|
DACIA Klub Polska Forum Dyskusyjne Użytkowników DACII |
 |
Dział techniczny - Kiedy włącza się wentylator chłodnicy?
Neron - 2009-10-09, 13:57 Temat postu: Kiedy włącza się wentylator chłodnicy? od duluzszego czasu nie zalacza mi sie wentylator. Nawet jak stoje w korku albo na parkingu. wczesniej tak nie bylo. Zazwyczaj jadac po miescie pracowal. teraz pracuje tylko przy wlaczonej klimie. Czy to jest jakas usterka czy norma?
jackthenight - 2009-10-09, 14:56
Teraz jest dużo chłodniej niż latem - także może w ogóle nie włączyć się wentylator.
A ile segmentów temp. płynu wskazuje na wyświetlaczu ?
teraz już nie pamiętam dokładnie ale wentylator włącza się przy 6 zapalonych segmentach
temperatury płynu chłodzącego.
Alien - 2009-10-09, 15:21
Nie wiem jak jest w Dackach ale zazwyczaj wentylatory pracują zwarciowo więc jeśli jest dobry dostęp do wtyczki, można wypiąć, połączyć oba stylki i jeśli się NIE włączy - wtedy można się martwić
jackthenight - 2009-10-09, 16:15
Alien napisał/a: | Nie wiem jak jest w Dackach ale zazwyczaj wentylatory pracują zwarciowo więc jeśli jest dobry dostęp do wtyczki, można wypiąć, połączyć oba stylki i jeśli się NIE włączy - wtedy można się martwić |
W Daciach jest jednak inaczej :
http://www.daciaklub.pl/f...p?p=35135#35135
A żadnych wtyczek w tym przypadku nie zalecam zwierać.
Poza tym Neron skoro wentylator się włącza przy włączonej klimie to wentylator jest sprawny, a jeśli nie zapali się cześć segmentów temp płynu to wentylator w ogóle się nie włącza.
Neron - 2009-10-09, 16:28
Problemy zaczeły się w maju. Po naprawie samochodu (wymiana chłodnicy) wyjechałem za granice. Podczas drogi okazało się że chłodnica jest zapowietrzona. Dolewałem płynu przez cała drogę. Komputer pokazywał 6 kresek a wentylator pracował prze cały czas mimo, że jechałem ze średnią prędkością 100 km/h. Po dotarciu na miejsce wentylator już nie odpalał się automatycznie nawet podczas jazdy w mieście gdy temp. na zewnątrz wynosiła ok 30 st. C. O dziwo jak włącze klime wentylator załącza się natychmiast. Czy to jet możliwe, że przegrzałem silnik?
jackthenight - 2009-10-09, 16:31
Neron napisał/a: | Problemy zaczeły się w maju. Po naprawie samochodu (wymiana chłodnicy) wyjechałem za granice. Podczas drogi okazało się że chłodnica jest zapowietrzona. Dolewałem płynu przez cała drogę. Komputer pokazywał 6 kresek a wentylator pracował prze cały czas mimo, że jechałem ze średnią prędkością 100 km/h. Po dotarciu na miejsce wentylator już nie odpalał się automatycznie nawet podczas jazdy w mieście gdy temp. na zewnątrz wynosiła ok 30 st. C. O dziwo jak włącze klime wentylator załącza się natychmiast. Czy to jet możliwe, że przegrzałem silnik? |
Neron jak tylko pokazywało ci 6 kresek to silnika nie przegrzałeś.
Neron napisał/a: | Po dotarciu na miejsce wentylator już nie odpalał się automatycznie nawet podczas jazdy w mieście gdy temp. na zewnątrz wynosiła ok 30 st. C. O dziwo jak włącze klime wentylator załącza się natychmiast. Czy to jet możliwe, że przegrzałem silnik? |
Ale czy sześć kresek ci teraz pokazuje jak stoisz w korkach czy więcej czy w ogóle ?
Wentylator włącza się w zależności od temperatury. Dolałeś płynu, odpowietrzył się układ i chłodzenie silnika jest na tyle dobre że już wentylator się nie włącza.
U mnie w Sandero latem chyba nigdy wentylator się nie włączył, ale mało w korkach stałem - jednak zawsze paliły mi się 4 kreski.
