Podłogę można calkiem dobrze wytłumić bez demontażu foteli przednich. Wystarczy odchylić maksymalnie wykładzinę od strony drzwi i deski rozdzielczej.
Przy okazji wytłumienia wnętrza proponuję wytłumić odgłosy silnika. Wygłuszanie maski niewiela pomoże, wytłumi bardziej hałas na zewnątrz. Ważniejsze jest poprawienie izolacji akustycznej przegrody. Od środka jest co prawda wygłuszenie pod deską, ale od strony silnika jest goła blacha. Za silnikiem można przykleić matę głuszącą APP (wchodzi idealnie bez przycinania, najlepiej 2-3 warstwy. Warstwa zewnętrzna musi być pokryta warstwą aluminium dla ochrony przez nagrzewaniem). Jeżeli mamy klimatyzację, to jest problem z przewodami przechodzącymi w tym miejscu. Można albo odłączyć przewody (kłopot z ponownym napełnianiem układu) albo przeciąć matę i zrobić otwór na przewody. Różnica głośności silnika jest duża a nakład pracy, szczególnie jeżeli nie mamy klimatyzacji, żaden.
W dci i 16V jest chyba fabryczne wygłuszenie za silnikiem.
Ja przed zakupem Dacii wiedziałem (od Was i z innych źródeł), że jest głośna. Jakie było moje zdziwienie, gdy wyjechałem własną MCV-ką - Dacia jest cichsza pod każdym względem (zwłaszcza odgłosy z podwozia i komory silnika) niż auto, które miałem - Ford Fusion (też diesel). Tak więc nie jest najgorzej.
Dwa lata temu wygłuszyłem maske s-ka wklejając maty bitumiczne, pomalowałem srebrznką, wygląda ładnie mimo że ciężar maski znacznie wzrósł, teraz mam ochotę na mate z MCV dci ale za cholere nie idzie odkleic tych mat/temperatura od s-ka zrobiła swoje/. Jest na to jakiś sposób oprócz odłupywania po kawałeczku?
Ja przed zakupem Dacii wiedziałem (od Was i z innych źródeł), że jest głośna. Jakie było moje zdziwienie, gdy wyjechałem własną MCV-ką - Dacia jest cichsza pod każdym względem (zwłaszcza odgłosy z podwozia i komory silnika) niż auto, które miałem - Ford Fusion (też diesel). Tak więc nie jest najgorzej.
Bzdura.
Zeby tak bylo jak opowiadasz wygluszanie byloby zbedne, co do fusiona to musiales miec zdezelowango szrota z dziurawym tlumikiem i wybitym zawieszeniem. Ja na jezdzie testowej fusionem bylem pozytywnie zaskoczony cichym i miekko pracujacym dieslm, tylko cena nie byla na moja kieszen. Dacia jest zwyczajnie glosna
Drogi Licku - uspokój się. Sprawę chyba wyjaśniliśmy, więc ze złośliwości nie musisz bezzasadnie atakować wszystkich moich postów.
Ford był nówką kupioną w salonie. Auto teraz sprzedałem po kontroli w ASO Renault - bez uwag. Różnica w hałaśliwości była od razu, wyraźnie zauważalna. Ty skoro masz benzyniaka to podobno (jak twierdzą inni koledzy) nie masz wytłumionego tak silnika jak dCi, stąd głośność.
