i moze jestem z kosmosu, ale odpadlam dzisiaj kiedy za przeglad gwarancyjny(dacia ma 2 lata) zaspiewano mi 600 zl. czy ktos moze mi wytlumaczyc czemu?! malo przekonaly mnie wywody pana w serwisie: ze to i olej i filtr i powietrza filtr. na litosc to nijak nie robi 6 stow! jest na to metoda? ja rozumiem, ze nie robiac przegladu u nich trace gwarancje, ale moze warto, bo moj mechanik zrobi mi wsio za 200... ratunku. a pytanie co ja mam w takiej tzw. gwarancji?
Marka: Jeep
Model: Grand Cherokee
Silnik: 4.7 V8
Rocznik: 2004 Pomógł: 26 razy Dołączył: 02 Sie 2010 Posty: 2384 Skąd: Warszawa
Wysłany: 2011-10-13, 15:30 Re: czemu tak drogo?!
anikam napisał/a:
i moze jestem z kosmosu, ale odpadlam dzisiaj kiedy za przeglad gwarancyjny(dacia ma 2 lata) zaspiewano mi 600 zl. czy ktos moze mi wytlumaczyc czemu?!
Bo tak wynika z cennika Renault Polska?
anikam napisał/a:
malo przekonaly mnie wywody pana w serwisie: ze to i olej i filtr i powietrza filtr. na litosc to nijak nie robi 6 stow! jest na to metoda?
Kupić samemu (właściwy) olej i filtry, wtedy zapłacisz tylko za robociznę. Gdyby robili problem z własnymi materiałami eksploatacyjnymi, zmień ASO.
anikam napisał/a:
ja rozumiem, ze nie robiac przegladu u nich trace gwarancje, ale moze warto, bo moj mechanik zrobi mi wsio za 200... ratunku.
To już musisz sama sobie odpowiedzieć, czy Twój mechanik weźmie na klatę wszystko, co ewentualnie może się zepsuć, i czy zmieści się z tym w 400 zł.
anikam napisał/a:
a pytanie co ja mam w takiej tzw. gwarancji?
Nie wiem, co masz w takiej tzw. gwarancji, bo ja mam zwykłą gwarancję. :) Warunki gwarancji są opisane w gwarancji. :]
Marka: Dacia
Model: Lodgy
Silnik: 1.6 MPI
Rocznik: 2012
Wersja: Laureate 7 os. Pomógł: 85 razy Dołączył: 12 Maj 2010 Posty: 3746 Skąd: Warszawa
Wysłany: 2011-10-13, 15:40
Jeśli to był przegląd po 60 tys (bo wtedy jest wymiana filtra powietrza) to za sam przegląd i pracę mechanika powinnaś zapłacić około 230 PLN. Ale dochodzi koszt oleju świec i filtrów oleju i powietrza plus podkładka pod korek. Kupując te materiały poza ASO zapłacisz mniej więcej 200 - 250 PLN. Więc w sumie niedużo przepłaciłaś :)
Przy przeglądzie po 30 tys odpada wymiana filtra powietrza i jakieś 50 PLN mniej.
Kalkulacja dla wersji 1.6 benzyna.
Marka: Była Dacia
Model: Logan
Silnik: . Pomógł: 10 razy Dołączył: 25 Cze 2010 Posty: 819 Skąd: Polska
Wysłany: 2011-10-13, 16:07
600zł z materiałami to wcale nie jest tak dużo. Sam olej licząc po 50-60zł litr to masz 250-300zł według cen aso. Materiały najlepiej samemu kupić wtedy oszczędzisz trochę.
Ten cennik to aktualny aby? Ostatnio dostałem maila ponaglającego ;) z ASO Puławska z proponowanymi cenami przeglądu i dokładnych cen nie pomnę, ale były inne.
Jeszcze przed wakacjami twierdzili, że jak najbardziej aktualny...
...Tyle że jak policzyć, to droższy olej: 370, filtr powietrza: 65, świece: 115 = 550 zł i nie chce być inaczej, więc z grubsza się w cenniku mieści. Zatem: hau, hau /:
Ale jak koledzy piszą, można oczywiście trochę oszczędzić kupując części samodzielnie - przynajmniej jeśli ktoś ma czas tańszy od owej różnicy.
