|
DACIA Klub Polska Forum Dyskusyjne Użytkowników DACII |
 |
Dział techniczny - Automatyczna wycieraczka tylna przy cofaniu
slk84 - 2009-01-17, 20:00 Temat postu: Automatyczna wycieraczka tylna przy cofaniu Ostatnio zauważyłem dość ciekawą opcję w Clio, mianowicie gdy włączone są wycieraczki przednie to tylna mimo, że jest wyłączona! po wrzuceniu biegu wstecznego załącza się automatycznie. Sprawdźcie może w Daciach też to jest..
wox - 2009-01-17, 20:10
W Fusionie też tak miałem. Nawet przydatne to było.
laisar - 2009-01-17, 20:55
Nie, nie ma - ale dość łatwo można by coś takiego zrobić (tak samo jak np przydatny moim zdaniem przerywany bieg również tylnej wycieraczki).
Piszę większy artykuł na ten temat, ale na razie jestem przywalony robotą, więc jeszcze chwilę to potrwa...
wox - 2009-01-17, 21:36
laisar napisał/a: | dość łatwo można by coś takiego zrobić (tak samo jak np przydatny moim zdaniem przerywany bieg również tylnej wycieraczki). |
W kwestii przerywanego biegu tylnej wycieraczki - w Fordzie było jeszcze tak, że przy ciągłej pracy wycieraczek przednich, tylna wycieraczka pracowała co 5 sekund (mniej więcej), a przy przerywanej pracy wycieraczek przednich, tylna pracowała co 10 sekund.
laisar - 2009-01-17, 21:55
To już chyba zbytek ekstrawagancji... zwłaszcza w Daćkach (;
paweloo97 - 2009-01-18, 17:59
w 307-ce też tak jest, można to komputerem pokładowym to wł/wył ale domyślnie jest właczone
Mikele - 2009-01-19, 21:28
Też mam to w Clio Storii, do tego przednie jak się zatrzymuję na skrzyżowaniu potrafią same zwolnić bieg, a kiedy ruszam - przyspieszyć :)
Bajer, ale przecież między innymi za takie rzeczy kochamy nasze auta. Z kolei dla mojego ojca ulubionym elementem jego auta jest chyba elektroniczny hamulec ręczny...
Pozdrawiam
laisar - 2009-01-19, 21:31
A nie, ja moje lubię właśnie za prostotę [:
radzio - 2013-06-11, 19:58
Odświeżę nieco stary temat, ponieważ Dacia zaszczyciła posiadaczy Nowego Sandero (a przynajmniej mnie ) automatyczną tylną wycieraczką i trochę nie do końca rozumiem sposobu jej aktywacji. Otóż gdy przednie wycieraczki są włączone i wrzucam wsteczny to wycieraczka tylna się włącza i to jest oczywiście zrozumiałe. Natomiast wycieraczka tylna włącza się również gdy wycieraczka przednia jest wyłączona i wrzucę bieg wsteczny (oczywiście w warunkach deszczowych). I teraz nie wiem czy : przez ileś tam czasu od wyłączenia wycieraczek przednich wrzucenie biegu wstecznego aktywuje wycieraczkę (to wydaje się najbardziej prawdopodobne, ale dziś wycieraczka tylna włączyła się po uruchomieniu silnika po postoju i wrzuceniu wstecznego bez włączania wycieraczki przedniej) , czy może z tyłu jest jakiś czujnik desczu/mokrej szyby (na co by wskazywało to właśnie zdarzenie)? Bo generalnie zawsze gdy się włącza tylna wycieraczka z automatu to szyba jest w danej chwili mokra. Co prawda czasami na szybie jest zaledwie kilka kropel deszczu co powoduje przejazd wycieraczki po praktycznie suchej szybie, a to średnio mi się podoba.
Pshemo - 2013-06-11, 22:47
Dokładnie tak to działa, że zarówno w trakcie jak i chwile po użyciu wycieraczek przednich przy włączeniu wstecznego wycieraczka tylnia sie aktywuje. Co do tego uruchomiemia tuż po właczeniu silnika hmm, jedno jest pewne czujnika deszczu Dacia nie ma :) pewnie nie wyłączyłeś wycieraczek przy gaszeniu auta :)
husik - 2013-06-13, 10:51
To samo zauważyłem u siebie nawet jak auto stało w garażu :]
gregory1976 - 2014-07-09, 20:04 Temat postu: Włączanie/wyłączanie tylnej wycieraczki na biegu wstecznym. Mam pytanie do właścicieli Lodgy. W przypadku, gdy mamy włączone przednie wycieraczki, i wrzucam bieg wsteczny automatycznie włącza się tylna wycieraczka. Tylko, że mam z tym pewien problem, jeśli teraz wyłącze działanie wycieraczek przednich (ciągle włączony bieg wsteczny), to przestają działać wycieraczki przednie, ale tylna działa dalej. Mało tego, jeśli teraz wrzucę jakieś inny bieg wyłącza się tylna, ale ponownie po wrzuceniu tylnego włącza się ponownie, mimo że wycieraczki są wyłączone. Dopiero wyłączenie silnika i ponowne włączenie "resetuje" stan tylnej wycieraczki (przestaje się sama włączać). Czy wy też tak macie, czy tylko u mnie jest jakiś problem?
Marek1603 - 2014-07-09, 20:08
Połowicznie też tak mam. Pewnie w pozostałej części też.
gregory1976 - 2014-07-09, 20:15
No właśnie chciałbym wiedzieć jak wyłączyć działanie tylnej wycieraczki na wstecznym biegu, bo na razie wygląda na to, że jedynie gasząc silnik i ponownie zapalając. Trochę to nawet zabawne :)
Marek1603 - 2014-07-09, 20:19
Może trzeba włączyć i wyłączyć wycieraczkę tylną.
gregory1976 - 2014-07-09, 20:24
Próbowałem, nie pomaga :)
Marek1603 - 2014-07-09, 20:27
Patent się sprawdza w deszcz ale jak jest sucho to niepotrzebnie macha.
benyo - 2014-07-09, 20:31
Marek1603 napisał/a: | Patent się sprawdza w deszcz ale jak jest sucho to niepotrzebnie macha. |
Ale jak jest sucho to i przedniej wycieraczki nie włączamy, zatem i tylna się nie uruchamia na wstecznym :)
gregory1976 - 2014-07-09, 20:34
Patent bardzo dobry, miałem to samo w Focus-ie, ale tam po wyłączeniu przednich wycieraczek, przestaje działać też tylna i nie ma żadnego problemu. Wygląda na to, że w Dacii jeśli przez przypadek włączysz przednie wycieraczki na tylnym biegu (np mojej żonie się to czasem w ferworze manewrowania zdarza ;) ), to nie jesteś wstanie ich już na tym biegu wyłączyć, no chyba, że zgasisz silnik. Może ktoś znajdzie jakiś sposób :)?
gregory1976 - 2014-07-09, 20:36
Rozumiem, że to raczej "it's not a bug it's a feature" :)
benyo - 2014-07-09, 20:41
Kurcze dzisiaj u mnie pada ale jutro na pewno sprawdzę czy u mnie są podobne kwiatki :)
Marek1603 - 2014-07-10, 05:16
TO nie kwiatki tylko uroki.
czaju - 2014-07-10, 07:07
A może spróbujcie to zgłosić do ASO, że wycieraczka tylna nie chce się wyłączyć, mimo że rozsądnie by było, żeby były wymagane obydwa elementy (wsteczny + włączone wycieraczki z przodu) i niezależnie od okoliczności, jeśli któryś jest niespełniony to ma po prostu nie działać. Dla mnie to wybitnie błąd softu.
gregory1976 - 2014-07-10, 07:18
czaju napisał/a: | A może spróbujcie to zgłosić do ASO, że wycieraczka tylna nie chce się wyłączyć. |
Dla mnie też jest to błąd, na razie chce zweryfikować, czy występuje tylko u mnie, czy też generalnie. Przy pierwszej okazji wizyty w ASO zgłoszę również temat wycieraczki, a że niestety coś mi skopali przy czujnikach parkowania, to pewnie się u nich wkrótce znowu pojawię ;).
keikan - 2014-07-10, 07:29
Dzięki temu tematowi uspokoiłem moje nerwy.. Powiem Wam, że w Sandero II też tak jest.
