Gaz coraz droższy, ale benzyna też drożeje. Dzisiaj tankowałem w Piotrkowie Trybunalskim na Lukoilu - Gaz 2,65zł, Pb95 5,23 zł. W Łodzi drożej, a po trasie jeszcze drożej.
Jak myślicie czy Gaz przekroczy 3 zł za litr?
Marka: FIAT
Model: Doblo
Silnik: 1.4 FIRE Pomógł: 11 razy Dołączył: 16 Wrz 2007 Posty: 2126 Skąd: Lublin
Wysłany: 2011-10-02, 19:26
Piotr napisał/a:
Gaz coraz droższy, ale benzyna też drożeje. Dzisiaj tankowałem w Piotrkowie Trybunalskim na Lukoilu - Gaz 2,65zł, Pb95 5,23 zł. W Łodzi drożej, a po trasie jeszcze drożej.
Jak myślicie czy Gaz przekroczy 3 zł za litr?
Pewenie przekroczy. W wakacje na Węgrzech gaz był w przeliczeniu po 3.40 zł a na Słowacji ok. 3 zł.
Chociaż ta zwyżka jest dziwna. Podobno kupiliśmy od Rosjan za dużo gazu po stałej cenie, o co była wielka awantura. Chyba, że chodzi o jakiś inny gaz?
_________________ MCV RED ROOSTER 2007 1.6 MPI+LPG, 87 km, 7 os.113 000 km
MCV SILVER BULLET 2012 1.6 MPI+fabryczny LPG, 84 km, 7 os. 104 000 km
FIAT DOBLO RED SKIN 2017 1.4, LPG Tartarini 95 KM, 7 os., 90 000 km
DUSTER PRESTIGE SNOW WHITE 1.0+LPG
Ciekawe czym tlumacza te spore roznice cen instalek, np. prawie 600zl miedzy Loganem a Dusterem 4x2... a juz zwlaszcza te kolejna roznice 450zl miedzy DD 4x2 a 4x4.
Możesz mieć oczywiście rację co do kalkulacji marketingowej, ale ja obstawiałbym raczej właśnie większą wymaganą pracochłonność instalacji - mimo wzajemnego podobieństwa technicznego, w różnych modelach dostęp może być jednak na tyle inny, żeby skutkować koniecznością wymontowania jakichś dodatkowych elementów.
(I jednakowa cena instalacji fabrycznej nie ma tu nic do rzeczy - tam się często uśrednia pewne kwestie, zazwyczaj właśnie ze względów handlowych).
Koniec marzeń o tanim paliwie. Będzie tylko drożej ??
Co jednak zrobić mają ci kierowcy, którzy rozważali właśnie montaż instalacji LPG? Obecnie (od 2005 roku), tona LPG objęta jest w Polsce akcyzą w wysokości ok. 176 euro. To o przeszło 50 euro więcej niż - póki co - wynosi unijne minimum. Mówienie o czterokrotnej podwyżce akcyzy jest więc pewną nieścisłością. W przypadku Polski akcyza wzrosnąć może najwyżej trzykrotnie.
Więcej na ten temat
Gaz LPG cały czas drożeje. Kiedy przestanie?
Polska Izba Paliw Płynnych informuje, że średnia cena detaliczna benzyny Pb 95 wynosiła wczoraj w Polsce 5 złotych 23 grosze za litr. więcej »
W żadnym wypadku nie jest to jednak powodem do radości - atrakcyjne ceny LPG w dużej mierze wynikają bowiem właśnie z preferencyjnych, przynajmniej w porównaniu z innymi paliwami, stawek podatku. Obecnie, podatek akcyzowy stanowi około 1/4 ceny litra LPG, czyli - mniej więcej - 70 groszy. Zakładając trzykrotny, w stosunku do aktualnie obowiązującej w Polsce stawki, wzrost podatku, można spodziewać się podwyżki przekraczającej nawet 2 zł na litrze! Licząc na wprost, może to oznaczać, że za litr LPG trzeba by zapłacić nawet 4,8 zł!
