W moim ślicznym nowym dusterku przy poziomie około 1800 obrotów (zazwyczaj - noga zdjęta z gazu, nie dotykam hamulca) - pojawia się przez chwilę rezonans - obrzydliwy dźwięk, dochodzący jakby bardziej "od dołu", ale przenoszący się (mam wrażenie) "po całości" - czy ktoś takie dziwo u siebie również zauważył?
Dźwięk trwa krótko (całe szczęście), niemniej wkurza mnie niemożebnie!
Poza tym - banan na pysku cały czas, nawet mini-off-road (po dziurawej łące, w znamienitym towarzystwie Toyoty Landcruiser)) zaliczony...
_________________ Były: kaszlak,fiesta, Corolla, mercedes 190, laguna kombi, cherokee, musso (ble), był scenic RX4 , jest ford escape (4x4), i JEST: DUSTER (4x4)
U przeważającej większości nie ma, więc nie daj sobie wcisnąć TTTM
Bedę sie starać... Panowie w serwisie dźwięku nie usłyszeli - muszę z mechanikiem sama pojeździć (co zresztą sugerowali - jak tylko dźwiek sie będzie pojawiał, przyjechać i zademonstrować - żeby wiedzieli, czego maja szukać).
U mnie jest inaczej niż u kolegi Piotrres - nie jest to typowy Jelcz, to tylko krótki moment rezonansu przy 1 800 obrotów. Przy innych obrotach nie występuje. Taka ciekawostka przyrodnicza...
_________________ Były: kaszlak,fiesta, Corolla, mercedes 190, laguna kombi, cherokee, musso (ble), był scenic RX4 , jest ford escape (4x4), i JEST: DUSTER (4x4)
Marka: Daćka i "łopel"
Model: Duster 4X4
Silnik: 1,5 dCi
Rocznik: 2011
Wersja: Laureate Pomógł: 6 razy Dołączył: 22 Lis 2010 Posty: 912 Skąd: z Powołania ;-P
Wysłany: 2012-04-11, 19:13
Jakaś blacha (ale nie Blacha 997 ) może być nie dokręcona i łapie rezonans. Miałem tak przed laty w "białej damie" - do czasu, gdy znajomy mechanik z kluczem pobiegał i blachy osłonowe podokręcał
U mnie to działo się przy 1600-1700 obrotów. Poprosiłem serwis Lisowski o poprawienie montażu układu wydechowego przy bloku silnika i teraz jest bez rezonansu.
Marka: Jeep
Model: Grand Cherokee
Silnik: 4.7 V8
Rocznik: 2004 Pomógł: 26 razy Dołączył: 02 Sie 2010 Posty: 2384 Skąd: Warszawa
Wysłany: 2012-04-12, 07:54
Objawy zupełnie inne, ale napiszę, może coś pomoże... U mnie wyło łożysko prawej osi - wyło między 3000 a 4000 rpm i tylko przy hamowaniu silnikiem, wycie było nie do odtworzenia na postoju albo na podnośniku (koła musiały dotykać ziemi). :) Przejażdżka z panem mechanikiem to absolutna podstawa, a jakby nie mogli znaleźć od razu, to na podnośnik, stetoskop w dłoń i niech macają. :]
Witam.Mam to samo.Duster 1.6 4x4 odebrany w lutym 2012.na zimnym silniku wyraźny rezonans,drgania wyczuwalne przy obrotach 1800 najlepiej na drugim biegu.Na rozgrzanym słychać przy hamowaniu silnikiem też najlepiej na dwójce przy 1800 obrotów.Drgania są wyczuwalne w podłodze.Stał dwa dni w serwisie Pasikowski w Płocku, panowie słyszeli drgania ale nie zlokalizowali usterki.Przebieg 1800km.Joanka jak zlokalizują twoją usterkę to napisz co to było bo najwyraźniej mam to samo.Drgania, rezonans,buczenie coś jak bym wjechał na białe linie na drodze szybkiego ruchu.Co ciekawego zaobserwowałem to pare razy przy odpowiednim ustawieniu samochodu na nierównym terenie drgania były słyszalne choć nie tak wyrażnie jak przy hamowaniu silnikiem przy obrotach 1800.Może polecicie jakiś dobry serwis daci w warszawie.Pozdrawiam
Co prawda nie zauważyli u mnie falującej tarczy, ale wydają się być dobrą propozycją (bo po kilku warsztatach - nie tylko aso, dopiero sam zauważyłem) :D
Witaj w klubie.Wpisujcie sie kto ma jeszcze do czynienia z tą usterką.Może napiszemy do Renault?Widze że usterka dotyczy samochodów z podobnego okresu produkcji.
