A tak przy okazji klimatyzacji to jaka powinna byc temperatura powietrza wylatujacego z kratek nawiewu przy chlodzeniu (pokretlo temperatury do konca na zimne) ? Bo cos mam wrazenie, ze slabo chlodzi u mnie. Znaczy w innych autach jak klima dziala to dmucha lodowatym powietrzem i nie da sie wytrzymac takiego nawiewu, trzeba troche ogrzewaniem sie wspomoc. A tu ledwo chlodzi...
Marka: Dacia
Model: Logan MCV
Silnik: 1,5 dCi
Rocznik: 2011
Wersja: Laureate Plus 7 os.
Dołączył: 03 Maj 2011 Posty: 60 Skąd: Piaseczno... teraz już Grójec
Wysłany: 2012-05-04, 12:56
U mnie przy +25 na zewnątrz i załączonej klimie non stop wyje wiatrak, nawet jak jadę. Mimo skierowania powietrza na siebie nie czuję zimna. Nawet po godzinie nie jest zimno:( W tamtym roku uzupełniali czynnik a auto było nowe! Padaka i tyle:( Klima nie daje nic mimo przyciemnionych szyb z tyłu. Kiedyś miałem matiza i w nim klima działała lepiej niż w Loganie.
Mimo skierowania powietrza na siebie nie czuję zimna.
nie jest to prawidłowo i trzeba odwiedzić ASO - wszak lato dopiero przed nami... samochód masz na gwarancji i chyba nie ma powodu do niepokoju (wiem, ciągły brak czasu, pewnie wszyscy tak mamy... )
Marka: była Dacia
Model: był Duster 4x4 szary bazalt
Silnik: był 1,6 16v
Rocznik: był 2012
Wersja: Laureate Plus Pomógł: 53 razy Dołączył: 12 Paź 2011 Posty: 3867 Skąd: Włodawa
Wysłany: 2012-05-04, 14:22
stwierdzam jw - w Dusterze klimatyzacja dzieła słabiej niż w jego poprzedniku nisanie note
Marka: była Dacia
Model: był Duster 4x4 szary bazalt
Silnik: był 1,6 16v
Rocznik: był 2012
Wersja: Laureate Plus Pomógł: 53 razy Dołączył: 12 Paź 2011 Posty: 3867 Skąd: Włodawa
Wysłany: 2012-05-04, 14:23
mrówa napisał/a:
Ja u siebie miałam podobne wrażenie, ale uznałam że to subiektywne odczucie, ewentualnie TTTM.
Marka: Dacia, Fiat
Model: Sandero, Tipo
Silnik: 1.4 MPI, 1.4 16V
Rocznik: 2008, 2016
Wersja: Laureate 5 os. Pomógł: 66 razy Dołączył: 10 Sie 2008 Posty: 3233 Skąd: Łódź
Wysłany: 2012-05-04, 15:50
Artus napisał/a:
U mnie przy +25 na zewnątrz i załączonej klimie non stop wyje wiatrak, nawet jak jadę. Mimo skierowania powietrza na siebie nie czuję zimna. Nawet po godzinie nie jest zimno:( W tamtym roku uzupełniali czynnik a auto było nowe! Padaka i tyle:( Klima nie daje nic mimo przyciemnionych szyb z tyłu. Kiedyś miałem matiza i w nim klima działała lepiej niż w Loganie.
Masz jakąś usterkę klimatyzacji, może jest np. nieszczelna. Jedź do ASO niech ci to sprawdzą i naprawią.
Jak klima niesprawna to przyciemnianie szyb nic nie da.
