DACIA Klub Polska  
  •  FAQ  •   Szukaj  •   Użytkownicy  •   Grupy  •  Rejestracja  •   Zaloguj  • 

Ogłoszenie 
JEDNA SPRAWA = JEDEN TEMAT

Poprzedni temat :: Następny temat
TowBox - boks na... hak
Autor Wiadomość
laisar 
Moderator

Marka: Dacia
Model: Logan MCV
Silnik: 1.6 MPI
Rocznik: 2007
Wersja: Laureate 7 os.
Wysłany: 2011-10-15, 15:56   TowBox - boks na... hak

http://www.towbox.eu

- w pewnych przypadkach może być chyba ciekawą alternatywą dla boksa dachowego, aczkolwiek cena dość wysoka: 2,5 kzł w InterPacku...
Ostatnio zmieniony przez laisar 2011-10-15, 15:57, w całości zmieniany 2 razy  

bebe 
Moderator
I aim to misbehave

Marka: Jeep
Model: Grand Cherokee
Silnik: 4.7 V8
Rocznik: 2004
Wysłany: 2011-10-15, 16:19   Re: TowBox - boks na... hak

laisar napisał/a:
- w pewnych przypadkach może być chyba ciekawą alternatywą dla boksa dachowego, aczkolwiek cena dość wysoka: 2,5 kzł w InterPacku...

Do MCVki to trochę śmiech na sali... :) Za to można by zaadaptować taki pionowy box na narty, doczepiany do busów/autokarów. ;)

benny86 

Marka: Chevy
Model: Aveo
Silnik: 1.2
Rocznik: 2009
Wysłany: 2011-10-15, 16:25   

bebe napisał/a:
Do MCVki to trochę śmiech na sali... :)

Jeśli ktoś musi zabrać 6 pasażerów i bagaż to nie takie śmieszne chyba :?:

bebe 
Moderator
I aim to misbehave

Marka: Jeep
Model: Grand Cherokee
Silnik: 4.7 V8
Rocznik: 2004
Wysłany: 2011-10-15, 16:40   

benny86 napisał/a:
bebe napisał/a:
Do MCVki to trochę śmiech na sali... :)

Jeśli ktoś musi zabrać 6 pasażerów i bagaż to nie takie śmieszne chyba :?:

Jako idea - nie. Ale jeśli chodzi o sylwetkę, to owszem. ;) (Widziałem kiedyś Cayenne ciągnącego taką mikroskopijną przyczepkę na kółkach od taczki - te klimaty. ;)

Jedyne co, to może być problem z otwarciem drzwi do bagażnika, z drugiej strony przy 7 osobach niespecjalnie jest po co je otwierać.

IMHO fajnym pomysłem byłaby taka laminatowa skorupa doczepiana do MCVki z tyłu. Przy obrysie MCVki i grubości, powiedzmy, 50 cm, pojemność wynosiłaby jakieś 1000 litrów. :) Mocowanie na hak + łapki do relingów i drżyjcie narody. :] Z wad - konieczność powtórzenia świateł/tablicy podrożałaby całą imprezę, parkowanie tyłem byłoby jeszcze bardziej hardkorowe niż jest obecnie, przy 7 osobach na pokładzie byłby już niewielki zapas ładowności. Ale chętnie odstąpię powyższy pomysł w zamian za pierwszy egzemplarz. :]

benny86 

Marka: Chevy
Model: Aveo
Silnik: 1.2
Rocznik: 2009
Wysłany: 2011-10-15, 16:47   

bebe napisał/a:
Jako idea - nie. Ale jeśli chodzi o sylwetkę, to owszem. ;)

Nie mam MCVki, ale gdybym ją miał kupować to wygląd byłby ostatnią rzeczą na którą bym zwracał uwagę, ale ja jestem "nienormalny" bo nawet thalia nie jest dla mnie brzydka ;-)
bebe napisał/a:
Jedyne co, to może być problem z otwarciem drzwi do bagażnika

Na zalinkowanej przez laisara stronce jest fotka, gdzie widać że można ten wynalazek odchylić iotworzyć bagażnik, pytanie czy w wystarczającym zakresie żeby otworzyć drzwiczki :?: Najlepszym sposobem na sprawdzenie byłaby przymiarka

bebe napisał/a:
IMHO fajnym pomysłem byłaby taka laminatowa skorupa doczepiana do MCVki z tyłu. Przy obrysie MCVki i grubości, powiedzmy, 50 cm, pojemność wynosiłaby jakieś 1000 litrów. :) Mocowanie na hak + łapki do relingów i drżyjcie narody. :]

doprecyzuj projekt i zastrzeż w Urzędzie Patentowym - możesz nieżle zarobić, bo auta typu "wielkie auto za małą kasę" zawsze będzie miała określone grono odbiorców
Ostatnio zmieniony przez benny86 2011-10-15, 16:47, w całości zmieniany 1 raz  

laisar 
Moderator

Wysłany: 2011-10-15, 17:05   

Popieram bennyego68 - sylwetka to nie jest to, co spędzałoby mi sen z powiek, gdybym mógł się cieszyć większym bagażnikiem dla 7 os. (;

Boksy dachowe są OK, ale mają też swoje wady - np pakowanie czy zwiększona spalanie.

