Marka: była Dacia
Model: był Duster 4x4 szary bazalt
Silnik: był 1,6 16v
Rocznik: był 2012
Wersja: Laureate Plus Pomógł: 53 razy Dołączył: 12 Paź 2011 Posty: 3867 Skąd: Włodawa
Wysłany: 2012-03-08, 17:23
warto ją czymś obszyć - jakimś solidnym materiałem z zamkiem błyskawicznym - będzie estetycznie i nie będzie się brudzić
Ostatnio zmieniony przez Dar1962 2012-03-08, 17:24, w całości zmieniany 1 raz
Aż tak zdolny, by to jeszcze obszywać to nie jestem ;) W samochodzie i tak będzie to przykryte kocykiem, więc nie będzie widoczne. A jak się trochę przybrudzi, to wtedy będę miał większą mobilizację na obszycie :)
Dzisiaj pierwsze pakowanie na pierwszy wyjazd, co prawda niestety najpierw w Bieszczady ale za 10 z Bieszczadów do Rumunii. Zmontowałem już finalnie moje łoże, które będzie dopiero wykorzystywane w RO, ale żeby uzyskać idealnie równą powierzchnię musiałem wyciągnąć tylne siedzisko, które zostaje w domu, więc już zrobione jest tak jak ma być. Na fotkach efekt końcowy.
Ostatnio zmieniony przez IraS 2014-04-28, 05:44, w całości zmieniany 1 raz
Wersja: Laureate Plus Pomógł: 53 razy Dołączył: 12 Paź 2011 Posty: 3867 Skąd: Włodawa
Czy w Dusterze na takim wyrku idzie wyprostować nogi? Bo chcę to samo zrobić u siebie w MCV i jak mierzyłem długość to jakoś tak na styk mi wychodziło, a przecież MCV dłuższy kufer ma
Czy w Dusterze na takim wyrku idzie wyprostować nogi?
Głownie to zależy od wzrostu potencjalnego wyprostowywacza, nie? (((;
Marmach napisał/a:
MCV dłuższy kufer ma
A to z kolei zależy jak mierzyć - bo teoretycznie to niekoniecznie: długość od tylnej klapy do oparć przednich siedzeń w dusterze wynosi 1760 mm (Z2), natomiast w mcv, ze względu na inny sposób składania kanapy w 2. rzędzie, tylko... 1500 mm (Z1). Tylko że niezależne pomiary wykazują, że w rzeczywistości w kombi jest to niemal 1700 mm, a do samych oparć - nawet 200 cm (przedostatni akapit).
Marka: Dacia
Model: Duster II
Silnik: 1.6 SCE
Rocznik: 2018 Pomógł: 3 razy Dołączył: 30 Sie 2011 Posty: 730 Skąd: lubuskie
Wysłany: 2012-03-23, 20:10
I to jest właśnie pokolenie wychowane przez Adama Słodowego, z desek, pianki i czego się da przerobią samochód na tapczan a tapczan na żaglówkę:)
Gratuluję samozaparcia i umiejętności stolarsko-tapicerskich:)
Głownie to zależy od wzrostu potencjalnego wyprostowywacza, nie? (((;
Pewnie, ja jestem typowym kurduplem, patrząc na licealną młodzież... czyli wzrostu średniego (~172cm) - porównując z pokoleniami niewyrośniętymi na hormonach wzrostu w wieprzowinie i kurczakach :D. W każdym razie dlatego zadałem nieprecyzyjne pytanie...
laisar napisał/a:
w rzeczywistości w kombi jest to niemal 1700 mm, a do samych oparć - nawet 200 cm (przedostatni akapit)
Jeszcze mi się nie udało tyle zmierzyć, może byłem zbyt restrykcyjny z miarką i zbyt pazerny na miejsce dla kierowcy i pasażera...
W każdym razie zakładałem scenariusz przycinania gąbki do bagażnika z wyjętą tylną kanapą i z pomiarów wychodziło mi jakoś tak na styk. Dlatego pozytywną informacją jest dla mnie fakt, że w nieco mniejszym Dusterze idzie się zmieścić z materacem polowym :)
Czy w Dusterze na takim wyrku idzie wyprostować nogi? Bo chcę to samo zrobić u siebie w MCV i jak mierzyłem długość to jakoś tak na styk mi wychodziło, a przecież MCV dłuższy kufer ma
Ja mam 1,80 wzrostu i mogę się wyprostować, ale nogami dotykam do klapy a głową do siedzeń. Na czas spania przednie oparcia można pochylić też do przodu, a w przypadku gdy śpi jedna osoba to już można się rozłożyć trochę po skosie i jest luzik.
Są takie miejsca, gdzie nie ma hoteli i innych udogodnień, pozostaje samochód albo namiot i te miejsca są właśnie fajne. Są też takie miejsca, akurat w które ja jeżdżę, gdzie spanie w namiocie wiąże się z pewnym ryzykiem i dyskomfortem i dlatego powstał ten projekt.
Marka: Jeep
Model: Grand Cherokee
Silnik: 4.7 V8
Rocznik: 2004 Pomógł: 26 razy Dołączył: 02 Sie 2010 Posty: 2384 Skąd: Warszawa
Wysłany: 2012-03-23, 23:44
Na zeszłorocznym zlocie przeprowadziłem pomiar przy pomocy Vana i Standardowej Żony. :) Na podłodze Vana Standardowa Żona długości 164 cm mieści się swobodnie. Zważywszy, że w Vanie jest dłuższa podłoga, choć niewiele, bo jest ścianka działowa i za fotelami jest trochę miejsca, ale jednak dłuższa, bo kanapa zwinięta w trąbkę jednak zajmuje więcej miejsca niż ścianka - w MCVce powinny mieścić się osoby od wzroście Standardowej Żony. :] Osoby wyższe mogą się mieścić mniej, ale to już same są sobie winne. :>
Wysłany: 2012-03-24, 07:29
moja jest mniej standardowa, bo mierzy 168 cm ale podobno z wiekiem człowiek się kurczy
Ostatnio zmieniony przez Dar1962 2012-03-24, 07:29, w całości zmieniany 1 raz
Marka: Dacia
Model: Duster II
Silnik: 1.6 SCE
Rocznik: 2018 Pomógł: 3 razy Dołączył: 30 Sie 2011 Posty: 730 Skąd: lubuskie
Wysłany: 2012-03-24, 09:25
IraS napisał/a:
tomala72 napisał/a:
Ja w bagażniku spał nie będę:)
Są takie miejsca, gdzie nie ma hoteli i innych udogodnień, pozostaje samochód albo namiot i te miejsca są właśnie fajne. Są też takie miejsca, akurat w które ja jeżdżę, gdzie spanie w namiocie wiąże się z pewnym ryzykiem i dyskomfortem i dlatego powstał ten projekt.
I wtedy trzeba kupić TO:)
ciezarowka_camper_995.jpg
Plik ściągnięto 825 raz(y) 40,32 KB
Ostatnio zmieniony przez tomala72 2012-03-24, 09:26, w całości zmieniany 1 raz
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Możesz ściągać załączniki na tym forum