Marka: była Dacia
Model: był Duster 4x4 szary bazalt
Silnik: był 1,6 16v
Rocznik: był 2012
Wersja: Laureate Plus Pomógł: 53 razy Dołączył: 12 Paź 2011 Posty: 3867 Skąd: Włodawa
Wysłany: 2011-12-29, 09:03
TD Pedro napisał/a:
mariush_78,
- ja światła dzienne odpuściłem, korzyści (w sensie znacząco korzystniejszego bilansu energetycznego) z takiego rozwiązania są dla mnie niewielkie...
oszczędności np na paliwie praktycznie niezauważalne, za to - jak zauważyłem z własnych obserwacji na ulicy- te kosztujące nieraz kilkaset zł dzienne LEDy mają paskudną skłonność do wypalania się poszczególnych elementów. Wygląda to fatalnie i zmusza do dorzucania kolejnych pieniędzy na naprawę lub wymianę całego reflektorka. Ergo? - finansowo kompletnie się to nie opłaca
Wysłany: 2012-01-05, 10:34 Grubość końcówki rury wydechowej w DD
Powiedzcie jaka jest grubość końcówki rury wydechowej w DD (po zewnętrznej) bo kupiłem końcówkę, ale jakaś gruba na końcu (5,6 cm po wewnętrznej) a na forum takiej informacji nie znalazłem. Wczoraj widziałem Sandero i mam wrażenie, że z 3 cm miał wydech.
Marka: Daćka i "łopel"
Model: Duster 4X4
Silnik: 1,5 dCi
Rocznik: 2011
Wersja: Laureate Pomógł: 6 razy Dołączył: 22 Lis 2010 Posty: 912 Skąd: z Powołania ;-P
Wysłany: 2012-01-05, 11:34
mariush_78 napisał/a:
I jeszcze jedno czy ta końcówka wydechu jest coś warta?
Czy taka zmiana wyglądu jest dla Ciebie tyle warta?
Z czysto użytkowego punktu widzenia niemal wszystkie te końcówki nie dają (IMHO) nic poza jakimś dodatkowym oporem na wydechu. Rób jak chcesz
mariush_78 napisał/a:
Myślałem też o orurowaniu
Ma pełnić funkcję użytkową czy "ozdobną"?
Jeśli "ozdobną" to dalej nie czytaj - jestem zwolennikiem funkcjonalizmu
Jeśli użytkową to szybko zmieniaj wersję na 4X4 i szukaj orurowania w sklepach i na aukcjach off-roadowych (jeśli chcesz to podeślę kilka adresów). Tyle, że zapewne skończy się na indywidualnym dorobieniu i indywidualnej homologacji (czy jakimś jej odpowiedniku. O kosztach wolę nie myśleć ). Opony także do wymiany (szykuj ze 3000 PLN na porządnej jakości). Do Dustera dotychczas orurowania użytkowego nie spotkałem. Zresztą trudno zamontować sensowne użytkowo orurowanie do nadwozia samonośnego. Też o tym myślałem, patrzyłem, szukałem. Odpuściłem. Zamiast na rury będące tylko ozdobą wolałem wydać pieniądze na coś innego. To tak indywidualne, że mogę dać tylko jedną radę: Rób jak uważasz
Marka: Daćka i "łopel"
Model: Duster 4X4
Silnik: 1,5 dCi
Rocznik: 2011
Wersja: Laureate Pomógł: 6 razy Dołączył: 22 Lis 2010 Posty: 912 Skąd: z Powołania ;-P
Wysłany: 2012-01-05, 12:17
Wydaje się dość ciężka, niewątpliwie wydłuża całość wydechu, uważam że daje dodatkowe opory.
Ergo: masz dodatkowy ciężarek na końcowych wieszakach, tracisz część kąta zejścia (albo haczysz właśnie tą końcówką gnąc wydech), poddławiasz silnik dodatkowym oporem.
Czy warto? Zdecydować musisz sam.
Ja takich "wynalazków" nie zakładam, a tak gdzieś na "krawędzi pamięci" pojawia się jakaś informacja, że układ wydechowy podbiera dość dużo mocy silnikowi i jego usunięcie ma dodać kilka kucyków. Oczywiście na ulicę wtedy nie wyjedziesz
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Możesz ściągać załączniki na tym forum