"W niektórych przypadkach możliwe jest powołanie się wprost na przepisy dyrektywy i skorzystanie z uprawnień w nich przewidzianych, bez względu na to, czy mają one swój odpowiednik w prawie krajowym, czy też nie. Ma to szczególne znaczenie dla podmiotów indywidualnych (osób fizycznych, prawnych, jednostek organizacyjnych nie posiadających osobowości prawnej), które w sprawach ich dotyczących mogą skorzystać z przywilejów przewidzianych przez dyrektywy, bez względu na to, jak władze ich kraju wypełniają swoje zobowiązani wspólnotowe."
Marka: Jeep
Model: Grand Cherokee
Silnik: 4.7 V8
Rocznik: 2004 Pomógł: 26 razy Dołączył: 02 Sie 2010 Posty: 2384 Skąd: Warszawa
Wysłany: 2012-10-02, 12:17
leszeks napisał/a:
Kochani, przeczytajcie jeszcze raz dokładnie Artykuł 8 Dyrektywy nr 97/30/WE.
Dyrektywy z definicji nie obowiązują w krajach UE. (Podkreślenie moje. :) Diagnostów i policję obowiązuje Rozporządzenie Ministra Czegośtam, będące kalką Dyrektywy i odpowiedniej tabelki z Regulaminu EWG. I ja uważam, że sprawa jest do wygrania w sądzie. Czy jest do wygrania z policją w nocy na poboczu podczas kontroli albo z wąsatym diagnostą, który wie lepiej - nie zamierzam sprawdzać. :]
W niektórych przypadkach [...] skorzystać z przywilejów przewidzianych przez dyrektywy
Byłoby naprawdę bardzo fajnie, ale jakoś ciężko mi mieć nadzieję, że ewentualny sąd przychyliłby się do traktowania zniesienia tych 40 cm jako "przywileju" ((((:
Wysłany: 2012-10-02, 12:25
laisar napisał/a:
leszeks napisał/a:
W niektórych przypadkach [...] skorzystać z przywilejów przewidzianych przez dyrektywy
Byłoby naprawdę bardzo fajnie, ale jakoś ciężko mi mieć nadzieję, że ewentualny sąd przychyliłby się do traktowania zniesienia tych 40 cm jako "przywileju" ((((:
Nie trzeba powoływać się na przywileje, IMHO wystarczy na samą dyrektywę (tak mi wynika z owego artykułu). Problem w tym, że powoływać się można w sądzie. Wziąwszy pod uwagę wyczyny naszych sądów, policji i diagnostów - ja bym się bał. :]
leszeks [Usunięty]
Wysłany: 2012-10-02, 12:30
laisar, bebe, nie wygram z Wami, musimy sobie kiedyś mały spocik zorganizować i w realu... spokojnie :) ... jakiś browar wspólnie obalić.
Ostatnio zmieniony przez leszeks 2012-10-02, 12:31, w całości zmieniany 1 raz
Wysłany: 2012-10-02, 13:00
leszeks napisał/a:
laisar, bebe, nie wygram z Wami, musimy sobie kiedyś mały spocik zorganizować i w realu... spokojnie :) ... jakiś browar wspólnie obalić.
Ale to nie z nami masz wygrywać, tylko z policją/diagnostą, ewentualnie - niezawisłym sądem. :D Mi to zasadniczo ryba, daleki jestem od biegania z miarką i wytykania ludziom brakujących centymetrów :) , i generalnie gdyby jedynym problemem pojazdów jeżdżących po Polsce był tylko montaż świateł do jazdy dziennej, byłbym przeszczęśliwy. :D Chciałem tylko zwrócić uwagę, że sprawa nie jest całkowicie oczywista, i przy odpowiednio złej karmie może się skończyć problemami.
Z tego też względu ja sobie zainstalowałem światła do jazdy dziennej zgodnie z wszelkimi możliwymi przepisami. Nie dlatego, że jestem jakimś strasznym fanem przepisów (nie jestem), tylko dlatego, że mam w życiu pecha i jeśli tylko zostawię jakąś możliwość przyczepienia się, to na pewno ktoś się przyczepi.
Wszystko powyższe nie wypływa nijak na browar, który obalić można swoją drogą. :]
Marka: Dacia
Model: Logan MCV
Silnik: 1.6 16v hi-flex
Rocznik: 2012
Wysłany: 2012-10-02, 21:55
A to mnie zdziwiliście. Kojarzyłem, że są jakieś obostrzenie względem świateł dziennych, ale dokładnych cm nie znałem. Sprzedawca sam się chwalił i podawał mi liczby, więc jutro zobaczę ile mam tych cm względem siebie.
Wysłany: 2012-10-02, 22:00
wdaniun napisał/a:
Sprzedawca sam się chwalił i podawał mi liczby, więc jutro zobaczę ile mam tych cm względem siebie.
Ze zdjęcia widać, że odległość od siebie to jakieś 55 cm (tablica rejestracyjna ma 52 cm). O 40 cm od krawędzi bocznej lepiej nie wspominać, bo nic na tej czarnej kratce plastikowej niestety się nie łapie.
leszeks [Usunięty]
Wysłany: 2012-10-03, 08:05
wdaniun napisał/a:
A to mnie zdziwiliście. Kojarzyłem, że są jakieś obostrzenie względem świateł dziennych, ale dokładnych cm nie znałem. Sprzedawca sam się chwalił i podawał mi liczby, więc jutro zobaczę ile mam tych cm względem siebie.