Jeszcze raz powtarzam poniżej 6 kresek wentylator się nie włączy.
loganik - 2009-10-09, 17:09
Temat już był, poszukaj na wyszukiwarce, w silniku 1.4 MPi wentylator się włączana 4 kresce, prawdopodobnie masz problem z przekaznikiem wentylatora.
Jack /swój chłop / ma schemat, który to przekażnik.
Mariusz - 2009-10-09, 18:15
U mnie też włącza się wentylator przy 4 kreskach
Neron - 2009-10-09, 19:19
jackthenight teraz pokazuje 2 góra 4 kreski. Wszystko wydaje się, że jet w porządku z temperaturą. Może trochę panikuje ale to mój pierwszy samochód i chciałbym nim pojeździć jeszcze trochę a tu gdzie teraz mieszkam nie ma serwisu Dacii, nawet mało kto o niej słyszał dlatego trochę się niepokoje
jackthenight - 2009-10-09, 19:35
Wentylator włącza się przy temp. powyżej 100 stopni.
100 stopni to jest jakieś 5 zapalonych segmentów, także włączanie się wentylatora
przez 4 segmentach wydaje się zbyt szybkie, bo 4 kreski to takie 90 stopni gdzie silnik się chłodzić raczej nie powinien - ale przy 5, 6 kreskach włączyć się powinien na 100%.
Neron napisał/a: | jackthenight teraz pokazuje 2 góra 4 kreski. Wszystko wydaje się, że jet w porządku z temperaturą. Może trochę panikuje ale to mój pierwszy samochód i chciałbym nim pojeździć jeszcze trochę a tu gdzie teraz mieszkam nie ma serwisu Dacii, nawet mało kto o niej słyszał dlatego trochę się niepokoje |
To super jak 2 góra 4 kreski.
Na postoju niech popracuje jeszcze silnik, aż pojawi się 5 kresek, 6 kresek - musi się wtedy wentylator włączyć. Jak się włączy to nie masz się czym zbytnio przejmować.
[ Komentarz dodany przez: KaS602: 2009-10-10, 13:34 ]
Opcja "Edytuj" nadal istnieje... ;)
Seal - 2009-10-09, 20:02
Neron napisał/a: | chciałbym nim pojeździć jeszcze trochę a tu gdzie teraz mieszkam nie ma serwisu Dacii, nawet mało kto o niej słyszał dlatego trochę się niepokoje |
Jeżeli nie daje ci to spokoju to chyba warto profilaktycznie pojechać do ASO w Siedlcach.
loganik - 2009-10-09, 20:51
jackthenight napisał/a: | Wentylator włącza się przy temp. powyżej 100 stopni.
100 stopni to jest jakieś 5 zapalonych segmentów, także włączanie się wentylatora
przez 4 segmentach wydaje się zbyt szybkie, bo 4 kreski to takie 90 stopni gdzie silnik się chłodzić raczej nie powinien - ale przy 5, 6 kreskach włączyć się powinien na 100%. |
Problem w tym, że temp. podnosi się o 2 kreski/2, 4, 6, 8/, tak miałem przy awarii przekaznika wentylatora, jesli silnik się schładzał to też temp. spadła z 6 nz 4 kreski, nigdy mi nie pokazało 5 kresek.
jackthenight - 2009-10-09, 21:08
loganik napisał/a: | jackthenight napisał/a: | Wentylator włącza się przy temp. powyżej 100 stopni.
przez 4 segmentach wydaje się zbyt szybkie, bo 4 kreski to takie 90 stopni gdzie silnik się chłodzić raczej nie powinien - ale przy 5, 6 kreskach włączyć się powinien na 100%. |
Problem w tym, że temp. podnosi się o 2 kreski/2, 4, 6, 8/, tak miałem przy awarii przekaznika wentylatora, jesli silnik się schładzał to też temp. spadła z 6 nz 4 kreski, nigdy mi nie pokazało 5 kresek. |
W sumie tak, dlatego niech nasz kolega poczeka aż zapali się 6 segmentów, wtedy wentylator musi się włączyć. Także nie kolega Neron to sprawdzi.
Jeśli wentylator się nie włącza, a przy włączonej klimie się wentylator włącza to obstawiałbym czujnik temperatury. Ale też może to być przekaźnik od małej prędkości nr. 700 lub
od dużej prędkości wentylatora przekaźnik 336.
