witam kolegów własnie wczoraj odebrałem Drakule ale nasuwa mi sie jedno pytanko ? zamowiłem Drakule z ESP czy w mojej wersji z napedem 4x2 nie mam przełacznika ? Pan z serwisu mowił ze jest ale automatyczne i nie da sie właczyc i wyłaczyc .jak to sprawdzic ?bo na desce nie mam zadnej kontrolki ?prosze o pomoc szybka ?
Kontrolka oczywiście powinna być - to ta pierwsza z prawej, trójkątna (pod "200" na prędkościomierzu):
Natomiast wyłącznik był dotychczas zawsze obecny, jeżeli tylko system został zamontowany (POPRAWKA: wyłącznie w 4x4 - w 4x2 rzeczywiście nie ma wyłącznika) pierwszy z prawej strony gniazda zapalniczki (ta sama ikona co na tablicy):
Marka: Dacia
Model: Duster II
Silnik: 1.6 SCE
Rocznik: 2018 Pomógł: 3 razy Dołączył: 30 Sie 2011 Posty: 730 Skąd: lubuskie
Wysłany: 2011-11-15, 10:16
Może zrobili w związku z nowymi przepisami załączany na stałe w 4x2 bo w 4x4 raczej musi byś opcja odłączenia.
Słyszałem, że esp będzie obowiązkowe w każdym nowym aucie w europie tak jak abs?
Marka: Dacia
Model: Duster 4X2
Silnik: 1,5 dCI 110 KM
Rocznik: 2011
Wersja: Laureate Pomógł: 7 razy Dołączył: 01 Mar 2009 Posty: 846 Skąd: Warszawa
Wysłany: 2011-11-15, 20:16
Cytat:
Natomiast wyłącznik był dotychczas zawsze obecny, jeżeli tylko system został zamontowany - pierwszy z prawej strony gniazda zapalniczki (ta sama ikona co na tablicy):
Nie wprowadzajcie kolegi w błąd.
Wyłącznik jest tylko dla wersji 4x4, wersji zwykłej nie ma wyłącznika ESP tylko przed zapalaniem autka kontrolka sygnalizuje obecność tego systemu.
Ostatnio zmieniony przez Seal 2011-11-15, 20:21, w całości zmieniany 1 raz
Marka: była Dacia
Model: był Duster 4x4 szary bazalt
Silnik: był 1,6 16v
Rocznik: był 2012
Wersja: Laureate Plus Pomógł: 53 razy Dołączył: 12 Paź 2011 Posty: 3867 Skąd: Włodawa
Wysłany: 2011-11-15, 20:25
radziłbym się jednak upewnić w kwestii tego ESP. Ja też uparłem się na ten układ( zamówienie składałem na początku października)Sprzedawca poinformował mnie,że opcjonalny montaż ESP rozpocznie się w autach produkowanych od listopada br. więc muszę na tak skonfigurowany pojazd czekać co najmniej do stycznia. Jeśli odbierałeś auto wczoraj, to raczej mało prawdopodobne,że wyprodukowano je już w listopadzie. Sprawdź specyfikację wyposażenia twojej drakuli i poobserwuj kontrolkę - powinna zapalać się w chwili przekręcenia kluczyka zapłonu i po chwili gasnąć - ewentualnie zapalać się chwilowo podczas jazdy w momencie aktywacji układu
Ostatnio zmieniony przez Dar1962 2011-11-15, 20:30, w całości zmieniany 3 razy
Wersja: Laureate Plus Pomógł: 53 razy Dołączył: 12 Paź 2011 Posty: 3867 Skąd: Włodawa
Wysłany: 2011-11-15, 20:34
LAureaty dCi 110 KM miały ESP w opcji od początku i to chyba niezależnie od napędu?
Ostatnio zmieniony przez Dar1962 2011-11-15, 20:36, w całości zmieniany 2 razy
dawaj po garach pod światłami - jak będziesz boksował to znaczy że nie masz żadnego esp, jak samochód zacznie rozpędzać się na granicy poślizgu opon to masz esp (kontrolka winna się świecić kiedy samochód ściąga napęd, także zamiast boksowania powinna się świecić).
Nie ma chyba prostszego sposobu żeby się przekonać...
jest to mój pierwszy post na forum więc przy okazji się przywitam. Forum czytam już jakiś czas, a w chwili obecnej przymierzam się do zamówienia Dustera.
Mam pytanie do osób posiadających ESP. Czy da się je kompletnie wyłączyć? Zakładając, że chcę się pobawić na przykład na śniegu?
Ostatnio zmieniony przez laisar 2016-01-20, 00:14, w całości zmieniany 2 razy
Najnowsze doświadczenia donoszą, że w przypadku trybu 4WD LOCK ESP wraca do pracy przy ok 83km/h. Świeżo testowane na zimowych drogach. Sam napęd rozpina się przy 85-90km/h
_________________ Duster u szczęśliwego nowego nabywcy :)
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Możesz ściągać załączniki na tym forum