W zestawie z lampami Philips DayLight 4 (a ze zdjęc wynika, że takie masz) jest instrukcja, jak neleży je zamontować. Instrukcja jest w kilku językach - w tym w j.polskim. Znajdziesz tam rysunek poglądowy ze wszystkimi wymiarami (odległość minimalna od jezdni, maksymalna od jezdni, odległość minimalna od kierunkowskazu, odległość między lampami zamontowanymi symetrycznie z przodu (tu min 60cm), oczywiście na rysunku NIE MA wymiaru 40cm od bocznego obrysu auta.
Firma PHILIPS podaje w instrukcji dane o homologacji i pisze, że jak zamontujesz światła zgodnie z rysunkiem w instrukcji, wszystko będzie ok.
Jeśli masz mniej niż 60cm (oczywiście jedna miarka może pokazać 599 mm a druga 601mm, więc lepiej mić trochę zapasu), reklamuj to u dealera - niech wyjmą instrukcję z pudełka po lampach i zamontują zgodnie z wymiarami na rysunku.
Mała poprawka, tablica rejestracyjna wraz z ramką ma 54 cm lub 55 cm. Są też ramki 58 cm.
Ostatnio zmieniony przez chriskb 2012-10-03, 08:17, w całości zmieniany 1 raz
leszeks [Usunięty]
Wysłany: 2012-10-03, 08:17
bebe napisał/a:
Wszystko powyższe nie wypływa nijak na browar, który obalić można swoją drogą. :]
Jestem w Warszawie 11-go (czwartek) z dzieckiem u lekarza, potem ok 15-16 zajadę do RRG Puławska - z tylnej lampy stopu wypadły mi bebechy spryskiwacza :) zgłoszę to w ramach gwarancji.
Możemy zamienić kilka słów na Puławskiej, jeśli znajdziecie czas i ochotę - browara nie obalimy z oczywistych względów - prowadzę auto.
Ostatnio zmieniony przez leszeks 2012-10-03, 08:20, w całości zmieniany 1 raz
Model: Logan MCV
Silnik: 1.6 16v hi-flex
Rocznik: 2012
Wysłany: 2012-10-04, 09:54
Witajcie,
zmierzyłem odległość i wynosi od wewn. krawędzi świateł 55cm. Dzwoniłem do Sprzedawcy - powiedział mi, że wszystko jest OK, bo odległość 60 cm musi być od osi świateł i faktycznie jest to spełnione.
Wysłany: 2012-10-04, 10:10
wdaniun napisał/a:
Wzajemną odległość liczymy od osi obiektów. Nie mam racji?
Nie wiem, nie mam czasu teraz szukać podstawy prawnej, ale do tej pory odległości liczyło się od krawędzi wewnętrznej (między światłami) i zewnętrznej (od krawędzi bocznej pojazdu). To chyba będzie wyjaśnione w Regulaminie ONZ/EWG, na którym bazują nasze ustawy/rozporządzenia.
Leszeks możesz wpaść na spot po puszczy kozienickiej 20 października.
_________________ Poison Zyankalli + Shimano XT
leszeks [Usunięty]
Wysłany: 2012-10-04, 21:07
bodzio napisał/a:
Leszeks możesz wpaść na spot po puszczy kozienickiej 20 października.
Dzięki za zaproszenie, niestety 20-go października mam w rodzinie wesele
leszeks [Usunięty]
Wysłany: 2012-10-04, 21:14
wdaniun napisał/a:
Witajcie,
zmierzyłem odległość i wynosi od wewn. krawędzi świateł 55cm. Dzwoniłem do Sprzedawcy - powiedział mi, że wszystko jest OK, bo odległość 60 cm musi być od osi świateł i faktycznie jest to spełnione.
Model: 2x Logan 2x Logan MCV, Logan II i III, Jogger
Silnik: 1.4MPI, 2x1.6MPI, 1.2 16V, 1.0SCE, 2x 1.0TCE
Rocznik: 2005, 2005, 2008, 2014, 2017, 2022, 2024
Wersja: Logan Pomógł: 6 razy Dołączył: 01 Kwi 2011 Posty: 329 Skąd: Polska centralna
Wysłany: 2012-10-23, 22:06
dla mnie montaż świateł do jazdy dziennej nosi znamię - wijeskiego tuningu
jesli sa fabrycznie zamontowane to ok, natomiast wszelkie próby montażu - nieraz niezgodnie z wytycznymi - wygladaja komicznie....
no! ale każdy posiadacz powie, że oszczędza prąd...
jedyne co zamontowalem na zewnątrz auta to - gwizdki na zwierzynę (małe niewidoczne) - 2 łosie minięte, jeden dzik został skasowany przede mną przez peugeota a sam dziką kaczkę wiozłem ze 3 km we wlocie....
Marka: Citoren
Model: Berlingo
Silnik: 1.6 VTI
Rocznik: 2011
Wersja: [Inna].[nie dotyczy] Pomógł: 35 razy Dołączył: 22 Maj 2009 Posty: 4270 Skąd: Warszawa
Wysłany: 2012-10-23, 22:13
piotrek400 napisał/a:
dla mnie montaż świateł do jazdy dziennej nosi znamię - wijeskiego tuningu
...
no! ale każdy posiadacz powie, że oszczędza prąd...
.
Oszczedza zarowki H4, moze nacieszyc sie czytelnym podswietleniem kokpitu. Planuje zainstalowac wlasnie takie swiatla nie dla tuningu ale dla oszczedzenia jasnoswiecacych zarowek H4 serii extreme, ktore zamierzam zamontowac na zime. Wiadomo, ze one lubia padac, stad rozsadnym sie wydaje montaz dziennych. Zas "zaoszczedzone" 80 W z alternatora przekieruje na podgrzewanie mat siedzen.
Ja też zobaczyłem na serwisie w gablotce, pomyślałem: może przy okazji przeglądu sie szarpne i zamontują ale jak mi pan zapodał cenę to mnie zamurowało:)
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Możesz ściągać załączniki na tym forum