Marka: Jeep
Model: Grand Cherokee
Silnik: 4.7 V8
Rocznik: 2004 Pomógł: 26 razy Dołączył: 02 Sie 2010 Posty: 2384 Skąd: Warszawa
Wysłany: 2012-01-17, 00:12
chriskb napisał/a:
No trochę się z kolegą nie zgodzę. Widżet to z ang. gadżet i zawiązany jest ze środowiskiem graficznym systemu (GUI) UNIX. Android to zmodyfikowana graficzna wersja UNIXA a przynajmniej bardzo podobna jak się popatrzy kod źródłowy kernela.
Wow. :D Powiedzmy, że z naszej dwójki jedna osoba ma pojęcie o tym, o czym się wypowiada. :D Normalnie nie psułbym Twojego dobrego samopoczucia, bo to nic istotnego, ani wątek o tym, ani forum, ale pomyślałem, że może ktoś mniej kumaty będzie próbował czerpać z tego wiedzę i zadrżałem. :) Edit: zajrzałem na Wikipedię i znam już źródło tych rewelacji. :) Polski artykuł zawiera sporo bzdur, wynikających z koślawego tłumaczenia artykułu angielskiego, który ma więcej sensu. Pokrótce:
widget - to z angielskiego zlepka "window gadget"; element GUI; nie mający nic wspólnego z UNIXem. :) W kontekście Androida - element wyświetlany na ekranie domowym, w odróżnieniu od ikon może mieć większy rozmiar niż 1x1, może zmieniać swoją zawartość w czasie rzeczywistym (mniej więcej); może być interaktywny.
UNIX to system operacyjny, napisany w latach '60. :) Obecnie mianem Unixów określa się dość sporą rodzinę systemów operacyjnych, historycznie wywodzących się zeń. W tym sensie Android jest dalekim potomkiem Unixa i należy do rodziny Unixów.
Android - system operacyjny dla urządzeń mobilnych, oparty na Linuksie (na kernelu Linuksa, konkretnie). Linux z kolei oparty jest, przez kilku "przodków", na Unixie. :) Nie ma "graficznej wersji" Unixa. Nie ma "graficznej wersji" Linuksa. Są rozmaite interfejsy graficzne dla rozmaitych Unixów, ale to raczej luźny związek. :) W szczególności, Android ma własny GUI, napisany od zera, nie oparty na niczym konkretnym. W kernelu zarówno Androida, jak i Linuxa, nie ma żadnego kodu odpowiedzialnego za GUI, jak by nie popatrywać. Nie ma i już. :)
chriskb napisał/a:
IMHO programiści Automapy nie napisali całej aplikacji od nowa tylko adoptowali z systemu Windows, gdzie widżet odpowiada kontrolce lub elementowi kontrolnemu. Można w uproszczeniu powiedzieć,że synonimem widżetu jest okno.
Gdybyś pisał kiedykolwiek cokolwiek na Androida, domyśliłbyś się, czemu tak zrobili. :) W skrócie - API Androida nie przypomina niczego znanego ludzkiej nauce, działa wedle zupełnie pokręconej logiki (IMHO), zaś portowane aplikacje zawsze będą wyglądały i działały dziwnie, bo architektura samego systemu jest z kosmosu (nie sugeruję, że zła - po prostu inna). Tak naprawdę, żeby to miało sens, to należałoby aplikację napisać od zera - ale to kasa, czas, i komu by się chciało.
Lark 50.3 kupiony w tesco za 199zł, po wyjściu ze sklepu wrzucona automapka i śmiga już ponad rok w firmowym au cie, jest katowana po 10-12 godzin dziennie. Brak awarii na razie.
Wow. Powiedzmy, że z naszej dwójki jedna osoba ma pojęcie o tym, o czym się wypowiada.
Gratuluję wiedzy.
bebe napisał/a:
... zajrzałem na Wikipedię i znam już źródło tych rewelacji. Polski artykuł zawiera sporo bzdur, wynikających z koślawego tłumaczenia artykułu angielskiego, który ma więcej sensu
Tak dla wyjaśnienia nie czerpię wiedzy z Wikipedii
Wracając do tematu mogę powiedzieć, że po skończeniu projektu i zaimplementowaniu wszystkich dodatkowych sugestii użytkowników, Automapa na system operacyjny Android będzie działała sprawnie i będzie godna polecenia użytkownikom.
Po pierwsze doskonała mapa Polski znana z aplikacji dla systemu operacyjnego Windows (zobaczymy jak się spisze dodanie map Państw Europejskich).
Po drugie szybkość działania, to raczej zasługa systemu operacyjnego Android
Po trzecie rośnie liczba urządzeń opartych na systemie operacyjnym Android.
Lark 50.3 kupiony w tesco za 199zł, po wyjściu ze sklepu wrzucona automapka i śmiga już ponad rok w firmowym au cie, jest katowana po 10-12 godzin dziennie. Brak awarii na razie.
A tak narzekają po różnych forach na awaryjność Larka...
Marka: Ford
Model: Focus III
Silnik: 1.6 EB 150KM
Rocznik: 2013 Pomógł: 1 raz Dołączył: 16 Paź 2010 Posty: 150 Skąd: Wrocław
Wysłany: 2012-01-17, 22:13
Ja śmigam obecnie na Modecom MX2 Freeway HD. Przyjemny kawałek urządzonka, jeden z najmocniejszych sprzętowo w tej lidze cenowej (350zł). Wgrałem AM, dobrze śledzi i w miarę szybko działa. Od razu odblokowany Windows CE.
