Chlapacze te z Autovip miałem w sedanie, a od prawie 4 lat jeż go nie mam, ale polecam jako tanszą alternatywe oryginalnych ze względu na materiał z jakiego są wykonane. W zimie jest w miare elastyczny więc nie ma problemu z obiciem zgromadzonego tam sniegu czy lodu. Jest mały problem z dopasowaniem do progu i błotnika, ale to rzecz drugorzędna. Miejsca gdzie nie dolegał do nadkola uzupełniłem silikonem bezbarwnym dekarskim ponieważ lepiej sie trzyma.
Poza tym na zlocie w zrębicach doszliśmy do wniosku, że ten brud może gromadzić się tam też przez otwory spustowe w podszybiu (na moim chomiku w galerii/podszybie masz zdjęcia) przez co ta modernizacja.
Czyli Marku mówisz, że można by było je zamówić. A mam jeszcze jedno pytanie, zanim je kupie to powiedz mi, na ile je oceniasz w skali 0-5 w jakości materiału jak i w możliwości dopasowania?
Wysłany: 2012-03-04, 20:09 Chlapacze do Logan / MCV
Witam
Po dwóch tygodniach jazdy MCVka chyba dojrzewam do kupna chlapaczy.
maluch, Clio II i C-Max chlapaczy nie miały ale takiego syfu na drzwiach jak na MCVce to w życiu nie miałem. Przyjrzałem się bliżej wyprofilowaniu nadkola i progu. Niestety jest bardziej "cofnięte" na dole auta w stosunku do koła przez co błoto z koła idzie prosto na drzwi. Zarówno Klijak jak i Max miały koła bardziej cofnięte koło niż progi.
Wiosek: MCVka bez chlapaczy nie pojeżdżę bez "nerw", szczególnie białą.
Ceny są podobne. Które polecacie?
Zakładam, że jak sobie autko na podnośniku fabrycznym dźwignę to z montażem sobie jakoś poradzę...i...gwarancji nie stracę...
Marka: Dacia
Model: MCV , Logan
Silnik: 1.5 dci 68 KM
Rocznik: 2010
Wersja: Laureate 5 os. Pomógł: 1 raz Dołączył: 23 Mar 2010 Posty: 222 Skąd: Radom
Wysłany: 2012-03-04, 20:24
Kup fabryczne czyli rumuńskie w serwisie. Ja zapłaciłem ok. 120 zł za komplet. W zestawie instrukcja i śruby . Montaż zajął mi ok godziny. Faktycznie przestały się brudzić drzwi , no i fajniej wygląda.
Laisar, dzięki. tego tematu nie wygrzebałem. Znalazłem ten do sandero.
allegrowe chlapacze to około 45 PLN komplet. Rumuńskie 200. Róznica w cenie nie jest do pogardzenia.....
Możesz przenieśc tych kilka postów do wątku o chlapaczach o którym wspominałes?
Marka: Citoren
Model: Berlingo
Silnik: 1.6 VTI
Rocznik: 2011
Wersja: [Inna].[nie dotyczy] Pomógł: 35 razy Dołączył: 22 Maj 2009 Posty: 4270 Skąd: Warszawa
Wysłany: 2012-06-22, 17:47
Mam sruby wystajace. Ciekawe co to za super nakretki ze az tyle kosztuja ? Wychodzi ok 125 zl za komplet ? Zobaczylem je dzis na ulicy w jednej szarej daci i uznalem, za ciekawy patent zabezpieczjacy okolice progow przed kamyczkami mogacymi powodowac ew korozje. Co sadzicie o tych mini chlapaczach ? Zauwazylem, ze niektore auta ze stajni VW czy toyoty tez takowe maja fabrycznie. Oczywiscie daciowe sa XXL
Ostatnio zmieniony przez mekintosz 2012-06-22, 18:00, w całości zmieniany 2 razy
Model: LOGAN pick-up+Duster 2
Silnik: oba 1.5 dCi
Rocznik: 2011 i 2018 Pomógł: 9 razy Dołączył: 28 Wrz 2010 Posty: 747 Skąd: warmia i mazury
Wysłany: 2012-06-22, 19:50
ciekaw jestem czy do mego logana by pasowały bo akurat o ochronę progów przed kamieniami mi chodzi (w drugim aucie właśnie malowałem progi bo nie było chlapaczy i masakra była bo ostatni rok jeździłem po łatanych drogach więc sami się domyślacie że kamienie zrobiły swoje).
Wersja: [Inna].[nie dotyczy] Pomógł: 35 razy Dołączył: 22 Maj 2009 Posty: 4270 Skąd: Warszawa
Wysłany: 2012-06-22, 20:36
Nikita_Bennet napisał/a:
... akurat o ochronę progów przed kamieniami mi chodzi (w drugim aucie właśnie malowałem progi bo nie było chlapaczy i masakra była bo ostatni rok jeździłem po łatanych drogach więc sami się domyślacie że kamienie zrobiły swoje).
Wlasnie tego sie obawiam, w dluzszej perspektywie uzytkowania pojazdu, majac na uwage jedynie 3 letnia gwarancje antykorozyjna ;-(
Model: LOGAN pick-up+Duster 2
Silnik: oba 1.5 dCi
Rocznik: 2011 i 2018 Pomógł: 9 razy Dołączył: 28 Wrz 2010 Posty: 747 Skąd: warmia i mazury
Wysłany: 2012-06-22, 21:07
drugie nasze autko jest z 2003 roku i do zeszłej zimy nie było problemów z nadkolami i progami.
Niestety podjąłem wtedy prace w miejscu gdzie dojazd jest dziurawymi i wiecznie łatanymi drogami.
Kamyki lecą że głowa mała i po jednej zimie progi do robienia ;(
Wysłany: 2012-06-25, 17:33
Chronia rant progu. Ograniczaja w jakims stopniu mozliwosc uszkodzenia powloki lakierniczej w pobliizu miejsca instalacji. Co ciekawe zauwazylem je w kolejnej daci mlodszej od mojej. Pewnie od ktoregos rocznika wprowadzili je w standardzie. Biorac pod uwage sknerstwo ksiegowych z Pitesti sa potrzebne.
Ostatnio zmieniony przez mekintosz 2012-07-07, 19:23, w całości zmieniany 1 raz
Witam odgrzewam temat z zapytaniem do właścicieli sandero stepway czy ktoś z Was montował już sobie chlapacze bo nie jestem pewny czy takie uniwersalne podejdą na te plastiki którymi auto jest obłożone :)
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Możesz ściągać załączniki na tym forum