Ja też mam taki sam objaw w Lodgy. Trochę to jest wkurzające.... To jest schrzaniony soft, bo tam czegoś brakuje (pewnie z powodu oszczędności w fabryce usunęli parę komend w sofcie)
Mam jeszcze Scenic, tam jak włączam wsteczny i mam włączone wycieraczki przednie to tylna wycieraczka jest aktywna. A jak wyłączę wycieraczki i mam nadal wsteczny to tylna już jest nieaktywna i tak powinno być.
_________________ Dacia nie gubi oleju, tylko tak znaczy swój teren.
Ostatnio wymieniali mi tylny silniczek wycieraczki bo raz działał a raz nie i dopytałem właśnie o to.
Jakbyś nie włączył przednich wycieraczek a wrzucił wsteczny to by się nie włączyła tylna.
Sam w serwisie się tym bawiłem, uruchamiałem, wyłączałem itp...
No nie wiem, czy normalne jest, że nie można w biegu wstecznym wyłączyć wycieraczki, która się włącza za każdym razem jak ten bieg się wrzuca (oczywiście po tym jak wycieraczka się wcześniej choć raz uruchomiła w opisanych wyżej sytuacjach).
Generalnie problem nie jest z włączaniem wycieraczki, ale z niemożliwością jej wyłączenia.
Ostatnio zmieniony przez gregory1976 2014-07-10, 12:08, w całości zmieniany 2 razy
Dacia zaczyna "usprawniać" auta i wychodzą takie rzeczy. To potwierdza regułę, że im samochód prostszy, tym lepszy. Ja na szczęście nie mam w Dusterze takich "udogodnień". Wycieraczkę włączam kiedy chcę i wyłączam kiedy chcę, zero automatyki.
Marka: była Dacia
Model: był Duster 4x4 szary bazalt
Silnik: był 1,6 16v
Rocznik: był 2012
Wersja: Laureate Plus Pomógł: 53 razy Dołączył: 12 Paź 2011 Posty: 3867 Skąd: Włodawa
Wysłany: 2014-07-10, 15:02
to raczej ogólna tendencja - miałem tak w nissanie note, identycznie jest w mitsubishi colt ojca - to nadgorliwość projektantów, która miała pomagać a częściej wkurza
Marka: Dacia
Model: Sandero II Stepway / Duster II
Silnik: 1,5 dCi / 1,3 Tce 150
Rocznik: 2012 / 2019
Wersja: Prestige Pomógł: 3 razy Dołączył: 01 Mar 2013 Posty: 104 Skąd: Wrocław
Wysłany: 2014-07-10, 17:56
Panowie, litości, co Wy tu wypisujecie? Jakie błędy "softu", jakie zgłaszanie w serwisie?, jakie oszczędności producenta? Sprawa jest oczywista: skoro włączyłem wycieraczki przednie to znaczy, że była taka potrzeba, a więc następujące chwilę po tym cofanie wymaga również wytarcia szyby tylnej i właśnie samochód robi to za mnie. Pytanie może być jedynie takie: Po jakim czasie od włączenia wycieraczek przednich wrzucenie biegu wstecznego wywoła włączenie tylnej wycieraczki?
Uff....
Panowie, litości, co Wy tu wypisujecie? Jakie błędy "softu", jakie zgłaszanie w serwisie?, jakie oszczędności producenta? Sprawa jest oczywista: skoro włączyłem wycieraczki przednie to znaczy, że była taka potrzeba, a więc następujące chwilę po tym cofanie wymaga również wytarcia szyby tylnej i właśnie samochód robi to za mnie. Pytanie może być jedynie takie: Po jakim czasie od włączenia wycieraczek przednich wrzucenie biegu wstecznego wywoła włączenie tylnej wycieraczki?
Uff....
Zdaje się, że nie przeczytałeś dokładnie tematu, problem nie jest z włączaniem wycieraczki tylnej po tym jak ktoś włączył przednie wycieraczki a następnie wrzucił wsteczny bieg, ale w tym, ze po tej operacji jak wyłączysz przednie wycieraczki na tylnym biegu, to już nie można na tymże biegu wyłączyć w ogóle wycieraczek tylnych. Krótko mówiąc nawet jak przestanie padać i włączysz ponownie wsteczny (wyłączone są wszystkie wycieraczki przednie i tylne) nadal się włącza tylna. Dopiero zgaszenie silnika rozwiązuje problem.
Model: Sandero II Stepway / Duster II
Silnik: 1,5 dCi / 1,3 Tce 150
Rocznik: 2012 / 2019
Wersja: Prestige Pomógł: 3 razy Dołączył: 01 Mar 2013 Posty: 104 Skąd: Wrocław
Wysłany: 2014-07-10, 20:07
no dobra gregory1976 sprowokowałeś mnie!
powtórzę się: Po jakim czasie od włączenia wycieraczek przednich wrzucenie biegu wstecznego wywoła [jeszcze] włączenie tylnej wycieraczki?
Odpowiedź uzyskana w moim sandero w dwu pomiarach ze stroperem: 1 minuta.
Czy w Twojej lodgy faktycznie ten czas wynosi ∞?
