Strona korzysta z plikow cookie w celu realizacji uslug zgodnie z Polityka prywatnosci.

Mozesz okreslic warunki przechowywania lub dostepu do cookie w Twojej przegladarce lub konfiguracji uslugi.

DACIA Klub Polska  
  •  FAQ  •   Szukaj  •   Użytkownicy  •   Grupy  •  Rejestracja  •   Zaloguj  • 

Ogłoszenie 
JEDNA SPRAWA = JEDEN TEMAT

Poprzedni temat :: Następny temat
Przesunięty przez: laisar
2008-12-21, 01:07
Nieoznakowane radiowozy
Autor Wiadomość
KaS602 

Marka: KIA
Model: Rio
Silnik: 1.4 16V
Rocznik: 2012
  Wysłany: 2008-05-08, 01:00   Nieoznakowane radiowozy

Moze komus sie przyda...

a takze:
http://www.antyradary.phi.pl/mapa_fotoradarow/
Ostatnio zmieniony przez KaS602 2008-11-05, 11:11, w całości zmieniany 1 raz  

johnny303 

Marka: Dacia
Model: Logan
Silnik: 1.6 16V
Rocznik: 2008
Wersja: Prestige
Wysłany: 2008-05-08, 19:31   

Boże! Więcej radarów niż polskich dróg.
Chyba jednak po aptekarsku prędkości nam nie mierzą. Podobno przekroczenie do 20 km/h w automacie jeszcze ujdzie.
Co innego żywy policjant z suszarką. Kiedyś taki wlepił mi mandat za 10 km/h.

GeRRaD 

Marka: DACIA
Model: LOGAN BlackLine ;)
Silnik: 1.4 MPI
Rocznik: 2007
Wersja: Laureate
Wysłany: 2008-05-08, 20:35   

To musiał być spragniony lub zdeterminowany :lol: :lol: jak agenci na prowizji :lol:

Bóg zapłać za wstawkę :-D choć i tak radyjko CB jest the best 8-)

johnny303 

Wysłany: 2008-05-08, 21:09   

GeRRaD napisał/a:
musiał być spragniony lub zdeterminowany

Gliniarz chciał się wykazać. Kiedy wyskoczył z krzaków myślałem, że mnie z tej suszarki rozstrzela. Wypisywał mandat, obok przejeżdżały wozy jedynie słusznej marki po 150 km/h każdy, a on spokojnie wykonywał "czynności". :evil:

ZeneC 

Marka: Renault
Model: Twingo I
Silnik: 1.2
Rocznik: 1997
Wysłany: 2008-05-08, 23:15   

GeRRaD napisał/a:
To musiał być spragniony lub zdeterminowany :lol: :lol: jak agenci na prowizji :lol:

Radku, nie wierz do końca reklamom, agent Ci to mówi :-D

Oprócz radyjka CB warto zaopatrzyć się - to rada dla tych, co dużo jeżdżą - w nawigację. Mam nawigację Automapa 4 w telefonie SPV M650 (inwestycja za 1 zł, umowa na 2 lata) i wiele punktów z fotoradarami wskazuje. Nieraz na Moście Siekierkowskim lubiłem depnąć tak 120 - 130 km/h dopóki nawigacja nie pouczyła mnie o dwóch, jeśli nie trzech stacjonarnych fotoradarach... Strzeżcie się, trudno zauważalne, właściwie nietypowe , ale są!

laisar 
Moderator

Model: Logan MCV
Silnik: 1.6 MPI
Wersja: Laureate 7 os.
Wysłany: 2008-05-08, 23:22   

Cytat:
dwóch, jeśli nie trzech stacjonarnych fotoradarach... Strzeżcie się, trudno zauważalne, właściwie nietypowe , ale są!

Hm, a czy zgodnie z przepisami nie powinny być oznaczone znakiem drogowym???

ZeneC 

Marka: Renault
Model: Twingo I
Silnik: 1.2
Rocznik: 1997
Wysłany: 2008-05-09, 05:56   

Nad tym się nie zastanawiałem. Postaram się kiedyś zrobić zdjęcie i wrzucić na forum.
A co do oznakowania, to ciekawy przykład jest w Józefowie k. Otwocka. Tamtejszy Urząd Miasta zakupił przenośny fotoradar i wynajął firmę zewnętrzną do obsługi. Znaki o kontroli radarowej postawiono na granicach miasta. Na szczęście po półroczu z grubsza już wiadomo, jakie panowie mają ulubione punkty oraz czym jeżdżą, choć zmieniają samochody...

