Marka: Seat
Model: Ateca
Silnik: 1.0 TSI
Rocznik: 2022 Pomógł: 6 razy Dołączył: 24 Kwi 2012 Posty: 917 Skąd: Poznań
Wysłany: 2012-08-02, 12:30
ale też google to duża firma z lokalnymi oddziałami na całym świecie, także w polsce, więc mamy prawo oczekiwać aktualności map
aktualność map i nawigacji do dość krytyczna sprawa
jak się wyprowadzi nową funkcjonalność w poczcie tydzień później to tragedii nie będzie, w przypadku siatki dróg to zdanie mam nieco inne - tym bardziej że są firmy które aktualizują mapy na bieżąco
jak się ktoś za coś takiego zabiera, to niech robi to na poważnie, bo inaczej jest że-na-da
mogli nie udostępniać funkcji nawigacji w polsce, skoro nie mają czasu wrzucać aktualizacji siatki dróg, to by nikt problemu nie miał
Marka: Jeep
Model: Grand Cherokee
Silnik: 4.7 V8
Rocznik: 2004 Pomógł: 26 razy Dołączył: 02 Sie 2010 Posty: 2388 Skąd: Warszawa
Wysłany: 2012-08-02, 12:32
wojtek_pl napisał/a:
Co się dziwić... W końcu Google Maps ma cały świat do oblecenia i aktualizowania...
Problem w tym, że w przypadku Polski Google nie aktualizuje map samemu, tylko kupuje gotowce, zazwyczaj dwa razy do roku (czasem częściej, czasem rzadziej).
AutoMapa sama ogarnia swoje mapy, w przypadku "medialnych" dróg (autostrady) ostatnio aktualizują niemal natychmiast. Do tej pory jak wysyłałem im poprawki jakichś osiedlowych uliczek, to przy następnej aktualizacji były uwzględnione.
ale też google to duża firma z lokalnymi oddziałami na całym świecie, także w polsce, więc mamy prawo oczekiwać aktualności map
Tak, tak. To firma Amerykańska i dla Amerykanów. Reszta świata załapała się przypadkiem bo Amerykanie tam czasem jeżdżą. A Polska jest dla nich totalnym wygwizdowem i trzecim światem i łaskawie raz na rok może coś tam poprawią. Z tego co wiem to funkcjonalność Google Maps w USA jest dużo większa niż ma reszta świata.
Wysłany: 2012-08-02, 17:10
wojtek_pl napisał/a:
Z tego co wiem to funkcjonalność Google Maps w USA jest dużo większa niż ma reszta świata.
Owszem, z bardzo prozaicznej przyczyny - dane geodezyjne w USiech są powszechnie dostępne dla każdego, są w miarę spójne i w otwartym formacie. Do tego masz jednolity rynek wielkości dwóch Europ, zfragmentowanych pod względem rynków, przepisów i wszystkiego bardziej niż wersje Androida. ;) Firmom zarabiającym na "długim ogonie", jak Google czy Amazon, rynki europejskie tak naprawdę średnio się opłacają. Stąd ich obecność w Europie to bardziej próby obsikania terenu przed konkurencją, niż faktyczne usługi na normalnym poziomie.
AutoMapa sama ogarnia swoje mapy, w przypadku "medialnych" dróg (autostrady) ostatnio aktualizują niemal natychmiast. Do tej pory jak wysyłałem im poprawki jakichś osiedlowych uliczek, to przy następnej aktualizacji były uwzględnione.
i dzięki takim właśnie zabiegom odstawia konkurencję daleko w tyle, jak dla mnie absolutny #1
Ciekawostka dla fanów GPS. Dla Androida Targeo przygotowało nawigację na smartphon/tablet - jest udostępniona w Google store. Podkłady map starawe, ale nawigacja dziła na aktualnych mapach. Dużo zabawy, bo patrząc na mapę jedziemy po polach. Jedyny problem dla wielu użytkownikõw to stały dostęp do Internet.