Dlatego też proponowałem rozwiązanie fabryczne: http://www.daciaklub.pl/f...p?p=75710#75710

bebe napisał/a:
fajnym pomysłem byłaby taka laminatowa skorupa doczepiana do MCVki z tyłu [...] Mocowanie na hak + łapki do relingów

- niestety nie znalazłem odpowiedniego rozmiaru dla MCV-ki ): Ale może dałoby się namówić któregoś producenta?

...Zainspirowany, sam narysowałem natomiast coś takiego - a juści, plastik-fantastik, ale nie na hak, tylko na stałe, normalnie do karoserii, zamiast tylnych drzwi i świateł, które przemieszczają się na koniec auta, rozwiązując Twoje, bebe, problemy:

mcv_long.png
Do wyboru w różnych rozmiarach...
Plik ściągnięto 8080 raz(y) 124,43 KB

RnR 

Model: Duster 4x4
Silnik: 1.5 dCi 110
Rocznik: 2011
Wersja: Laureate
Wysłany: 2011-10-15, 18:52   

Ale czemu tylko 50cm? ;)

laisar 
Moderator

Wysłany: 2011-10-15, 19:34   

Bo we wszystkim należy zachować umiar - a jego brak kończy się tak jak w zalinkowanym temacie... <;

eplus 

Model: Duster
Silnik: 1,6
Rocznik: 2010
Wersja: Laureate 5 os.
Wysłany: 2011-10-16, 06:53   

bebe napisał/a:
Widziałem kiedyś Cayenne ciągnącego taką mikroskopijną przyczepkę na kółkach od taczki - te klimaty. ;)

Ja takie "dziwy" widuję codziennie. :lol: Ale raz na delegacji do stolicy, gdzieś koło Grójca, widziałem JAGUARA (serio prawdziwego JAGUARA, nie Poloneza z nalepką "jaguar") ciągnącego betoniarkę na przyczepce dwukółce. Ale wyobraziłem sobie, jak Jaguar albo Rolls Royce (to niestety wciąż za wysoka półka dla naszych elit :mrgreen: ) ciągnie tę betoniarkę na jej własnych kółkach "od taczki" - :shock: :mrgreen: :!: No ale fura kosztowała tyle (a pewnie raczej raty kosztują tyle), że 80 złotych dla chłopów, którzy przewiozą betoniarkę Żukiem wymagałoby zaciągnięcia kolejnego osiemnastego kredytu...
A do MCVki ta betoniarka pewnie weszłaby do środka z dwiema parami taczek i do tego pół palety cementu... :mrgreen: :mrgreen:

A w'98 w Austrii czy we Francji widziałem wózek widłowy podwieszony na kontenerze TIRa z tyłu tak jak te boksy na zdjęciu powyżej - ustawiony był w poprzek ciężarówki i bardzo wąski, na wózku była zintegrowana lampa tylna lewa ciężarówki - identyczna jak prawa, która była na kontenerze, nie zasłonięta... Wózek był jakby we wnęce, tak , że światła były umieszczone symetrycznie... Cacko, szkoda, że nie zdążyłem zdjęcia zrobić. :idea:
Ostatnio zmieniony przez eplus 2011-10-16, 06:59, w całości zmieniany 1 raz  

laisar 
Moderator

Wysłany: 2011-10-16, 10:03   

eplus napisał/a:
do MCVki ta betoniarka pewnie weszłaby do środka z dwiema parami taczek i do tego pół palety cementu

Ja bardzo lubię MCV-kę, ale to już jednak przesada - prędzej dałoby się tak zrobić w pikapie, bo tam można ładować pod niebo (;

piotrres 

Model: Duster 4x2
Silnik: 1.6 16V LPG
Rocznik: 2010
Wersja: Laureate
Wysłany: 2011-10-17, 18:37   

laisar napisał/a:
narysowałem natomiast coś takiego - a juści, plastik-fantastik, ale nie na hak, tylko na stałe, normalnie do karoserii, zamiast tylnych drzwi i świateł, które przemieszczają się na koniec auta

O'BOŚ'u! Toż, prawie jak konformiczne zbiorniki paliwa w lotnictwie ;-)

eplus napisał/a:
że 80 złotych dla chłopów, którzy przewiozą betoniarkę Żukiem wymagałoby zaciągnięcia kolejnego osiemnastego kredytu...

A ja widziałem dzisiaj Q7 z nieheblowanym dechami wystającymi z qfra :lol:

Jest: Duster 1.6 16V 4x2 Laureate "Dragster":
Sageata Albastra Carpaţi Pentru Gaz ;)

Był: Logan 1.6 8V MPI Laureate "Rumburak"
Ostatnio zmieniony przez piotrres 2011-10-17, 18:40, w całości zmieniany 1 raz  

Odpowiedz do tematu