W środę załatwiłem się klimatyzacją, standardowo przestrzegałem wszystkiego aby się nie załatwić ale widzę, że do klimy w Dacii trzeba inną taktykę przybrać. Na szczęście już mi lepiej.
Jeżeli nie chcecie leżeć w łóżku z gorączką ponad 39 stopni to uważajcie!
Pozdrawiam
_________________ Od 23-11-2007 do 29-10-2009r. przejechane 162 939 kilometrów.
Marka: Opel
Model: Astra
Silnik: 1.6 CDTI
Rocznik: 2016 Pomógł: 4 razy Dołączył: 15 Wrz 2007 Posty: 325 Skąd: Poznań
Wysłany: 2008-05-11, 18:38 Re: Uwaga na klimatyzację
dogberry napisał/a:
W środę załatwiłem się klimatyzacją, standardowo przestrzegałem wszystkiego aby się nie załatwić ale widzę, że do klimy w Dacii trzeba inną taktykę przybrać. Na szczęście już mi lepiej.
Jeżeli nie chcecie leżeć w łóżku z gorączką ponad 39 stopni to uważajcie!
Pozdrawiam
Ja tez jakies 2 tygodnie temu bardzo podobnie sie zalatwilem. Ustawiam klimatyzaje zawsze na 21 C, a i tak nic to nie dalo. Tydzien bralem antybiotyk i jest juz dobrze
Marka: Dacia
Model: Lodgy
Silnik: 1.6 SCe 110 LPG
Rocznik: 2018
Wersja: Laureate Plus 7 os. Pomógł: 8 razy Dołączył: 31 Mar 2008 Posty: 1105 Skąd: Gdańsk
Wysłany: 2008-05-11, 20:08
A ja kiedyś jechałem jako pasażer w samochodzie z klimą, odchorowałem to mocno i dla mnie każdy samochód to tylko bez klimy.
Klima to siedlisko nie tylko grzybów ale też rozmnażalnia legionnelozy, a przy okazji złodziejka forsy.
Nie mam i nie zamierzam mieć klimy w samochodzie.
Klimy trzeba uważać z rozwagą. Sam ponosiłem konsekwencje złego używania. Moja rada (gdy przyjdą prawdziwe upały) - nie schładzać więcej niż 5 - 6 stopni w porównaniu z temperaturą na zewnątrz i nie kierować nawiewów na siebie (na klatkę piersiową i głowę). 25 - 26 stopni wewnątrz auta (przy 30 i więcej na zewnątrz) to i tak wyraźna "ulga", a dla zdrowia bezpieczne. Ja tak jeździłem z dziećmi i nikt nie chorował.
Automat w klimie chyba nie podnosi ceny aż tak bardzo, myślę że za góra 300-500 zł dało by się to załatwić.
A tak przy okazji, to czy ktoś wie jak działa regulator temperatury przy włączonej klimie? Czy steruje intensywnością chłodzenia (wtedy warto regulować) czy tak jak bez klimy miesza ciepłe powietrze z zimnym (wtedy to bez sensu)?
Nigdy nie daję nawiewów na siebie tylko na szybę i boki ale nie pomogło, pewnie strumień był za mocny. Stałem 3h w korkach w Gdańsku, akurat musiałem jechać wszędzie tam gdzie się robią korki po południu, byłem tak wk....., że nic innego mnie nie obchodziło niż to aby było zimno ;)
_________________ Od 23-11-2007 do 29-10-2009r. przejechane 162 939 kilometrów.
Marka: KIA
Model: Rio
Silnik: 1.4 16V
Rocznik: 2012 Pomógł: 13 razy Dołączył: 16 Wrz 2007 Posty: 1371 Skąd: Warmia
Wysłany: 2008-05-12, 09:35
Paf napisał/a:
A tak przy okazji, to czy ktoś wie jak działa regulator temperatury przy włączonej klimie? Czy steruje intensywnością chłodzenia (wtedy warto regulować) czy tak jak bez klimy miesza ciepłe powietrze z zimnym (wtedy to bez sensu)?
