DACIA Klub Polska  
  •  FAQ  •   Szukaj  •   Użytkownicy  •   Grupy  •  Rejestracja  •   Zaloguj  • 

Ogłoszenie 
JEDNA SPRAWA = JEDEN TEMAT

Poprzedni temat :: Następny temat
Miśkowskiego Zadymiarz Polarny
Autor Wiadomość
TD Pedro 

Marka: Dacia
Model: Duster 4WD
Silnik: 1,6 16V + LPG
Rocznik: 2010
Wersja: Laureate 5 os.
Wysłany: 2012-10-19, 19:56   

@Dominus
to co było motywem przewodnim do montażu owiewek?

Dominus 

Model: Duster 4x2
Silnik: 1.5 dCi 90KM
Rocznik: 2012
Wersja: Delsey
Wysłany: 2012-10-19, 20:00   

TD Pedro napisał/a:
@Dominus
to co było motywem przewodnim do montażu owiewek?

możliwość uchylenia szyby przy deszczu oraz wizualnie podobają mi się.

TD Pedro 

Wysłany: 2012-10-19, 20:13   

Dominus napisał/a:
wizualnie podobają mi się

też mi się podoba... a to
Dominus napisał/a:
możliwość uchylenia szyby przy deszczu

rozumię, że spełnia swoją rolę właściwie :-) ...

marszelest 

Model: Duster 4x4
Silnik: 1.6 16V / LR-IV
Wersja: Laureate
Wysłany: 2012-10-19, 20:14   

mają jeszcze jeden plus ,nie powinny dzwonić szyby, jak się auto nagrzeje :mrgreen:

TD Pedro 

Wysłany: 2012-10-19, 20:28   

marszelest napisał/a:
nie powinny dzwonić szyby, jak się auto nagrzeje

tego u siebie nie stwierdziłem :-) ...

marszelest 

Model: Duster 4x4
Silnik: 1.6 16V / LR-IV
Wysłany: 2012-10-19, 20:42   

widocznie za mało na słońcu stało :mrgreen:

miskowski 

Marka: Dacia/Renault
Model: Duster 4x2/Fluence Intens
Silnik: 1,6/1,6
Rocznik: 2012/2016
Wersja: Laureate Plus
Wysłany: 2012-10-19, 21:57   

Tak patrzę na te owiewki i kombinuję: teoretycznie wyrównują górną krawędź, więc pewnie w jakiś tam sposób poprawiają opływ powietrza. Nie żeby od razu diametralnie zmieniały właściwości aerodynamiczne, ale na pewno jazda z uchyloną szybą zmniejsza tornado w kabinie. Poza tym (znowu czysto teoretycznie) przynajmniej górna połowa szyby ma szansę na uniknięcie jakiejś tam ilości wody, a kropelki ze sporym prawdopodobieństwem skapują z owiewek od razu na poszycie drzwi. Pytanie brzmi: czy to wszystko jest warte wydania stówy?

Hawki 

Marka: Seat
Model: Ibiza
Silnik: 1.6
Rocznik: 2001
Wysłany: 2012-10-20, 06:54   

miskowski napisał/a:
Tak patrzę na te owiewki i kombinuję: teoretycznie wyrównują górną krawędź, więc pewnie w jakiś tam sposób poprawiają opływ powietrza. Nie żeby od razu diametralnie zmieniały właściwości aerodynamiczne, ale na pewno jazda z uchyloną szybą zmniejsza tornado w kabinie. Poza tym (znowu czysto teoretycznie) przynajmniej górna połowa szyby ma szansę na uniknięcie jakiejś tam ilości wody, a kropelki ze sporym prawdopodobieństwem skapują z owiewek od razu na poszycie drzwi. Pytanie brzmi: czy to wszystko jest warte wydania stówy?

Ja mam w ibizie i chwalę bardzo, po kupnie DD u mnie zakup obowiązkowy :)

miskowski 

Wysłany: 2012-10-20, 07:08   

Rozumiem to wszystko, ale nadal nie wiem co tak naprawdę dają owiewki, poza tym że dobrze wygladają. :mrgreen:

Tymczasem żegnam koleżeństwo do jutrzejszego późnego popołudnia i zaczynam poważniejszy test drogowy. Myślę, że zbiorę sporo przydatnych informacji. Dla mnie oczywiście. :mrgreen:

