Marka: Dacia
Model: Duster
Silnik: 1,0 TCi 4x2
Rocznik: 2010 był, teraz 2019
Wersja: Prestige Pomógł: 3 razy Dołączył: 26 Sie 2010 Posty: 343 Skąd: prawie Łódź :)
Wysłany: 2012-05-20, 12:12
48piotr napisał/a:
Liczę na Twoją /i nie tylko/ pomocną dłoń przy zainstalowaniu
Gdy tylko będę wiedział,to z miłą chęcią pomogę . Dzisiaj dolałem do pełna paliwa, załączyłem kalibrację i niech sobie komputer liczy impulsy wtrysku,wypalę z większą połowę paliwa , do tankuję, wprowadzę wliczone dane i zakończę kalibrację tego ustrojstwa .
Czekam na mój i Twoje porady.
Ja mam LPG i będą dwie kalibracje.
Wskażnik benzyny i LPG są szacunkowe,a może być po kalibracji "jak w aptece"
Pozdrawiam.
Dostarczono mi to "cudo"XXI wieku.
Teraz pozostało mi znależć ten właściwy niebieski kabelek od szybkościomierza.
Pod klapą /obok akumulatora w bezpiecznikach/ jest duże złącze i conajmniej 3-niebieskie.
Teraz które wybrać? A może szukać gdzie indziej?
Pozdrawiam
Marka: Dacia, Fiat
Model: Sandero, Tipo
Silnik: 1.4 MPI, 1.4 16V
Rocznik: 2008, 2016
Wersja: Laureate 5 os. Pomógł: 66 razy Dołączył: 10 Sie 2008 Posty: 3233 Skąd: Łódź
Wysłany: 2012-05-25, 11:55
Piotrze pstryknę zdjęcie to ci dokładnie zaznaczę miejsce we wtyczce R212, do którego masz podłączyć przewód. U mnie w Sandero będzie inny kolor przewodu, ale to nie ma znaczenia - ważny będzie punkt do jakiego masz się podłączyć.
Wersja: Laureate 5 os. Pomógł: 66 razy Dołączył: 10 Sie 2008 Posty: 3233 Skąd: Łódź
Wysłany: 2012-05-25, 18:31
To wstawiam zdjęcia.
Strzałki to kierunek patrzenia. Ciebie interesuje pin C5 i kabel do niego przychodzący.
Wtyczka R212 jest zbudowana z 3 kolumn A, B, C oraz z 12-tu pieter.
1-e piętro jest na samym dole. Kolumna C jest pierwsza od strony błotnika.
PIN C5 oznacza kolumnę C i piętro 5.
Klikaj na zdjęcie.
zd1.JPG
Plik ściągnięto 1762 raz(y) 133,39 KB
zd2.JPG
Plik ściągnięto 347 raz(y) 117,87 KB
zd3.JPG
Plik ściągnięto 395 raz(y) 129,18 KB
Ostatnio zmieniony przez jackthenight 2012-05-25, 18:32, w całości zmieniany 1 raz
Marka: DACIA
Model: LOGAN MCV
Silnik: 1,6 LPG
Rocznik: 2012
Wersja: Story
Wysłany: 2012-06-24, 20:38
48piotr, zamontowane ? przetestowane?
w mojej Drakuli (MCV LPG) nie ma kompa myślę więc o czymś takim
Byłbym wdzięczny za opinię o tym urządzeniu - jackthenight co o tym sądzisz ? Znasz się na tych klockach bardzo dobrze i Twoja opinia byłaby ważna
Wysłany: 2012-06-28, 21:48
toms57 napisał/a:
jackthenight co o tym sądzisz ?
Nie wiem jak działa akurat ten, ale pewnie dobrze. Wszystkie te urządzenia są robione podobnie, przeważnie na procesorze atmega - ja mam podobny, w całości zrobiony przeze mnie i działa mi już bezawaryjnie bardzo długo. Nie ma się zbytnio co zepsuć. A gdyby coś to jestem w stanie taki każdy komputerek naprawić tanim kosztem.