Czasem w garażu włączałem spryskiwacze (jak miałem przednią szybę zakurzoną) i wycieraczki przednie.. Wyjeżdżałem z garażu (tyłem) i włączała się tylna wycieraczka.. kombinowałem, że coś nacisnąłem niechcący, a tu po prostu TTTM :(
Ale wkurza to trochę. Potwierdzam.
route2000 - 2014-07-10, 08:44
Ja też mam taki sam objaw w Lodgy. Trochę to jest wkurzające.... To jest schrzaniony soft, bo tam czegoś brakuje (pewnie z powodu oszczędności w fabryce usunęli parę komend w sofcie)
Mam jeszcze Scenic, tam jak włączam wsteczny i mam włączone wycieraczki przednie to tylna wycieraczka jest aktywna. A jak wyłączę wycieraczki i mam nadal wsteczny to tylna już jest nieaktywna i tak powinno być.
wojciech_69 - 2014-07-10, 11:56
Mam tak samo w Sandero stepway.
TO NORMALNE !
Ostatnio wymieniali mi tylny silniczek wycieraczki bo raz działał a raz nie i dopytałem właśnie o to.
Jakbyś nie włączył przednich wycieraczek a wrzucił wsteczny to by się nie włączyła tylna.
Sam w serwisie się tym bawiłem, uruchamiałem, wyłączałem itp...
gregory1976 - 2014-07-10, 12:07
No nie wiem, czy normalne jest, że nie można w biegu wstecznym wyłączyć wycieraczki, która się włącza za każdym razem jak ten bieg się wrzuca (oczywiście po tym jak wycieraczka się wcześniej choć raz uruchomiła w opisanych wyżej sytuacjach).
Generalnie problem nie jest z włączaniem wycieraczki, ale z niemożliwością jej wyłączenia.
benyo - 2014-07-10, 12:45
Marek1603 napisał/a: | TO nie kwiatki tylko uroki. |
Właśnie sprawdziłem owe 'kwiatki' u siebie w Lodgy i jest tak jak opisujecie :) wolałem jednak o tym nie wiedzieć:)
Lajkonik - 2014-07-10, 13:50
Dacia zaczyna "usprawniać" auta i wychodzą takie rzeczy. To potwierdza regułę, że im samochód prostszy, tym lepszy. Ja na szczęście nie mam w Dusterze takich "udogodnień". Wycieraczkę włączam kiedy chcę i wyłączam kiedy chcę, zero automatyki.
Karenzo - 2014-07-10, 14:24
bez przesady , zwykłe niedopracowanie producenta albo głupie przepisy .
jak prostota taka dobra to dlaczego łady nivi nie kupiłeś ?
Dar1962 - 2014-07-10, 15:02
to raczej ogólna tendencja - miałem tak w nissanie note, identycznie jest w mitsubishi colt ojca - to nadgorliwość projektantów, która miała pomagać a częściej wkurza
eplus - 2014-07-10, 15:31
Dacia zastosowała pirackie oprogramowanie ściągnięte od Nissana wraz z błędami
benyo - 2014-07-10, 15:39
Nie wiadomo kto pierwszy zaczął z tym piraceniem :) :)
http://www.gaadi.com/auto...-renault-duster
MM - 2014-07-10, 17:56
Panowie, litości, co Wy tu wypisujecie? Jakie błędy "softu", jakie zgłaszanie w serwisie?, jakie oszczędności producenta? Sprawa jest oczywista: skoro włączyłem wycieraczki przednie to znaczy, że była taka potrzeba, a więc następujące chwilę po tym cofanie wymaga również wytarcia szyby tylnej i właśnie samochód robi to za mnie. Pytanie może być jedynie takie: Po jakim czasie od włączenia wycieraczek przednich wrzucenie biegu wstecznego wywoła włączenie tylnej wycieraczki?
Uff....
gregory1976 - 2014-07-10, 19:39
MM napisał/a: | Panowie, litości, co Wy tu wypisujecie? Jakie błędy "softu", jakie zgłaszanie w serwisie?, jakie oszczędności producenta? Sprawa jest oczywista: skoro włączyłem wycieraczki przednie to znaczy, że była taka potrzeba, a więc następujące chwilę po tym cofanie wymaga również wytarcia szyby tylnej i właśnie samochód robi to za mnie. Pytanie może być jedynie takie: Po jakim czasie od włączenia wycieraczek przednich wrzucenie biegu wstecznego wywoła włączenie tylnej wycieraczki?
Uff.... |
Zdaje się, że nie przeczytałeś dokładnie tematu, problem nie jest z włączaniem wycieraczki tylnej po tym jak ktoś włączył przednie wycieraczki a następnie wrzucił wsteczny bieg, ale w tym, ze po tej operacji jak wyłączysz przednie wycieraczki na tylnym biegu, to już nie można na tymże biegu wyłączyć w ogóle wycieraczek tylnych. Krótko mówiąc nawet jak przestanie padać i włączysz ponownie wsteczny (wyłączone są wszystkie wycieraczki przednie i tylne) nadal się włącza tylna. Dopiero zgaszenie silnika rozwiązuje problem.
MM - 2014-07-10, 20:07
no dobra gregory1976 sprowokowałeś mnie!
powtórzę się: Po jakim czasie od włączenia wycieraczek przednich wrzucenie biegu wstecznego wywoła [jeszcze] włączenie tylnej wycieraczki?
Odpowiedź uzyskana w moim sandero w dwu pomiarach ze stroperem: 1 minuta.
Czy w Twojej lodgy faktycznie ten czas wynosi ∞?
gregory1976 - 2014-07-11, 06:02
MM, dobrze że Cię sprowokowałem, bo teraz przynajmniej wiadomo co miałeś na myśli :), trzeba było tak od razu. Dzięki za info o tej 1 minucie, zweryfikuje to u siebie, całkiem możliwe że wykonywałem sprawdzenia w czasie krótszym niż ta minuta.
MM napisał/a: | Panowie, litości, co Wy tu wypisujecie? Jakie błędy "softu", jakie zgłaszanie w serwisie?, jakie oszczędności producenta? Sprawa jest oczywista: skoro włączyłem wycieraczki przednie to znaczy, że była taka potrzeba |
Ale nadal twierdzę, że nie doczytałeś , nie zawsze włączenia wycieraczek jest celowe. Przykład mojej żonie przy cofaniu dłuższy kawałek (jest taki wąski dłuższy kawałek na ogródku :) ) zdarza się włączyć przypadkowo wycieraczki przednie (zahaczy ręką - rzadko bo rzadko, ale jednak się zdarza), włączają się wtedy tylnia, której już w trakcie manewru nie wyłączy (pisałem o tym wyżej).
Ale jeśli faktycznie po minucie włączanie tylnej się dezaktywuje, to problem staje się marginalny :).
