Dzis zauwazylem ze przy zamknietej masce silnika przy probie podnoszenie maski jest luz. Nie jest duzy ale jednak jest. Wyglada na to ze jest on na zamku. Czy u was tez jest luz? dzieki za info
Ostatnio zmieniony przez laisar 2012-02-07, 10:51, w całości zmieniany 1 raz
w komorze silnika są gumowe dystanse na których "spoczywa" pokrywa komory silnikowej (klapa/maska) które odpowiednio można wkręcać/wykręcać i w ten sposób kasować luz - oczywiście w pewnym zakresie, spróbuj może obędzie się bez wizyty w ASO...
Z tego co ja mam u siebie to te dystanse nie posiadaja zadnej regulacji,sa po prostu stale. Przegladalem zdjecia silnikow w galerii na forum i pod innymi maskami widzialem takie same dystanse. W moim poprzednim samochodzie byly takie gumowe co moglem regulowac. Z luzem poradzilem sobie sam,popuscilem lekko zamek i obnizylem go. Problem oczywiscie znikl. Z tego co mi sie wydaje to musialem to miec luz od samego poczatku poniewaz teraz mam innym odglos otwierania maski.
Marka: Dacia
Model: Duster II
Silnik: 1.6 SCE
Rocznik: 2018 Pomógł: 3 razy Dołączył: 30 Sie 2011 Posty: 730 Skąd: lubuskie
Wysłany: 2012-02-02, 09:57
u mnie w dusterze maska delikatnie przy zamykaniu uderzała o lampę z jednej strony, podnieśli w aso nieco zamek i po tym również był luz na masce:(
Aby nie obniżać znowu zamka (znów by się klapa stykała z lampą) panowie wykombinowali dwa środkowe ograniczniki z innej renówki (nie wiem z jakiej), które różniły się tym, że gumowa końcówka jest grubsza (dłuższa) i luzu nie ma:)
Maska też już nie obija o reflektor:)
Te ograniczniki są takie same w daciach i renówkach ale mogą się różnić długością gumowej nasadki, tylko czy nie lepiej by było jak by były odkręcane?
Ostatnio zmieniony przez tomala72 2012-02-02, 09:59, w całości zmieniany 2 razy
Wlasnie sprawdzalem u mnie,ale na szczescie klapa nie opiera sie o lampy:) W sumie dziwne ze renault-dacia nie zrobila regulacji wykrecanej jak to jest w wiekszosci samochodow (mniej pracy by mialo ASO )
Model: Duster II
Silnik: 1.6 SCE
Rocznik: 2018 Pomógł: 3 razy Dołączył: 30 Sie 2011 Posty: 730 Skąd: lubuskie
Wysłany: 2012-02-02, 21:27
Maska nie opierała się o lampy cały czas tylko uderzała o nie przy mocniejszym opuszczeniu klapy.
Zobaczyłem przez przypadek odbity lakier na wewnętrznej stronie w miejscu gdzie akurat stykała się z górną krawędzią reflektora.
Kapłem się jak zrobiłem zaprawkę i po zamknięciu został ślad lakieru na lampie.
Ostatnio zmieniony przez tomala72 2012-02-02, 21:30, w całości zmieniany 1 raz
Model: Duster 4x2
Silnik: 1,6 LPG
Rocznik: 2011
Wersja: Laureate Pomógł: 1 raz Dołączył: 24 Sie 2011 Posty: 144 Skąd: Kraków
Wysłany: 2012-02-03, 23:47
A moja uszczelka okienna ładnie zabezpiecza przy trzaśnięciu klapą i doszczelnia.....KUUURCZE!!! Mam DWIE USZCZELKI!!! Klubową i tą!
Wynalazłem drugą uszczelkę klubową!!!
Ostatnio zmieniony przez dragon 2012-02-03, 23:47, w całości zmieniany 1 raz
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Możesz ściągać załączniki na tym forum