Regulację linki można przeprowadzić w daciach ze skrzyniami biegów typu JH (czyli np u Ciebie, Moreno), natomiast hydraulicznie sterowane sprzęgło jest przy skrzyniach JR oraz TL - http://www.daciaklub.pl/forum/viewtopic.php?t=3444
To drugie ma regulację automatyczną, elementem której jest jednak przestawialny przełącznik nad pedałem sprzęgła - ale jego ustawienie można zmienić tylko trzy razy i tylko w celu utrzymania w zadanych parametrach (nie można sobie "opuścić / podwyższyć sprzęgła").
Ostatnio zmieniony przez laisar 2011-03-03, 23:27, w całości zmieniany 1 raz
Do wysokości pedału można się przyzwyczaić. Ja tylko przy wyjeździe z salonu miałam lekki dyskomfort, później staje się to normalne. No chyba, że jeździ się jednocześnie kilkoma samochodami, w których sprzęgło jest niżej - to faktycznie może i przeszkadza.
po trzeciej korekcie zacina się i odmawia współpracy?
Serwisówka nie podaje jakież to straszliwe konsekwencje wiążą się z przekroczeniem liczby dozwolonych regulacji - ale chodzi właśnie o to, że można to zrobić tylko 3x. Potem należy przełącznik wymienić.
Czyli nie ma innej opcji jak zachować szczególną ostrożność w obcowaniu z innymi autami po jeździe Dacią, bo do tak intrygująco biorącego sprzęgła szybko można się przyzwyczaić.
Wczoraj o mało nie zaparkowałem na przeciwległej ścianie garażu po przesiadce do samochodu z właściwie działającym sprzęgłem.
@author: Ależ w daciach też działa właściwie - jak wciśniesz, to odłącza silnik, jak puścisz, to sprzęga. A że w innym miejscu... ćwiczy czujność kierowcy, żeby nie zgnuśniał (;
Przy końcowej fazie puszczania sprzęgła dochodzi do zazębienia przekładni z silnikiem. Szarpie jakoś w chwili gdy już puszczam sprzęgło. Czy można to jakoś poprawić?
Przebieg 150tys. Czy wymieniane niewiem jezdze kilka miesiecy dopiero.
W poprzednim samochodzie chwytalo w polowie pamietam. Tutaj dopiero przy samym puszczaniu pedału. Nie umie sie przyzwyczaić.
Sprzedający w komisie stwierdzil ze wyregulowac trzeba ale czy sie da pytanie? Model dacia sandero 1.4mpi
ricken, nie da się wyregulować, będzie brało u góry - TTTM (ten typ tak ma). Jest na lince i nie ma sprężyny na pedale ani nic sensownego do regulacji.
Sprzęgło do sprawdzenia bo 150k może kwalifikować do wymiany ale i tak nowe będzie brało u góry :) Łatwo spalić jak ktoś opiera nogę o sprzęgło zamiast zdjąć wtedy co dwie tarcze koło do wymiany :)
Ostatnio zmieniony przez tosiek 2017-12-30, 19:58, w całości zmieniany 2 razy
ricken, można podciągnąć, nie skłamali. Podniesie Ci się wtedy pedał ale w kwestii brania nic się zmieni bo to kwestia łapy i docisku one mają dość mały skok i grubości tarczy (dlatego nowe będzie brało wcześniej ale raczej nie ma szans nawet od połowy).
Ciężko się diagnozuje tutaj sprzęgło ja wyłapywałem jak się już ślizgało a to za późno. Możesz poszukać, może się jakoś da ale ten mechanizm raczej nie ma takiej opcji :)
Ostatnio zmieniony przez tosiek 2017-12-30, 20:13, w całości zmieniany 2 razy
Przy zakupie samochodu jest jedna zasada, przestrzeganie ktorej, ulatwia zycie:
Panowie w komisach z zasady klamia zawszwe i najpewniej na kazdy temat. Stwierdzenie, ze kazde ich slowo to klamstwo, wg mnie, jest blizej prawdy, niz ze klamia w wiekszosci...
_________________ Dacia Logan MCV 2 FL, 1.2 16v
Ostatnio zmieniony przez goswee 2017-12-31, 11:30, w całości zmieniany 1 raz
Marka: Dacia
Model: LOGAN MCV II
Silnik: 0,9Tce 121KM@186Nm
Rocznik: XII 2017
Wersja: Stepway Outdoor Pomógł: 52 razy Dołączył: 21 Mar 2017 Posty: 1956 Skąd: Ząbki
Wysłany: 2017-12-31, 16:53
Nie wiem jak w Sandero 1 z tym silnikiem ale w Renault Thalii sprzęgło nie miało regulacji - linka z samoregulatorem. Sprawne sprzęgło powinno brać w połowi, jeżeli bierze przy samym dole tz. że docisk jest zużyty i nadaje się do wymiany. Natomiast jak sprzęgło bierze na samej górze to oznacza, że tarcza sprzęgła się kończy i trzeba powoli myśleć nad wymianą bo niedługo może zacząć się ślizgać. W skład sprzęgła wchodzi jeszcze łożysko oporowe, kiedy jest uszkodzone podczas wciskania sprzęgła mogą występować zgrzyty, piski, puknięcie itp. No niestety ale kupując auto w komisie trzeba sceptycznie podchodzić do tego co mówi sprzedający ( handlarz) oraz mieć przynajmniej minimalną wiedzę na temat samochodu i potrafić zdiagnozować podstawowe elementy samochodu. Jeżeli Twoje sprzęgło kwalifikuje sie do wymiany to na szczeście nie są to jakies wielki koszta - w 500zl z robocizna sie wyrobisz
Marka: Dacia
Model: LOGAN pick-up+Duster 2
Silnik: oba 1.5 dCi
Rocznik: 2011 i 2018 Pomógł: 9 razy Dołączył: 28 Wrz 2010 Posty: 747 Skąd: warmia i mazury
Wysłany: 2022-05-12, 13:10
laisar napisał/a:
Regulację linki można przeprowadzić w daciach ze skrzyniami biegów typu JH (czyli np u Ciebie, Moreno), natomiast hydraulicznie sterowane sprzęgło jest przy skrzyniach JR oraz TL - http://www.daciaklub.pl/forum/viewtopic.php?t=3444
To drugie ma regulację automatyczną, elementem której jest jednak przestawialny przełącznik nad pedałem sprzęgła - ale jego ustawienie można zmienić tylko trzy razy i tylko w celu utrzymania w zadanych parametrach (nie można sobie "opuścić / podwyższyć sprzęgła").
A gdzie jest dokładnie ten przełącznik? Sprzęgło od niedawna zaczyna brac tuż przy puszczaniu czyli trochę za szybko. Faktem jest ze ostatnio był wymieniany olej w silniku (elf) i w skrzyni (motul) i nic nie było więcej robione. 1,5dci 2011r przebieg 139tys km, nie obciążane itp. Trochę się zdziwiłem. Zastanawiam się jaki koszt mnie wyjdzie jeżeli wysprzęglnik i tarcza do wymiany.
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Możesz ściągać załączniki na tym forum