Lajkonik - 2014-07-11, 06:14
Karenzo napisał/a: | jak prostota taka dobra to dlaczego łady nivi nie kupiłeś ? |
Aleś wymyślił porównanie! Czemu nie wymieniłeś malucha? Tam w ogóle nie ma problemu z tylną wycieraczką
gregory1976 - 2014-07-11, 16:45
Potwierdzam, co napisał MM. Generalnie włączanie tylnej wycieraczki na wstecznym biegu dezaktywuje się po 1 minucie od ostatniego wysprzęglenia tego biegu, co czyni stan rzeczy mniej irytujący, ale nadal jednak w pewnych sytuacjach ciągle irytujący ;). Więc wynika z tego, że to raczej nie błąd tylko celowa koncepcja inżynierów Dacii (Renault?). Niektóre ich pomysły zaczynają mnie zaskakiwać :).
piotrgl - 2014-12-14, 19:42 Temat postu: Wycieraczka tylnej szyby Jak wyłączyć, po wrzuceniu wstecznego biegu włączanie się tylnej wycieraczki (przy pracy przednich wycieraczek )? pg
laisar - 2014-12-14, 20:27
http://www.daciaklub.pl/forum/search.php + wycieraczk* tyln* + Szukaj wszystkich słów + Przeszukaj tylko tytuł wiadomości = http://www.daciaklub.pl/forum/viewtopic.php?t=1587 a w nim http://www.daciaklub.pl/f...1645162#1645162
czyli
żeby wycieraczka tylna nie włączała się przy wrzuceniu wstecznego biegu trzeba odczekać minutę po wyłączeniu przednich wycieraczek.
(Najprawdopodobniej można też zdezaktywować tę funkcję na stałe w serwisie).
Dar1962 - 2014-12-15, 11:45 Temat postu: Re: Wycieraczka tylnej szyby
piotrgl napisał/a: | Jak wyłączyć, po wrzuceniu wstecznego biegu włączanie się tylnej wycieraczki (przy pracy przednich wycieraczek )? pg |
no i nie ma sprawiedliwości na tym świecie wielu właścicieli pierwszej wersji narzeka,że im się nie włącza, ci co mają chcą wyłączyć. A tak serio - lepiej robić to jednak ręcznie, czyli wtedy kiedy potrzeba. Przynajmniej wycieraczka nie zapier....la po brudnej i suchej szybie. Mnie brakuje za to trybu pracy przerywanej - tak mniej więcej co 15/20 s
laisar - 2014-12-15, 11:49
Dar1962 napisał/a: | Mnie brakuje za to trybu pracy przerywanej |
Zrób se! (: http://www.daciaklub.pl/forum/viewtopic.php?t=2794 + ewentualnie coś z http://www.daciaklub.pl/forum/viewtopic.php?t=6363
pawelg - 2014-12-15, 12:14
W Dusterze PHII tylna wycieraczka działa właśnie w trybie przerywanym jak się ją zostawi włączoną na stałe.
Trzeba by mieć schematy do PHII żeby zobaczyć jak to jest zrobione.
p,paw
DD - 2014-12-15, 13:12
pawelg napisał/a: | W Dusterze PHII tylna wycieraczka działa właśnie w trybie przerywanym jak się ją zostawi włączoną na stałe. |
Tak, ale te fabryczne interwały są tam zdaje się krótkie. Przydałyby się te wspomniane przez kol. Dar1962 ok. 15-20s. Z wlasnego doświadczenia mogę powiedzieć, że konkretnie 6s jest w 95% przypadkow zdecydowanie dużo za mało.
pawelg napisał/a: | Trzeba by mieć schematy do PHII żeby zobaczyć jak to jest zrobione. |
Pewnie jest inna wersja UCH z już zaprogramowanym tym "ficzerem", a nie "na piechote" przez dodanie jakiegoś zewnętrznego ukladziku obsługującego pracę interwałową.
pawelg - 2014-12-15, 13:16
DD napisał/a: |
pawelg napisał/a: | Trzeba by mieć schematy do PHII żeby zobaczyć jak to jest zrobione. |
Pewnie jest inna wersja UCH z już zaprogramowanym tym "ficzerem", a nie "na piechote" przez dodanie jakiegoś zewnętrznego ukladziku obsługującego pracę interwałową. |
Zapewne. Dlatego tak bardzo przydały by się te schematy. Nie tylko w tym temacie
p,paw
tomuś - 2015-01-25, 19:57
Witam jako świeży właściciel Sandero Stepway,u mnie natomiast po włączeniu biegu wstecznego załącza się wycieraczka tylna,ale tylko jak są opady deszczu.Nie ma znaczenia czy włączę wycieraczki przednie
czy nie ,podejrzewam że jest czujnik deszczu na podszybiu.
DrOzda - 2015-01-25, 20:50
Czujnika nie ma tylko elektronika pamięta ze od uruchomienia samochodu włączałeś wycieraczki przednie.
Ajgor - 2015-01-26, 15:21
Najbardziej denerwuje, jak gdzieś na trasie(gdy jest sucho) staniesz na pauzę i przed odjazdem stwierdzisz że trzeba przetrzeć przednią szybę, dajesz wycieraczki z spryskiwaczem a za chwilę słyszysz tarcie tylnej wycieraczki o suchą szybę...
trybik - 2015-01-27, 18:38
będąc w serwisie spytałem o wycieraczkę tylna serwisant powiedział tyle: że tak być powinno przy załączeniu biegu wstecznego automatycznie działa wsteczna wycieraczka i tak ma być
sobol1976 - 2015-01-29, 09:11
No właśnie: "tak ma być". Tylko właśnie do mnie żona dzwoniła z trasy, że coś jest nie tak z elektroniką "bo ma wyłączone wszystkie wycieraczki, suche szyby a tylna jej cały czas chodzi". Musiałem wyjaśnić, że właśnie wczoraj czytałem o tym na forum i to podobno normalne. Wg mnie fajnie jest gdy usprawnienia techniczne są intuicyjnie akceptowane przez użytkowników zamiast budzić podejrzliwość i zastrzeżenia co do ich sprawności. Jestem projektantem z zawodu i wiem, że najtrudniejszą pracą jest przewidzieć wszystkie kombinacje zdarzeń przy użytkowaniu projektowanego przedmiotu. To właśnie jest sztuka w tej profesji.
chriskb - 2015-01-29, 09:20
sobol1976 napisał/a: | Jestem projektantem z zawodu i wiem, że najtrudniejszą pracą jest przewidzieć wszystkie kombinacje zdarzeń przy użytkowaniu projektowanego przedmiotu. |
Dodam jeszcze niekonwencjionalne zachowania użytkowników.
piotr. z - 2015-01-29, 19:40
Ja się akurat cieszę, że nie mam takiego wynalazku. W lecie to jeszcze OK (chociaż można szybę porysować) ale w zimie jak wycieraczki potrafią przymarznąć to jeden ruch i guma na piórze zniszczona.
dacialoganmcv - 2015-03-22, 17:44 Temat postu: Re: Automatyczna wycieraczka tylna
slk84 napisał/a: | Ostatnio zauważyłem dość ciekawą opcję w Clio, mianowicie gdy włączone są wycieraczki przednie to tylna mimo, że jest wyłączona! po wrzuceniu biegu wstecznego załącza się automatycznie. Sprawdźcie może w Daciach też to jest.. |
Bardzo upierdliwa opcja. Zwłaszcza jak tylna szyba zawalona błotem, a wycieraczka do ok. 3 minut po działaniu wycieraczek z przodu i włączeniu biegu wstecznego włącza się sama. BEZ SENS!!!!!! Rysowanie szyby wyłącznie i nic poza tym.