Steruje intensywnoscia chlodzenia - im cieplej na zewnatrz, tym sprezarka pracuje z wyzsza wydajnooscia.
Regulacja temperatury ma sens (pokretlem, mieszajac powietrze z cieplym) bo w chlodniejsze dni ustawisz sobie taka temperature, jaka chcesz, a nie ma problemu (np w czasie deszczu) z parujacymi szybami...
W thali jest automatyczna dostepna, wiec dlaczego do logana nie mieliby dac?
Jasne że "kiedyś" będzie, ale dopiero jak Thalia dorobi się, choćby w opcji, klimatronika.
Myślę że to nie jest sprawa ceny ale różnicowania klientów ze względu na zasobność portfela. Potencjalny nabywca Thalii musi być pewien że kupuje coś lepszego niż Dacia, bo płaci drożej. Ot i cała tajemnica.
Mimo wszystko jeśli pokrętło temperatury tylko miesza powietrze ciepłe z zimnym to chyba ekonomiczniej będzie po prostu co jakiś czas włączać i wyłączać klimę. Intensywność chłodzenia zależna od temperatury zewnętrznej jest mam nadzieję automatyczna.
Marka: Dacia
Model: Logan Sedan
Silnik: 1,5 dci 85
Rocznik: 2008
Wersja: Prestige Pomógł: 1 raz Dołączył: 17 Lut 2008 Posty: 41 Skąd: Warszawa
Wysłany: 2008-05-12, 21:13
Thalia już w wersji all inclusive (czy jakoś tak) ma klimę automatyczną (chromowane klamki, skórę na kierwnici i lewarku zmiany biegów, chrom na klamkach elektrykę szyb i lusterek, radio z satelitą, airbagi, obicia tapicerskie na pokrywie bagażnika, zderzaki i listwy+lusterka w kolorze nadwozia i chyba już to wszystko
Ja lubię klimatyzację, ale pomny przestróg używam jej z umiarem. Najbardziej szkodzą nam nagłe skoki temperatury, dlatego warto wyłączyć chłodzenie zanim dojedziemy na miejsce, żeby powietrze w samochodzie stopniowo się ogrzało. W skrajnym przypadku - klima na max, a potem wysiadka w czterdziestostopiony skwar - grozi nam nawet udar termiczny.
Skądinąd myślę - podobnie jak część z Was - że równie ważny jest kierunek nawiewu, nawet gdy klimy nie ma. Kiedyś po długiej podróży wysiadły mi oczy. (Tydzień maści, kropelek, żelów i zero patrzenia.) Okulista od razu wiedział, że to od nawiewu w aucie i zakazał kierowania powietrza na twarz!
No niestety Panowie czasem klima dobija - też to znam - dlatego stwierdziłem że będę miał auto bez klimy, wolę się wygrzać w aucie niż wychłodzić i rozchorować... szczególnie że mi szybko pada gardło gdy siedzę w pomieszczeniu klimatyzowanym.
_________________ LOGAN 1.5 DCI (niestety troszke się poobijał i został sprzedany)
Przejechane 97000km, Only ON BP ULTIMATE.
Pozdrawia Krystian
gram w http://www.speedimspeed.pl
Jasne że "kiedyś" będzie, ale dopiero jak Thalia dorobi się, choćby w opcji, klimatronika.
Myślę że to nie jest sprawa ceny ale różnicowania klientów ze względu na zasobność portfela. Potencjalny nabywca Thalii musi być pewien że kupuje coś lepszego niż Dacia, bo płaci drożej. Ot i cała tajemnica.
Nie chce nikogo martwić, ale thalia prawdopodobnie doczeka się niedługo...ale miejsca w muzeum techniki
Nie chce nikogo martwić, ale thalia prawdopodobnie doczeka się niedługo...ale miejsca w muzeum techniki
jak dla mnie to nawet na to nie zasługuje .... bardziej pasuje do muzeum niewypałów
_________________ LOGAN 1.5 DCI (niestety troszke się poobijał i został sprzedany)
Przejechane 97000km, Only ON BP ULTIMATE.
Pozdrawia Krystian
gram w http://www.speedimspeed.pl
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Możesz ściągać załączniki na tym forum