Strona korzysta z plikow cookie w celu realizacji uslug zgodnie z Polityka prywatnosci.

Mozesz okreslic warunki przechowywania lub dostepu do cookie w Twojej przegladarce lub konfiguracji uslugi.

DACIA Klub Polska  
  •  FAQ  •   Szukaj  •   Użytkownicy  •   Grupy  •  Rejestracja  •   Zaloguj  • 


Poprzedni temat :: Następny temat
Przesunięty przez: laisar
2015-08-02, 23:23
nie działa klakson
Autor Wiadomość
tomaszgebala 



Marka: Dacia
Model: Logan MCV + Logan VAN
Silnik: 1,5 dCi + 1,6
Rocznik: 2008 + 2011
Wersja: Laureate 5 os.
Dołączył: 20 Lip 2008
Posty: 371
Skąd: Lublin
Wysłany: 2012-02-09, 19:09   nie działa klakson

zauważyłem dzisiaj brak sygnału dźwiękowego w moim Loganie VANIE. Myślałem, że to może bezpiecznik, ale wyjąłem ten wg schematu na klapce i jest OK. Pomyślałem, że to może przewód się wypiął lub wysunął - otwieram klapę i ... nie wiem gdzie jest klakson?

Gdzie on jest umiejscowiony? Jak szukać przyczyny jego "milczenia" ???
_________________
Dacia LOGAN MCV - AD 2008 , 1,5 dCi
 
jackthenight 



Marka: Dacia, Fiat
Model: Sandero, Tipo
Silnik: 1.4 MPI, 1.4 16V
Rocznik: 2008, 2016
Wersja: Laureate 5 os.
Pomógł: 66 razy
Wiek: 39
Dołączył: 10 Sie 2008
Posty: 3232
Skąd: Łódź
Wysłany: 2012-02-09, 22:10   

Jak otworzysz maskę, to po lewej stronie nad nadkolem przy zderzaku, dość głęboko są umiejscowione bodajże dwa klaksony.
_________________

 
GeRRaD 



Marka: DACIA
Model: LOGAN BlackLine ;)
Silnik: 1.4 MPI
Rocznik: 2007
Wersja: Laureate
Pomógł: 5 razy
Dołączył: 16 Wrz 2007
Posty: 917
Skąd: Warszawa
Wysłany: 2012-02-09, 22:11   

STawiam na zardzewiałe lub zrewane przewody - miałem tak kiedyś w innym aucie - przyłączam się do pytania czy ktoś zlokalizował i konserwował lub naprawiał klakson?
_________________
GeRRaD
 
Daster 



Marka: Dacia, BMW
Model: Duster, Seria 5 E39
Silnik: 1.6/105KM, 3.0/231KM
Rocznik: 2010, 2002
Wersja: Laureate
Pomógł: 7 razy
Dołączył: 30 Wrz 2010
Posty: 366
Skąd: Białystok
Wysłany: 2012-04-13, 14:39   Duster klakson dziala tylko przy wlaczonych swiatlach

Dzis pierwszy raz przyszlo mi uzyc klaksonu w trakcie manewrowania parkingowego. Wciskam go i nic. Zauwazylem ze nie mialem wlaczonych swiatel i po ich wlaczeniu klakson zadzialal. Nie wyglada mi to na prawidlowe dzialanie. Czy w waszych DD klakson dziala przy wylaczonych swiatlach drogowych, mijania i postojowych?
_________________

 
Dar1962 



Marka: była Dacia
Model: był Duster 4x4 szary bazalt
Silnik: był 1,6 16v
Rocznik: był 2012
Wersja: Laureate Plus
Pomógł: 53 razy
Dołączył: 12 Paź 2011
Posty: 3864
Skąd: Włodawa
Wysłany: 2012-04-13, 14:44   

powinien działać w każdej sytuacji - nawet przy wyjętym ze stacyjki kluczyku i wyłączonych wszystkich odbiornikach prądu
Ostatnio zmieniony przez Dar1962 2012-04-13, 14:45, w całości zmieniany 1 raz  
 
tomala72 


Marka: Dacia
Model: Duster II
Silnik: 1.6 SCE
Rocznik: 2018
Wersja: [Inna]
Pomógł: 3 razy
Wiek: 46
Dołączył: 30 Sie 2011
Posty: 725
Skąd: lubuskie
Wysłany: 2012-04-13, 15:41   

Coś jednak jest w tych "francowatych" autach, na razie zaczyna mnie to tylko intrygować, czasami wnerwiać, mam nadzieję, że mnie zacznie przerażać:)
Miałem astrę, kurna żadna elektronika nic przez parę lat a tu kurna to olej się sączy spod śrubki to czujnik to cewki to znowu coś miga, zajoba idzie dostać:)