Też robiłem przegląd we wrześniu po dwóch latach i też jak pytałem o cenę to powiedzieli 600. Zapytałem co sie składa na tą cenę i : 230 to przegląd z usługą wymiany oleju , a reszta to koszt oleju wraz z filtrem i uszczelka pod korek spustowy , koszt filtra kabinowego z wymianą i to wszystko.Jak powiedziałem że filtr kabinowy wymieniłem sobie sam i olej przywiozę swój to cena spadła do 286 PLN ( 230 + cena filtra oleju i uszczelki pod korek ) , i tyle zapłaciłem w serwisie za przegląd.
Za olej w hurtowni dałem 100 PLN . Zaoszczędziłem 214 PLN , jak dla mnie to dużo.
A jeśli mowa o filtrze powietrza to chyba źle zrozumiałaś bo najprawdopodobniej chodziło o filtr kabinowy.
Ostatnio zmieniony przez Jarosław P 2011-10-13, 17:15, w całości zmieniany 2 razy
dzieki za wszystkie odpowiedzi, i uscislam: to jest przeglad po dwoch latach, przejechalam raptem 19 tysiecy. a ktos tu pisze, ze wymiana oleju po 60-ciu?! nie wiem, ale w ramach tych 600 zl miala byc wymiana oleju. nie, przegladu nie zrobilam, bo nie mam wolnych szesciu stow... a i szlag mnie trafil.
@Jarosław P: Filtr powietrza silnikowy zmienia się co 60 tys. km lub właśnie co 2 lata.
anikam napisał/a:
dacia ma 2 lata
Pytałem o wymianę filtra powietrza silnikowego i powiedziano mi że co 60 tys. nic o latach nie wspomniano.
Teraz sprawdziłem w książce przegladów i filtr powietrza w silnikach benzynowych wymienia się co 90 tys. lub co 4 lata, oprócz co 60 tys.lub co 4 lata w silniku 1,2 16 V ( dla normalnych warunków eksploatacji ) , tak więc na pewno chodzi o filtr kabinowy przy przeglądzie po dwóch latach. Oczywiscie zawsze tę czynność można wykonać wcześniej.
Ostatnio zmieniony przez laisar 2011-10-13, 17:30, w całości zmieniany 3 razy
Marka: Opel
Model: Zafira Family
Silnik: 1,8
Rocznik: 2014 Pomógł: 10 razy Dołączył: 15 Lip 2010 Posty: 1591 Skąd: dolnośląskie
Wysłany: 2011-10-13, 17:55
A ja z ciekawości sprawdziłem koszt przeglądu Laguny ( była służbowa więc faktura nadal w dokumentach leży) po dwóch latach w 2001 roku - 405 pln, doliczając 35% oficjalnej inflacji - wyjdzie te 600, czyli serwis Renault trzyma ceny. Ale pociesz się że to i tak jeden z najtańszych .
Marka: Dacia, Fiat
Model: Sandero, Tipo
Silnik: 1.4 MPI, 1.4 16V
Rocznik: 2008, 2016
Wersja: Laureate 5 os. Pomógł: 66 razy Dołączył: 10 Sie 2008 Posty: 3233 Skąd: Łódź
Wysłany: 2011-10-13, 17:56
Jarosław P napisał/a:
Teraz sprawdziłem w książce przegladów i filtr powietrza w silnikach benzynowych wymienia się co 90 tys. lub co 4 lata
W mojej książce przeglądów dla silnika benzynowego 1.4 filtr powietrza wymienia się co 60 tyś km lub co 2 lata.
A tutaj ASO wydrukowało mi program przeglądów dla mojego 1.4MPI, z którego również wynika, że filtr powietrza co 2 lata lub 60tyś.
skanuj0001.jpg
Plik ściągnięto 266 raz(y) 130,89 KB
Ostatnio zmieniony przez jackthenight 2011-10-13, 17:57, w całości zmieniany 2 razy
Marka: Chevy
Model: Aveo
Silnik: 1.2
Rocznik: 2009 Pomógł: 31 razy Dołączył: 15 Mar 2009 Posty: 2944 Skąd: Śląsk
Wysłany: 2011-10-13, 18:05
Po 1 roku w chevym za przegląd+olej(castrol edge 0w30,we własnym zakresie)+odgrzybianie klimatyzacji zapłaciłem 630zł. Z nietypowych pozycji chevrolet przewiduje wymianę oleju w skrzyni na każdym nieparzystym przeglądzie
Model: Sandero I oraz MCV II
Silnik: 1.5 dci oraz 1.2 16V LPG Pomógł: 11 razy Dołączył: 10 Paź 2010 Posty: 1103 Skąd: Mikołów
Wysłany: 2011-10-14, 08:40
to ja powiem że byłem mamy yariską na 2 przegladzie ktorego koszt wynosi 730zł! olej swój i filtr oleju oszczednosc 200zł i tak to potem wygląda jak kupujemy nowe autko to musimy się liczyć z okresowymi przeglądami a potem "czemu tak drogo"
jak to jest w końcu z tą dyrektywą gvo bo ponoć można wykonać przeglądy gwarancyjne poza aso tylko muszą być wykonane zgodnie z procedurami aso ??