GeRRaD 

Wysłany: 2008-05-09, 10:16   

Uzywam GPS, ale z POI nie dowiesz się czy skrzynka jest pełna czy nie ;-)

Wie ktoś jak rozpoznawać zawartość skrzynki - poza błyskiem fleszu oczywiście. :?: :lol:

Black Eryk 

Silnik: 1.5 dCi
Rocznik: 06'
Wysłany: 2008-05-09, 10:34   

Zatrzymać się , i sprawdzić wnętrze skrzynki :)

Przejechane 97000km, Only ON BP ULTIMATE.
Pozdrawia Krystian
gram w http://www.speedimspeed.pl

GeRRaD 

Wysłany: 2008-05-09, 13:36   

JEszcze bym, coś uszkodził ;-)

piotrres 

Model: Duster 4x2
Silnik: 1.6 16V LPG
Rocznik: 2010
Wysłany: 2008-05-09, 14:14   

GeRRaD napisał/a:
JEszcze bym, coś uszkodził ;-)

Był na www.francuskie.pl
wątek o paintballu ;-)
ale nie pochwalam tej metody.

waski 

Model: Logan - Laureate
Silnik: 1.4
Wysłany: 2008-05-09, 17:40   

Jak będziecie jeździć zgodnie z przepisami to żadne fotoradary, niebiescy z suszarkami nie będą wam straszne.
Mnie nie korci nadmierna szybkość. Bardzo często jeżdżę autostradą z domu z Mysłowic do Gliwic i mimo że można jechać 130km/h to kompletnie z tego nie korzystam. Ja sobie pykam 90 prawym pasem i olewają mi ci bezmózgowcy zasuwający na skrajnym lewym.
Jestem bardzuej nastawiony na ekonomię niż na szybkośc dojechania, wolę wcześniej wyjechać i niż potem zaiwaniać na złamanie karku.

Oczywiście świętoszek nie jestem, zdarza mi się często przekraczać prędkość, ale nieznacznie.

GeRRaD 

Wysłany: 2008-05-09, 17:51   

każdy jeździ jak lubi i na ile mu dobowy wymiar czasu pozwala - jak pykam szybko :mrgreen: czasami nawet za :lol: ale kulturalnie i raczej z głową :lol: (nie na skoczka, nie wymuszam, trzymam odległość itp)

waski 

Model: Logan - Laureate
Wysłany: 2008-05-10, 19:06   

No własnie dzisiaj sobie pykałem przez centrum mojego miasta i nagle po przejechaniu jednych świateł słyszę jak coś trąbi, najpierw myślałem że to na kogoś innego, ale jak spojrzałem w lusterko to zobaczyłem kretyna w uno, jak się strasznie wścieka, że jadę za wolno, a jechałem niecałe 60km/h przez miasto. No to ja na to swój tradycyjny manewr, żeby doprowadzić do szewskiej pasji takiego pajaca, czyli, nóżka na hamulec lekko i zwalniam do 20km/h. Wyobrażacie sobie co się działo z tym pacjentem, piana to mu po bluzce ciekła ze złości.
Cwaniak jeden myślał że ja wyjedzie na wzniesienie, to przyciśnie. I tak też zrobił, jak mnie chciał wyprzedzić, to sprawdziliśmy czy jego szrot ma jakiekolwiek szanse z Loganem, i pajac się przejechał musiał szybko hamować i schować się spowrotem za mną.

Takich o to durni mamy na drogach, którzy potrafią cię obrzucić mięsem za to że jedziecie za wolno, mimo że jedziecie zgodnie z przepisami.
Żadko mi się zdaża tak zachowywać na drodze, ale poprostu nie wytrzymałem presji i zrobiłem to co zrobiłem. A gdyby się zatrzymał, to dostałby jeszcze w japę, bo to by mu się najbardziej należało, za takie zachowanie wobec innych uczestników ruchu.