Tu pewno przełącznik się spieprzył...
 
czaju 



Marka: Dacia,Citroen,Ford
Model: Duster,C4 GP,Fusion
Silnik: 1.5@107,2.0@150,2.0@240 4x4
Rocznik: 2010.2014
Wersja: Prestige
Pomógł: 27 razy
Wiek: 28
Dołączył: 06 Sty 2009
Posty: 1854
Skąd: Dąbrowa Górnicza
Wysłany: 2012-04-13, 17:15   

pewnie masz podłączone nie pod ten przekaźnik, no i niestety wizyta w ASO się chyba szykuje
 
eplus 



Marka: Dacia
Model: Duster
Silnik: 1,6
Rocznik: 2010
Wersja: Laureate 5 os.
Pomógł: 18 razy
Dołączył: 15 Wrz 2010
Posty: 2988
Skąd: podkarpackie
Wysłany: 2012-04-13, 17:21   

Zasilanie do świateł i do klaksonu idzie spod tego samego bezpiecznika, na manetce jest ten sam + i dwa wyjścia - światła i klakson. Może są zamienione przewody zasilania i wyjścia na światła.
Przekaźników nijakich tam nie uświadczysz, ja mam, bo sobie założyłem.
Ostatnio zmieniony przez eplus 2012-04-13, 17:22, w całości zmieniany 1 raz  
 
Piotr_K 



Marka: Dacia
Model: Duster 4x4 esp+asr
Silnik: 1,6 MPI 16V + LPG BRC
Rocznik: 2011
Wersja: Ambiance
Pomógł: 7 razy
Wiek: 56
Dołączył: 27 Mar 2011
Posty: 1000
Skąd: Wrocław
Wysłany: 2012-04-13, 18:47   

U mnie klakson ryknął przy całkowicie odłączonej maszynerii w trakcie wysiadania z auta ...;)
_________________
Dacia Duster 1,6+LPG BRC Ambiance 4x4, brąz cajou
 
bodzio 


Marka: Dacia
Model: Sandero
Silnik: 1.4
Rocznik: 2009
Wersja: Laureate
Pomógł: 1 raz
Dołączył: 28 Gru 2009
Posty: 174
Skąd: Radom
Wysłany: 2012-04-13, 19:19   

W koncu jest obowiazek jazdy na swiatlach, brak klaksonu przypomina o niewlaczonych swiatlach he-he-he!!!
_________________
Poison Zyankalli + Shimano XT
 
Daster 



Marka: Dacia, BMW
Model: Duster, Seria 5 E39
Silnik: 1.6/105KM, 3.0/231KM
Rocznik: 2010, 2002
Wersja: Laureate
Pomógł: 7 razy
Dołączył: 30 Wrz 2010
Posty: 366
Skąd: Białystok
Wysłany: 2012-04-14, 08:36   

W instalacji nie bylo grzebane. Moze jednak jakis bezpiecznik za to odpowiada. Logika instalacji bezpiecznikowej w Dacii jest pokrecona.
_________________

 
vulcanor 



Marka: Była Dacia
Model: Logan MCV
Silnik: 1.5 dCi 85KM
Rocznik: 2010
Wersja: BlackLine 7 os.
Pomógł: 5 razy
Dołączył: 25 Cze 2010
Posty: 674
Skąd: Katowice
Wysłany: 2012-04-14, 08:50   

Jak masz auto na gwarancji to jedź do ASO i niech robią nie ma się czym przejmować. Sprawdź najwyżej bezpieczniki może się spalił alb nie kontaktuje ale mi to wygląda an awarie przełącznika zespolonego, sam w Megane wymieniałem bo tez się cuda działy ze światłami i kierunkami.
_________________
Kanał Motoryzacyjny
Ostatnio zmieniony przez vulcanor 2012-04-14, 08:51, w całości zmieniany 1 raz  
 
jackthenight 



Marka: Dacia, Fiat
Model: Sandero, Tipo
Silnik: 1.4 MPI, 1.4 16V
Rocznik: 2008, 2016
Wersja: Laureate 5 os.
Pomógł: 66 razy
Wiek: 39
Dołączył: 10 Sie 2008
Posty: 3232
Skąd: Łódź
Wysłany: 2012-04-14, 11:43   

Skoro działa mu klakson przy włączonych światłach, to bezpiecznik F17 jest dobry :)
Napięcie z aku idzie przez bezpiecznik F1 - 60A z pod maski do dźwigni zespolonej, dalej przez bezpiecznik F17 - 15A i dalej już na klaksony.
Z tego wynika, że tylko mogła ulec uszkodzeniu dźwignia zespolona.