Marka: była Dacia
Model: był Duster 4x4 szary bazalt
Silnik: był 1,6 16v
Rocznik: był 2012
Wersja: Laureate Plus Pomógł: 53 razy Dołączył: 12 Paź 2011 Posty: 3867 Skąd: Włodawa
Wysłany: 2012-12-19, 11:53
właśnie - a'propos AUtoMapy - potrzebuję przyzwoitej (choć w rozsądnej cenie) czytelnej i prostej w obsłudze nawigacji z dobrym programem nawigacyjnym (tylko Polska) który będzie miał częste aktualizacje (sporo wszak u nas nadal się buduje). Możecie coś polecić?
Coś właśnie z programem Automapa, ma chyba najdokładniejsze mapy na Polskę. Można taką kupić za jakieś 400zł w prostym wariancie. Ewentualnie każdy telefon z Androidem i odbiornikiem GPS - tam też można zainstalować Automapę.
Marka: była Dacia
Model: był Duster 4x4 szary bazalt
Silnik: był 1,6 16v
Rocznik: był 2012
Wersja: Laureate Plus Pomógł: 53 razy Dołączył: 12 Paź 2011 Posty: 3867 Skąd: Włodawa
Wysłany: 2012-12-19, 12:08
nie chcę telefonu, wolę klasyczną nawigację, najlepiej koło 5 cali, dobrze,żeby miała Bluetooth do obsługi telefonu
Wysłany: 2012-12-19, 12:13
AutoMapa - podkład i dane nawigacyjne super, ale obsługa to dramat w pięciu aktach. :/ Jakieś maleńkie guziki poutykane bez ładu i składu, ustawienia rozsiane po menu w 30 miejscach, tego typu atrakcje. Spora część tych mankamentów to "zasługa" leżącego pod spodem Windowsa z czasów, kiedy do obsługi ekranu używano rysika, a żeby obsłużyć system operacyjny, należało mieć doktorat i dwa fakultety. ;) Reszta "zasług" to dość poważny wiek AutoMapy i idąca za nim inercja interfejsowa :) - należałoby palnąć pięścią w stół, zaorać cały interfejs i zaprojektować na nowo. :>
AutoMapa na iOS i Androida została napisana praktycznie od nowa i ponoć to widać. :)
Marka: Ford
Model: Focus III
Silnik: 1.6 EB 150KM
Rocznik: 2013 Pomógł: 1 raz Dołączył: 16 Paź 2010 Posty: 150 Skąd: Wrocław
Wysłany: 2012-12-20, 13:59
Ja do Automapy już nie wrócę po tym, jak wytyczyła mi trasę z Bydgoszczy do Zielonej Góry przez wiochę, w której najwyraźniej zwijają asfalt na noc. Dowiedziałem się wtedy, czemu Laguny nie jeżdżą w WRC i ile kosztuje wymiana obu amorków, sworzni wahacza, poduch, łożyska i czegoś tam jeszcze. To nie był pierwszy raz, kiedy AM wytyczyła trasę "optymalną" po nieprzejezdnych wiochach zamiast normalnymi krajowymi - mimo aktualnych map. Fakt, mapy na ogól dokładne, ale algorytmy wyznaczania tras absurdalne.
Aktualnie używam Sygica z komórki i nie mam takich przebojów, choć mapy ma starawe i na nowych obwodnicach Wrocławia durnieje.
Ostatnio zmieniony przez _Big_Mac_ 2012-12-20, 14:00, w całości zmieniany 1 raz
Marka: DUSTER I 1,5 dCi 90KM
Model: TESLA model 3 LR
Silnik: 440 KM
Rocznik: 2021, 2022 Pomógł: 5 razy Dołączył: 24 Gru 2011 Posty: 549 Skąd: Zielona Góra
Wysłany: 2012-12-20, 14:07
_Big_Mac_ napisał/a:
Ja do Automapy już nie wrócę po tym, jak wytyczyła mi trasę z Bydgoszczy do Zielonej Góry przez wiochę, w której najwyraźniej zwijają asfalt na noc. Dowiedziałem się wtedy, czemu Laguny nie jeżdżą w WRC i ile kosztuje wymiana obu amorków, sworzni wahacza, poduch, łożyska i czegoś tam jeszcze. To nie był pierwszy raz, kiedy AM wytyczyła trasę "optymalną" po nieprzejezdnych wiochach zamiast normalnymi krajowymi - mimo aktualnych map. Fakt, mapy na ogól dokładne, ale algorytmy wyznaczania tras absurdalne.
