A czy trzymają się na tyle mocno (albo chociaż są na tyle lekkie), żeby w czasie (tfu, tfu, puk, puk) ewentualnego wypadku nie zrobić jakiejś poważnej szkody pasażerom...?
No to powiem Wam ze ja mialem 2 x Lampki 6diodowe okrągle. Na 3 baterie AA (paluszki)
Przyczepione do podsufitki markowa tasma dwustronna. Odpadly po 2 tygodniach.
Znalazlem inne rozwiazanie-ale biorac pod uwage ze auto jest w serwisie...jeszcze nie sprawdzilem czy da rade zamontowac:(
Marka: Dacia
Model: Duster 4x2
Silnik: 1,6 LPG
Rocznik: 2011
Wersja: Laureate Pomógł: 1 raz Dołączył: 24 Sie 2011 Posty: 144 Skąd: Kraków
Wysłany: 2011-10-24, 06:05
Miałem taką lampkę jeszcze w poprzednim autku, jako dodatkową dla pasażera do czytania mapy. Nawet fajna, ale jedna dioda daje wąskie kierunkowe światełko. Po jakimś czasie zaczęła się sama pochylać na przegubie (pewnie od wstrząsów) a potem wypadła z tego przegubu. Woziłem ją długo w podłokietniku, póżniej w skrzynce narzędziowej i przydawała się do przyświecenia tu i tam, ale to nienajlepszy patent, chociaż o dziwo świeci długo. Może też wyrobiła się od zapalania po prostu, trzeba ją odchylić żeby wcisnąć z tyłu i odchylić żeby zgasić. Małe dzieci tego nie zrobią.
Biedronkową tylko nacisnę ze swojego miejsca i to bez akrobacji, dzieci też sobie radzą bez problemu. To nie jest reklama i nikogo nie namawiam, ale zostaję przy diodach z biedronki :)
Ostatnio zmieniony przez dragon 2011-10-24, 06:10, w całości zmieniany 1 raz
ja w swoim loganie także zamontowałem tylnie oświetnienie bazowane na module led podlaczane do zasilania a konkretnie do małej lampki tej co włancza jedna żarówkę dla pasażera z przodu postaram sie takze o zdjecja.....
oczywiście jest to nie dokończona robota ponieważ muszę jeszcze dokupic maskownice na te światełka a doskonale sie do tego nadaje plastik od astryII z kombi
IMAG0105.jpg po włączeniu światełka :)
Plik ściągnięto 557 raz(y) 248,52 KB
IMAG0106.jpg przed wlączeniem światełka
Plik ściągnięto 473 raz(y) 81,79 KB
IMAG0104.jpg w celu zmniejszenia razenia kierowcy podczas jazdy w małym swiatełku wlozona zostala dioda
Plik ściągnięto 569 raz(y) 241,55 KB
Ostatnio zmieniony przez mpoldek 2012-02-16, 16:33, w całości zmieniany 2 razy
A ja zrobiłem sobie takie podświetlenie które również oświetla mi bagażnik.
Wpiąłem się do tylnej lampki. Włożyłem taśmę z diodami do węża ogrodowego. Dodatkowy przełącznik umieściłem z lewej strony (jak na zdjęciu). Dodatkowy plus który zauważyłem po zamontowaniu lampki to ze nie widać jej w lusterku wstecznym domniemam że podczas jazdy nie będzie jej światło mi przeszkadzać.
Marka: była Dacia
Model: był Duster 4x4 szary bazalt
Silnik: był 1,6 16v
Rocznik: był 2012
Wersja: Laureate Plus Pomógł: 53 razy Dołączył: 12 Paź 2011 Posty: 3867 Skąd: Włodawa
Wysłany: 2012-02-27, 15:08
mogłeś zrobić 20-30 cm dłuższe - na całą szerokość podsufitki - dopiero byłby efekt świetlny ale tak na serio pomysł fajny - ważne,że skuteczny
Moim zdaniem jest bardziej do poleceni, niż ten "wąż ogrodowy".