We Fiacie było logiczniej. Jeśli były włączone wycieraczki z przodu, to w momencie włączenia biegu wstecznego szedł sygnał do włącznika zespolonego i wtedy włączała się tylna. Ale nigdy jak wycieraczki z przodu "kiedyś tam sobie pracowały".
DD - 2015-07-21, 14:36
gregory1976 napisał/a: | No nie wiem, czy normalne jest, że nie można w biegu wstecznym wyłączyć wycieraczki, która się włącza za każdym razem jak ten bieg się wrzuca (oczywiście po tym jak wycieraczka się wcześniej choć raz uruchomiła w opisanych wyżej sytuacjach). | Również moim zdaniem to nie jest normalne. Będzie trzeba coś z tym zrobić , w przeciwnym wypadku trzeba byłoby na to fabryczne "udogodnienie" badzo uważać zimą, gdy już będą mrozy (a i w innych prach roku po cholerę ma machac t. wycieraczka po suchej szybie).
Ajgor - 2015-07-21, 15:01
Zimą , zanim wsiądę do auta to sprawdzam czy wycieraczki nie przymarzły, ale faktycznie jak się człowiek spieszy...
DD - 2015-07-21, 15:18
Ajgor napisał/a: | Zimą , zanim wsiądę do auta to sprawdzam czy wycieraczki nie przymarzły, | Chyba każdy rozsądny kierowca tak robi (albo przynajmniej się stara).
Ajgor napisał/a: | ale faktycznie jak się człowiek spieszy... | Ano właśnie, niby się o tym pamięta, ale 100 razy się pamięta, a za 100pierwszym można przeoczyć. To jest potencjalne ryzyko z tą samowolną tylną wycieraczką.
sobol1976 - 2015-07-21, 15:47
Jak dla mnie mogłoby ostatecznie zostać - pod warunkiem, że jednocześnie spryskiwacz tylnej szyby się załączy. I to najlepiej ze 2 sek. przed pierwszym ruchem wycieraczki!
Nawet teraz jak chcę zmoczyć tylną szybę przed wycieraniem (np. po przejechaniu pylistą drogą) to i tak ze 2 razy machnie mi pióro na sucho nim zacznie lecieć płyn.
I całe to moczenie szyby psu na budę. A suchym piachem i pyłem rysuje się szyba niemiłosiernie. Może jakiś mod softu?
Zbychu504 - 2015-07-21, 16:49 Temat postu: wycieraczka W tej chwili wycieraczka tył zaczyna pracować na wstecznym z automatu tylko i wyłącznie przy włączonych wycieraczkach przednich - logiczne i praktyczne.
Wcześniejsze egzemplarze miały błąd softu.
Karenzo - 2015-07-21, 17:02
jak nie było automatycznej tylnej źle
jak jest źle
DD - 2015-07-21, 18:30
Zbychu504 napisał/a: | W tej chwili wycieraczka tył zaczyna pracować na wstecznym z automatu tylko i wyłącznie przy włączonych wycieraczkach przednich - logiczne i praktyczne.
Wcześniejsze egzemplarze miały błąd softu. | Nie wiem jak tam w innych Daciach, ale w mojej DD, niedawno wyprodukowanej i odebranej, tylna wycieraczka zdecydowanie nie włącza się w automacie wyłącznie przy włączonych wycieraczkach przednich, ale równiez gdy przednie nie są już włączone, ale były wł. jakiś czas wcześniej.
Karenzo napisał/a: | jak nie było automatycznej tylnej źle | IMO akurat wtedy było dobrze (jeśli chodzi o automat).
kicia - 2015-07-21, 19:33 Temat postu: Re: wycieraczka
Zbychu504 napisał/a: | W tej chwili wycieraczka tył zaczyna pracować na wstecznym z automatu tylko i wyłącznie przy włączonych wycieraczkach przednich - logiczne i praktyczne.
Wcześniejsze egzemplarze miały błąd softu. |
Czy to znaczy że w ASO jest teraz dostępny upgrade softu zmieniający zachowanie tylnych wycieraczek?
skylar - 2015-07-22, 06:02
DD napisał/a: | Ajgor napisał/a:
Zimą , zanim wsiądę do auta to sprawdzam czy wycieraczki nie przymarzły,
Chyba każdy rozsądny kierowca tak robi (albo przynajmniej się stara). |
Wszystko zależy jaka zima i jak Ci się spieszy. Często jest tak, że przednią szybę masz czystą a tylną Ci zalodzi. Będziesz miał na przedniej trochę błocka wyczyścisz, wrzucisz wsteczny urwiesz gumę. Ludzie często tez zostawiają oczyszczenie tylnej szyby podgrzewaniu i wtedy zon też może się pojawić. A w warunkach letnich gratis szorowanie szyby. Ja w takich przypadkach jak najszybciej włączam tylni spryskiwacz, ale niestety ma on trochę opóźnienia.
Już drugi samochód raczy mnie tą wspaniałą funkcją i jak dla mnie jest to traktowanie użytkowników jak idiotów, bo co za problem włączyć sobie samemu ta tylną wycieraczkę jak jest potrzebna. Chyba, że to funkcja dla kobiet, dla których samo cofanie jest wyzwaniem a co dopiero włączenie tylnej wycieraczki.
Ciekawe czy nie dałoby się wyłączyć w ASO tej funkcji z poziomu komputera. Często np. kwestia automatycznego włączenia świateł przy uruchamianiu silnika da się jednym kliknięciem zmienić w komputerze.
Ja osobiście wymieniłbym tą piękną funkcję w zamian za impulsowe uruchamianie przednich wycieraczek, bo dają bezsensowną funkcję a zabierają bardzo przydatną .
Visena - 2015-07-22, 08:38
Nie mogę teraz znaleźć, ale ktoś tu gdzieś napisał, że startująca z automatu (przy wrzuconym wstecznym i uruchomieniu wycieraczek przednich) wycieraczka tylna trze po SUCHEJ szybie... ???!!! Ojej...eee....hmmm...
Ponieważ nie pamiętam kto to napisał to ogłaszam konkurs !!!
Poproszę o instrukcję JAK uruchomić TYLNĄ wycieraczkę tak by NAJPIERW szyba została spryskana płynem a dopiero potem machnęło pióro
Nobla przyznam
route2000 - 2015-07-22, 08:40
Visena napisał/a: | Nie mogę teraz znaleźć, ale ktoś tu gdzieś napisał, że startująca z automatu (przy wrzuconym wstecznym i uruchomieniu wycieraczek przednich) wycieraczka tylna trze po SUCHEJ szybie... ???!!! Ojej...eee....hmmm...
Poproszę o instrukcję JAK uruchomić TYLNĄ wycieraczkę tak by NAJPIERW szyba została spryskana płynem a dopiero potem machnęło pióro
Nobla przyznam |
Sorry, ale mamy taki klimat....
Niestety, taki jest wymysł piep.... inżynierów ze stajni Renault.
W scenicu też tak miałem....
keretey - 2015-07-22, 08:52
W Fordach też tak jest.
Za to Renault Megane kombi miało dodatkową ciekawą funkcję - tylna wycieraczka wyłączała się przy 180 km/h . Ale tego chyba nie sprawdzę w Sandero 0.9...
Karenzo - 2015-07-22, 08:53
z górki poleci
duster poleciał
sobol1976 - 2015-07-22, 09:14
Visena napisał/a: | Nie mogę teraz znaleźć, ale ktoś tu gdzieś napisał, że startująca z automatu (przy wrzuconym wstecznym i uruchomieniu wycieraczek przednich) wycieraczka tylna trze po SUCHEJ szybie... ???!!! Ojej...eee....hmmm...
