Marka: była Dacia
Model: był Duster 4x4 szary bazalt
Silnik: był 1,6 16v
Rocznik: był 2012
Wersja: Laureate Plus Pomógł: 53 razy Dołączył: 12 Paź 2011 Posty: 3867 Skąd: Włodawa
Wysłany: 2012-03-10, 07:58
laisar napisał/a:
86 KM jest stareńkim 8v i umożliwia maksymalne zbicie ceny wersji podstawowej.
takie rozwiązanie ma jednak jeden mały plusik - silniki 8v nadają się do bezproblemowego montażu dość taniej instalacji LPG i nie kapryszą. Jednak jazda zagazowanym silnikiem o takiej mocy to zabawa dla baaaaaaardzo spokojnych kierowców
86 KM jest stareńkim 8v i umożliwia maksymalne zbicie ceny wersji podstawowej.
takie rozwiązanie ma jednak jeden mały plusik - silniki 8v nadają się do bezproblemowego montażu dość taniej instalacji LPG i nie kapryszą. Jednak jazda zagazowanym silnikiem o takiej mocy to zabawa dla baaaaaaardzo spokojnych kierowców
Logan z 8V + STAG 4 daje radę, można się ścigać z nowym yarisem 1,33 100 KM :)
Lodgy cięższa, ale nie podejrzewam kupujących minivana o zapędy wyścigowe.
_________________ Logan, XII 2006, 1.6 8V LPG (STAG-4) - 184.600, w moich rękach od 132.600
- w przeciwieństwie do logana, w zamyśle przeznaczonego na gorsze drogi krajów rozwijających się, lodgy skrojona jest pod potrzeby klientów Zachodu;
- jednocześnie lodgy ma się przyczynić do stworzenia i rozwoju swojego segmentu (kompaktowych minivanów) w krajach Europy Wschodniej;
- koszt zmian wprowadzonych do platformy względem logana to najwyżej 10-15% jej wartości (np mimo nowej deski rozdzielczej kanały wentylacyjne są identyczne, dzięki czemu można używać wciąż tego samego bloku wentylacji);
- lodgy dzieli 55% części z resztą modeli Dacii;
- zupełnie nowa jest komora silnika, która będzie następnie wykorzystywana w kolejnych odświeżonych modelach gamy, a zmiany mają na celu także podniesienie bezpieczeństwa pieszych.
Czyżby szansa na 4*? Ciekawe, czy realne-oficjalne, czy tylko "wirtualne"... (Do samodzielnego wyliczenia <;).
(Plus kilka informacji o planach na przyszłość, choć chyba nic nowego - co najwyżej oficjalne potwierdzenie pogłosek i przecieków).
Ostatnio zmieniony przez laisar 2012-03-11, 15:59, w całości zmieniany 1 raz
Marka: Chevy
Model: Aveo
Silnik: 1.2
Rocznik: 2009 Pomógł: 31 razy Dołączył: 15 Mar 2009 Posty: 2944 Skąd: Śląsk
Wysłany: 2012-03-11, 20:06
laisar napisał/a:
- "Z naszych testów wynika, że Lodgy jeździ tak dobrze, że nie potrzebuje ESP",
Nie wiem co autor miał na myśli... Owszem, 1000 razy ESP może okazać się zbędne, wszakże lodgy nie służy do ścigania się z pseudo-sportowymi wozidłami tylko do dostojnego wożenia się z rodziną, psem i teściową ale... każdy jest tylko człowiekiem, może żle ocenić sytuację, czasami niebezpieczne zakręty poza terenem zabudowanym nie są w żaden sposób oznakowane (np. droga baligród-cisna w bieszczadach...) więc warto mimo wszystko mieć ESP a jednocześnie nigdy nie mieć okazji się przekonać o jego działaniu...
- "Z naszych testów wynika, że Lodgy jeździ tak dobrze, że nie potrzebuje ESP", mówi Arnaud Deboeuf, młodszy dyrektor gamy "Entry" w Renault.
IMHO to jakaś bzdura.. Równie dobrze mogę powiedzieć, że z moich danych wynika, że Renault Clio II hamuje tak dobrze, że nie potrzebuje ABS.
Oba twierdzenia moim zdaniem to totalna bzdura.
To, że układ nie był nigdy niezbędny do ratowania auta czy życia pasażerów nie oznacza, że auto jest tak dobre, że go nie potrzebuje...