_________________ Dacia jest bogiem, prędkość nałogiem, sandero podstawą, turbo zabawą
Witaj Gość :)
Model: Lodgy
Silnik: 1.6 MPI
Rocznik: 2012
Wersja: Laureate 7 os. Pomógł: 85 razy Dołączył: 12 Maj 2010 Posty: 3746 Skąd: Warszawa
Wysłany: 2011-10-14, 10:12
Już nie przesadzajcie. 200 PLN raz na dwa lata za zrobienie przeglądu to nie jest drogo. Wiadomo że ASO strasznie zdziera na cenie filtrów, olejów i świec , ale w końcu można je przywieźć samemu lub nawet kupić w ASO pod marką MOTRIO i wtedy jest już znośnie cenowo.
Marka: Opel
Model: Zafira Family
Silnik: 1,8
Rocznik: 2014 Pomógł: 10 razy Dołączył: 15 Lip 2010 Posty: 1591 Skąd: dolnośląskie
Wysłany: 2011-10-14, 10:12
Tylko niestety zawsze ASO znajdze procedurę której nie było ( np że mechanik ma trzymać klucz pod kątem 60 st.) Z tego co czytałem w prasie motoryzacyjnej to przy przeglądzch poza ASO tylko po wygranej sprawie w sądzie, ale trzeba samodzielnie podjąć decyzję - policzyc koszty przeglądów w ASO, poza ASO i zastanowić się czy warto taką sume wydać za gwarancję - najczęściej producent wie ile wytrzymuja bez awarii samochody i gwarancja własnie tyle trwa
dysco [Usunięty]
Wysłany: 2011-10-14, 11:54
Prawda jest taka co ASO to inna cena, nauczyłem się już z pierwszego nowego samochodu wszędzie było drogo a na przykłada Zakopane miało 130 zł taniej.
Podobnie jest tu są różnice za usługe jedni liczą tak drudy taką marże.
Trzeba sobie powiedzieć że gdy zaleją drogiego syntetyka elfa to kasują 60-70 za litr, wchodzi około 4 to już mamy prawie 250 stówy, do tego filtr oleju w ASO orginał z 40-60, filtr powietrza 30-40, filtr kabiny 70 to już mamy 400 zł plus robota 200 wszystko się zgadza.
Można robić za rogiem za 200 zł. nalać taniego oleju, ale w ASO mamy fakture i na każdą usługę przysługuje nam poręczenie ASO, nie mówiąc o gwarancjii.
Teraz sprawdziłem w książce przegladów i filtr powietrza w silnikach benzynowych wymienia się co 90 tys. lub co 4 lata
W mojej książce przeglądów dla silnika benzynowego 1.4 filtr powietrza wymienia się co 60 tyś km lub co 2 lata.
A tutaj ASO wydrukowało mi program przeglądów dla mojego 1.4MPI, z którego również wynika, że filtr powietrza co 2 lata lub 60tyś.
A w mojej książce przeglądów pisze tak jak wcześniej napisałem dla benzyny co 90 tys lub 4 lata dla normalnych warunków eksploatacji. Być może się zmieniło ja ma m auto z rocznika 2009.
w mojej książce przeglądów pisze tak jak wcześniej napisałem dla benzyny co 90 tys lub 4 lata dla normalnych warunków eksploatacji
Ciężko mi w to uwierzyć - możesz cyknąć fotkę tej strony w książce?
Potwierdzam - u mnie w książce też jest wymiana filtra powietrza dla benzyny co 90 000 km lub co 4 lata oprócz: co 60 000 km lub co 4 lata w przypadku silnika 1.2 16V
Ja za przegląd po 2 latach zapłaciłam 240 zl (olej własny - trochę ponad 100zl). Była wymiana oleju, nowy filtr oleju, uszczelka i chemiczny środek czyszczący.
Natomiast dzisiaj zapłaciłam 700 zl za wymianę tarcz i klocków przód + czyszczenie tył - masakra. Po 37 000 km. #$&(&^%$#
Poważnie się zastanawiam nad przejściem na ręczny
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Możesz ściągać załączniki na tym forum