No i tera wiadomo, dlaczego nie dali osobnych foteli w 3. rzędzie - trzymali je dla 7-osobowego Grand Kangoo ]:
(Trzeba będzie obmacać możliwość przeszczepu - przy rezygnacji z trzeciego rzędu dają 300€ rabatu, to można by się z kimś dogadać, żeby nie rezygnował tylko za tyle odsprzedał).
Ostatnio zmieniony przez laisar 2012-03-29, 22:53, w całości zmieniany 1 raz
jeśli będzie miał w dowodzie wbite: "Liczba miejsc: 5"
Jeżeli konstrukcja to przewiduje - a w przypadku lodgy, tak jak w MCV-ce, zapewne tak jest - to bez najmniejszego problemu można ów wpis zmienić: http://www.daciaklub.pl/f...p?p=26491#26491
(I to zupełnie abstrahując od możliwości kupna 7-osobówki i wymiany trzeciego rządu na osobne siedzenia...).
mcvBL napisał/a:
ja tak chcialem kupi ale wyliczylem wszyskie koszty i sie nieoplaca niestesty
"Opłacalność" to kwestia względna i subiektywna. Osobność dodatkowych 2 miejsc - przy braku takiej fabrycznej alternatywy - może być dodatkowym argumentem "za".
Nie wszystkie części do przeróbki muszą być też fabrycznie nowe - OIDP dotyczy w tym przypadku w zasadzie chyba tylko pasów.
Ostatnio zmieniony przez laisar 2012-03-30, 13:04, w całości zmieniany 1 raz
ja tak chcialem kupi ale wyliczylem wszyskie koszty i sie nieoplaca niestesty
Cytat:
"Opłacalność" to kwestia względna i subiektywna. Osobność dodatkowych 2 miejsc - przy braku takiej fabrycznej alternatywy - może być dodatkowym argumentem "za".
Nie wszystkie części do przeróbki muszą być też fabrycznie nowe - OIDP dotyczy w tym przypadku w zasadzie chyba tylko pasów.
Co do zmiany to nie tylko pasy ale:
kupno czesci(pasy+siedzenia)
Badania techniczne+ homologacja
zmiana w dow rej i katcie pojazdu
przeglad co rok (w przypadku serii BT za 3 i 2 lata )
koszty paliwa (jazda do wydzialu kom.+ stacja diag + bank + ubezpieczyciel)
koszty czasu.
Więc Ja stwierdzilem ze doplace juz te ok 1000 pln i bede mial z glowy.
Pozdrawiam i czekam na nowe radio z serie story.
Ostatnio zmieniony przez mcvBL 2012-03-30, 13:45, w całości zmieniany 1 raz
...to podałem linkę do takiej przeprowadzonej. O-s-o-b-i-ś-c-i-e (:
mcvBL napisał/a:
homologacja
Nie.
mcvBL napisał/a:
przeglad co rok
Nie.
mcvBL napisał/a:
stwierdzilem ze doplace juz te ok 1000 pln i bede mial z glowy
I słusznie - od początku się tu zgadzamy: lepiej od razu kupić 7-osobówkę.
Natomiast moje stanowisko jest takie, że przeróbka jest możliwa, jej koszty mogą być podobne (choć efekty są poniżej 100% zgodności), a opłacalność to kwestia gustu.
stwierdzilem ze doplace juz te ok 1000 pln i bede mial z glowy
I słusznie - od początku się tu zgadzamy: lepiej od razu kupić 7-osobówkę.
Cytat:
Natomiast moje stanowisko jest takie, że przeróbka jest możliwa, jej koszty mogą być podobne (choć efekty są poniżej 100% zgodności), a opłacalność to kwestia gustu.
To że se zgadzamy to wiem:) i jest jasne jak ...Biała Arctica :)
mam tylko watpliwosci co do homologacji czy oby nie trzeba zmieniac z 5 os na 7 os???
wszak to inne auto jest... chyba???