Ostatnio zmieniony przez MM 2014-07-10, 20:15, w całości zmieniany 1 raz
MM, dobrze że Cię sprowokowałem, bo teraz przynajmniej wiadomo co miałeś na myśli :), trzeba było tak od razu. Dzięki za info o tej 1 minucie, zweryfikuje to u siebie, całkiem możliwe że wykonywałem sprawdzenia w czasie krótszym niż ta minuta.
MM napisał/a:
Panowie, litości, co Wy tu wypisujecie? Jakie błędy "softu", jakie zgłaszanie w serwisie?, jakie oszczędności producenta? Sprawa jest oczywista: skoro włączyłem wycieraczki przednie to znaczy, że była taka potrzeba
Ale nadal twierdzę, że nie doczytałeś , nie zawsze włączenia wycieraczek jest celowe. Przykład mojej żonie przy cofaniu dłuższy kawałek (jest taki wąski dłuższy kawałek na ogródku :) ) zdarza się włączyć przypadkowo wycieraczki przednie (zahaczy ręką - rzadko bo rzadko, ale jednak się zdarza), włączają się wtedy tylnia, której już w trakcie manewru nie wyłączy (pisałem o tym wyżej).
Ale jeśli faktycznie po minucie włączanie tylnej się dezaktywuje, to problem staje się marginalny :).
Ostatnio zmieniony przez gregory1976 2014-07-11, 06:12, w całości zmieniany 2 razy
Potwierdzam, co napisał MM. Generalnie włączanie tylnej wycieraczki na wstecznym biegu dezaktywuje się po 1 minucie od ostatniego wysprzęglenia tego biegu, co czyni stan rzeczy mniej irytujący, ale nadal jednak w pewnych sytuacjach ciągle irytujący ;). Więc wynika z tego, że to raczej nie błąd tylko celowa koncepcja inżynierów Dacii (Renault?). Niektóre ich pomysły zaczynają mnie zaskakiwać :).
Ostatnio zmieniony przez gregory1976 2014-07-11, 16:47, w całości zmieniany 1 raz
Marka: była Dacia
Model: był Duster 4x4 szary bazalt
Silnik: był 1,6 16v
Rocznik: był 2012
Wersja: Laureate Plus Pomógł: 53 razy Dołączył: 12 Paź 2011 Posty: 3867 Skąd: Włodawa
Jak wyłączyć, po wrzuceniu wstecznego biegu włączanie się tylnej wycieraczki (przy pracy przednich wycieraczek )? pg
no i nie ma sprawiedliwości na tym świecie wielu właścicieli pierwszej wersji narzeka,że im się nie włącza, ci co mają chcą wyłączyć. A tak serio - lepiej robić to jednak ręcznie, czyli wtedy kiedy potrzeba. Przynajmniej wycieraczka nie zapier....la po brudnej i suchej szybie. Mnie brakuje za to trybu pracy przerywanej - tak mniej więcej co 15/20 s
Ostatnio zmieniony przez Dar1962 2014-12-15, 12:13, w całości zmieniany 1 raz
W Dusterze PHII tylna wycieraczka działa właśnie w trybie przerywanym jak się ją zostawi włączoną na stałe.
Trzeba by mieć schematy do PHII żeby zobaczyć jak to jest zrobione.
Model: Duster 1.6 16V
Silnik: K4M (105KM)
Rocznik: 2015
Wersja: Duster Pomógł: 5 razy Dołączył: 11 Lip 2011 Posty: 651 Skąd: ok. Warszawy
Wysłany: 2014-12-15, 13:12
pawelg napisał/a:
W Dusterze PHII tylna wycieraczka działa właśnie w trybie przerywanym jak się ją zostawi włączoną na stałe.
Tak, ale te fabryczne interwały są tam zdaje się krótkie. Przydałyby się te wspomniane przez kol. Dar1962 ok. 15-20s. Z wlasnego doświadczenia mogę powiedzieć, że konkretnie 6s jest w 95% przypadkow zdecydowanie dużo za mało.
pawelg napisał/a:
Pewnie jest inna wersja UCH z już zaprogramowanym tym "ficzerem", a nie "na piechote" przez dodanie jakiegoś zewnętrznego ukladziku obsługującego pracę interwałową.
Pewnie jest inna wersja UCH z już zaprogramowanym tym "ficzerem", a nie "na piechote" przez dodanie jakiegoś zewnętrznego ukladziku obsługującego pracę interwałową.
Zapewne. Dlatego tak bardzo przydały by się te schematy. Nie tylko w tym temacie
p,paw
Ostatnio zmieniony przez pawelg 2014-12-15, 13:16, w całości zmieniany 2 razy
Witam jako świeży właściciel Sandero Stepway,u mnie natomiast po włączeniu biegu wstecznego załącza się wycieraczka tylna,ale tylko jak są opady deszczu.Nie ma znaczenia czy włączę wycieraczki przednie
czy nie ,podejrzewam że jest czujnik deszczu na podszybiu.
Najbardziej denerwuje, jak gdzieś na trasie(gdy jest sucho) staniesz na pauzę i przed odjazdem stwierdzisz że trzeba przetrzeć przednią szybę, dajesz wycieraczki z spryskiwaczem a za chwilę słyszysz tarcie tylnej wycieraczki o suchą szybę...
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Możesz ściągać załączniki na tym forum