Nobla przyznam |
Jeśli to szyderstwo proszę żebyś wcześniej czytał ze zrozumieniem. Po pierwsze pisałem, że wycieraczka szyby tylnej uruchamiana RĘCZNIE (poprzez załączenie pompki płynu) rusza wcześniej niż ten płyn dotrze na szybę. W kilku samochodach tego używałem ale tutaj pompka jest dość "wolna" i zdecydowanie za późno zaczyna zraszać szybę. Tak więc wycieraczka przez pewien czas pracuje na sucho. Opóźnienie ruchu wycieraczek o 1-2 sek. tak by płyn zdążył dotrzeć na szybę byłoby wskazane. Po drugie pisałem tylko, że przy automatycznym uruchamianiu się tylnej wycieraczki zraszanie powinno być także automatycznie stosowane co uchroni szyby przed zarysowaniem. Jeśli nie pada, a ja chcę oczyścić tylną szybę z pyłu ZAWSZE stosuję płyn na szybę. Producent najwyraźniej nie przewidział, że wycieraczki używa się nie jedynie podczas deszczu, ale także w celu usunięcia suchego zabrudzenia. I w takim przypadku automatyczna tylna jest kłopotliwa.
Visena - 2015-07-22, 09:39
sobol1976 napisał/a: |
Jeśli to szyderstwo proszę żebyś wcześniej czytał ze zrozumieniem. |
Nie szyderstwo tylko żartobliwy konkurs. I chyba raczej (sądząc z tego co napisałeś) nie o Twój post mi chodziło...
A jeśli piszesz o czytaniu ze zrozumieniem to...gratuluję spostrzegawczości bo ja JESTEM KOBIETĄ !!!
(i to jest szyderstwo )
Karenzo - 2015-07-22, 09:45
sobol1976,
wystarczyło tylko poszukać i problem rozwiązany
http://daciaklub.pl/forum...d902bcf#1633741
Visena - 2015-07-22, 09:47
sobol1976 napisał/a: | Jak dla mnie mogłoby ostatecznie zostać - pod warunkiem, że jednocześnie spryskiwacz tylnej szyby się załączy. I to najlepiej ze 2 sek. przed pierwszym ruchem wycieraczki!
Nawet teraz jak chcę zmoczyć tylną szybę przed wycieraniem (np. po przejechaniu pylistą drogą) to i tak ze 2 razy machnie mi pióro na sucho nim zacznie lecieć płyn.
I całe to moczenie szyby psu na budę. A suchym piachem i pyłem rysuje się szyba niemiłosiernie. Może jakiś mod softu? |
O ten post mi chodziło... ufff... jednak Twój...
Visena - 2015-07-22, 09:50
Świetne
Kto mi to na ochotnika zainstaluje ?
(pod warunkiem że się zaraz nie okaże że tracę gwarancję i takietam )
Karenzo - 2015-07-22, 09:52
a co to za problem , z przodu wystarczy wyjąć trójnik i włożyć zawór
z tyłu rozcinasz wężyk np nożem
laisar - 2015-07-22, 09:59
Karenzo napisał/a: | z tyłu rozcinasz wężyk np nożem |
Nie trzeba tego robić faktycznie z tyłu - można także z przodu: http://www.daciaklub.pl/f...p?p=71273#71273
sobol1976 - 2015-07-22, 10:04
Dzięki - bardzo pomocne, nie udało mi się dotrzeć do tego wcześniej.
Karenzo - 2015-07-22, 10:04
ale z tyłu jest łatwiej .
Bo przewód przechodzi miedzy klapą a dachem (ja tam zamontowałem )
a obok zbiornika trzeba rozbierać podszybie
Jedyny minus jest taki że przy pochyleniu auta płyt swobodnie wylatuje z przednich spryskiwaczy
Wynika to z kwestii że zbiornik jest wyżej od dysz
straty są jednak marginalne
laisar - 2015-07-22, 10:22
Karenzo napisał/a: | obok zbiornika trzeba rozbierać podszybie |
Nie trzeba - tylny wężyk jest na wierzchu, wszystko opisane w tamtym temacie.
Visena - 2015-07-22, 11:24
A tak wogóle to uważam, że smoczynnie startująca wycieraczka tylna jest genialnym wynalazkiem
Nie bardzo rozumiem o co koledzy tak się pieklą
Odkrylam to w moim byłym fordzie i w Dusterze ucieszyło mnie niezwykle :D że również mam !
Mieszkam w Gdyni, jakieś 1500m w linii prostej od brzegu zatoki, z lasem po drodze - co powoduje, że w zasadzie zawsze (około 80% dni "letnich" i "prawiecała" zima) rano mam zroszone/zamglone/mokre szyby (rano to dla mnie 6.30).
Auto parkuję (zawsze jeśli mogę) tyłem (tak, tak, są takie kobiety) i zostawiam na wstecznym (bez ręcznego, pod domem mam płasko).
Rano wsiadam, odpalam i...w zasadzie codziennie muszę machnąć przednimi wycieraczkami, a ponieważ odpalam z nogą na sprzęgle (jak Bóg przykazał) a wsteczny jest wrzucony...to tylna startuje mi "z urzędu" sama
Machnie raz i wystarczy jedziemy ;D
Proste, łatwe i przyjemne.
Doceńcie a nie narzekajcie
skylar - 2015-07-22, 16:53
Visena, to chyba muszę się do Ciebie przenieść, wtedy też docenię tą funkcję
Tu u nas bardziej na południu Polski to częściej na szybach mamy pył niż rosę i bez maźnięcie ciężko jechać dalej a to często powoduje włączenie funkcji "proste, łatwe i przyjemne" .
Rozwiązanie zadowalające wszystkich - dać możliwość dezaktywacji funkcji, choćby w ASO. Ci którym przeszkadza wyłączą, reszta będzie nadal szczęśliwa.
DD - 2015-08-01, 02:09
DD napisał/a: | Zbychu504 napisał/a: | W tej chwili wycieraczka tył zaczyna pracować na wstecznym z automatu tylko i wyłącznie przy włączonych wycieraczkach przednich - logiczne i praktyczne.
Wcześniejsze egzemplarze miały błąd softu. | Nie wiem jak tam w innych Daciach, ale w mojej DD, niedawno wyprodukowanej i odebranej, tylna wycieraczka zdecydowanie nie włącza się w automacie wyłącznie przy włączonych wycieraczkach przednich, ale równiez gdy przednie nie są już włączone, ale były wł. jakiś czas wcześniej. | Tytułem potwierdzenia i dopełnienia. Nie zrobiłem dokładnych pomarów, ale włączyłem na chwilę przednia wycieraczke, policzyłem niespiesznie do 30-stu i po wrzuceniu biegu wstecznego właczyła się samowolnie wycieraczka tylna. Następnie powtórzyłem ww czynności, z tym że licząc do 40-stu. Efekt ten sam. Dopiero przy trzeciej próbie, gdy policzyłem do 50-ęciu, tylna wycieraczka juz nie ruszyła.