Ostatnio zmieniony przez mcvBL 2012-03-30, 14:10, w całości zmieniany 2 razy
Sam na razie nie mam dostępu do dokumentacji lodgy, ale pewien tajny agent o kryptonimie zbliżonym do J-23 (; podesłał (dzięki!!!) ciekawostkę wyglądającą na a propos do przerabiania wersji pięcio- na 7-osobowe:
Jeżeli dobrze czytam te ryciny, to mocowania trzeciego rzędu są przyspawane do podłogi bagażnika. I o ile na podstawie zdjęcia - np http://www.adevarul.ro/bb...0212_0374/1.jpg - ciężko powiedzieć w jaki faktycznie sposób te zaczepy są przytwierdzone, to osobne typy podłogi bagażnika wskazują, że jest to metoda permanentna.
Oznaczałoby to, że Reno wyciągnęło wnioski z MCV-ki i chce zapobiec możliwości dodania 2 dodatkowych miejsc poza fabryką - oraz byłoby ostatecznym dowodem potwierdzającym podejrzenia, że konstrukcja daciek jest świadomie i celowa pogarszana... /:
Niedługo bez uprawnień budowlanych nie będzie wolno we własnym domu wbić dwóch gwoździ celem powieszenia półki, a Kolega popuszczając wodze fantazji chce przebudowywać samochód 5-osobowy na przystosowany do przewozu 7 osób i jeszcze może konia i cielaka, jak na załączonych niegdyś zdjęciach Na piszczkach ostrzegających przed zapięciem pasów trzeciego rzędu na pewno by Kolega zaoszczędził (po sprawdzeniu cen części) A to nedopuszczalne w Unii
12 lat temu myślałem o zakupie Poldasa Kombi, dorobieniu ławki w bagażniku i wbiciu jej do dowodu - już wtedy według diagnostów z SKP było to niewykonalne (oczywiście Poldas nie miał wersji 7-os., ale wtedy policje wszystkich krajów przymykały oczy na niezgodność cyferki w dowodzie ze stanem faktycznym, a rejestrowało się bezproblemowo składaki i to z datą pospawania z dwóch kawałków jako data produkcji A wcześniej można było nawet pakę Żuka przystosować na 8 osób).
Zawsze podobały mi się i nadal podobają auta typu van , przymierzałem się do używanego scenika , ale wybrałem nowe sandero i jestem zadowolony , teraz będzie logy czyli coś dla mnie. Ciekawe jaka będzie cena ? Może za parę lat........
Marka: FIAT
Model: Doblo
Silnik: 1.4 FIRE Pomógł: 11 razy Dołączył: 16 Wrz 2007 Posty: 2127 Skąd: Lublin
Wysłany: 2012-04-05, 19:23
Co ceny, to bym się lekko obawiał bo we wrzesniu kończą produkcję MCV a przy braku konkurencji wewnętrznej będzie spora pokusa żeby cenę z letka podnieść.
_________________ MCV RED ROOSTER 2007 1.6 MPI+LPG, 87 km, 7 os.113 000 km
MCV SILVER BULLET 2012 1.6 MPI+fabryczny LPG, 84 km, 7 os. 104 000 km
FIAT DOBLO RED SKIN 2017 1.4, LPG Tartarini 95 KM, 7 os., 150 000 km
DUSTER PRESTIGE SNOW WHITE 1.0+LPG 60 000 km
Marka: była Dacia
Model: był Duster 4x4 szary bazalt
Silnik: był 1,6 16v
Rocznik: był 2012
Wersja: Laureate Plus Pomógł: 53 razy Dołączył: 12 Paź 2011 Posty: 3867 Skąd: Włodawa
- inny materiał odbijajacy termoizolujacy grodz silnika na duzej powierzchni ( za silnikiem ) - moze bedzie ciszej ?
- ramie wycieraczki pasazera jest lekko skoszone fabrycznie - czyzby trojkacik pojdzie w zapomnienie ?
- rowna, bez wglebien powierzchnia kratki na podszybiu ułatwi pozbywanie sie lisci jesienia
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Możesz ściągać załączniki na tym forum