U mnie na każdym ale najlepiej słychać na dwójce.Najśmieszniejsze że zależy od temperatury na zewnątrz.Jak były mrozy 20 była cisza.Jakaś blacha jak nic.
Najśmieszniejsze że zależy od temperatury na zewnątrz.Jak były mrozy 20 była cisza.Jakaś blacha jak nic.
Co do mrozów, to nie wiem, przy -20 nie jeździłam, ale faktycznie na początku nie było takich efektów specjalnych, pojawiły się dopiero jakiś czas temu (gdzieś tak w drugiej połowie-koniec marca)...
No to ja się dołączę.
Przebieg - niecałe 2000km. Auto kupione w marcu 2012.
Podczas hamowania silnikiem w jeździe po mieście (tj. przy niskich prędkościach) właśnie w okolicach 2000 RPM słychać metaliczne buczenie. Jak wrzucam luz podczas jazdy - cisza.
Tak samo gdy na luzie gazuję silnikiem - też brak rezonansu.
Ale jadąc np. na 2 biegu, zdejmując nogę z gazu słychać przez 2 - 3 sekundy "buczenie".
Nie zgłaszałem tego, bo... myślałem, że to normalne
W sumie to nie przeszkadza to za bardzo...
Marka: Opel
Model: Zafira Family
Silnik: 1,8
Rocznik: 2014 Pomógł: 10 razy Dołączył: 15 Lip 2010 Posty: 1591 Skąd: dolnośląskie
Wysłany: 2012-05-07, 11:50
To wyraźnie wskazuje że zmieniono ( pewnie z oszczędności) montowanie czegoś, widać że dotyczy to najnowszej serii aut - u mnie tego nie ma i nigdy nie było.
albo wada całej serii.Wszytkie widze odebrane w podobnym okresie, luty,marzec.Jeszcze nie byłem ze swoją w serwisie drugi raz z braku czasu.Jak będziecie mieli rozwiązanie to dajcie znać.Pozdrawiam
Marka: Citoren
Model: Berlingo
Silnik: 1.6 VTI
Rocznik: 2011
Wersja: [Inna].[nie dotyczy] Pomógł: 35 razy Dołączył: 22 Maj 2009 Posty: 4270 Skąd: Warszawa
Wysłany: 2012-05-09, 21:17
Ja w swoim sandero mialem dziwny rezonans, tylko przy ruszaniu, najlepiej wyczuwalny jak ryuszalem dynamicznie lub pod gorke. Zglosiłem to w ASO. Pracownik przejechal sie ze mna wokól salonu by zaslyszec dzwiek. Okazało sie, ze winowajca sa drgajace rurki klimatyzacji. Sa one amortyzowane z gumowych "obraczakch" ale mimo to cos sie niosło po karoserii, dzwiek wydobywal sie z okolicy zza schowka. Panowie z ASO zaimplementowali dodatkowe wygluszenie, amortyzacje, z gabek. Ucichł. W koncu słysze sam silnik plus szum wiartu a nie przydzwiek ktorego nie moglem zniesc. Moze w Waszych Dusterach podobne zlo sie czai ?
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Możesz ściągać załączniki na tym forum