W ogóle, ten "wąż ogrodowy" kojarzy mi się z wiejskim tuningiem - bez urazy dla twórcy tego wieko pomnego dzieła. Choć niemożna powiedzieć, że źle spełnia zadanie założone, bo oświetla kanapę dobrym światłem ale ten wygląd... .
"...to już kwestia gustu" - ja bym sobie nie założył, bo za bardzo przypomina jarzyniówkę, za którymi nie przepadam, ale jeśli spełnia swoje zadanie, to ważne jest tylko to, żeby właściciel mógł patrzył na swój wynalazek bez obrzydzenia (:
Marka: była Dacia
Model: był Duster 4x4 szary bazalt
Silnik: był 1,6 16v
Rocznik: był 2012
Wersja: Laureate Plus Pomógł: 53 razy Dołączył: 12 Paź 2011 Posty: 3867 Skąd: Włodawa
Wysłany: 2012-02-29, 14:39
mpoldek napisał/a:
hmmm poczułem sie nie dowartościowany :) czyli moj pomysł jest mniej udany na oświetlenie :D
chodzi mi o oświetlenie tylnej kanapy, małe dziecko mam i czasem po ciemku ciężko zapiąć fotelik, po za tym mała też nie bardzo lubi siedzieć w ciemności
myślałem o dodaniu oryginalnej lampki z sandero na tył jednak w ASO nie chcą tego zrobić, w-g gościa w poodsufitce jest za ciasno aby poprowadzić wiązkę z lampki z przodu
myślałem o tym aby poprowadzić wiązkę z tylnej lampki a w tylnich słupkach wcisnąc lampki z jakiegoś innego modelu, gość tylko coś odburknął na odczepne że zrozumiałem tylko odmowę takiej pracy :)
ktoś coś robił takiego? jakieś doświadczenie, rady? nie stracę gwarancji jak sam coś pomodzę?
nie interesują mnie tymczasowe ledy na rzepy :)
Ostatnio zmieniony przez aksel 2012-06-29, 21:32, w całości zmieniany 1 raz
ktoś coś robił takiego? jakieś doświadczenie, rady? nie stracę gwarancji jak sam coś pomodzę?
Stracisz, na element, który zmodyfikowałeś.
Sam bawiłem się w dodatkowe gniazda zasilające, i o ile w materii instalacji samych gniazd ASO nie zabłysło, o tyle świetnie sobie poradzili z przeciąganiem wiązek. Myślę, że niegłupim pomysłem jest zlecić ASO pociągnięcie wiązki tam, gdzie sobie życzysz (mają sprzęt i serwisówki do ściągania tapicerki, wiedzą, którędy idą oryginalne wiązki), a lampkę założyć samemu.
chodzi mi o oświetlenie tylnej kanapy, małe dziecko mam i czasem po ciemku ciężko zapiąć fotelik, po za tym mała też nie bardzo lubi siedzieć w ciemności
Dokładnie ten sam problem miałem! Tymczasowym rozwiązaniem u mnie jest lampka diodowa na baterie, włączana po przez naciśnięcie jej. Przykleiłem na dwustronnej taśmie do plastikowego kołka w podsufitce, nad fotelikiem dziecka. Trzy diody w ciemne, zimowe dni oświetlały mi fotelik wystarczająco, aby zapiąć dzieciaka.
Propozycje umieszczone wyżej są interesujące i pewnie jakieś rozwiązanie na stałe zrobię też u siebie.
Rozumiem, że trzeba to podpiąć pod zasilanie lampki nad przednimi fotelami. Ale tamta lampka nie wyłącza się skokowo lecz ściemniając się. Sterowanie tego ściemniacza jest w lampie? Bo jeżeli nie, to jak będą reagować diody na takie "pływające" zasilanie?
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Możesz ściągać załączniki na tym forum