Na szczęście, póki co, taki scenariusz jest raczej mało prawdopodobny. Po pierwsze, nawet jeśli unijnym urzędnikom udałoby się przeforsować nowe przepisy (na to potrzeba jest zgoda wszystkich państw członkowskich, co raczej nie wydaje się prawdopodobne), na dostosowanie się do nowych stawek Polska miałaby czas do 2018 roku. Co więcej trudno obecnie prognozować, czy nawet obłożone większą akcyzą LPG, wciąż nie byłoby znacząco tańsze niż benzyna czy olej napędowy. Stosując opracowany przez unijnych urzędników przelicznik, o przeszło 80 euro wzrosłaby również akcyza na olej napędowy.
Wygląda wiec na to, że przynajmniej na razie, właściciele samochodów napędzanych gazem płynnym nie mają powodów do obaw. Nawet jeśli, jakimś cudem, unijne przepisy weszłyby w życie, do 2018 roku jazda na LPG wciąż powinna się opłacać.
Straszą od 1999r. skutecznie.... było 0,63 jest 2.72 zł/l.
Kalkulacja jest prosta -gdyby nie LPG to benzyna po ile???
8,9,10 zł/l.-kto wie po ile?????
Chwała LPG
Cześć
Czy może mi ktoś z kolegów pomóc w skalibrowaniu wskaźnika gazu w instalacji LOVATO Smart. Zbiornik mam 60 l, podłączam się programem Lovato Easy Fast i tam wybieram wskaźnik niestandardowy. Ustawiam progi i lipa. Wskazania są błędne. Przy prawi pustym zbiormiku czujnik gazu pokazuje 250 a po zatankowaniu do połowy 255 działek. Może czujnik trzeba przkalibrować przy butli?
Jeżeli chodzi o województwo podkarpackie, to instalację zakłada ASO w Krośnie cena: 4300 PLN. W Rzeszowie robią przeglądy (gwarancyjne).
Mam pytanie, jak Koleżanki i Koledzy radzą sobie z problemem koła zapasowego w zgazyfikowanym Dusterze. Może jakieś ilustracje?
Kol. 48piotr np. postawił koło na sztorc i ustabilizował taśmami gumowymi. Tylko, że tu pojawia się "mały problem" z roletą (wycinać? )
Marka: była Dacia
Model: był Duster 4x4 szary bazalt
Silnik: był 1,6 16v
Rocznik: był 2012
Wersja: Laureate Plus Pomógł: 53 razy Dołączył: 12 Paź 2011 Posty: 3867 Skąd: Włodawa
Wysłany: 2011-12-01, 13:37
piotrres napisał/a:
Mam pytanie, jak Koleżanki i Koledzy radzą sobie z problemem koła zapasowego w zgazyfikowanym Dusterze.
Kol. 48piotr np. postawił koło na sztorc i ustabilizował taśmami gumowymi. Tylko, że tu pojawia się "mały problem" z roletą (wycinać? )
zrezygnować z tego gustownego dodatku - w laureate i tak nie widać wnętrza bagażnika (folie na szybach)
zrezygnować z tego gustownego dodatku - w Laureate i tak nie widać wnętrza bagażnika (folie na szybach)
Mam Luereata, i niestety przyciemnianych tylnych szyb, bez pakietu Look nie dało się zamówić.
Niby KOT ale związany aranżacją wnętrza w związku instalacją gazową. Może by tak zrobić jakąś własną pokrywę (tylko z czego) i okleić welurem ?:-?
_________________ Czy chcesz, żeby Twoja pralka była inteligentniejsza od Ciebie?
Jest: Duster 1.6 16V 4x2 Laureate "Dragster":
Sageata Albastra Carpaţi Pentru Gaz ;)
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Możesz ściągać załączniki na tym forum