W mojej Dacii byś zamarzł na sopelek lodu, gdybym bezpośrednio na ciebie skierował zimne powietrze :)
Ostatnio zmieniony przez jackthenight 2012-05-04, 15:53, w całości zmieniany 2 razy
Jak kupiliśmy Megane i chcieliśmy się chłodzić klimą dawało to marne efekty( oczywiście była nabita itd) więc zrezygnowaliśmy z użytkowania klimy aż do tego roku gdy pękła jedna rurka i trzeba było kupić tą część która miała razem z sobą przewody. Po tym serwisie i nabiciu, odkażeniu :), klima chłodzi w mniej niż 30s. Czasem chód potrafi taki polecieć że muszę klimę przestawiać na grzanie . No i teraz mamy non stop włączoną klimę nawet na krótkie odcinki miejskie.
_________________ Jestem handlowcem w salonie Carrara w Lublinie. Szukasz oferty na Nową Dacie? Pisz PW lub na e-mail
Wersja: Laureate 5 os. Pomógł: 66 razy Dołączył: 10 Sie 2008 Posty: 3233 Skąd: Łódź
Wysłany: 2012-05-04, 18:45
Artus ja jeszcze nie spotkałem się nigdy z sytuacją, aby uszkodzona klima chłodziła.
Także przestań chrzanić i skomleć, tylko jedź do ASO - auto na gwarancji także w czym problem.
W moim Matizie, Grand Cherokeem - daruj sobie, bo się na wymioty mi zbiera jak czytam takie kwiatki.
Ostatnio zmieniony przez jackthenight 2012-05-04, 18:46, w całości zmieniany 1 raz
Marka: Dacia
Model: Logan MCV
Silnik: 1,5 dCi
Rocznik: 2011
Wersja: Laureate Plus 7 os.
Dołączył: 03 Maj 2011 Posty: 60 Skąd: Piaseczno... teraz już Grójec
Wysłany: 2012-05-04, 18:49
jackthenight napisał/a:
Artus ja jeszcze nie spotkałem się nigdy z sytuacją, aby uszkodzona klima chłodziła.
Także przestań chrzanić i skomleć, tylko jedź do ASO - auto na gwarancji także w czym problem.
W moim Matizie, Grand Cherokeem - daruj sobie.
Kolego, pisałem już, że w tamtym roku byłem w ASO. Auto nówka, dobili lekko czynnika a mimo tego do matiza nie dorasta. I problem, że to tak c**jowo działa. Może nie masz porównania do innych aut. Miałem kilkanaście aut, kilka z klimą i w żadnym nie było takiej porażki. Nawet w starych autach. A tu salonowa fura a klima do dupy.
Wysłany: 2012-05-04, 18:52
Artus ale co z tego że auto nowe i dobili czynnika. Może masz nieszczelność i ci czynnik ucieka. Niech w ASO sprawdzą dokładnie, czy nie ma wycieków, czy sprężarka dobre ciśnienie wytwarza itd., a może ci się w w ogóle sprężarka nie włącza.
Mam porównanie do innych aut, i klima w Dacii niczym nie odbiega od innych marek.
Tak jak pisałem w poprzenim poście, w moim aucie byś zamarzł i rozchorowałbyś się gdybym nakierował na ciebie nawiewy - także coś u ciebie z klimą jest po prostu nie tak.
Może kupiłeś auto z uszkodzoną klimą - no cóż takie przypadki też się pewnie zdarzają.
Ostatnio zmieniony przez jackthenight 2012-05-04, 18:54, w całości zmieniany 3 razy
Marka: Chevy
Model: Aveo
Silnik: 1.2
Rocznik: 2009 Pomógł: 31 razy Dołączył: 15 Mar 2009 Posty: 2944 Skąd: Śląsk
Wysłany: 2012-05-04, 18:55
jackthenight napisał/a:
klima w Dacii niczym nie odbiega od innych marek.
Najprawdziwsza prawda, ten tydzień do pracy jeżdziłem z kumplem (sandero dci 75), po zapaleniu auta i włączeniu klimy, szybki papierosik na parkingu jak wypaliliśmy wnętrze już było schłodzone (parking w pełnym słońcu). Tak samo skutecznie działa w chevrolecie aveo i fordzie mondeo (tutaj co prawda automat, ale skuteczność ta sama)
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Możesz ściągać załączniki na tym forum