaśka - 2015-07-07, 21:05
fotorobart napisał/a: | Kaśka napisał/a: |
Z czujnikami czy bez? |
Czujniki z wentylami
Zawór felgi bez czujnika CL4 (400011109R) 37,63 zł+VAT cena z 27.05
jak już tak kombinujesz (dwa komplety kół) jak nic kup sobie alu. 17 |
Tak w domu wychowali:-) - należy posiadać 2 kompleciki opony z felgami..
route2000 - 2015-07-08, 07:53
GORDINI napisał/a: |
W autach z ESP jak przedobrzysz to kontrolka na desce zaczyna migać.
Osobiście jak jest taka możliwość to szczególnie w zimie robię Off i zaczyna się zabawa i zdecydowanie lepsza trakcja. Nie POLECAM tego osobom bez wytrenowania poślizgów może się to fatalnie skończyć w normalnym ruchu. |
Właśnie.... miałem taką przygodę a raczej próbę jak śliska była droga koło mego domu na lokalnej drodze. Nacisnąłem gwałtownie przyśpieszenie, koła zaczęły się buksować, a kontrolka ESP właśnie zaczęła się migać aż do uzyskania przyczepności przez koła napędzające i kontrolka zgasła. Jak wyłączyłem je wyłącznikiem ESP OFF i faktycznie koła buksowały, ale trakcja była ciut lepsza tak jak pisał nasz kolega GORDINI.
Jednak to jest raczej dla doświadczonych kierowców wyłączanie tego ESP.
route2000 - 2015-07-08, 07:58
A jak mało jeździsz to lepiej opony całoroczne to wtedy odpada zakup alusów, czujników i opon.
A jak jeździli kierowcy w latach 60, 70, 80 jak nie było opon zimowych, albo były lecz drogie i mało kto je kupował?
Najbardziej popularne były właśnie całoroczne...
fotorobart - 2015-07-08, 18:50
route2000 napisał/a: |
A jak jeździli kierowcy w latach 60, 70, 80 jak nie było opon zimowych, albo były lecz drogie i mało kto je kupował?
Najbardziej popularne były właśnie całoroczne... |
a ile mocy mieli kierowcy w autach lat 60,70,80?
Cav - 2015-07-08, 21:59
fotorobart napisał/a: | route2000 napisał/a: |
a ile mocy mieli kierowcy w autach lat 60,70,80? |
Moje najmocniejsze auto w życiu było z lat 80-tych.
Pierwsze moje auto, z lat 70-tych, miało więcej mocy niż zdecydowana większość obecnych Dacii na świecie, do tego z silnika 1.8.
Więc z tą mocą nie było tak źle.
Karenzo - 2015-07-08, 22:38
To ile miało ?
jak audi 80 b1 w sporcie miało 102 KM
Audi 80 quattro B2 2,1L miało ze 130 kucy
Nie wybrzydzam sobie jak można było dostać takie auto w latach 70/80 , za taką fure można było dom wybudować albo nawet 2
Zacznijmy od tego że takich aut nie dało się nawet kupić za dolary
Visena - 2015-07-09, 09:57
Sugeruję czytanie ze zrozumieniem
Cav napisał, że "jego pierwsze auto z lat 70tych" a nie że JEŹDZIŁ TYM AUTEM w latach 70tych
A auta "u nas" były... Za dolary i nie tylko Nie zapominajcie np. o Polonezie
Były modele z ponad setką KM droga "młodzieży"
Ech...cóż to był za szpan
Moje "najmocniejsze" auto też było z lat 80tych... Było volvem / kartonem
Automat z turbo w tak wypasionej wersji (za całe 3tys zł) że niejeden posiadacz BMW i temupodobnych wynalazków zgrzytał zębami próbując mnie dogonić po ruszeniu ze świateł
PiotrWie - 2015-07-09, 10:18
GORDINI napisał/a: |
ABS - co i jak mają sprawdzać? Rolki - skuteczność hamulców się liczy. ABS przy niesprawnym zawieszeniu (głównie amortyzatory) wydłuża niemiłosiernie drogę hamowania. |
Drogę hamowania wydłużają niesprawne amortyzatory a nie ABS.
ABS powoduje, że masz i tak najlepszą możliwą drogę hamowania w danych warunkach - no chyba że jesteś zawodowym kierowcą rajdowym. Powoduje też ze jesteś w stanie kierować samochodem - nie wpadasz w poślizg.