Tak więć fajnie byłoby, gdyby było chociaż tak, jak to opisał kol. Zbychu504 (tzn. żeby tylna włączała się z automatu wygłącznie przy włączonych przednich), ale niestety w DD tak nie jest. Może się to zmieni w egzemplarzach z Euro6 ...
sobol1976 - 2015-08-10, 11:18
Na tą chwilę mogę potwierdzić, że poprawiono nowym softem błąd tylnej wycieraczki - a mianowicie to, że komputer "zapamiętywał" automatyczne wycieranie tyłu nawet po wyłączeniu zapłonu. Pisałem, że wycieraczka tylna włączała mi się sama na drugi dzień przy wpiętym wstecznym.
trybik - 2016-04-27, 07:57
wycieraczka wsteczna w dokerze przy załączonym wstecznym ma działać czyli bez załączania wycieraczki przy wrzuceniu wstecznego wyciera, ostatnio zauważyłem że raz się włączy a 10 razy nie generalnie to i nawet lepiej bo pod wycieraczką zawsze są drobiny piasku i każde wytarcie to rysy więc wolę sam załączyć wycieraczkę
Lajkonik - 2016-04-27, 11:25
Może i masz coś skopane w tych "automatach", ale co do wycieraczki z tyłu, to chyba się włącza na wstecznym tylko w przypadku uruchomionych przednich wycieraczek.
trybik - 2016-04-27, 11:36
właśnie nie, ma się tylna wycierałka włączyć razem ze wstecznym niezależnie czy przednie działają czy nie
jas_pik - 2016-04-27, 11:44
O ile dobrze pamiętam to to można ustawić za pomocą klipa.
Standardowo działa to w ten sposób że jeśli od momentu uruchomienia silnika chociaż raz była włączona wycieraczka przednia to w chwili wrzucenia wstecznego biegu zacznie działać wycieraczka tylna. Jeśli zaś nie były włączane wycieraczki przednie to tylna się nie włączy.
arnold - 2016-04-27, 15:22
Jeszcze po jakimś czasie normalnej jazdy tej tylnej wycieraczce przechodzi działanie na wstecznym.
ajax - 2016-04-30, 13:51
arnold napisał/a: | Jeszcze po jakimś czasie normalnej jazdy tej tylnej wycieraczce przechodzi działanie na wstecznym. |
Czy pisząc o normalnej jeździe masz na myśli trwającą jazdę do przodu? Miałbym w takiej sytuacji obawy przed włączeniem wstecznego. Jakiś konserwatywny jestem
arnold - 2016-04-30, 16:17
Przy manewrach parkingowych wsteczny, jedynka i tak dalej to mimo że wycieraczki z przodu zostały wyłączone, tylna przeciera ciągle szybę na wstecznym. Nie wiem czy zależy to od prędkości jaką się jedzie żeby nastąpił reset, ale po krótkiej jeździe (nie wiem ile) tylna wycieraczka się nie włącza razem z wstecznym (oczywiście jeśli nie były na chwilę przed włączone przednie).
Drażni mnie że zapamiętuje to że przednie działały i nawet po kilku sekundach włącza tą tylną. W Pandzie działały tylko razem przód i tył na wstecznym.
DD - 2016-07-16, 03:20
jas_pik napisał/a: | Standardowo działa to w ten sposób że jeśli od momentu uruchomienia silnika [...] | To działa nawet bez żadnego uruchamiania silnika, wystarczy tylko "włączony zapłon" i już działa (w każdym razie u mnie w DD 2015).
jas_pik napisał/a: | chociaż raz była włączona wycieraczka przednia to w chwili wrzucenia wstecznego biegu zacznie działać wycieraczka tylna. | Tak, gdy przednie wycieraczki są włączone, ale również jeśli działały w ciagu ostatnich 60s (uruchomione bezpośrednio lub pośrednio - za pomocą przednich spryskiwaczy), to wraz z wrzuceniem biegu wstecznego włącza się automatycznie również wycieraczka tylna.
jas_pik napisał/a: | Jeśli zaś nie były włączane wycieraczki przednie to tylna się nie włączy. | Oczywiście tak samo mam.
arnold napisał/a: | Przy manewrach parkingowych wsteczny, jedynka i tak dalej to mimo że wycieraczki z przodu zostały wyłączone, tylna przeciera ciągle szybę na wstecznym. Nie wiem czy zależy to od prędkości jaką się jedzie żeby nastąpił reset, ale po krótkiej jeździe (nie wiem ile) tylna wycieraczka się nie włącza razem z wstecznym (oczywiście jeśli nie były na chwilę przed włączone przednie). | Ta automatyka tylnej wycieraczki załapuje jeszcze przez 60s od ostatniego działania wycieraczek przednich (uruchomionych bezpośrednio lub pośrednio - za pomocą przednich spryskiwaczy).
arnold napisał/a: | Drażni mnie że zapamiętuje to że przednie działały | Mnie też się to bardzo nie podoba.
arnold napisał/a: | i nawet po kilku sekundach włącza tą tylną. | Akurat kilka sekund to byloby jeszcze dużo znośniejsze, niż to w rzeczywistości jest, a jest to niestety aż 60s.
arnold napisał/a: | W Pandzie działały tylko razem przód i tył na wstecznym. | O, i tak IMO już byłoby zdecydowanie lepiej niż z tym pamiętaniem 60s.
ajax napisał/a: | Czy pisząc o normalnej jeździe masz na myśli trwającą jazdę do przodu? Miałbym w takiej sytuacji obawy przed włączeniem wstecznego. Jakiś konserwatywny jestem | Kiedyś takie coś bywało nazywane "rakieta" .
trybik - 2016-07-16, 20:15
witam
fakt wycieraczka tylna działa automatycznie gdy włączy się na chwilę jakaś opcje wycieraczki przedniej , ale czy to dobre dla szyby ? sprawdziliście ile piasku jest pod wycieraczką? a każdy kolejny ruch rysuje szybę , staram sie przed jazda zawsze oczyścić szybę z piachu
pixa - 2016-12-07, 07:38 Temat postu: Tylna wycieraczka i bieg wsteczny Hej
Czy jak wlaczacie wsteczny to też włącza się wam tylna wycieraczka? Nawet przy wyłączonych wycieraczkach przednich i tylnych? Auto Sandero.
pawel1313 - 2016-12-07, 08:14 Temat postu: Re: Tylna wycieraczka i bieg wsteczny
pixa napisał/a: | Hej
Czy jak wlaczacie wsteczny to też włącza się wam tylna wycieraczka? Nawet przy wyłączonych wycieraczkach przednich i tylnych? Auto Sandero. |
Była mowa o tym parę postów wyżej, wszystko zależy o ile sekund wcześniej miałeś włączone wycieraczki przednie - jak mniej niż 60 s to TTTM.
Piitubski - 2017-08-21, 09:10
Czy ASO może na moje życzenie wyłączyć tylną wycieraczkę gdy wrzucam wsteczny
route2000 - 2017-08-21, 10:11
Ale nie za free... Sporo możesz zapłacić za głupie wyłączanie w Clipie.
Masz kogoś kto się zna na ddt4all? Jak tak, to Ci zrobi za piwo.;-)
shrek - 2017-08-21, 18:58
Mi w aso we Francji powiedzieli, ze do wlaczenia interwalu wycieraczek trzeba przeprogramowac uch i trzeba zostawic auto na tydzien. O cene nie pytalem, bo nie chcialem stracic przytomnosci.
tosiek - 2017-09-23, 21:09 Temat postu: Wyłączenie automatycznej tylnej wycieraczki Wyłączenie automatycznej tylnej wycieraczki
Nie znalazłem informacji w instrukcji w jakich warunkach powinna działać automatyczna wycieraczka z tyłu. Włącza się przy biegu wstecznym wystarczy że nawet na chwilę mieliśmy włączone przednie wycieraczki a w momencie wrzucenia wstecznego mamy wyłączone przód i tył.
więcej informacji: http://www.daciaklub.pl/forum/viewtopic.php?t=1587
Uruchamiamy DDT4ALL, skanujemy dostępne moduły po CANie.
