Wysłany: 2011-04-27, 15:34 podgrzewane siedzenia w Dacii
oglądałem sobie temat na forum o bitych Daciach http://www.daciaklub.pl/forum/viewtopic.php?t=4019 i zobaczyłem że w tym "lekko uszkodzonym" że ma zaślepkę na elektryczne siedzenia
czy wy ją też macie? w Loganach, Sanderach ?
i czy to jest na pewno zaślepka os elektrycznych foteli, bo identycznie wygląda jak w Mondeo MK 2
_________________ Jestem handlowcem w salonie Carrara w Lublinie. Szukasz oferty na Nową Dacie? Pisz PW lub na e-mail
Ostatnio zmieniony przez maciek 2011-04-27, 16:01, w całości zmieniany 1 raz
_________________ Jestem handlowcem w salonie Carrara w Lublinie. Szukasz oferty na Nową Dacie? Pisz PW lub na e-mail
Gość
Wysłany: 2011-04-27, 17:53
Ja też mam w dusterze i z tego co wiem to jest zaślepka od podgrzewanych siedzeni zresztą chyba nawet w instrukcji dustera pisze, a z taką opcją w salonie to także się nie spotkałem
(Tylko nie jestem przekonany, czy aby wszystkie te części są na pewno potrzebne - sprawdzę to jeszcze).
Kusi mnie aby kupic ten zestaw tzn mate i przelaczniki ale mam pytanie czy niepotrzeba jeszcze kabli jakichs np aby polaczyc wlacznik z mata i zailaniem pod fotelem ???
czy zna sie ktos tu na elektryce bo niebardzo chce ryzykowac spaleniem auta.
czy niepotrzeba jeszcze kabli jakichs np aby polaczyc wlacznik z mata i zailaniem pod fotelem ???
Nie, wygląda na to, że kable są fabrycznie połączone z matą, a na drugim końcu mają odpowiednie wtyczki do przełącznika i istniejących kabli pod fotelami.
hmm dzis zagladam pod fotel o tam wtyczka zielona ale... wyglada inaczej niz na waszych zdjeciach.ja mam taka przyczepiona do czarnego kwadratowego pudelka i bez kabli tak wyglada:
2011-11-28 15.23.05.jpg fotel
Plik ściągnięto 444 raz(y) 102,51 KB
2011-11-28 15.22.45.jpg miejsce na przycisk
Plik ściągnięto 407 raz(y) 111,3 KB
2011-11-28 15.22.26.jpg wtyczka
Plik ściągnięto 507 raz(y) 120,82 KB
Ostatnio zmieniony przez laisar 2011-11-28, 16:01, w całości zmieniany 1 raz
Widac jak zamontowac dedykowany zestaw mat podgrzewajacych. Okazuje sie, ze tzw. zaslepka jest tylko imitacja. Prawidlowy boczek pod przelacznik ma gniazdo na ten przelacznik i fabryczna dziure.
Wydaje mi sie, ze ta firma bedzie rozsadnym kompromisem pomiedzy rozbebeszaniem foteli pod same wklady grzejne. Pozostanie tez na przyszlosc do innego pojazdu.
Teraz nalezy pociagnac zasilanie do tych mat. Nie chce sobie zajmowac jedynego gniazda 12V przejsciowkami - zalezy mi na umiejscowieniu gniazd pod fotelami. Tak by jak najmniej przewodow wiło sie po podlodze.
Zastanawialem sie na podwieszeniem takiego hermetycznego gniazda http://allegro.pl/dodatko...2525720808.html na dwoch opaskach zamozaciskowych do szkieletu fotela pod siedziskiem oraz wyposazenia tych gniazd w bezpieczniki. Moc mat to 45 W x 2 szt. Wychodzi, ze ok 3,75 A pradowo. Jaki polecacie dobrac bezpiecznik ? Czy mozna sie bezpiecznie podpiac pod instalacje 12V od gniazda kolo lewarka ? Zastanawialem sie, czy nie łatwiej skorzystac z gotowych wtyczek pod oryginalne ogrzewanie. Najchetniej nie niszczac tych zielonych wtyczek dopasowac druga czesc i dalej gniazdo juz bez bezpiecznika ( gdyz w tabilcy bezpiecznikow jest juz dedykowane miejsce ). Czy napiecie 12V jest po stacyjce w koncowkach pod fotelami ? Moze ktos wie jak sie nazywa dedykowana wtyczka pasujaca do oryg. gniazda zasilajacego maty grzejne ?
Dzieki za pomoc.
Ostatnio zmieniony przez mekintosz 2012-08-11, 13:29, w całości zmieniany 1 raz
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Możesz ściągać załączniki na tym forum