radzio 

Model: Sandero Stepway
Silnik: TCe 90
Rocznik: 2013
Wysłany: 2012-10-20, 09:27   

Ja mam owiewki w Matizie, więc pozwolę sobie podzielić się opinią na ich temat.
Po pierwsze upalne dni : zostawiam auto z lekko uchylonymi szybami, tak aby górna krawędź szyby była wciąż "pod" owiewką. Dzięki temu zapewniona jest jako-tako cyrkulacja powietrza w samochodzie i nie jest on tak strasznie nagrzany jak z szybami zamkniętymi. Oczywiście owiewka w tym momencie pełni rolę elementu maskujacego uchylenie szyby - nawet przechodząc obok samochodu nie widać na pierwszy rzuk oka, że szyby są uchylone. No i utrudnia znacznie wprowadzenie przez uchyloną szybę czegokolwiek służącego do chociażby otwarcia drzwi (ale kto by tam chciał ukraść Matiza ;-) )
Druga sprawa - dni deszczowe, ulewne : znowu uchylenie szyb (zwłaszcza gdy długo siedzę w samochodzie) zapewnia że szyby nie parują tak szybko jak przy oknach całkowicie zamniętych, no i dzięki owiewce do środka auta nie wpada ani kropelka deszczu.
Co do efektów dźwiękowych : na pewno lekkie uchylenie szyby z owiewką czyni mniejszy hałas niż bez owiewki, jednak dla mnie nawet ten hałas jest trudny do zaakceptowania (przy prędkości powiedzmy na drogi krajowe, ekspresowe). Jazda "po mieście" jest już bardziej komfortowa.
Natomiast owiewka ma dość sporą wadę, przez którą owiewki po stronie kierowcy już nie mam : jest bardzo narażona na uszkodzenia : robiąc coś przy aucie z maksymalnie otwartą szybą czasami "zaglądam" do środka czy też sięgam po coś leżącego na siedzeniu. Przy "wyciaganiu głowy" z auta można zahaczyć o owiewkę i ją "pęknąć". Szczególnie istotne jest to po oddawaniu auta obcym "mechanikom". Własnie taki jeden dokumentnie mi ją połamał :/ Pozatym moje owiewki po paru latach użytkowania były całe poryte pajęczyną mikropęknięć (zapewne spowodowane temperaturami lato/zima) i nie wyglądały zbyt estetycznie. Ale może to była kwestia ich jakości.

Czy zdecydowałbym się na owiewkę w nowym aucie? Nie wiem. W Matizie miałem je już zamontowane przez poprzedniego właściciela.

eplus 

Model: Duster
Silnik: 1,6
Wysłany: 2012-10-20, 15:02   

mekintosz napisał/a:
Czyzby z plastikiem w kolorze nadwozia jest tylko z pakietem look ?

Pod warunkiem, że nadwozie jest w kolorze srebrny metalik. :mrgreen: :mrgreen:

miskowski 

Wysłany: 2012-10-21, 15:53   

Czyli wynika z tego, że owiewki w zasadzie mają zastosowanie tylko w samochodach bez klimatyzacji, bo zarówno rozgrzanie wnętrza, jak i zaparowanie szyb załatwia właśnie klimatyzacja.

No a za mną zapowiadanych kilka setek w różnych warunkach i na róznych drogach. Spokojnie, dużo mówił nie będę, bo w sumie za bardzo nie ma o czym. Jedyne rzeczy do których mogę się przyczepić to fotele, ale o nich wspominam od poczatku. Kilka razy brakowało mocy przy wyprzedzaniu, ale ponieważ auto jest na dotaciu - nie mogłem w pełni wykorzystać potencjału silnika. Myślę, że po tym okresie będzie lepiej. Komfort jazdy bardzo dobry, a prowadzenie w zakrętach nadspodziewanie dobre. Troszkę narowista w ciaśniejszych łukach, ale do zaakceptowania.

TD Pedro 

Wysłany: 2012-10-21, 16:43   

miskowski napisał/a:
Kilka razy brakowało mocy przy wyprzedzaniu

to po "dotarciu" :-P znacząco na lepsze (niestety) się nie zmieni ;-) ...

miskowski 

Wysłany: 2012-10-21, 17:07   

Chodzi mi o to, że teraz nie przekraczam 3 tysięcy obrotów. No może ze dwa razy "pociągnąłem" do jakichś 3,5 tysiąca. Ten silnik przy tych wartościach dopiero na dobre się rozkręca i po dotarciu nie będę musiał kontrolować obrotomierza, tylko po prostu pojadę. Wiem, że Veyron to nie jest, ale jeździ naprawdę przyzwoicie i przyciśnięty w okolice 4 - 4,5 tysiąca pozwoli na żwawsze wyprzedzanie. Naprawdę nie oczekuję cudów, jednak wiem co takie silniczki potrafią. Xantia była 80 kilogramów cięższa, miała tylko 5 kucyków więcej a jeździła jak szatan. Duster może się zblizyć osiągami na naprawdę niedużą odległość. No i należy wziąć poprawkę, że teraz na pokładzie miałem komplet pasażerów plus trzy walizki.