Marka: DACIA
Model: LOGAN MCV
Silnik: 1,6 LPG
Rocznik: 2012
Wersja: Story
Wysłany: 2012-06-28, 22:22
jackthenight, wielkie dzięki jak się nacieszę jazdą moją Drakulą to zacznę ją "doposażać" sądzę, że takie uzupełnienie zastosuję.
Zdjęcia są, Ty jesteś w pobliżu - to może uda mi się to zamontować
Chciałam kupić mężowi na urodziny komputer pokładowy. Mój mąż się napalił za sprawą naszego znajomego, który zamontował u siebie w aucie (niestety nie w dusterze, a w corolli - poniżej zdjęcie). Mam na oku "bardziej wypaśny" komputer (o ten http://www.telwis.pl/uniw...-ukp-p-119.html ),
jednak podstawowe pytanie do Was bo ja się za bardzo nie znam - w dusterze 1.6 też to będzie działać? Wiem, że najlepiej jest gdzieś zabudować wyświetlać żeby wyglądał jak fabrycznie, ale mój mąż sobie z tym poradzi. Próbowałam trochę pogooglać, ale znalazłam same opinie z innych aut (pozytywne swoją drogą) i natknęłam się na to forum. Podobno jakiś sygnał prędkości jest do niego potrzebny - będzie on w dusterze 1.6?
Z góry dziękuje za pomoc i proszę o wyrozumiałość jeżeli pytanie jest zbyt banalne ;)
Ostatnio zmieniony przez kar0 2012-08-20, 08:11, w całości zmieniany 1 raz
Ja mam ten komputer Telwisa w Twingo i nie ma większych problemów z jego montażem - sygnał prędkości można "wziąć" z kabla, który idzie do licznika lub z kostki radia (sygnał do sterowania głośnością przy zmianie prędkości). Do tego wystarczy sygnał z jednego wtryskiwacza (bezpośrednio lub z wyjścia komputera), podpiąć dołączone czujniki temperatury zewnętrznej i wewnętrznej i większość funkcji już będzie działać. Komputerek ma więcej funkcji, ale nie każdy potrzebuje tego.
Popatrzyłem na wymiary wyświetlacza i jego szerokość to 80mm. Czy któryś z kolegów mógłby całkiem przypadkiem sprawdzić, jaki jest orientacyjny wymiar wyświetlacza w Dustim? Na moje oko i słabą pamięć jest tam mniejszy wymiar niż 80mm... Wysokość siakoś można zamaskować, chociaż też może to wyglądać mało profesjonalnie...
"Cudo"XXI wieku zamontowane,po kalibracji i DZIAŁA!Najważniejsze dla mnie to:chwilowe i średnidnie spalanie,szybkościomierz ,a najbardziej cieszy mnie wskażnik LPG /do 3-go miejsca po przecinku(mililitry?)/
Obserwacja chwilowego spalania jest "chwilowo" szokująca./40 l./100 km/Średnie spalanie spada,bo noga robi się lżejsza.
Zamontowany po lewej stronie konsoli.Zdjęć brak-jest wyobrażnia.
Teraz zamówiłem:Grzałka 12V podgrzewacz pod parownik LPG Reduktor/allegro/
fajnie byłoby podeprzeć wyobraźnię zdjęciem...
pytanie z serii niedyskretnych: czy sam montowałeś to "ustrojstwo" , czy nie było problemów i czy laik sobie z tym poradzi? i może jeszcze coś więcej nt. planowanego montażu podgrzewacza pod parownik ...
Nie montowałem,ale łatwe:kabel od LPG pod zawór odcinający,od wtryskiwacza pod wtryskiwacz od benzyny pod który "gazownik się podłaczał./łatwiej/, a impulsy od szybkościomierza to opisał i sfotografował wielce pomocny i użyteczny jackthenight/kilka wątków wcześniej/ ,zasilanie z kostki od radia./stałe/
Z komputerka jestem bardzo zadowolony.
Podgrzewacz trzeba w nowym wątku,ale to potem.
Zdjęcia nie ma bo to nie ozdoba,a każdy montuje gdzie jemu pasuje.
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Możesz ściągać załączniki na tym forum