2) Bo i regulaminy, i inne umowy międzynarodowe pozostawiają pewien margines wolności w konkretnej ich implementacji, w ramach dostosowania do reszty już obowiązującego prawa krajowego.
Marka: Jeep
Model: Grand Cherokee
Silnik: 4.7 V8
Rocznik: 2004 Pomógł: 26 razy Dołączył: 02 Sie 2010 Posty: 2384 Skąd: Warszawa
Wysłany: 2012-03-23, 14:00
koniu napisał/a:
Pozwalam sobie podbić, bo nie dostałem odp - co z jazdą na dziennych na autostradzie?
Nic. Rozporządzenie MI nie ogranicza stosowania świateł do jazdy dziennej do nie-autostrad. Kodeks Drogowy nie nakłada na pojazdy poruszające się po autostradach i drogach ekspresowych dodatkowych wymagań odnośnie oświetlenia. Możesz używać świateł do jazdy dziennej na autostradzie na takich samych warunkach jak wszędzie indziej (dobra przejrzystość powietrza w porze dziennej).
Powyższe informacje pochodzą z Wikipedii i nie muszą być prawdziwe. Jeśli chcesz mieć pewność, przewertuj Rozporządzenie MI i Kodeks Drogowy i zacytuj odpowiednie przepisy. Nie oczekuj, że ktoś zrobi to za ciebie. :P
Zastanawiał się ktoś w jakim celu zostawione jest wolne miejsce w przedniej lampie Dustera obok kierunkowskazów? Czy myślał ktoś o włożeniu w to miejsce świateł dziennych?
Dacia-Duster.jpg Miejsce na światła dzienne
Plik ściągnięto 234 raz(y) 157,78 KB
_________________ "Wszystko powinno być tak proste, jak to tylko możliwe, ale nie prostsze." A. Einstein
No właśnie że chodziło o Stepway 2 ,gdzie w różnicach między starą stepwayką a 2 generacją podaja mozliwosc zamówienia takowych świateł , a czy faktycznie tak jest czy to tylko wymysł dziennikarzy tego już nie wiem
Marka: DACIA
Model: LOGAN MCV
Silnik: 1,6 LPG
Rocznik: 2012
Wersja: Story
Wysłany: 2012-04-14, 08:08
Riczi, wielkie dzięki
odnaleźć coś w tym wątku jest wyjątkowo trudno (tyle stron)
widzę , że masz te okrągłe (pojedyńcze) - o nich właśnie myślałem (do Logana MCV) - wracam na allegro i kupuję
Ostatnio zmieniony przez toms57 2012-04-14, 08:10, w całości zmieniany 1 raz
Marka: DACIA
Model: LOGAN MCV
Silnik: 1,6 LPG
Rocznik: 2012
Wersja: Story
Wysłany: 2012-04-14, 09:34
jaru, Riczi, wielkie dzięki panowie za wskazówki
w tym wątku jest potrzebny przewodnik
jest o światłach dziennych i o ...... wielu, wielu innych rzeczach -trudno się połapać w tym "zbiorze"
dziękuję raz jeszcze
http://allegro.pl/swiatla...2253713191.html
kupione
Wysłany: 2012-06-20, 17:33
W chwili słabości kupiłem światła do jazdy dziennej/przeciwmgłowe Hella 1N0 010 294-001. :) (Kupowałem w niemieckim sklepie www.seekpart24.com)
Do zrobienia zostały:
adapter mocowania Hella (kwadrat o boku 73 mm) na Renault/Valeo (100 x 50 mm). Mam zamiar zaprojektować i dać do wycięcia laserem kształtkę z blachy 1 mm, od razu z gięciem (bo trzeba zniwelować różnicę w głębokości osadzenia, ok. 2 cm).
moduł do automagicznego włączania świateł do jazdy dziennej. Patrzyłem na allegro i są zwykłe przekaźniki oraz np. taki wynalazek, który chyba ma najwięcej sensu. Z opisu tylko nie wynika, czy światła włączają się po włączeniu zapłonu (wtedy będą mrygać przy włączaniu silnika), czy dopiero po uruchomieniu silnika.
magiczna wtyczka do lamp Hella. Hella mówi na nią K-Jetronic, faktycznie przypomina 3-pinową wtyczkę od komputerów wtryskowych VW. Podjadę do sklepu motoryzacyjnego i podpytam, na allegro nie znalazłem.