GeRRaD 

Wysłany: 2008-05-10, 20:56   

...ale może on naprawdę się śpieszył, a Ty mu nie pozwoliłeś :lol: :lol: :lol:

...najdziwniejsze jest to że zawsze mierzyć się chcą ludki mające gorsze auta od tego którym akurat się poruszamy :lol: :lol: :lol:

...miałem kilka takich ciekawych przypadków i kilka razy ustąpiłem bo wariat zabiłby siebie a może i mnie jakbym oberwał kawałem balchy z czołówki :lol: :lol: :lol:

laisar 
Moderator

Model: Logan MCV
Silnik: 1.6 MPI
Wersja: Laureate 7 os.
Wysłany: 2008-05-10, 22:50   

Ja zazwyczaj staram się takich przepuścić, wychodząc jedynie z założenia, że lepiej ich mieć przed sobą, na oku, niż za plecami... <;

johnny303 

Wysłany: 2008-05-10, 23:06   

laisar napisał/a:
lepiej ich mieć przed sobą, na oku, niż za plecami

Otóż to. Też staram się takich przepuszczać, chociaż z drugiej strony... czasem mnie ponosi. Dobrze, że nie dziś, podczas deszczu.
W Warszawie, na szerookiej równiutkiej drodze trzech się ścigało, który z nich pierwszy przejedzie przez skrzyżowanie. Spór rozstrzygnął czwarty. Od stu metrów sygnalizował, że chce zmienić pas i skręcić w lewo. Tak też próbował uczynić. Efekt? Cztery kupy złomu.
Niestety nieoznakowanego radiowozu ku prewencji w sobotni wieczór tam nie było. (puenta coby nie było OT)

KaS602 

Wysłany: 2008-05-12, 13:27   

i jeszcze jakby ktos nie trafił:
http://www.antyradary.phi...darow/video.php

loganik 

Wysłany: 2008-05-12, 20:59   

Ale heca, bedąc dziś na przeglądzie do serwisu zawitała srebrna 3 litrowa Laguna doskonale znana kierowcom podkarpacia, wysiadła ,,elektryka", czyżby nie wytrzymała ciągłego pstrykania fotoradarem?
Loganik :lol:

KaS602 

Wysłany: 2008-05-12, 21:45   

loganik napisał/a:
Ale heca, bedąc dziś na przeglądzie do serwisu zawitała srebrna 3 litrowa Laguna doskonale znana kierowcom podkarpacia, wysiadła ,,elektryka

Przy okazji mojej wizyty w Alcar'ze zawitala srebrna meganka. Zawiodl kierowca innego samochodu ;-) wymuszajac na niej pierwszenstwo, ale nadawala sie do naprawy...

Pablo78 

Model: Logan Sedan; 1310
Silnik: 1.5 dci 90 KM; 1.3
Rocznik: grudzień 2015; 1983
Wersja: Laureate2
Wysłany: 2008-05-13, 10:37   

waski napisał/a:
No własnie dzisiaj sobie pykałem przez centrum mojego miasta i nagle po przejechaniu jednych świateł słyszę jak coś trąbi, najpierw myślałem że to na kogoś innego, ale jak spojrzałem w lusterko to zobaczyłem kretyna w uno, jak się strasznie wścieka, że jadę za wolno, a jechałem niecałe 60km/h przez miasto. No to ja na to swój tradycyjny manewr, żeby doprowadzić do szewskiej pasji takiego pajaca, czyli, nóżka na hamulec lekko i zwalniam do 20km/h. Wyobrażacie sobie co się działo z tym pacjentem, piana to mu po bluzce ciekła ze złości.
Cwaniak jeden myślał że ja wyjedzie na wzniesienie, to przyciśnie. I tak też zrobił, jak mnie chciał wyprzedzić, to sprawdziliśmy czy jego szrot ma jakiekolwiek szanse z Loganem, i pajac się przejechał musiał szybko hamować i schować się spowrotem za mną.

Takich o to durni mamy na drogach, którzy potrafią cię obrzucić mięsem za to że jedziecie za wolno, mimo że jedziecie zgodnie z przepisami.
Żadko mi się zdaża tak zachowywać na drodze, ale poprostu nie wytrzymałem presji i zrobiłem to co zrobiłem. A gdyby się zatrzymał, to dostałby jeszcze w japę, bo to by mu się najbardziej należało, za takie zachowanie wobec innych uczestników ruchu.

słusznie waski, popieram!