Tutaj to opisałem dokładniej wraz z rozmieszczeniem przekaźników w aucie :
http://www.daciaklub.pl/f...p?p=35135#35135
Przekaźniki w nowych daćkach poniżej.
psur - 2009-10-10, 18:54
Z tego co pamiętam to w instrukcji pisze (i tak też słyszałem przy odbiorze Logana), że jak się pojawi 6 kresek to powinno się skontaktować z serwisem.
Mariusz - 2009-10-10, 23:09
psur napisał/a: | Z tego co pamiętam to w instrukcji pisze (i tak też słyszałem przy odbiorze Logana), że jak się pojawi 6 kresek to powinno się skontaktować z serwisem. |
Potwierdzam!
KaS602 - 2009-10-10, 23:11
A, ze niby w jakim celu? Tak sie zastanawiam...
Mariusz - 2009-10-11, 08:16
KaS602 napisał/a: | A, ze niby w jakim celu? Tak sie zastanawiam... |
Po to, żeby samochód sprawdzili
jackthenight - 2009-10-11, 12:02
Mariusz napisał/a: | psur napisał/a: | Z tego co pamiętam to w instrukcji pisze (i tak też słyszałem przy odbiorze Logana), że jak się pojawi 6 kresek to powinno się skontaktować z serwisem. |
Potwierdzam! |
A gdzie tak w instrukcji jest napisane ? Konkretnie Panowie podajcie stronę.
Ja w instrukcji takiej informacji nie znalazłem.
psur napisał/a: | i tak też słyszałem przy odbiorze Logana |
To akurat przemilczę :)
A 6 kresek może się zapalić w jakiś upalny dzień przy dużych korkach - ważne aby tylko na chwilę po czym ponownie powróciło na 4 kreski. Ale żeby do serwisu jechać ? Bzdura jakaś.
A koledze "neron" po wymianie chłodnicy uzupełnili płyn ale nie odpowietrzyli układu.
Podczas jazdy układ sam się odpowietrza, a płynu było za mało w zbiorniczku wyrównawczym. Silnik dlatego się grzał, że aż 6 kresek się pojawiło. Kolega Neron dolał płynu i teraz ma już 4 kreski.
Także wszystko jest w porządku i do serwisu raczej nie musi jechać. Gdyby znów okazało się
, że płynu ubywa to wtedy oczywiście niech do serwisu pojedzie bo jakiś przeciek jest po wymianie chłodnicy. I taka moja wersja jest w tym temacie.
loganik - 2009-10-11, 12:31
Wg instrukcji: Wskaznik temperatury płynu w układzie chłodzenia - Przy jezdzie w normalnym trybie świecą się cztery punkty.
Lampka kontrolna przegrzania płynu chłodzącego - Gaśnie po uruchomieniu silnika.Gdy lampka zaświeci się należy zatrzymać pojazd i pozostawić silnik pracujący na biegu jałowym przez 1 lub 2 minuty; temperatura powinna obniżyć się. w przeciwnym razie wyłączyć silnik. Poczekać aż ostygnie, a następnie sprawdzić poziom płynu chłodzącego.
Należy zwrócić się do AS DACIA.
Instrukcja obsługi Logan/2005r/ str. 1.31
KaS602 - 2009-10-11, 12:47
Od zapalenia sie 6 kresek do zapalenia sie kontrolki sygnalizujacej przegrzanie plynu chlodzacego jest daleka droga...
jackthenight - 2009-10-11, 13:09
loganik napisał/a: | Lampka kontrolna przegrzania płynu chłodzącego - Gaśnie po uruchomieniu silnika.Gdy lampka zaświeci się należy zatrzymać pojazd i pozostawić silnik pracujący na biegu jałowym przez 1 lub 2 minuty; temperatura powinna obniżyć się. w przeciwnym razie wyłączyć silnik. Poczekać aż ostygnie, a następnie sprawdzić poziom płynu chłodzącego.
Należy zwrócić się do AS DACIA.
Instrukcja obsługi Logan/2005r/ str. 1.31 |
Ale ja pytałem się o stronę z informacją nt. 6 kresek, a nie lampki kontrolnej przegrzania silnika.
6 kresek a Lampka kontrolna to daleka jeszcze droga.
KaS602 napisał/a: | Od zapalenia sie 6 kresek do zapalenia sie kontrolki sygnalizujacej przegrzanie plynu chlodzacego jest daleka droga... |
Dokładnie.
loganik - 2009-10-11, 16:26
Jack, przepisałem z instrukcji wszystko co jest napisane nt lampek i kresek układu chłodzenia, jak widzisz nie ma tam nic o 6-ciu kreskach.