Marka: Chevy
Model: Aveo
Silnik: 1.2
Rocznik: 2009 Pomógł: 31 razy Dołączył: 15 Mar 2009 Posty: 2944 Skąd: Śląsk
Wysłany: 2012-03-11, 21:22
jkab napisał/a:
IMHO to jakaś bzdura.. Równie dobrze mogę powiedzieć, że z moich danych wynika, że Renault Clio II hamuje tak dobrze, że nie potrzebuje ABS.
Moim zdaniem z kolei to bzdura już w założeniu, bo abs nie ma na celu skrócenia drogi hamowania, on tylko/aż zapewnia możliwość zmiany tory jazdy podczas hamowania
W pewnych specyficznych warunkach też drogę hamowania skróci. Generalnie jednak nie o drobiazgi chodzi.
ABS ma za zadanie podnosić bezpieczeństwo. ESP również. Więc dla mnie oba stwierdzenia że auta bez układów ABS czy ESP są tak samo dobre jak te z nimi są fałszywe.
Ostatnio zmieniony przez jkab 2012-03-11, 21:33, w całości zmieniany 1 raz
Moim zdaniem z kolei to bzdura już w założeniu, bo abs nie ma na celu skrócenia drogi hamowania, on tylko/aż zapewnia możliwość zmiany tory jazdy podczas hamowania
A mnie się wydaje, że jedno i drugie. Zawsze słyszałem, że "siła" hamowania jest najwyższa zaraz przed zerwaniem przyczepności przez koła.
Marka: Dacia --> Renault
Model: Duster 2 --> Kadjar
Silnik: 1.2 TCe 1.5 dCi EDC
Rocznik: 2017(m2018) --> 2017
Wersja: Prestige Pomógł: 7 razy Dołączył: 20 Kwi 2010 Posty: 1700 Skąd: Warszawa
Wysłany: 2012-03-12, 09:49
Testowałem ESP na ostrym zakręcie zwykłej ulicy. Jechałem kilka razy, po mokrej nawierzchni, ESP włączyło się przy 72 km/h a Lodgy tyle raczej pojedzie? Chyba nie kupię już auta bez ESP..
W wersji podstawowej w rumuńskim konfiguratorze są już 4 poduszki, jak do tego dodadzą gadżety typu IsoFixy, czy brzęczyki niezapiętych pasów to pewnie punktów uzbiera się odpowiednio dużo. Bo w testach zderzeniowych zapewne będzie tak jak do tej pory, czyli nieźle, ale bez szczególnych rewelacji.
Coś więcej będzie można powiedzieć, jak wypłynie więcej szczegółów technicznych konstrukcji, ale przekonstruowanie przodu daje jednak niejaką nadzieję na poprawę także parametrów fizycznych, a nie wyłącznie punktów z wyposażenia.
Marka: była Dacia
Model: był Duster 4x4 szary bazalt
Silnik: był 1,6 16v
Rocznik: był 2012
Wersja: Laureate Plus Pomógł: 53 razy Dołączył: 12 Paź 2011 Posty: 3867 Skąd: Włodawa
Wysłany: 2012-03-12, 14:51
TD Pedro napisał/a:
może nie urwą gwiazdki za słabą ochronę pieszych...
Lodgy ma zupełnie inaczej ukształtowaną maskę i znacznie niżej umiejscowiony zderzak przedni. Na pewno znacznie lepiej wypadnie w teście zderzeniowym z pieszym od Dustera. Inna sprawa,czy uzyska te 60%? Myślę,że projektanci brali po uwagę ten problem. Inaczej nigdy nie będzie kompletu gwiazdek
Ostatnio zmieniony przez Dar1962 2012-03-12, 14:51, w całości zmieniany 1 raz
Noo, nie przesadzaj - bez względu na podejście RP do Dacii ziarno logiki w takim ich działaniu jednak w tym przypadku jest: wagonów pieniędzy na Dacię przecież i tak nie przeznaczą, a za to, co wydadzą przez np cały wrzesień, to w czerwcu mogliby pewnie kupić ze 3 dni...
(A prawdziwy problem jest ewentualnie - o ile wrzesień się potwierdzi - gdzie indziej: czemu nie przed czerwcem??? Toż jeszcze kupa czasu została...).
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Możesz ściągać załączniki na tym forum