Marka: była Dacia jest Nissan
Model: była Duster jest Pathfinder
Silnik: było 1,6 16V 4x4+LPG jest 2.5 dci 4x4reduktor
Rocznik: było 2010 jest 2006
Wersja: Laureate Pomógł: 3 razy Dołączył: 16 Maj 2012 Posty: 515 Skąd: Śląsk Cieszyński
Wysłany: 2012-05-16, 10:24 Dacia Duster tajemnicze zagniecenia na dachu
Zaobserwowałem podobne wgniececnia na dachu. Prawdę mówiąc ponieważ mój Duster jest używany myślałem , że poprzednikowi coś spadło ale teraz z niecierpliwością czekam na finał Twojej historii. Jeżeli potrzebny byłby jeszcze jeden duster z identycznym Y na dachu to takiego właśnie posiadam.
No ale dlaczego w takim razie zdarza się to tylko w jakichś pojedynczych egzemplarzach? Przeglądam kilka zagranicznych for i chyba tylko na rumuńskim widziałem jeden podobny przypadek... Tymczasem faktyczne błędy w projekcie konstrukcji skutkowałyby masowym wysypem epizodów.
Moze trzeba jeszcze chwile na nie poczekac ? Moze nie kazdy oglada swoje auto z lupa ? Ja dachowi swojego Dustera nie przygladalem sie od dawna...
A moze to rzeczywiscie tylko wada egzemplarzy skladanych w piatek po godzinie 15...
Skłaniał bym się ku opini Laisara. Mam coś koło 30 tys. przejechane, ale odkształceń dachu nie zauważyłem. Na forum też tylko dwóch kolegów narazie zgłasza takie usterki, więc to chyba jednak pojedyńcze przypadki.
Cos to tłumaczenie przypomina mi dawne minione lata.
Tu mówią, że winne jest to że jeździłeś a kiedyś nie przyjmowali reklamacji butów bo w nich chodziłeś.
_________________ Bądź ostrożny na drodze. Szanuj życie swoje i innych.
Poza PL dustery sprzedawali wcześniej i sprzedają ich dużo więcej - jest więc także dużo więcej egzemplarzy z bardzo dużymi, większymi niż u nas przebiegami, oraz ciężko eksploatowanych, nawet w dość trudnym terenie.
Jeżeli zatem wśród (dziesiątków?) tysięcy użytkowników forów przypadków pogniecionych dachów jest tyle, co palców u drwala-pijaka d: to jest to dość silna poszlaka, że sama konstrukcja raczej nie ma wad genetycznych.
Natomiast występowanie w daciach różnych innych wad - materiałowych i wykonawczych - sugeruje z kolei, że najwięcej problemów firma ma z kontrolą jakości, co skutkuje bardzo dużym, jak na obecne czasy, rozrzutem owej jakości...
Marka: Citoren
Model: Berlingo
Silnik: 1.6 VTI
Rocznik: 2011
Wersja: [Inna].[nie dotyczy] Pomógł: 35 razy Dołączył: 22 Maj 2009 Posty: 4270 Skąd: Warszawa
Wysłany: 2012-05-16, 16:44
laisar napisał/a:
Natomiast występowanie w daciach różnych innych wad - materiałowych i wykonawczych - sugeruje z kolei, że najwięcej problemów firma ma z kontrolą jakości, co skutkuje bardzo dużym, jak na obecne czasy, rozrzutem owej jakości...
Moze to jest niejako wliczone w ryzyko biznesu, swiadome kolejne ciecie kosztow. Taniej wymienic to i owo w 10% pojazdow niz bardzo dokladnie sprawdzac 100% ? Co martwi taka rozległa wada mechaniczna dachu kwalifikuje dach do wymiany ? Czy to sie robi zgodnie z technologia naprawcza renault, czy wymiania calą "kabine" ?
Chciałbym zwrócić uwagę że problem nie dotyczy tylko Dusterów bo ja mam takie zagniecenia w Sandero. Tyle że planuję je raczej polubić niż coś z nimi robić.
Wersja: Laureate Pomógł: 3 razy Dołączył: 16 Maj 2012 Posty: 515 Skąd: Śląsk Cieszyński
Wysłany: 2012-05-17, 06:47 Dacia Duster tajemnicze zagniecenia na dachu
Obserwujmy temat. Jest nas coraz więcej. Może cosik z tego będzie. A co sądzicie jak byśmy porównali datę produkcji: Mój ma na większości elementów 10 2010 r. Jak to nam nic nie powie np.o wadliwej serii to będę proponował porównywanie VIN.
Po 12 dniach walki odebrałem samochód z serwisu.
Co ciekawe po zagnieceniach śladu nie ma.
Zastanawiam się kiedy i czy wogóle wyjdą ponownie te wesołe szlaczki.
Nadal nie ma odzewu w sprawie klapy tylnej i listwy, które to stykają się ze sobą i rysują się o siebie.
Wszystkim, którzy takie przypadłości znajdują polecam zgłosic przypadłość w ASO, bo jak widać da się to wyprostować
_________________ Duster u szczęśliwego nowego nabywcy :)
Nic z tego. "Mój" doradca serwisowy był dzis na urlopie, więc jedynie wydano mi auto, bez jakichkolwiek objasnień. Nic jednak straconego, w poniedziałek musze tam znów podjechac, bo jak się okazało nie ma w bagażniku maty ochronnej
_________________ Duster u szczęśliwego nowego nabywcy :)
Pewnie wstawili do bagażnika podnośnik hydrauliczny i wyciągali dach, a na koniec zapomnieli włożyć matę. Mam nadzieję, że nie naprawili tego przez nałożenie szpachli i malowanie
Wysłany: 2012-06-04, 13:39
Byłem w Renault.
Przyszła odpowiedź z RP. Sprawa wygląda tak, że problem wynika z wygłuszenia dachu które jest nazbyt termokurczliwe. Przyszło już nowe wygłuszenie, które zostanie wymienione w ramach gwarancji. Po wymianie powinno być ok. Zobaczymy.Ciekawe, że zagniecenia mogą się tak po prostu wyprostować. Zobaczymy.Do dwóch tygodni dam im auto do naprawy to napiszę jak im poszło.
Marka: Daćka i "łopel"
Model: Duster 4X4
Silnik: 1,5 dCi
Rocznik: 2011
Wersja: Laureate Pomógł: 6 razy Dołączył: 22 Lis 2010 Posty: 912 Skąd: z Powołania ;-P
Wysłany: 2012-06-04, 17:58
Skoro jest metoda "wyciągania" zagnieceń blachy na przyklejanych grzybkach to może i solidnie przyklejone kurczące się wygłuszenie może trochę "wciągnąć". A że mogą same się wyprostować - były niewielkie, łagodne bez ostrych krawędzi, sprężystość blachy swoje zrobiła. Przynajmniej wiadomo co to jest i jak się pojawią to wjechać do ogrzewanego garażu i znikną do rana
Ostatnio zmieniony przez ajax 2012-06-07, 20:41, w całości zmieniany 1 raz
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Możesz ściągać załączniki na tym forum