.
Wystarczy wytyczyć trasę "bezpieczną", odznaczyć drogi polne i nie będzie żadnych problemów.
Ja używam AutoMapy od kilku lat i jestem zadowolony.
Dokładność map dla Polski super
_________________ Tesla 3 LR 82 kWh 4x4 440 KM 2022r. - 14,0 kWh/100 km
Renault ZOE II 52 kWh 2020r. - 13,0 kWh/100 km
Marka: Seat
Model: Ateca
Silnik: 1.0 TSI
Rocznik: 2022 Pomógł: 6 razy Dołączył: 24 Kwi 2012 Posty: 917 Skąd: Poznań
Wysłany: 2012-12-20, 15:21
no niestety - nie zawsze drogi wojewódzkie to szerokie arterie
czasami są nimi tylko dlatego, że prowadzi przez nie ważny szlak militarny
przykład z mojego podwórka - znany pewnie wielu kierowcom tirów, szczególnie podczas Przystanku Woodstock - wystarczy sobie włączyć omijanie Kostrzyna nad Odrą, i przy trasie północ-południe jesteśmy prowadzeni przez drogę wojewódzką 129
swego czasu dość często jeździłem tą drogą i nie było niczym dziwnym spotkać w środku lasu przedzierający się ciągnik siodłowy z naczepą - ale tak to jest, jak się jeździ na nawigację a nie na zdrowy rozsądek
DW645 Mszyniec-Łomża o wiele dłuższa i nie wiele lepsza. Pomimo takich dróg, jeżeli ustawi się w AM trasa szybka nie ma problemów ze złą jakością oprócz przypadku przebudowy.
W moim Garminie aktualizacja life-time jest związana z urządzeniem. Działa o ile dobrze zrozumiałem warunki licencji, do końca życia urządzenia - nie da się przenieść na nowe. Oprócz zużycia fizycznego i technicznego trzeba też wziąć pod uwagę zużycie moralne - mój czteroletni już ma drobne objawy tegoż - musiałem zrezygnować z Islandii w ostatniej aktualizacji, bo się nie zmieściła...
No właśnie mapy są świetne i niektóre urządzenia mogą mieć dożywotnie aktualizacje map
- to raczej powszechny chwyt marktingowy zachęcający do zakupu nowych kolejnych urządzeń ...
- jakiś czas temu kupiłem nawigację MIO model C720, kosztowała całkiem sporo (1250,00 pln) mapa jak się okazało z błędami (w menu dziwne przyporządkowania miejscowości do województw i dziwne nazwy miejscowości a to nie jedyne wady) zgłaszałem to do serwisu, serwis zapewniał, że zgłaszał to do producenta a czas biegł... z czasem dostałem info, że błędów tych nie będą poprawiać, bo w opracowaniu jest nowa mapa, nowa mapę owszem przysłali gratis (zupełnie inna od poprzedniej - wg mnie mniej intuicyjna i trudniejsza w konsumpcji) niestety by jej używać karta z mapą musi być na stałe ulokowana w urządzeniu a tym samym inne funkcje urządzenia korzystające z gniazda karty pamięci zostały wykluczone...
- nowej mapy, podobnie jak
Farurej napisał/a:
W moim Garminie aktualizacja life-time jest związana z urządzeniem. Działa o ile dobrze zrozumiałem warunki licencji, do końca życia urządzenia - nie da się przenieść na nowe.
Marka: renault
Model: thalia
Silnik: 1,2 benzyna Pomógł: 6 razy Dołączył: 20 Wrz 2007 Posty: 1109 Skąd: krakow
Wysłany: 2012-12-20, 18:14
Znajomy sprzedawca, który handluje /oficjalnie/ nawigacjami, odradził mi to dożywocie. Mimo,że to jego zarobek. Nawet jeśli dane urządzenie będzie dalej produkowane, to zakończy się tzw wsparcie i po herbacie. pozdr
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Możesz ściągać załączniki na tym forum