Wysłany: 2012-06-21, 16:13
Adapter wyCADziłem i będę dawał do wycięcia. Jeśli nic nie skopałem i będzie pasował, wrzucę .dxf'a na forum.
Złe wieści nadeszły od sprzedawcy automatów do świateł - ich automat potrafi włączyć światła DJD po uruchomieniu silnika, ale tylko w przypadku świateł diodowych. W związku z tym pytanie: czy są w przyrodzie automaty, które potrafią włączyć normalne światła DJD po włączeniu silnika? Wolałbym uniknąć mrygania światłami w tę i we wtę przy kręceniu kluczykiem.
Nie wiem, czy pomogę ale znalazłem taki prosty włącznik jaki jest stosowany w skodach. Przy kolegi zdolnościach wykonanie go to pikuś. Schemat w załączeniu
Wysłany: 2012-06-21, 20:04
chriskb napisał/a:
Nie wiem, czy pomogę ale znalazłem taki prosty włącznik jaki jest stosowany w skodach. Przy kolegi zdolnościach wykonanie go to pikuś. Schemat w załączeniu
Dzięki wielkie. Problem w tym, że ja właśnie szukam włącznika nieprostego. :) Takich prostych automatów na przekaźniku jest na allegro zatrzęsienie, kosztują grosze, więc nawet nie bardzo jest sens w robieniu ich samemu. Problem w tym, że te proste włączniki włączają światła w momencie włączenia zapłonu, a nie silnika. W efekcie światła włączane są raz, kiedy przekręci się kluczyk w pozycję "jazda", potem gasną, kiedy działa rozrusznik, a potem znowu się zapalają, kiedy działa już silnik. Tego właśnie wolałbym uniknąć, bo raz, że wygląda to dziwnie, a dwa, że żarówkom źle robi nie tyle świecenie, co włączanie. Koszt żarówek jest pomijalny, ale wymienić żarówkę w światłach przeciwmgłowych w Loganie jest już nietrywialne - trzeba zdejmować osłonę pod zderzakiem, szarpać się, kombinować. :/
Co do moich domniemanych zdolności, to są nimi głównie upór i nieprzyjmowanie do wiadomości, że czegoś się nie da. :> Jeśli chodzi o elektrykę i elektronikę, to jestem noga zupełna (mogę pokazać indeks z trójami z miernictwa, drutów, itp. ;).
Marka: Dacia, Fiat
Model: Sandero, Tipo
Silnik: 1.4 MPI, 1.4 16V
Rocznik: 2008, 2016
Wersja: Laureate 5 os. Pomógł: 66 razy Dołączył: 10 Sie 2008 Posty: 3233 Skąd: Łódź
Wysłany: 2012-06-21, 20:19
bebe napisał/a:
potem gasną, kiedy działa rozrusznik, a potem znowu się zapalają, kiedy działa już silnik.
Nie, wcale tak nie musi być. Wystarczy tylko odpowiednio podłączyć - wtedy zapalają się kiedy włączasz stacyjkę i gasną kiedy wyłączasz stacyjkę lub kiedy włączysz pozycyjne.
Co do automatu to możesz użyć takiego automatu do ledów tylko zamiast ledów podłączasz dwa przekaźniki, jeden na lewą lampę dzienną a drugi przekaźnik na prawą lampę dzienną. I wtedy przekaźniki całą moc włączania dziennych żarówek wezmą na siebie.
Ostatnio zmieniony przez jackthenight 2012-06-21, 20:22, w całości zmieniany 1 raz
mogę pokazać indeks z trójami z miernictwa, drutów,
E tam, nie stopień w indeksie stanowi o zdolnościach i umiejętnościach.
To rozwiązanie. które podałem (zaznaczam nie moje) jest proste i działa. Po co kupować badziewie z Allegro jak samemu można wykonać trwały automat. Może kolega skorzystać z opisu jackthenight
jestem tu nowy i nie chciałem zakładać nowego tematu,chcę zamontować światła dzienne w miejsce halogenów tylko nie mam ich wiem że muszę wyciąć te miejsca i potrzebuję mocowanie do halogenów ,moje pytanie jak jest zamontowane do zderzaka te mocowanie
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Możesz ściągać załączniki na tym forum