Marka: renault
Model: thalia
Silnik: 1,2 benzyna Pomógł: 6 razy Dołączył: 20 Wrz 2007 Posty: 1108 Skąd: krakow
Wysłany: 2008-03-31, 22:12
Loganik - czy wyklejenie bitumem maski cos pomoglo, czy faktycznie lepiej sie pobawic z przegroda czolowa. to, ze wzrosl ciezar maski, powinno pomoc, bo zmniejsza wibracje i rezonans. pozdr
Jurku, masz rację, maska nie drży ,jest ciszej/ale mata co oryginał to oryginał , przegrodę czołową też wykleiłem od środka-wymaga to troche gimnastyki
Marka: renault
Model: thalia
Silnik: 1,2 benzyna Pomógł: 6 razy Dołączył: 20 Wrz 2007 Posty: 1108 Skąd: krakow
Wysłany: 2008-04-01, 07:57
wiem- pytalem o fabryczna mate, ale cena w przyblizeniu jaka uslyszalem /350/ nie na stroila mnie optymistycznie. nawiasem mowiac popie......l mi sie pilot. na piatek jestem umowiony do servisu Lyko w Krakowie. pozdr
pytalem o fabryczna mate, ale cena w przyblizeniu jaka uslyszalem /350/ nie na stroila mnie optymistycznie
Albo staniały, albo było to bardzo w przybliżeniu, albo ASO się pomyliło lub chciało zarobić na Tobie jeszcze więcej niż zwykle <; - aktualnie jest to niecałe 250 zł brutto.
Przy okazji - wygląda na to, że w Ph2 dodatkowe wytłumienie jest teraz w standardzie we wszystkich wersjach (przynajmniej w Europie, bo w brazylijskiej z silnikiem FlexiFuel nie ma):
Nie, bo wygluszajac samochod w nic nie ingerujesz.
W sumie nie ingerujesz jednak np drzwi zwiększają swoją masę. Gdzieś się obetrą i powiedzą mi że to przez to że drzwi wytłumiłem...
Ile kosztuje wytłumienie samochodu? Ile czasu wymaga wytłumienie we własnym zakresie? Jakie są wyniki tego?
kolejna sprawa - co wytłumić? wszystko dookoła czy np tylko drzwi? nie mam doświadczenia w car audio ;/
Ostatnio zmieniony przez KaS602 2009-05-14, 01:35, w całości zmieniany 2 razy
Nie, bo wygluszajac samochod w nic nie ingerujesz.
zalezy co wygluszasz. Jesli to zrobisz jak jest to opisane tutaj na forum (wymontowanie calego wnetrza) to pewnie moga byc problemy pozniej z gwarancja na np. piszczacy fotel gdy zorientuja sie cos bylo grzebane.
Co do grody silnika tez moga byc problemy. Moga sie doczepic ze to zwieksza temperature silnika (?) albo ze to negatywnie wplywa na cos.
Lepiej sie zapytac w ASO kogos kto ma pojecie o tym.
Ostatnio zmieniony przez KaS602 2009-04-17, 12:22, w całości zmieniany 1 raz
U mnie różnica jest zdecydowana. Może dlatego, że zastosowałem nie tylko maty ale także gruby filc wygłuszający podłogę wyjęty z rozbitego Mondeo (gratis ze szrotu) i odpowiednio przycięty. Maty na podłodze przykleiłem podobnie jak Kas, dodatkowo dałem maty z warstwą aluminium na przegrodę czołową, od strony silnika. Wykładzina filcowa poszła na gródź od strony kabiny i na podłogę z tyłu oraz blachę pod siedzeniem tylnym (oczywiście na ściankę pionową pod siedzeniem też.) W ten sposób zredukowałem odgłosy układu wydechowego i zawieszenia. Dodatkowa mata poszła na usztywnienie blachy dachu nad głowami pasażerów. Filc połączony z matami daje dobry efekt. Same maty bardziej zmniejszają drgania blachy niż tłumią dźwięk. Zwiększenie masy samochodu o kilka kilogramów jest nieodczuwalne.
Marka: Opel
Model: Astra IV
Silnik: 1.7 cdti
Rocznik: 2011 Pomógł: 2 razy Dołączył: 13 Kwi 2008 Posty: 888 Skąd: W-WA
Wysłany: 2009-06-01, 19:45
No to zdecydowałem zabieram się za wygłuszenie Od strony blachy zamierzam wykleić matą bitumiczną z filcem a od strony tapicerki (tylko w drzwiach) zwykłym bitumem.
Musze teraz wszystko dobrze wymierzyć ile potrzeba "kruszcu"
Mam tylko pytanie czy po zwiększeniu grubości spinki od tapicerki mają zapas aby ja złapać ?
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Możesz ściągać załączniki na tym forum