Ostatnio zrobiłem z nim trasę i 2.5h wytrzymał na baterii. Umarł jak dojeżdżałem pod dom :D
Jeden feler, z tego co czytałem recenzje dość częsty - uchwyt w zestawie za mało się odchyla i przy mojej mocno pochylonej szybie nawi patrzy trochę w dół, zamiast w moje lico.
Marka: Dacia --> Renault
Model: Duster 2 --> Kadjar
Silnik: 1.2 TCe 1.5 dCi EDC
Rocznik: 2017(m2018) --> 2017
Wersja: Prestige Pomógł: 7 razy Dołączył: 20 Kwi 2010 Posty: 1700 Skąd: Warszawa
Wysłany: 2012-01-18, 09:54
Także używam Modecom MX2. Ma bardzo dobre recenzje o szybkości procesora, transmiter FM, BT i różniaste funkcje, których nie mam czasu używać. 2 godziny z kawałkiem na baterii to nie jest szczytowe osiągnięcie, łapanie satelit w szybkości dostatecznej (bardzo stare MIO szybsze było). Mam zamiar użyć przy połączeniu z clipem przez BT i jak kiedyś będę miał internet za darmo w telefonie, to ściąganie informacji o korkach
Marka: renault
Model: thalia
Silnik: 1,2 benzyna Pomógł: 6 razy Dołączył: 20 Wrz 2007 Posty: 1108 Skąd: krakow
Wysłany: 2012-01-18, 11:38
Jeśli AM na Androida robią ci sami ludzie co na WCE to obstawiam, że nie będzie działać lepiej. Jest niestabilna, a wyznaczanie tras jeśli uzywasz SmartRoute i LiveDrive to często parodia. Dobre mapy nie do końca znaczy dobry program nawigacyjny. pozdr
Używa tu ktoś jakiegoś tabletu z Androidem do nawigacji? Wpadł mi oto do głowy pomysł że na ekranie 7-10" wyglądałoby to całkiem, całkiem :)
Robię przegląd rynku w poszukiwaniu jakiegoś w miarę taniego rozwiązania z wbudowanym modułem GPS i niestety żaden z tabletów poniżej 1000zł nie ma GPSa... czy może się mylę? Rzuci ktoś jakimś linkiem? :)
Robię przegląd rynku w poszukiwaniu jakiegoś w miarę taniego rozwiązania z wbudowanym modułem GPS i niestety żaden z tabletów poniżej 1000zł nie ma GPSa... czy może się mylę? Rzuci ktoś jakimś linkiem? :)
Również używam tego taniego, ale całkiem dobrego Larka. Której AM używasz i gdzie jej szukać? :) Niedługo wyjazd do Czech i muszę coś wrzucić...
Marka: Dacia
Model: Lodgy
Silnik: 1.6 MPI
Rocznik: 2012
Wersja: Laureate 7 os. Pomógł: 85 razy Dołączył: 12 Maj 2010 Posty: 3746 Skąd: Warszawa
Wysłany: 2012-01-20, 14:09
kopaczus napisał/a:
Hej,
Używa tu ktoś jakiegoś tabletu z Androidem do nawigacji? Wpadł mi oto do głowy pomysł że na ekranie 7-10" wyglądałoby to całkiem, całkiem :)
Lenovo Ideapad A1 kosztował mnie 749 PLN w promocji gazety wyborczej.
Ekran pojemnościowy 1024x600 - bardzo udany.
Ma GPS i bluetooth który można użyć do sparowania z telefonem.
Automapa działa choć się zawiesza , poza tym tablet bardzo udany moim zdaniem jak za te pieniądze.
Port http://www.cyanogenmod.com/ w trakcie opracowania.
Być może Lenovo wypuści aktualizację do Androida 4.0 ICS.
Tablet ma sprzętowo możliwość pracy w trybie USB OTG host (i na przykład można wtedy podpiąć modem 3G USB) ale ta kompilacja Androida ma wyciętą obsługę w kernelu.
Ostatnio zmieniony przez DrOzda 2012-01-20, 14:11, w całości zmieniany 2 razy
polecam goclevera (...) do tego automapka z chomika:)
(...)dla mnie Chomik to złodzieje, nie dość, że ukradli to jeszcze towar ten sprzedają.
Cieszę się, że nie jestem odosobniony w podobnym myśleniu. Z innej strony patrzę na działania a'a Robin Hood, który kradł bogatym i dawał biednym, a inaczej na spasłego prezesa, który poprzez machlojki nabijał swoją kabzę. A Ty Louis?
Marka: DACIA
Model: LOGAN MCV
Silnik: 1,6 LPG
Rocznik: 2012
Wersja: Story
Wysłany: 2012-03-19, 11:19
chińska navia z biedronki kupiona chyba w 2007 roku - obsługuje kartę 2Gb dlatego nie mogę wgrać Automapy całej Europy (żaden problem - trzeba tylko trochę okroić mapę) śmiga z najnowszą AM - żadnego problemu przez cały czas - ostatnio trochę krócej trzyma bateria
Marka: DACIA
Model: DUSTER 4X2
Silnik: 1.5 dCI
Rocznik: 2010 koniec KONIEC 2014 TERAZ 2018
Wersja: Prestige2 Pomógł: 1 raz Dołączył: 23 Sty 2011 Posty: 371 Skąd: WROCŁAW/BRESLAU
Wysłany: 2012-03-19, 14:20
wychodze z innego założenia chomik zarabia ale ja też zarbiam i to kilkakrotnie bo wiadomo ile kosztuje nowa mapa... a sms za 2,44 na chomiczka to nic takiego:)ważne że z podatkiem
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Możesz ściągać załączniki na tym forum