LOGAN MCV - wymieniłem właśnie wycieraki, powiększając wymiar po stronie kierowcy na 560 mm a pasażera została w wymiarze 530 mm (większa już nie wejdzie, gdyż oprze się na plastiku przy szybie
_________________ Dacia LOGAN MCV - AD 2008 , 1,5 dCi
Ostatnio zmieniony przez tomaszgebala 2011-01-16, 16:04, w całości zmieniany 1 raz
Tylko muszę znaleźć sklep, który mi je [wygięte ramię wycieraczki] najpierw wypożyczy celem przymiarki... [:
No i znowu skucha /: Przynajmniej tymczasowo: sklep co prawda znalazłem, ale ramion mogłem przymierzyć tylko kilka i niestety żadne nie pasowało. Mimo wszystko pomysł wciąż chyba pozostaje możliwy do realizacji - aczkolwiek... ja już przestałem być nim zainteresowany!
Odniosłem bowiem zwycięstwo nad złowrogą materią (:
Otóż postanowiłem ostatnio sprawdzić kolejne rozwiązanie alternatywne, czyli skrócenie jednego z popychaczy mechanizmu wycieraczek. W tym celu wymontowałem całe ustrojstwo i dokładnie je obejrzałem, mając nadzieję, że jak większość dacii jest prosto rozbieralne. Niestety, produkt firmy "Bosch" okazał się nieprzyjazny modyfikacjom, ponieważ wspólne osie popychaczy to po prostu... nity Czyli jest to metoda bez możliwości powrotu do stanu poprzedniego - a takich nie lubię /:
Zniechęcony, zmontowałem wszystko ładnie z powrotem, gdy...
<komiksowe>WTEM!</> (;
EUREKA! Olśnienie! Objawienie! Nirwana!
Wymyśliłem C:
Włączyłem wycieraczki, a potem - gdy były w maksymalnym wychyleniu - podstępnie wyłączyłem je kluczykiem w stacyjce. Następnie odkręciłem oba ramiona (klucz płaski nr 13) i ustawiłem je w pożądany sposób: prawe tuż za granicą Złowrogo Zaciekającego Trójkąta, a lewe maksymalnie blisko bocznej krawędzi szyby.
I TO DZIAŁA!
(Czyli po raz kolejny potwierdziła się u mnie reguła, że pierwsza najprostsza myśl jest też najlepsza, a późniejsze zbytnie (prze)kombinowanie nie prowadzi do niczego dobrego d:).
Bonus: mniejszy opór powietrza (;
Zapraszam do podziwiania mego wiekopomnego dzieła (:
...może czasem trochę mniejszy, ale potem jeszcze większyyy... ;) A konkretnie - w stanie spoczynku większy, teraz bardziej wystają nad turbo-aerodynamiczną maskę!
Ale poza tym super sprawa, gratuluję! :] Jak mnie przyciśnie to też sobie tak zrobię, póki co jednak mam za małe cojones. ;)
Pawlo ma rację - żaden ściągacz nie jest potrzebny, wystarczy podana przeze mnie procedura (podniesienie ramienia powoduje lekkie poluzowanie dziurki, w którą wchodzi ośka).
Temat już kiedyś przerabiałem,... zacząłem od Malucha kupionego w 1976
Aby zwiększyć zakres ruchu wycieraczki należy zmienić długość dżwigni / ramienia /
prawej wycieraczki, następnie na ośce ustawić dolne skrajne położenie ramienia wycieraczki na szybie.
Zmiana długości ramienia jest niewielka rzędu 3- 4mm.
W dawnych samochodach była regulacja długości.
Marka: Jeep
Model: Grand Cherokee
Silnik: 4.7 V8
Rocznik: 2004 Pomógł: 26 razy Dołączył: 02 Sie 2010 Posty: 2388 Skąd: Warszawa
Wysłany: 2011-01-31, 23:13
kamel napisał/a:
Aby zwiększyć zakres ruchu wycieraczki należy zmienić długość dżwigni / ramienia / prawej wycieraczki, następnie na ośce ustawić dolne skrajne położenie ramienia wycieraczki na szybie.
Akurat w tym konkretnym przypadku (Denerwujący Zaciek Zagłady!) chodzi nie tyle o zwiększenie zakresu (nie wystarczy w tym celu zwiększyć piór?), co o jego przesunięcie. Konkretnie - chodzi o to, żeby wycieraczki dochodziły dalej, a nie wycierały więcej.
Pawlo ma rację - żaden ściągacz nie jest potrzebny, wystarczy podana przeze mnie procedura (podniesienie ramienia powoduje lekkie poluzowanie dziurki, w którą wchodzi ośka).
A miało nie być o seksie...
Tzn. rzeczone ramiona siedzą na wielowpuście?
Oj. coś dzisiaj kumam jak kumak karpacki w styczniową noc:
można prosić o uproszczony, graficzny instruktaż, jak zdjąć i bezboleśnie założyć, bom manualnie sprawny inaczej, a z drugiej łapki na widok Złowieszczego Trójkąta mnię świerzbią...
P.S.
Co do anty aerodynamicznego podszybia, to doszliśmy do wniosku z kolegą Grand Scenistą, że to chodzi o pułapkowanie wiru Panie majster, w celu osłabienia oporu indukowanego
Wiem wiem: Docent wy mi się tu nie wymandrzajcie się!
_________________ Czy chcesz, żeby Twoja pralka była inteligentniejsza od Ciebie?
Jest: Duster 1.6 16V 4x2 Laureate "Dragster":
Sageata Albastra Carpaţi Pentru Gaz ;)
"A kto mi ciągle pokazuje te świństwa, panie doktorze?!" <;
Cytat:
Tzn. rzeczone ramiona siedzą na wielowpuście?
