Marka: Była Dacia
Model: Logan
Silnik: . Pomógł: 10 razy Dołączył: 25 Cze 2010 Posty: 819 Skąd: Polska
Wysłany: 2012-07-25, 08:31
Zostaje spawanie i szpachla, ale ja bym zdjął koło o nadkole i od środka na kanale czy podnośnik próbował wypchnąć co się da a lakier spolerować pasta tempo i nie ruszałbym tego. Młotek gumow owinąć w szmatę i jazda. Sam tak wypchnąłem przedni blotnik i maskę w moim megane.
ale ja bym zdjął koło o nadkole i od środka na kanale czy podnośnik próbował wypchnąć co się da a lakier spolerować pasta tempo i nie ruszałbym tego. Młotek gumow owinąć w szmatę i jazda.
No to nie w tym przypadku, dostać można się tam tylko od środka, demontując kanapę tylną i zdejmując wykładzinę i już prawie. Prawie, bo choć blachę widać, to żeby dostać się do miejsca zagniecenia trzeba by mieć rękę pięciolatka. Nadkole od wewnętrznej strony zabudowane jest blachą z eliptycznymi wycięciami, przez te wycięcia widać łączenie błotnika z kabiną ale niestety nie widać samego w gniotu, a wszystko jest upaćkane jakąś mazią antykorozyjną. Więc tak sobie myślę, że można by było to jakoś wyciągnąć od zewnątrz np: metoda "smart", tylko pytanie czy da się tak zrobić?
Ostatnio zmieniony przez monopios 2012-07-25, 15:36, w całości zmieniany 1 raz
zyga03, spytałem przed chwilą sprzedawcy Pawła z Zodiac Krosno i mówi, że powinna się niedługo pojawić bo już mają nr katalogowy nadany tylko nie ma na magazynie więc musisz trzymać rękę na pulsie
no to by się zgadzało, wg ASO na Lewinowskiej zaprawka dotrze do magazynu w końcu stycznia
dobre i to bo ktoś przejechał mi czymś ostrym po błotniku i z powodu braku zaprawki polakierowano mi cały błotnik . O dziwo ASO wzięło niedużo bo 160 zł netto ( z fakturą)
Ciekawe ile by wzięli w ASO za pomalowanie przedniego i tylnego zderzaka plastikowego w wersji AMBIANCE? Ktoś robił podobny zabieg? Ja się właśnie zastawiam nad takim zabiegiem tylko nie wiem czy zrobią to w ASO i za ile.
Ostatnio zmieniony przez drza 2013-04-18, 10:04, w całości zmieniany 1 raz
Marka: Dacia
Model: Sandero I oraz MCV II
Silnik: 1.5 dci oraz 1.2 16V LPG Pomógł: 11 razy Dołączył: 10 Paź 2010 Posty: 1103 Skąd: Mikołów
Wysłany: 2013-04-18, 21:08
drza napisał/a:
Ciekawe ile by wzięli w ASO za pomalowanie przedniego i tylnego zderzaka plastikowego w wersji AMBIANCE? Ktoś robił podobny zabieg? Ja się właśnie zastawiam nad takim zabiegiem tylko nie wiem czy zrobią to w ASO i za ile.
Ja kiedyś uderzyłem w kamień wystające w trawie tylni zderzak w sandero i za całość lakiernik po za aso chciał mnie skasować 400-500zł (kolor metalik)
_________________ Dacia jest bogiem, prędkość nałogiem, sandero podstawą, turbo zabawą
Witaj Gość :)
Ostatnio zmieniony przez Lukas87 2013-04-18, 21:08, w całości zmieniany 1 raz
Ja kiedyś uderzyłem w kamień wystające w trawie tylni zderzak w sandero i za całość lakiernik po za aso chciał mnie skasować 400-500zł (kolor metalik)
No to faktycznie sporo. Kolega zyga03 pisał, że jego w aso skasowali 160 netto za zderzak więc całkiem niewiele. Myślę, że jak poszukam lakiernika to mi to zrobi za 300-350zł od zderzaka. Niby zderzaki plastikowe nielakierowane są praktyczniejsze, ale lakierowane dużo lepiej się prezentują. W końcu wersja droższa Laureate ma lakierowane.
Wysłany: 2013-05-09, 12:34 Czym wypolerować lakier żeby się świecił jak......
Posiadam D.D kolor błekit morski,pojawiło sie juz trochę drobnych rysek,co polecacie jaki środek do wypolerowania?Jest tego na rynku sporo ,ale który wybrać?Widziałem w sklepie takie pasty koloryzujące,czy są coś warte?Czekam na jakąś podpowiedź,to są drobne ryski z użytkowania pojazdu,w/w lakier nie należy do najtwardszych ,niestety.
A po glinkowaniu Auto Glym Super Resin Polish - pasta wielofunkcyjna , dobra alternatywa dla polerki mechanicznej (ręcznie z ryskami trudno walczyć) świetnie maskująca defekty. Niestety stosunkowo droga (przynajmniej w porównaniu z tempo)
Kiedyś czytałem poradnik mądrego gościa, który opisywał jak niewielkim kosztem można uzyskać dobry efekt - odradzał Tempo, za to polecał produkty Sonax'a.
Marka: Dacia
Model: Sandero I oraz MCV II
Silnik: 1.5 dci oraz 1.2 16V LPG Pomógł: 11 razy Dołączył: 10 Paź 2010 Posty: 1103 Skąd: Mikołów
Wysłany: 2013-05-18, 20:04
Mariusz napisał/a:
Zastanawiam się dlaczego odradzał Tempo
Ta pasta tempo powoduje delikatne zarysowania lakieru po nałożeniu i przepolerowaniu wszystko fajnie ale jeśli np polerujemy w koło można zauważyć koliste ryski oraz ściera lakier a nie utlenioną warstwę, może na lakierze metalik (dużo warstwy bezbarwnej) nie ma tego efektu ale na starszym zwykłym lakierze szmatka po kilku przetarciach jest koloru nadwozia.
_________________ Dacia jest bogiem, prędkość nałogiem, sandero podstawą, turbo zabawą
Witaj Gość :)
Marka: była Dacia, jest Toyota
Model: Sandero, Auris Touring Sports
Silnik: 1,6 (132 KM)
Rocznik: 2015 Pomógł: 13 razy Dołączył: 10 Paź 2008 Posty: 1501 Skąd: Ozorków
Wysłany: 2013-05-19, 09:03
Albo odradzał firmę K2, a polecał Sonaxa. Profity itd.
Jeżeli chodzi o to czym wypolerować lakier, to wpływ na to ma wiele czynników np.
- Budżet jaki mamy przeznaczony.
- Bierzemy pod uwagę polerkę ręczną czy maszynową.
Ostatnio zmieniony przez Mariusz 2013-05-19, 09:07, w całości zmieniany 1 raz
jeśli chodzi ogólnie o lakier a nie rysy sam używam mleczka Turtle WAX. Do kupienia np w Bricomarche po niecałe 30 zeta 500 ml... wydajna, starcza na dlugo
Czy kredki koloryzujące coś pomagają czy może malować lakierem zaprawkowym?
Dzięki za odpowiedzi
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Możesz ściągać załączniki na tym forum