Daster napisał/a:
Logika instalacji bezpiecznikowej w Dacii jest pokrecona.

A coś dokładniej, jakiś konkret ?
Ja nie zauważyłem, aby była pokręcona. Dla mnie jest oczywista i prosta jak konstrukcja młotka :)
_________________

Ostatnio zmieniony przez jackthenight 2012-04-14, 11:48, w całości zmieniany 2 razy  
 
Daster 



Marka: Dacia, BMW
Model: Duster, Seria 5 E39
Silnik: 1.6/105KM, 3.0/231KM
Rocznik: 2010, 2002
Wersja: Laureate
Pomógł: 7 razy
Dołączył: 30 Wrz 2010
Posty: 366
Skąd: Białystok
Wysłany: 2012-04-14, 16:18   

jackthenight napisał/a:
A coś dokładniej, jakiś konkret ?

Chodzi mi o podpiecie roznych niepowiazanych funkconalnie ze soba ukladow pod jeden bezpiecznik. Raz przy montazu radia zrobilo sie zwarcie i skasowalo liczniki nastawne i jesli sie nie myle braklo podswietlenia kabiny, a bylem pewien ze powinien pojsc tylko bezpiecznik od obwodu radia. W Astrze 2 bylo to czytelniejsze do diagnozowania.

Znakiem tego przelacznik zespolony czesciowo nie zyje :-/ :?:
_________________

Ostatnio zmieniony przez Daster 2012-04-14, 16:20, w całości zmieniany 2 razy  
 
jackthenight 



Marka: Dacia, Fiat
Model: Sandero, Tipo
Silnik: 1.4 MPI, 1.4 16V
Rocznik: 2008, 2016
Wersja: Laureate 5 os.
Pomógł: 66 razy
Wiek: 39
Dołączył: 10 Sie 2008
Posty: 3232
Skąd: Łódź
Wysłany: 2012-04-14, 19:21   

Cytat:
Znakiem tego przelacznik zespolony czesciowo nie zyje :-/ :?:

Na to wygląda.
_________________

Ostatnio zmieniony przez jackthenight 2012-04-14, 19:21, w całości zmieniany 1 raz  
 
Seal 


Marka: Dacia
Model: Duster 4X2
Silnik: 1,5 dCI 110 KM
Rocznik: 2011
Wersja: Laureate
Pomógł: 7 razy
Wiek: 49
Dołączył: 01 Mar 2009
Posty: 846
Skąd: Warszawa
Wysłany: 2012-04-15, 16:35   Re: Duster klakson dziala tylko przy wlaczonych swiatlach

Daster napisał/a:
Czy w waszych DD klakson dziala przy wylaczonych swiatlach drogowych, mijania i postojowych?

Specjalnie sprawdziłem i działa.
Chyba masz problem.
 
Blade 


Marka: Dacia
Model: Sandero SL Black Line
Silnik: 1.4 MPI
Rocznik: 2010
Wiek: 35
Dołączył: 31 Mar 2010
Posty: 48
Skąd: Łódź
Wysłany: 2012-04-15, 20:14   

U mnie w Sandero przy włączonych światłach klakson NIE działał natomiast przy wyłączonych owszem :) Zgłosiłem to przy okazji przeglądu po 30 tys. i okazało się że manetka od świateł jest do wymiany. Wymienili bez problemu w ramach gwarancji :) Pozdrawiam.
 
Daster 



Marka: Dacia, BMW
Model: Duster, Seria 5 E39
Silnik: 1.6/105KM, 3.0/231KM
Rocznik: 2010, 2002
Wersja: Laureate
Pomógł: 7 razy
Dołączył: 30 Wrz 2010
Posty: 366
Skąd: Białystok
Wysłany: 2012-04-27, 21:32   

Klakson przestal dzialac nawet przy wlaczonych swiatlach. Bylem dzis w serwisie. Naprawa trwala 5 min. Wymiana zespolonego przelacznika.
_________________

Ostatnio zmieniony przez Daster 2012-04-27, 21:32, w całości zmieniany 1 raz  
 
eplus 



Marka: Dacia
Model: Duster
Silnik: 1,6
Rocznik: 2010
Wersja: Laureate 5 os.
Pomógł: 18 razy
Dołączył: 15 Wrz 2010
Posty: 2988
Skąd: podkarpackie
Wysłany: 2012-04-28, 06:16   

