Marka: FIAT
Model: Doblo
Silnik: 1.4 FIRE Pomógł: 11 razy Dołączył: 16 Wrz 2007 Posty: 2127 Skąd: Lublin
Wysłany: 2012-06-17, 20:04 Pranie tapicerki
Może któryś z Kolegów poradzi jakiego preparatu użyć do samodzielnego czyszczenia tapicerki auta? Coś naprawdę mocnego, jeśli można prosić. I parę zdań o technice czyszczenia. Wyprałem samodzielnie siedzenia dacii i efekt przeszedł moje oczekiwania. Na plus. To samo z Punto tylko, że na minus. I teraz szukam sposobu na wywabienie plam, które powstały w punto w wyniku...prania.
_________________ MCV RED ROOSTER 2007 1.6 MPI+LPG, 87 km, 7 os.113 000 km
MCV SILVER BULLET 2012 1.6 MPI+fabryczny LPG, 84 km, 7 os. 104 000 km
FIAT DOBLO RED SKIN 2017 1.4, LPG Tartarini 95 KM, 7 os., 150 000 km
DUSTER PRESTIGE SNOW WHITE 1.0+LPG 60 000 km
Ostatnio zmieniony przez laisar 2019-03-07, 18:55, w całości zmieniany 1 raz
ja używam autoland "pianka do czyszczenia tapicerki"
piskam /czekam /a potem wycieram czystą szmatką/
szmatkę wziąć taka żeby włosków nie zostawiała ,
z tym że tapicerka którą czyściłem to był welur,
na materiałowej jeszcze nie miałem okazji czyścić.
Marka: Chevy
Model: Aveo
Silnik: 1.2
Rocznik: 2009 Pomógł: 31 razy Dołączył: 15 Mar 2009 Posty: 2944 Skąd: Śląsk
Wysłany: 2012-06-17, 20:41
Ja używałem kiedyś płynu w atomizerze z shella, skuteczny choć mało wydajny, spryskujesz, wycierasz szmatką lub gąbką i tyle. W przypadku mocnych zabrudzeń trzeba powtórzyć zabieg. Siedzenia warto odkurzyć wcześniej żeby drobinki piasku nie porysowały lub nie zadarły tapicerki.
Ja używam pianki do tapicerki i dywanów Sonax (kupuję ją w Makro). Jestem bardzo zadowolona z efektów. A sposób czyszczenia (zgodnie z zaleceniami producenta): spryskuję, przecieram wilgotną ściereczką (taką miękką), następnie odkurzam i koniec z plamami.
Ostatnio zmieniony przez Crusher 2012-06-17, 20:41, w całości zmieniany 1 raz
Marka: Dacia
Model: MCV , Logan
Silnik: 1.5 dci 68 KM
Rocznik: 2010
Wersja: Laureate 5 os. Pomógł: 1 raz Dołączył: 23 Mar 2010 Posty: 222 Skąd: Radom
Wysłany: 2012-06-17, 21:26 pranie tapicerki
Najważniejszą rzeczą to posiadanie mocnego " mokrego " odkurzacza do odsysania brudnej wody . Ja prałem tapicerkę wielokrotnie w moich rożnych autach po różnych dramatach . Jako środek używałem płyn do prania dywanów Wezyr czy jakoś tak , lub aktywną pianę ( oczywiście rozcieńczając ) Po zaaplikowaniu środka i szorowaniu szczotką spryskiwałem czystą wodą ( może być z dodatkiem octu ) i odsysaniu brudnej wody. Proces płukania trzeba wykonać staranie i wielokrotnie , wcale się nie martwiąc nadmiarem wody . Dobry odkurzać wszystko odessie . Zostanie lekko wilgotne , wyschnie w 1 dzień . Oczywiście przed praniem trzeba tapicerkę bardzo dokładnie odkurzyć. Efekt murowany .