Wchodzimy w UCH (BCM, moduł komfortu) np. dla Sandero II: T4_VS_BCM_DDT2000_SW15_1
Z listy rozwijamy Rear Wiper > Rear Wiper Configuration
Zmieniamy LINKED_WITH_REVERSE_CF na false
Klikamy Send
Ikarusiarz - 2017-11-01, 20:55
Masakra jakaś...
Jadę sobie w deszczu, ale o dziwo tylna szyba sucha. albo deszcz krzywo padał, albo owiewające powietrze nie pozwala kroplom spadać. Na szybie dużo wysuszonego błota z wiejskich dróg.
Pod domem wsteczny, patrze, a tu tylna wycieraczka szybę szlifuje. No mówię zahaczyłem ręką. Drugi raz: to samo. W instrukcji 0 (słownie: zero) opisu takich anomalii. Szybki wpis tematu i wyskakuje to forum. Wszystko już wiem: Ten Typ Tak Ma.
arczi_88 - 2017-11-01, 21:05
Chyba po minucie od wyłączenia przednich już tak nie robi :)
jas_pik - 2017-11-01, 21:06
Ale jeśli chcesz możesz to sobie wyłączć.
Działa to tylko wtedy jeśli w czasie działania silnika włączyłeś wycieraczkę przednią to jesli będziesz cofał to wycieraczka tylna się włączy :)
Dlatego czasami po jeździe w deszczu warto zrobić przerwę dla rozprostowania nóg i wyłączyć silnik . Takie wyłączenie silnika zdezaktywuje włączenie tylnej wycieraczki.
Widzisz Dacia dba o Twoje potrzeby a ty twierdzisz że to niedobrze
route2000 - 2017-11-02, 08:57
To powinno działać tak, jak miałem w Scenicu, że po włączeniu przedniej wycieraczki włączasz wsteczny bieg to wycieraczki tylne się włączały, a jak wyłączasz przednie wycieraczki to tylne wycieraczki też się WYŁĄCZAŁY mimo włączonego wstecznego. Tak powinno być.
W Dacii jest inaczej i to mnie wkurzało, ze je wyłączyłem poprzez dtt4all (było o tym w tym forum pisane).
pixa - 2017-11-02, 09:07
Też mnie ta wycieraczka wkurza okrutnie. Wyłączenie zapłonu też nie pomaga.
RowerekCombi - 2017-11-02, 09:42
Szyba sucha a ona sobie chodzi i chodzi też to mam ale service tego nie wyłączy bo tak ma być o koniec.
Ikarusiarz - 2017-11-02, 21:42
jas_pik napisał/a: | Dlatego czasami po jeździe w deszczu warto zrobić przerwę dla rozprostowania nóg i wyłączyć silnik |
Będąc pod domem, to już nie muszę rozprostowywać nóg, bo rozprostuję je idąc do domu. Dla mnie jest to kontrowersyjne rozwiązanie.
shrek - 2017-11-03, 06:38
Zawsze mozesz to wylaczyc.
dacia - 2017-11-03, 22:02
shrek napisał/a: | Zawsze mozesz to wylaczyc. |
Jak? ja poki co zdemontowałem wycieraczkę:)
shrek - 2017-11-04, 06:41
http://www.daciaklub.pl/f...c.php?p=1734207
http://www.daciaklub.pl/f...der=asc&start=0
Uwazaj z tym programem. Z pierwszego linku najprosciej to wylaczyc.
Drugi link co i ja zeby cie podlaczyc do auta
pkp30 - 2017-11-07, 10:39 Temat postu: automatyczna tylna wycieraczka w dusterze zauwazyłem iz tylnia wycieraczka sama sie załacza na manetce jest w pozycji 0 ustawiona czy to normalne ????
laisar - 2017-11-07, 10:44
Tak - http://www.daciaklub.pl/forum/viewtopic.php?t=1587
goswee - 2017-12-12, 06:00
Mialem okazje potestowac dzialanie tylnej wycieraczki, dzieki pieknej pogodzie. Ustawienia fabryczne-nic nie grzebalem w komputerze.
Wychodzi na to, ze po wrzuceniu wstecznego tylna wycieraczka wlacza sie automatycznie tylko przez okolo minute po wylaczeniu przednich wycieraczek, lozniej wsteczny jej juz nie aktywuje, chyba, ze przetre przednie szyby, to cykl sie powtarza.
route2000 - 2017-12-12, 11:42
... i to takie cholerstwo można wyłączyć przez dtt4all, szkoda szyby.
goswee - 2017-12-12, 21:17
Mnie tam pasuje
famenjusich - 2017-12-15, 11:08
No ale jak widać nie każdy czuje się z tym komfortowo :)
A przednie przteracie "restartuje" cykl pewnie dlatego, że inżynier wyszedł z założenia że przecierasz szyby jak są mokre/brudne itp
route2000 - 2017-12-15, 11:14
ALE powinno działać jak PRZEDNIE wycieraczki są włączone, a nie jakieś durne 1-2 min po wyłączeniu....
Tak miałem to w Scenicu, że po wrzuceniu wstecznego biegu przy WŁĄCZONEJ przedniej wycieraczki działała tylna wycieraczka, a po wyłączeniu przedniej wycieraczki tylna już nie działała mimo, że miał włączony wsteczny. I o to chodzi.
Dymek - 2017-12-29, 10:20
Do biegłych w zagadnieniu wszelakich przeprogramowań- pytam, bo chyba nie poruszano tego tematu albo ja nie znalazłem- czy jest możliwość zmiany częstotliwości "wahnięć" tylnej wycieraczki?
Fabrycznie tylna wycieraczka po włączeniu nie ma pracy ciągłej, lecz wykonuje jeden ruch na ileś tam sekund- czy da się może to zmienić? W sensie wydłużyć przerwę pomiędzy wahnięciami np. 2-3 razy?
route2000 - 2017-12-29, 21:59
Trzeba by to sprawdzić w ddt4all, tam chyba można zmienić jakiś czas przerwy, ale jeszcze tego nie robiłem.,
shrek - 2018-01-01, 11:44
Dymek napisał/a: | Do biegłych w zagadnieniu wszelakich przeprogramowań- pytam, bo chyba nie poruszano tego tematu albo ja nie znalazłem- czy jest możliwość zmiany częstotliwości "wahnięć" tylnej wycieraczki?
Fabrycznie tylna wycieraczka po włączeniu nie ma pracy ciągłej, lecz wykonuje jeden ruch na ileś tam sekund- czy da się może to zmienić? W sensie wydłużyć przerwę pomiędzy wahnięciami np. 2-3 razy? |
Teraz patrzalem i widac interwal, wiec mozna go napewno zmienic. Wszystkie wartosci widze jako 0, bo nie mam ELM i nie wiem jakie pokaze po komunikacji. Przypomnij sie na PW pod koniec tygodnia. jak bede w domu to sprawdze.
Dymek - 2018-01-02, 08:21
shrek napisał/a: | Teraz patrzalem i widac interwal, wiec mozna go napewno zmienic. Wszystkie wartosci widze jako 0, bo nie mam ELM i nie wiem jakie pokaze po komunikacji. Przypomnij sie na PW pod koniec tygodnia. jak bede w domu to sprawdze. |
Dzięki- na spokojnie nic pilnego, zaczekam. Na razie rozkminiam ten samochód i spisuję te rzeczy, które mnie ciut wkurzają a potencjalnie są możliwe do modyfikacji.