A ile trwało sprowadzenie przełącznika?
_________________
K4M - NOT tested on animals :!: :!: :!:
 
Daster 



Marka: Dacia, BMW
Model: Duster, Seria 5 E39
Silnik: 1.6/105KM, 3.0/231KM
Rocznik: 2010, 2002
Wersja: Laureate
Pomógł: 7 razy
Dołączył: 30 Wrz 2010
Posty: 366
Skąd: Białystok
Wysłany: 2012-04-28, 09:01   

Jedna wizyta wczesniej ok 15 min.
_________________

Ostatnio zmieniony przez Daster 2012-04-28, 09:01, w całości zmieniany 1 raz  
 
Paweł56 
Zielony listek


Marka: dacia
Model: logan
Silnik: 1.4mpi
Rocznik: 2007
Wersja: Base
Wiek: 62
Dołączył: 30 Lip 2012
Posty: 1
Skąd: siemiianowice sl
Wysłany: 2012-07-30, 08:39   

witam jestem swiezo poslubiony z Dacią ,mam pytanko zaniemówił klakson sama trąba dziala czy po drodze od przycisku w dzwigni jest jakiś przekaznik bezpieczni ok
_________________
buratino
 
laisar 
Moderator



Marka: Dacia
Model: Logan MCV
Silnik: 1.6 MPI
Rocznik: 2007
Wersja: Laureate 7 os.
Pomógł: 312 razy
Wiek: 43
Dołączył: 16 Wrz 2007
Posty: 15924
Skąd: Warszawa
Wysłany: 2012-07-30, 10:20   

Jest tylko bezpiecznik - F17.
Ostatnio zmieniony przez laisar 2012-07-30, 10:23, w całości zmieniany 2 razy  
 
Daster 



Marka: Dacia, BMW
Model: Duster, Seria 5 E39
Silnik: 1.6/105KM, 3.0/231KM
Rocznik: 2010, 2002
Wersja: Laureate
Pomógł: 7 razy
Dołączył: 30 Wrz 2010
Posty: 366
Skąd: Białystok
Wysłany: 2012-08-01, 10:27   

U mnie tez klakson przestal dzialac, a powodem byl uszkodzony zespolony przelacznik. ASO wymienilo cala dzwigienke z przyciskiem klaksona i jak reka odjal ;-)
_________________

Ostatnio zmieniony przez Daster 2012-08-01, 10:27, w całości zmieniany 1 raz  
 
Piotr_K 



Marka: Dacia
Model: Duster 4x4 esp+asr
Silnik: 1,6 MPI 16V + LPG BRC
Rocznik: 2011
Wersja: Ambiance
Pomógł: 7 razy
Wiek: 56
Dołączył: 27 Mar 2011
Posty: 1000
Skąd: Wrocław
Wysłany: 2012-11-05, 23:04   

Melduję się jako drugi z tą usterką, klakson milczał przy włączonych światłach mijania, przy zgaszonych trąbił, też zdecydowano się w ramach gwarancji na wymianę przełącznika świateł.

Przy okazji zakomórkowałem Stepway' kę w towarzystwie DD.



Uploaded with ImageShack.us
_________________
Dacia Duster 1,6+LPG BRC Ambiance 4x4, brąz cajou
 
tomaszgebala 



Marka: Dacia
Model: Logan MCV + Logan VAN
Silnik: 1,5 dCi + 1,6
Rocznik: 2008 + 2011
Wersja: Laureate 5 os.
Dołączył: 20 Lip 2008
Posty: 371
Skąd: Lublin
Wysłany: 2012-12-22, 23:04   

dzisiaj zauważyłem to samo, a mianowicie, że trąbi tylko bez świateł - a dodam, że to już drugi raz. Raz mi już wymieniali przełącznik
_________________
Dacia LOGAN MCV - AD 2008 , 1,5 dCi
Ostatnio zmieniony przez tomaszgebala 2012-12-22, 23:05, w całości zmieniany 1 raz  
 
Wyświetl posty z ostatnich:   
Odpowiedz do tematu
Nie możesz pisać nowych tematów
Nie możesz odpowiadać w tematach
Nie możesz zmieniać swoich postów
Nie możesz usuwać swoich postów
Nie możesz głosować w ankietach
Nie możesz załączać plików na tym forum
Możesz ściągać załączniki na tym forum
Dodaj temat do Ulubionych
Wersja do druku

Skocz do:  

Powered by phpBB modified by Przemo © 2003 phpBB Group
Template FISubSilver v 0.3 modified by Nasedo. Done by Forum Wielotematyczne