Ja ostatnio wyczyscilem tapicerke (chyba od nowisci nie czyszczonej) plakiem do tapicerek i dywanow za 15 zl w TESCO :D Okazalo sie ze nie jest siwa (popielata) tylko niebieskawa :D
Marka: FIAT
Model: Doblo
Silnik: 1.4 FIRE Pomógł: 11 razy Dołączył: 16 Wrz 2007 Posty: 2127 Skąd: Lublin
Wysłany: 2012-06-18, 06:20
Problem jest taki: w loganie (jasna tapicerka) czyszczenie siedzeń i podsufitek pianką moje auto i bottari-obie dość tanie-przyniosło nadzwyczaj dobre skutki. Wóz jest jak nowy. W fiacie (ciemna, dwukolorowa tapicerka) po tych samych preparatach zostały brzydkie wielkie plamy, które powstały w małych plamek. Spróbuję jeszcze raz i chyba odwiedzę fachowców...
_________________ MCV RED ROOSTER 2007 1.6 MPI+LPG, 87 km, 7 os.113 000 km
MCV SILVER BULLET 2012 1.6 MPI+fabryczny LPG, 84 km, 7 os. 104 000 km
FIAT DOBLO RED SKIN 2017 1.4, LPG Tartarini 95 KM, 7 os., 150 000 km
DUSTER PRESTIGE SNOW WHITE 1.0+LPG 60 000 km
Ja czyściłem cudem zwanym WEZYR do obić tapicerskich za 2,80, zmuszony byłem jak mi dzieciak zwrócił obiad na siedzenie z jakieś lokalnej nadmorskiej knajpki. Efekt - rewelacja, na ciemnym obiciu siedzeń zero śladów plam, zacieków itp. i zapach całkiem przyjemny.
NO właśnie, ja też dzisiaj się za porządki wziąłęm i odkurzanie i ciekaw jestem czy da się przynajmniej części tapicerki z foteli / kanapy zdjąć do prania do domu?
Czy to zadanie mocno skomplikowane i trzeba coś tam rozrywać ?
Rozsypujesz sodę po fotelach
Wilgotną gąbką wcierasz sodę w fotele czym więcej i głębiej tym lepiej
Zostawiasz wszystko do wyschnięcia w aucie .
Dokładnie odkurzasz .
Jeżeli nie dokładnie odkurzyłeś po uderzeniu płasko ręką z fotele wyleci chmura sody .
Najlepiej odkurzyć jeszcze raz następnego dnia (do skutku )
Nie testowałem tego w dackach ale w vagu i citroenie .
Polecają stosować najpierw w mało widocznym miejscu dla testów .
Jest to skuteczny sposób na usuwanie zapachów u mnie wyczyścił rozlane piwo oraz wodę ognistą z fotela .
Na pewno tapicerka po tym zabiegu rozjaśniacze ale po jakimiś czasie wróci do starego wyglądu
Co do ilości sody trudno mi to określić bo ja kupuje soda do domu i mam tego 12 kg więc nie żałowałem przy sypaniu ale 2-3 torebki to minimum .
Plus jest taki że to tania metoda a dotykowo nie ma trującej chemii
Na trudne plamy trzeba wetrzeć dużo sody
Ostatnio zmieniony przez Karenzo 2015-03-22, 22:53, w całości zmieniany 1 raz
U mnie problem teraz w tym że za dużo dałem proszku do tapicerki i dywanów (jakiś z tesco miałem) i chyba nie zmyło się wszystko wodą / gąbką i teraz mam plamy ale chyba od pozostałości proszku
Ale chyba już poczekam jak otworzą po zimie te automaty na myjni karcher yello na Ursynowie z automatem na bilon i tam podjadę sobie i zmyję wszystko z tamtejszym odkurzaczem.
Mi się kiedyś zdarzyło samemu czyścić tapicerkę i używałem takiej pianki firmy K2. Nie miałem jednak dużych zabrudzeń. Teraz po zimie zdecyduję się chyba na profesjonalne pranie tapiceki łącznie z dokładnym sprzątaniem auta, a to dlatego, że ostatnio moim samochodem często podróżują pieski ;)
Jeśli ktoś z W-wy lub okolic to polecam samodzielne wypranie parowe
- na stacji shella na Bielanach na Sokratesa, zrobili automat na monety , ktory ma parowy odkurzacz do tapicerki z ktorego 'bucha" z parą tez jakis detergent .
Wszystko ladnie pachnie i wyczyszczone brudy. Polecam - czynne 24h/7d
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Możesz ściągać załączniki na tym forum