Marka: Dacia
Model: Logan MCV
Silnik: 1,5 dCi
Rocznik: 2011
Wersja: Laureate Plus 7 os.
Dołączył: 03 Maj 2011 Posty: 60 Skąd: Piaseczno... teraz już Grójec
Wysłany: 2012-02-03, 23:32
ian napisał/a:
A może ankieta: ile użytkowników Dacii wymieniło już oryginalne wycieraczki? Chodzi o ten przerażliwy pisk występujacy czasami podczas ich pracy, który niektórych moich pasażerów doprowadza do rozstroju nerwowego. Ciekawe, że częściej występuje on w okresie jesienno-zimowym niż letnim... Już się nawet zastanawiam, czy tak jak w przypadku opon nie występuja wycieraczki letnie, i zimowe...
Kupiłem Motgumy za jakieś 20 zł i są bezszelestne nawet przy -20. Te fabryczne to chyba wersja letnia
Marka: Citoren
Model: Berlingo
Silnik: 1.6 VTI
Wersja: [Inna].[nie dotyczy] Pomógł: 35 razy Dołączył: 22 Maj 2009 Posty: 4273 Skąd: Warszawa
Wysłany: 2012-02-27, 21:44
Planuje wymienic wycieraczki z aktualnego zestawu 56 i 53 cm na 60 i 53 Boscha. Czy 60 mm plaska-bezstelazowa aero bedzie wystrarczajaco dobrze przylegac do szyby podczas wycierania jej ? Oczywiscie Sandero.
Marka: Citoren
Model: Berlingo
Silnik: 1.6 VTI
Wersja: [Inna].[nie dotyczy] Pomógł: 35 razy Dołączył: 22 Maj 2009 Posty: 4273 Skąd: Warszawa
Wysłany: 2012-03-05, 00:07
Powiadaja "raz kozie smierc" - wylicytowalem na allegro komplet bosh areo twin 60 i 53 cm. Oczywiscie bede musial pokombinowac z przestwieniem ramion. Mam nadzieje, ze 60 cm zda egzamin i nic nie porysuje.
Aktualizacja.
Wycieraczki dotarly. Zamontowałem. Musialem lekko obrocic na wieloklinie oba ramiona. Plus juz nie rysuja krawedzi maski. Minus przez nieuwage zniszczyłem jedna z osłon sruby mocujacej ramie ( taka plastikowa ). W sumie jestem z modyfikacji zadowolony. Trojkacik drastycznie zmalal, zas dzieki odp dobranym dlugim ramionom mam na prawde duze pole widzenia oczyszczone. Same wycieraczki Bosha warte swej ceny. Wycieraja perfekcyjnie.
..witam..czas na wymianę wycieraczek..podawaliście naście rozmiarów -jaki rozmiar kupić,założyć pod sklepem i odjechać szczęśliwym?..(bez żadnych kombinacji z przestawianiem)..pozdr.
Model: Journey
Silnik: 1,2 TCe
Rocznik: 2025 Pomógł: 10 razy Dołączył: 17 Sie 2011 Posty: 823 Skąd: ŚLĄSK
Wysłany: 2012-04-04, 18:59
Weles - jeśli nie zmienisz położenia ramion wycieraczek, a kupisz szerokie wycieraczki (tzw. "banany") to przy tych rozmiarach pióra w dolnym położeniu będą o siebie zahaczać. W moim przypadku tak było - miałem założone pióra 60/55. W przypadku tradycyjnych piór ten rozmiar pasuje. Próbowałem także innych kombinacji np. 55/55, 60/50 i w końcu stanęło na 55/48. Dla mnie jest OK. Pióra wycieraczek w dolnym położeniu oddalone są od siebie o ok. 0,5 cm.
Marka: Dacia, BMW
Model: Duster, Seria 5 E39
Silnik: 1.6/105KM, 3.0/231KM
Rocznik: 2010, 2002
Wersja: Laureate Pomógł: 7 razy Dołączył: 30 Wrz 2010 Posty: 366 Skąd: Białystok
Wysłany: 2012-04-04, 19:27
BLACHA_997 napisał/a:
Weles - jeśli nie zmienisz położenia ramion wycieraczek, a kupisz szerokie wycieraczki (tzw. "banany") to przy tych rozmiarach pióra w dolnym położeniu będą o siebie zahaczać. W moim przypadku tak było - miałem założone pióra 60/55. W przypadku tradycyjnych piór ten rozmiar pasuje. Próbowałem także innych kombinacji np. 55/55, 60/50 i w końcu stanęło na 55/48. Dla mnie jest OK. Pióra wycieraczek w dolnym położeniu oddalone są od siebie o ok. 0,5 cm.
Ja takie mam i zachodza na siebie ale tylko w polozeniu spoczynkowym co im wcale w niczym nie przeszkadza.
Model: Journey
Silnik: 1,2 TCe
Rocznik: 2025 Pomógł: 10 razy Dołączył: 17 Sie 2011 Posty: 823 Skąd: ŚLĄSK
Wysłany: 2012-04-05, 10:13
Daster napisał/a:
Ja takie mam i zachodza na siebie ale tylko w polozeniu spoczynkowym co im wcale w niczym nie przeszkadza.
Generalnie masz rację, jednak zauważyłem, że w położeniu spoczynkowym duża wycieraczka ("banan") jest blokowana przez mniejszą. Zwróć uwagę, że w przypadku gdy pióra na siebie nie zachodzą w położeniu spoczynkowym duża wycieraczka jest o ok. 1 cm. niżej. Być może w przypadku dłuższych wycieraczek na mechanizm działają jakieś nieznaczne siły, które po dłuższym użytkowaniu mogą np. skutkować uszkodzeniem wycieraczek dlatego zastosowałem mniejsze rozmiary. Być może także, nie mam racji i nic się nie stanie. Aby było ok. to w Twoim przypadku należałoby podnieść na wieloklinie ramię wycieraczki pasażera i będzie OK.
Wycieraczki bez problemu mogą zachodzić na siebie, byle ta kierowcy w położeniu spoczynkowym zawsze była nad piórem pasażera (i wszystko jedno, która jest tak naprawdę dłuższa).
Powitać..jadę do sklepu po sprzęt czyszczący przednią szybę..jak wymiary(te co podawaliście,że niby są ok ;) ) nie będą grały,to komuś z Was zajączek przyniesie nowiuśkie wycieraczki..oczywiście nie gratisowo
Ostatnio zmieniony przez Weles 2012-04-05, 11:49, w całości zmieniany 1 raz
Marka: Była Dacia
Model: Logan
Silnik: . Pomógł: 10 razy Dołączył: 25 Cze 2010 Posty: 819 Skąd: Polska
Wysłany: 2012-04-05, 13:33
Ja miałem standardowe fabryczne wycieraczki i nie narzekałem na nie chociaż w mrozy skrzypiały trochę. Przejechały ponad 54000 km i 1,5 roku chyba nieźle jak na fabryczne pojechały do nowego właściciela.
..echhhh..dłuższe wycieraczki wyczyściły "więcej" szyby i ukazały apokalipsę ..wcześniej nie zwróciłem na to uwagi-tam gdzie kończyła się fabryczna wycieraczka(kierowcy) mam ślicznie wystrugane półkole na szybie..
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Możesz ściągać załączniki na tym forum