Pierwsze dwie to zmienny interwał przednich wycieraczek i wydłużenie interwału tylnej- ELM i manetka z regulacją już w drodze, więc niebawem pewnie sam sprawdzę. W Daewoo i VAGach już grzebałem, więc i tutaj trochę się pobawimy.
EDIT:
Po odczycie mam u siebie takie wartości odnośnie tylnej wycieraczki (aktualnie tylko pierwszą pozycję zmieniłem na "false" wyłączając wycieraczkę przy cofaniu). Masz rozkminione pozostałe okienka i wartości interwałów? Czyżby interwał był zmienny w zależności od prędkości jazdy?
Belphegor - 2019-04-16, 13:17
No właśnie... jak wyłączyć tylną wycieraczkę, żeby sama nie machała jak pies ogonem?
Obywatel MK - 2019-04-16, 13:27
Najlepiej to zdemontować ten ogon
Dymek - 2019-04-16, 14:54
Belphegor napisał/a: | No właśnie... jak wyłączyć tylną wycieraczkę, żeby sama nie machała jak pies ogonem? |
Zapewne tak jak we wcześniejszych Daciach- opisane w odpowiednim wątku.
laisar - 2019-04-16, 16:32
rad3k napisał/a: | Postraszyli mnie |
Strachy na lachy i tyle.
Belphegor napisał/a: | jak wyłączyć tylną wycieraczkę |
http://www.daciaklub.pl/f...1737279#1737279 ---> http://www.daciaklub.pl/f...1737384#1737384
Belphegor - 2019-04-16, 16:55
Tak, dziękuję laisar i Dymek. Kompletnie przeoczyłem ten temat, bo wcześniej nie miałem do czynienia z ddt4all, więc i nie szukałem takich tematów.
Dymek - 2019-04-17, 09:38
Belphegor napisał/a: | Tak, dziękuję laisar i Dymek. Kompletnie przeoczyłem ten temat, bo wcześniej nie miałem do czynienia z ddt4all, więc i nie szukałem takich tematów. |
Przy okazji w tym samym okienku można modyfikować częstotliwości wahnięć tylnej wycieraczki (gdy jest włączona) w zależności od prędkości samochodu. Polecam. Nie wiem jak w Dusterze, ale u mnie zdecydowanie było to ustawione zbyt często.
Belphegor - 2019-04-17, 11:10
Ja u siebie bardzo rzadko włączam tylną wycieraczkę na stałe. Jakoś tak mam, że wolę sam raz na jakiś czas ją uruchomić.
gggg - 2019-05-06, 14:56
Witam. Czy ktoś wie w jakiej linii ddtl wyłączyć automatyczną tylną wycieraczkę w capturze ?
Dymek - 2019-05-07, 09:35 Temat postu: Re: Instrukcje dla programów DDT4ALL i Pyren z ELM327
gggg napisał/a: | Witam. Czy ktoś wie w jakiej linii ddtl wyłączyć automatyczną tylną wycieraczkę w capturze ? |
Rozumiem, że próbowałeś już znaleźć wg opisu Dacii i w Capturze jest coś inaczej?
gggg - 2019-05-07, 14:21
Próbowałem lecz nie znalazłem tej linijki jak w pierwszym poście.
gggg - 2019-05-09, 11:09
Znalazłem dzisiaj linijkę, która jest odpowiedzialna za tylną wycieraczkę lecz w ekranie brak jest linijki - z listy rozwijamy LINKED_WITH_REVERSE_CF. Chciałbym dodać, że w Capturze mam opcję automatycznych wycieraczek podczas deszczu.
eastcowboy - 2019-05-09, 18:02
gggg napisał/a: | Znalazłem dzisiaj linijkę, która jest odpowiedzialna za tylną wycieraczkę lecz w ekranie brak jest linijki - z listy rozwijamy LINKED_WITH_REVERSE_CF. Chciałbym dodać, że w Capturze mam opcję automatycznych wycieraczek podczas deszczu. |
You have selected Captur II. This vehicle typ is not yet produced.
Belphegor - 2019-05-09, 19:29
eastcowboy napisał/a: | gggg napisał/a: | Znalazłem dzisiaj linijkę, która jest odpowiedzialna za tylną wycieraczkę lecz w ekranie brak jest linijki - z listy rozwijamy LINKED_WITH_REVERSE_CF. Chciałbym dodać, że w Capturze mam opcję automatycznych wycieraczek podczas deszczu. |
You have selected Captur II. This vehicle typ is not yet produced. |
I think that Captur II is Captur ph.2.
gggg - 2019-05-10, 08:43
Do wyboru jest Captur X87 oraz Captur XJB.Mam Captura z 2017r po liftingu tak więc myślę, że wybrałem dobry. Przy wyłączeniu start/stop-na skrzyżowaniach także wybierałem Captur II XJB.
Dymek - 2019-05-10, 09:12
gggg napisał/a: | Znalazłem dzisiaj linijkę, która jest odpowiedzialna za tylną wycieraczkę lecz w ekranie brak jest linijki - z listy rozwijamy LINKED_WITH_REVERSE_CF. Chciałbym dodać, że w Capturze mam opcję automatycznych wycieraczek podczas deszczu. |
Najwyraźniej w Capturze odpowiednikiem pozycji LINKED_WITH_REVERSE_CF jest pozycja przedostatnia: REAR_WIPER_WITH_REVERSE_CF. W tej zakładce nie da się nic spieprzyć więc próbuj śmiało- FALSE wyłącza funkcję.
Rozumiem, że screen robiłeś bez połączenia z samochodem- dlatego brak odczytów i cała tabela jest pusta?
Dla porównania- ustawienia fabryczne odczytane z Sandero 2017:
gggg - 2019-05-10, 12:00
Powyżej jest screen jak podłączony był z samochodem i w przedostatniej pozycji mam false a w innych no data. Chyba, że mi coś źle odczytał.
Dymek - 2019-05-11, 00:20
Jeżeli kolumna READ jest na żółto to znaczy, że program nie odczytał danych.
Belphegor - 2019-05-11, 08:40
eastcowboy napisał/a: | Phase is Arabic numerals.
Generation are Roman characters. |
Maybe this is only software mistake. Captur II will be soon, so maybe it is in ddt4all before debut.
gggg - 2019-05-11, 16:57
Witam. Wszedłem tym razem do Captura nie Captura II i wszystko było jak jest opisane na pierwszej stronie tematu. Bez problemu odczytało mi wszystko z auta i wyłączyłem tylną wycieraczkę. Dzięki za zainteresowanie i pomoc.
Mamert - 2019-09-10, 21:26
Nie myślałem, że wyłączenie automatycznej wycieraczki z tyłu jest takie proste... Wystarczy ELM 327, komórka z Androidem i apka PyClip...
eio - 2020-01-08, 19:33
Pytanie - czy ten program tylko na laptopie? Czy jest jakiś podobny na androida? Nie chce mi się laptopa brać do auta, ale jeśli muszę, trudno.
laisar - 2020-01-08, 20:03
Przecież pierwszy post w zalinkowanym temacie jest właśnie o wersji na Androida pn. PYREN - http://www.daciaklub.pl/f...1715497#1715497
eio - 2020-01-08, 20:13
Dzięki laisar. W różnym czasie przeczytałem chyba całe forum, ale ta informacja gdzieś mi się zapodziała.
michal22 - 2023-07-22, 18:38
Dzisiaj wyłączyłem za pomocą DDT4ALL tą automatyczną wycieraczkę przy cofaniu, dla mnie jej działanie było irytujące. Wolę sam decydować, kiedy tylna wycieraczka ma być włączona.
|
|