KARPIARZ - 2017-11-18, 23:55 Temat postu: Temperatura silnika i włączanie się wentylatora. Od pewnego czasu gdy stoje w korku na wskażniku temperatury płynu chłodzącego wyświetlają się 6 cegiełek i włącza się wentylator w chłodnicy i wskażnik powraca do 4 cegiełek.Byłem na serwisie i powiedzieli ze wszystko jest ok. Ale nigdy wcześniej się tak nie robiło. Wymieniłem płyn w chłodnicy, termostat,czujnik temperatury płynu chłodzącego. Jezdże tym samochodem od nowości i takie rzeczy nie miały miejsca. Dacia Duster 2011 r. silnik benzyna K4M 1.6 16V 105 KM i LPG. Więć kupiłem Yanosik Connect do OBD 2 i kontroluje parametry silnika. I tak kiedy pojawiają 6 cegiełek to temp. silnika ma 100 st. C czy to nie za duża temperatura silnika i włącza się wentylator i temp. spada do 92 st. C. Kiedy powinien się włączyć 1 i 2 bieg wentylatora i czy można to zmienić. Na trasie temp. silnika oscyluje pomiędzy 90-94 st.C wiadomo ze jest inny nawiew powietrza. Boje się przegrzać silnik bo teraz jezdże na długie trasy i za granice.Proszę o pomoc i porady. Dziękuje.
tosiek - 2017-11-19, 01:15
KARPIARZ, czekaj na kogoś kto potwierdzi ale w innej marce oznaczało uwalony sterownik wentylatora chłodnicy (I i II bieg). O ile jest taki sterownik w Dacii. Musiałbyś sprawdzić czy kręci się wcześniej czy nagle startuje. Dobrze odpowietrzyłeś układ? Pompa sprawna, rozrząd, przebieg?
laisar - 2017-11-19, 02:51
Albo uszkodzony czujnik temperatury - http://www.daciaklub.pl/forum/viewtopic.php?t=5549 - albo przekaźnik: http://www.daciaklub.pl/forum/viewtopic.php?t=2224 - albo to co podpowiada tosiek: awaria rezystora wentylatora chłodnicy - http://www.daciaklub.pl/f...1649267#1649267
kochelet1 - 2018-12-17, 23:42 Temat postu: wentylator chlodnicy włącza się przy 99 stopniach Witam,
Jak w temacie, dziś zauważyłem że wentylator chłodnicy załącza się dopiero jak temp osiągnie 99 stopni.
Można to zaobserwować dopiero po podłączeniu interfejsu diagnostycznego na tel komórkowym.
Jak wiadomo nasze pędziła są pozbawione wskaźnika temp.
Czy przy sandero 2 1,2 z 2014 roku takie działanie jest prawidłowe?
zaznaczam że nie zapalają się żadne błędy nigdy się auto nie za gotowało nawet latem w upałach
shrek - 2018-12-18, 06:56
Normalny objaw. W zamknietym ukladzie chlodzenia gdzie panuje cisnienie okolo 1,4 bara plyn gotuje sie/ bulgocze w temp. Okolo 105/110 st. Z tego co pamietam, wiec wentylator smialo wystudzi nagrzany plyn.
Dlatego wazne jest by w ukladzie znajdowal sie plyn a nie woda, bo ta ma inne wlasciwosci i w tych warunkach goruje sie szybciej.
kochelet1 - 2018-12-18, 11:31
Funkcjonowanie tego procesu jest mi znajome ale dzięki za opis.
Bardziej mnie zaniepokoiła temp włączenia wentylatora, ale jeśli ten typ tak ma to wszystko gra dzięki
eplus - 2018-12-18, 14:05
Tabele podajâ, że przy 1,4 bar absolutnym czyli +0,4 bara temperatura wrzenia wody wynosi110C, dla boryga czy glikolu na pewno wyżej. Raczej na pewno jest O K.
shrek - 2018-12-18, 15:49
No to niepomylilem sie 0 durzo.
kochelet1 - 2018-12-18, 21:47
bardziej chodzi o bez władność układu temp załaczenia wentyla jest dość wysoka zwykle przy innych układach jest znacznie niższa.