Tak.
Cytat:
bom manualnie sprawny inaczej
Postaram się coś nabazgrać albo nafocić, ale naprawdę najprościej jest spróbować samemu. Tam nie ma nić skomplikowanego: jeżeli jesteś w stanie odkręcić i przykręcić najzwyklejszą w świecie nakrętkę - a wierzę w Ciebie - to dasz radę (:
Ad PS: Raczej - "Docent, przypatrz się uważnie; naprawdę sądzisz, że którakolwiek daćka w ogóle widziała tunel inaczej niż przejeżdżając obok...?".
Mam 56 cm po stronie kierowcy i 48 po stronie pasażera , wycieraczki motgum bez stelażowe.
zbierają bardzo dobrze. Trójkącik i zaciek jednak pozostają.
Wcześniej testowałem odpowiednio 60 i 45 cm jednak 60 cm wydała mi sie zbyt długa i skakała po szybie , a z kolei 45 oczyszczała zbyt małe pole , trójkacik również pozostawał chociaż był o wiele mniejszy.Dłuższa po stronie pasażera nie wchodzi w grę bo koliduje z drugą , w sandero jest jednak chyba troche inaczej niz w loganie.
Jak sie ociepli to spróbuję podnieść ramie pasażera.
Laisar u Ciebie pióra zachodzą na siebie i dlatego musiałes podnieść oba ramiona , ja mam krótsze pióra i nie zachodzą dlatego wystarczy mi podnieść tylko po stronie pasażera ( tak mi sie przynajmniej wydaje ) martwie się tylko czy bedzie to dobrze wyglądać
Jeszcze jedno mówisz że lewe ramie ustawiłeś maksymalnie przy lewej krawędzi szyby , ale czy przy większych prędkosciach nie bedzie wypychało go poza szybę ? Testowałeś to ?
Ostatnio zmieniony przez Jarosław P 2011-02-01, 19:07, w całości zmieniany 3 razy
czy przy większych prędkosciach nie bedzie wypychało go poza szybę ? Testowałeś to ?
Ach, tylko czekałem na to pytanie! (:
Tak, oczywiście, że testowałem (na nowiutkiej S8 (8 ), i nie, wycieraczki wtedy nie wypychało. Choć i tak tego nie oczekiwałem - bo niby czemu? Przecież im większa prędkość, tym bardziej pęd powietrza "zniechęca" ramię do odchylenia się od pionu, w którym to ramię kończy zakres ruchu.
Cytat:
60 cm wydała mi sie zbyt długa i skakała po szybie
To nie wina długości jako takiej, tylko złego docisku (aczkolwiek długość ma na niego oczywiście wpływ, tyle że jedynie pośredni). Zmniejszenie nacisku rozwiązuje problem.
Cytat:
Dłuższa po stronie pasażera nie wchodzi w grę bo koliduje z drugą , w sandero jest jednak chyba troche inaczej niz w loganie.
Chyba jednak nie jest inaczej, natomiast istotne jest to, czy prawa zachodzi pod czy nad lewą - tylko w tym drugim przypadku następuje kolizja. (Co zresztą było przyczyną mego pierwotnego niepowodzenia z przestawianiem tylko prawego ramienia).
Podniosłem dziś ramiona wycieraczek i trójkąta ani zacieku nie ma !!!:-)
Trochę wysoko leży wycieraczka prawa na szybie , ale może się przyzwyczaję.
Oczywiście muszę to rozwiązanie jeszcze przetestować.
Laisar dzięki za porady.
A wygląda to tak :
wycieraczki 2.jpg
Plik ściągnięto 347 raz(y) 20,6 KB
wycieraczki 1.jpg
Plik ściągnięto 318 raz(y) 22,32 KB
Ostatnio zmieniony przez Jarosław P 2011-02-03, 16:49, w całości zmieniany 4 razy
ja nie umiem tego sciągnąć ( ramienia prawego ) a nie chcę czegoś połamać
Bez obaw - pomalutku, jeszcze raz: odkręcić nakrętkę / podnieść ramię / poruszać nim delikatnie, ale zdecydownie (; wzdłuż osi; zejdzie na pewno bez problemu.
Wysłany: 2011-02-10, 14:19 Przedłużenie ramienia wycieraczki
Witam. W jaki sposób mogę przedłużyć ramię wycieraczki?? jakoś poluźnić czy wybić?? jest tam dobre z 4 cm i sprężyna więc technicznie jest możliwe. w 55 cm tak na 57/ 58 cm bym chciał.
Silnik: 1.2
Rocznik: 2009 Pomógł: 31 razy Dołączył: 15 Mar 2009 Posty: 2944 Skąd: Śląsk
Wysłany: 2011-02-10, 15:30
Po co chcesz ramię wydłużać? Jak na moje oko jedynym efektem będzie to, że szyby w dolnej części będzie gorzej "wycierana". Rozsądniejszym wyjściem byłoby zamontowanie dłuższych piór wycieraczek, jeśli zależy Ci żeby wycieraczki pracowały na większej powierzchni szyby
jjmalin a jak Ci chodzi 61?
bo jak dałem 55 to jakos tak dziwnie jakby siły troche nie miała a dwa jak sie szyba zasyfi to maze i maze a testowałem juz wiele firm.
płaskie jakie nie kupie powyzej 51 to zawsze mi albo środkiem albo koncami pierdzielone nie zbierają
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Możesz ściągać załączniki na tym forum