Na której ulicy to było?

kier 

Marka: Dacia/Dacia
Model: Logan/Logan MCV
Silnik: 1.4 MPI/SCe 1.0
Rocznik: 2007/2019
Wysłany: 2008-05-13, 11:39   

[quote="Pablo78"]
waski napisał/a:
No to ja na to swój tradycyjny manewr, żeby doprowadzić do szewskiej pasji takiego pajaca, czyli, nóżka na hamulec lekko i zwalniam do 20km/h. Wyobrażacie sobie co się działo z tym pacjentem, piana to mu po bluzce ciekła ze złości.

A ja swoje 3 grosze:

Art. 3.

1. Uczestnik ruchu i inna osoba znajdująca się na drodze są obowiązani zachować ostrożność albo gdy ustawa tego wymaga - szczególną ostrożność, unikać wszelkiego działania, które mogłoby spowodować zagrożenie bezpieczeństwa lub porządku ruchu drogowego, <b>ruch ten utrudnić</b> albo w związku z ruchem zakłócić spokój lub porządek publiczny oraz narazić kogokolwiek na szkodę. Przez działanie rozumie się również zaniechanie.

Art. 24.

6. Kierującemu pojazdem wyprzedzanym zabrania się w czasie wyprzedzania i bezpośrednio po nim zwiększania prędkości. Kierujący pojazdem wolnobieżnym, ciągnikiem rolniczym lub pojazdem bez silnika jest obowiązany zjechać jak najbardziej na prawo i - w razie potrzeby - zatrzymać się w celu ułatwienia wyprzedzania.

Moje zdanie: trabi to trabi, przezyje, a jak bedzie mozliwosc to puscic do przodu, ludzi rozne sytuacje spotykaja.....

No i oczywiscie: samo łamanie przez kogos prawa nie jest powodem, dla ktorego my je mamy łamac ;)

--
pozdrawiam
kier

KaS602 

Wysłany: 2008-05-13, 11:45   

kier napisał/a:
Moje zdanie: trabi to trabi, przezyje, a jak bedzie mozliwosc to puscic do przodu, ludzi rozne sytuacje spotykaja.....

Ja juz sie do tego przyzwyczailem. Chce jechac, niech jedzie - jego sprawa. Jak moge to ulatwiam, jak nie moge, to mam to gdzies... Nie lubie tylko, jak ktos mi sie trzyma 20 cm za zderzakiem. Wtedy lewa noga delikatnie na hamulec...
Ostatnio zmieniony przez KaS602 2008-05-13, 13:55, w całości zmieniany 2 razy  

johnny303 

Wysłany: 2008-05-13, 12:21   

kier napisał/a:
samo łamanie przez kogos prawa nie jest powodem, dla ktorego my je mamy łamac

Dokładnie tak. Zresztą nie do mnie należy ocena, czy ktoś przypadkiem nie jedzie za szybko, a jeśli spróbuję gościa spowolnić, zwyczajnie utrudniam ruch innym kierowcom, czyli popełniam wykroczenie.

ian 

Model: Logan Ambiance
Silnik: 1390 cm, 75 KM
Wysłany: 2008-05-15, 11:01   

Nieoznakowane radiowozy to nic. Na Śląsku policja bardzo wycwaniła się. W Chorzowie, i Rudzie Śląskiej ustawiają samochód cywilny, najczęściej starego sypiącego się rzęcha z cywilem w środku, przy nim ukryty za barierka, drzewem, słupem radar, kilkadziesiąt (do 100-150) metrów dalej ukrywają za budynkiem, czy płotem oznakowany radiowóz z umundurowanymi policjantami. Cywil krótkofalówką podaje namiary na samochód jadący z niedozwolona prędkością do służb mundurowych. I dranie stoją tam, gdzie jest najczęściej ograniczenie do 40 km/g. Spróbujcie jechać z taką prędkością samochodem.
Więc: tam, gdzie radiowóz oznakowany, i policjanci tam nie ma radaru. Szukajcie go uważnie gdzieś w pobliżu.

Odpowiedz do tematu