Jeździłem wiele lat bez ABS-u i teraz od kilkunastu lat z - i najwięcej czasu zajęło mi odzwyczajanie się od hamowania pulsacyjnego - jak już pozbyłem się odruchu i nauczyłem walić po hamulcach do oporu to wiem że nie chciałbym samochodu bez ABS - a to że w niektórych, rzadko występujących warunkach może przeszkadzać to trudno - narzekanie ma taki sam sens jak narzekanie na pasy bo ktoś spłonął a samochodzie - owszem, zdarza się tak, na szczęście bardzo rzadko, ale ogólny bilans jest taki że na 100 000 tyś tych którym pasy ratują życie jest jeden który ginie przez pasy.
Itak samo z ABS - ogromnej ilości pomoże, jednemu zaszkodzi
Visena - 2015-07-09, 10:18
|
Zakładamy ?
Kto chętny - paluszek w górę !
Miejsc do spotkania i przy okazji pojeżdżenia "w terenie" pod 3miastem mamy dużo - a lato w pełni
No chłopaki ?
Ja mogę upiec jakieś ciacho
Co Wy na to ?
PiotrWie - 2015-07-09, 10:19
fotorobart napisał/a: | route2000 napisał/a: |
a ile mocy mieli kierowcy w autach lat 60,70,80? |
A ile wtedy ważyły samochody?
benyo - 2015-07-09, 10:27
fotorobart napisał/a: | Najbardziej popularne były właśnie całoroczne... |
Bo wtedy taki był wybór Przyszły meble na sklep, nie ważne, że zielony Ci nie pasował do reszty pokoju. Padało hasło: "bierzesz pan czy nie bo inni czekają", więc się brało, ważne, że w ogóle były
Pamiętam jak wujek odbierał Fiata 125p w Polmozbycie, otwierali hangar i właściwie się biegło do samochodu, który złapałeś, taki był Twój, nie ważne jakie wyposażenie, fajnie to wyglądało
Cav - 2015-07-09, 12:44
Visena napisał/a: | Sugeruję czytanie ze zrozumieniem
Cav napisał, że "jego pierwsze auto z lat 70tych" a nie że JEŹDZIŁ TYM AUTEM w latach 70tych
|
Dokładnie tak.
Dla chętnych do sprawdzenia, ile mocy podawało BMW 318 z roku 1979.
Silnik 1.8 - ale wtedy to chyba tyle ten numerek oznaczał.
Kaśka - 2015-07-09, 12:53
Visena napisał/a: | Kaśka napisał/a: |
|
Zakładamy ?
Miejsc do spotkania i przy okazji pojeżdżenia "w terenie" pod 3miastem mamy dużo - a lato w pełni
No chłopaki ?
Ja mogę upiec jakieś ciacho
Co Wy na to ? |
ZAŁOŻYŁAM TEMAT - W/W TEMACIE:-);-) - TAM SIĘ KONTAKTUJMY;-)
ZAKŁADAMY
No to jest już nas dwie
Proponuję spotkanko zapoznawcze 26.07 lub 2.08 bo wcześniej mnie nie będzie;-). OCZEKUJEMY PROPOZYCJI MIEJSCA - TRÓJMIASTO LUB OKOLICE:
1. VISENA
2. KAŚKA
3.
4,
Kaśka - 2015-07-09, 12:55
Visena napisał/a: | Sugeruję czytanie ze zrozumieniem
A auta "u nas" były... Za dolary i nie tylko Nie zapominajcie np. o Polonezie
Były modele z ponad setką KM droga "młodzieży"
Ech...cóż to był za szpan
Moje "najmocniejsze" auto też było z lat 80tych... Było volvem / kartonem
Automat z turbo w tak wypasionej wersji (za całe 3tys zł) że niejeden posiadacz BMW i temupodobnych wynalazków zgrzytał zębami próbując mnie dogonić po ruszeniu ze świateł |
Potwierdzam - moje 2 volwiaki były to były maszyny:-)
piotr. z - 2015-07-09, 19:04
Proponuję spotkanko zapoznawcze 26.07 lub 2.08 bo wcześniej mnie nie będzie;-). OCZEKUJEMY PROPOZYCJI MIEJSCA - TRÓJMIASTO LUB OKOLICE:
|
A to słabo z terminem- wtedy ja nie będę mógł. Dopiero po pierwszym tygodniu sierpnia...
Kaśka - 2015-07-09, 21:32
piotr. z napisał/a: | Kaśka napisał/a: |
|
A to słabo z terminem- wtedy ja nie będę mógł. Dopiero po pierwszym tygodniu sierpnia... |
.... tu możemy dyskutować:-) warto by było się spotkać wtedy kiedy największej ilości osób pasuje. 9-tego sierpnia pasuje?
|
|