Fruxo - 2018-12-18, 22:55
99 1 bieg
105-110 2 bieg
kochelet1 - 2018-12-19, 00:37
i to jest konkret :)
Pete13z - 2019-01-20, 15:21 Temat postu: Kiedy włącza się wentylator chłodnicy? Witam Forumowiczów
Mam dość głupie pytanie, jednak nie znalazłem odpowiedzi.
Otóż od 2 dni jestem posiadaczem Daci Sandero 1.5 2015r.
Samochodu używam tylko do jazdy po mieście na krótkich dystansach.
Sandro nie posiada wskaźnika temperatury oleju, ale jestem pewien że silnik z reguły nie osiąga temperatury kiedy dojeżdżam do celu.
Otóż moje pytanie brzmi,
Czy po odpaleniu silnika wentylator chłodnicy powinien sie natychmiast załączyć czy może zaskakuje on autatycznie dopiero po osiągnięciu odpowiedniej temperatury.
Ostatnio kiedy podniosłem maskę z silnikiem odpalonym chwilkę wcześniej po nocy, nie kręcił się on wcale, chciałem dopytać żeby uniknąć zagotowania silnika.
Pozdrawiam
Krystian67 - 2019-01-20, 15:32
Nie wiem jak z sandero, ale jesteś pewny ze wentylator idzie na zimnym silniku , to według mnie coś nie hallo.
Fruxo - 2019-01-20, 15:34
wyłącz klimatyzacje
maugu - 2019-01-20, 15:40 Temat postu: Re: Dacia wentylator chłodnicy
Pete13z napisał/a: | .... powinien sie natychmiast załączyć czy może zaskakuje on autatycznie dopiero po osiągnięciu odpowiedniej temperatury.
... nie kręcił się on wcale, chciałem dopytać żeby uniknąć zagotowania silnika.
Pozdrawiam |
Tak chyba ma być. W moim poprzednim samochodzie wentylator startował tylko w największe upały i to w korku - co innego wentylator klimatyzacji.
Pete13z - 2019-01-20, 16:01
Trafiłem na ten artykuł jest dość ogólny:
http://dailydriver.pl/por...zimnym-silniku/
Wychodzi na to ze ten wentylator zaskakuje automatycznie, chciałem tylko się upenwić.
Jeśli ktoś posiada Sandero II i mógłby odpalic auto z podniesioną maską spałbym spokojniej.
rob_plk - 2019-01-20, 17:31
Wentylator pracuje tylko jak ecu silnika o tym zadecyduje: najczęściej przy przegrzaniu silnika i włączonej klimatyzacji.
Czasy wentylatora zapiętego na stałe jak w żuku już nie wrócą :)
Dymek - 2019-01-20, 22:51
No teraz, w zimę to ciężko zobaczyć działający wentylator chłodnicy. W lato też włącza się tylko w dużych korkach. A kontrolka przegrzania silnika akurat na pewno jest
subiel - 2019-01-21, 10:39
wentylator chłodnicy zimą zazwyczaj nie działa :) ostatnio u siebie sprawdzałem, miałem takie same lęki...
po odpaleniu auta coś potwornie zachrobotało pod maską... poleciałem z pełnymi gaciami zobaczyć co się rozleciało :D prawdopodobnie zmieliłem jakiegoś tosta czy inną wiewiórkę... bo samochód działa od tamtej pory. natomiast nie pracował wentylator, i cały czas mi siedziało czy on przypadkiem się nie zepsuł. zostawiłem samochód na podjeździe z włączonymi wszystkimi możliwymi odbiornikami -> po jakimś czasie (20 minut?) wentylator się załączył, popracował chwile i znowu się wyłączył.
tomekptk - 2019-01-21, 17:49
U mnie wentylator się włącza zawsze po wjeździe na działkę. To tylko ok. 200m, ale bardzo stromego podjazdu - droga gruntowa, włączone napędy, na jedynce i czasami po deszczu zdarza się mielenie kołami. Początkowo też się denerwowałem, że wentylator za długo chodzi na postoju, ale już wiem, że w takich warunkach to tak musi być. Czasami włącza się też w lecie np. przy jakiś dłuższych manewrach na jedynce.
shrek - 2019-01-21, 22:50
rob_plk napisał/a: | Wentylator pracuje tylko jak ecu silnika o tym zadecyduje: najczęściej przy przegrzaniu silnika i włączonej klimatyzacji.
|
Dokladnie tak.
@ Pete13z sprawdz czujnik temp. silnika
|
|