Edit: Przyjrzałem się przed chwilą tabelkom i wychodzi na to, że według nich Duster powinien jeździć porównywalnie z Xantią. Jest lżejszy, o sekundę gorzej przyspiesza, ma bardzo zbliżony moment obrotowy i kilka kopyt więcej... Myślę, że jeszcze mnie pozytywnie zaskoczy, bo już teraz jeździ naprawdę dobrze.
Ostatnio zmieniony przez miskowski 2012-10-21, 17:23, w całości zmieniany 7 razy  

mariuszopole 
Zielony listek

Silnik: 1.6
Wysłany: 2012-10-21, 17:45   

Ja też miałem możliwość trochę ostrożnego potestowania autka i tak jak pisze ,,miskowski" przy ok.nieco ponad>3000 obrotów osiąga się prędkość 120/h a średnie spalanie po przejechaniu 350 kilometrów z tego połowę po mieście mam 8,4l na 100 bez restartu komputera od odebrania z salonu. Mogę stwierdzić , że nieźle :lol: .

miskowski 

Wysłany: 2012-10-23, 11:39   

Chciałem zameldować, że autko jest ostatetcznie zrobione. Radio, listwy i cała reszta są na miejscach, więc pozozstaje tylko jeździć. :-) Jak się trochę rozpogodzi pstryknę kilka porządniejszych fotek.

tomszafa 

Silnik: 1.6 16V 4x2 + LPG
Wersja: Delsey
Wysłany: 2012-10-23, 14:22   

miskowski napisał/a:
Chciałem zameldować, że autko jest ostatetcznie zrobione. Radio, listwy i cała reszta są na miejscach, więc pozozstaje tylko jeździć. :-) Jak się trochę rozpogodzi pstryknę kilka porządniejszych fotek.

Bez zdjęć się nie liczy :mrgreen:

www.dusterklub.pl - KLUB DUSTERA

miskowski 

Wysłany: 2012-10-23, 14:30   

Na razie musisz uwierzyć na słowo. Sam wiesz, że światło oraz tło są dość istotnymi czynnikami. ;-) Ale fakt jest faktem: listwy znacznie poprawiają urodę Dustera, a tekstylne dywaniki zdecydowanie "udomawiają" wnętrze.

Dar1962 

Marka: była Dacia
Model: był Duster 4x4 szary bazalt
Silnik: był 1,6 16v
Rocznik: był 2012
Wysłany: 2012-10-23, 15:22   

koniecznie gdzieś na przyrody pardon - łonie. Teraz piękne fotki da się pstryknąć - te zwariowane kolory liści :-P

Domel2250 

Silnik: 1,6
Wersja: Ambiance 5 os.
Wysłany: 2012-10-23, 15:40   

...i światło o zachodzie słońca.... 8-)

TD Pedro 

Wysłany: 2012-10-23, 21:05   

aby nie we mgle bo białasa nie będzie widać :-P chociaż...nie przecież ma czarne listwy :lol: ...

mekintosz 

Marka: Citoren
Model: Berlingo
Silnik: 1.6 VTI
Rocznik: 2011
Wersja: [Inna].[nie dotyczy]
Wysłany: 2012-10-23, 21:33   

miskowski napisał/a:

Edit: Przyjrzałem się przed chwilą tabelkom i wychodzi na to, że według nich Duster powinien jeździć porównywalnie z Xantią. Jest lżejszy, o sekundę gorzej przyspiesza, ma bardzo zbliżony moment obrotowy i kilka kopyt więcej... Myślę, że jeszcze mnie pozytywnie zaskoczy, bo już teraz jeździ naprawdę dobrze.

Oj mysle, ze stara poczciwa Xantia nie da sie łatwo pokonac Dusterkowi gdyz ma mniejsze opory powietrza i innaczej zestopniowana skrzynie. Zakladajac, ze czesc kucykow z wiekiem ucieklo cytrynce stawiam w ostatecznosci na remis ;-) Duster z silnikiem 105 KM nie jest pojazdem o zadawalajcej trakcji. Dieslek jakos sie broni, szczegolnie 110 KM 4x2 ;-)

miskowski 

Wysłany: 2012-10-23, 23:10   

TD Pedro, Tobie za karę nie pokażę fotek. :mrgreen:

Mekintosz, remis w tym pojedynku jak najbardziej mnie satysfakcjonuje. Xantia jest jednym z samochodów, które wspominam z największą sympatią i zajmuje pewne miejsce na podium. :-) Wiem, że to zupełnie różne konstrukcje, ale mają ze sobą naprawdę sporo wspólnych cech. W moim odczuciu oczywiście. :-)
Ostatnio zmieniony przez miskowski 2012-10-23, 23:11, w całości zmieniany 1 raz  

TD Pedro 

Wysłany: 2012-10-23, 23:42   

no nie bądź taki :oops: ja, tak z sympatii :-) (obiecuję poprawę)

Dyziek 

Marka: Cytryna i Helmut
Model: inny
Silnik: benzyna i ropniak
Rocznik: inny
Wysłany: 2012-10-24, 06:15   

Znam dobrze ten silnik Cytryny, mam go w Xsarze :)
Potwierdzam, ze jest to naprawde udana do jazdy konstrukcja. Duzo przyjemnosci. Tak wiec 'miskowskiego' doskonale rozumiem.

Odpowiedz do tematu