Nurtuję mnie czemu nie można zamontować esp z asr do silnika 1.6 16V 105 LPG
skoro do zwykłej benzyny jest montowana.
Czy jest możliwość montażu gdzieś indziej bez utraty gwarancji no i pytanie czy warto ?
Ostatnio zmieniony przez laisar 2012-02-11, 21:57, w całości zmieniany 3 razy
czemu nie można zamontować esp z asr do silnika 1.6 16V 105 LPG
Technicznie - raczej nie ma realnych przeciwwskazań, więc jak się wydaje problem jest jedynie prawny: taka wersja po prostu do tej pory nie ma homologacji, więc nie znajduje się w ofercie.
Karenzo napisał/a:
Czy jest możliwość montażu gdzieś indziej bez utraty gwarancji
Marka: Chevy
Model: Aveo
Silnik: 1.2
Rocznik: 2009 Pomógł: 31 razy Dołączył: 15 Mar 2009 Posty: 2944 Skąd: Śląsk
Wysłany: 2012-02-11, 22:17
Karenzo napisał/a:
Czy jest możliwość montażu gdzieś indziej bez utraty gwarancji no i pytanie czy warto ?
Kolego nie tędy droga. Zamawiasz w wybranych ASO benzynkę z ESP, zamawiasz u dealera LPG (np. w Świętochłowicach, ale pewnie nie tylko tam) i dealer w meijsce fabrycznej gwarancji udziela "swojej". Ma to pewne wady, ale masz dusterka z lpg i esp
Samochód został zamówiony 20 stycznia więc jeszcze nie został wyprodukowany .
Jednak diler usilnie twierdzi że silnik z gazem uniemożliwia montaż takiego systemu , więc nie wiem czy to po prostu nie możliwe czy opieszałość sprzedawcy .
Już zamówiłem dustera z lpg ,chciałem 4x4 jednak gwarancja na gaz udzielana była by przez firmę zakładającą czyli w przypadku kłopotów z silnikiem gazownik odsyłał by mnie do ASO a ASO do gazownika i tak bez końca , czego chciał bym uniknąć.
Ostatnio zmieniony przez Karenzo 2012-02-12, 13:10, w całości zmieniany 2 razy
WItam,
czaję się na DD, jazda próbna za mną, oferta w przygotowaniu. Dziwi mnie tylko fakt, że przy wyborze LPG nie mogę zamówić ESP+ASR. W wersjach bez LPG tak. Sprzedawca też za bardzo nie wie dlaczego tak jest i dziwi się takiemu podejściu producenta. Czy szanowne grono ma może pojęcie, dlaczegóż Dacia tak traktuje swoich potencjalnych klientów odmawiając im możliwości zakupu ESP+ASR?... Inne rozłożenie mas na osie? Przecież jeśli zakupię DD i na własną rękę wpakuję gaz to efekt będzie taki sam- jest ESP+ASR z LPG na pokładzie. Naprawdę nie mam pojęcia co się za tym kryje... Że o braku kompa pokładowego nie wspomnę- ale to mniejszy problem bo mając LPG i tak zaopatrzyłbym się w komputer pokładowy dostępny na "allegrze".
Marka: Jeep
Model: Grand Cherokee
Silnik: 4.7 V8
Rocznik: 2004 Pomógł: 26 razy Dołączył: 02 Sie 2010 Posty: 2384 Skąd: Warszawa
Wysłany: 2012-06-24, 18:46 Re: DD+LPG i brak ESP
piotr. z napisał/a:
Naprawdę nie mam pojęcia co się za tym kryje...
Obstawiam śmiechowy system informatyczny Renault. Prawdopodobnie wesołe misie w centrali nie wprowadziły do systemu takiej wersji i dlatego sprzedawca nie może jej wyklikać, a wiadomo, w dzisiejszych czasach jak czegoś nie ma w komputerze, to nie istnieje. ;)
Jeśli bardzo Ci zależy, to gnęb sprzedawcę, żeby gnębił przełożonego, żeby gnębił centralę, i może nagle będzie się dało zamówić ESP. :)
Jeśli bardzo Ci zależy, to gnęb sprzedawcę, żeby gnębił przełożonego, żeby gnębił centralę, i może nagle będzie się dało zamówić ESP. :)
No właśnie to nie tylko kwestia systemu... Takie info jest też w papierowym katalogu, gdzie wyszczególniono gwiazdką, czegóż to model z LPG nie ma. Zastanawia mnie tylko co mogło być powodem takiej decyzji?...
Marka: Jeep
Model: Grand Cherokee
Silnik: 4.7 V8
Rocznik: 2004 Pomógł: 26 razy Dołączył: 02 Sie 2010 Posty: 2384 Skąd: Warszawa
Wysłany: 2012-06-24, 21:30 Re: DD+LPG i brak ESP
piotr. z napisał/a:
Takie info jest też w papierowym katalogu, gdzie wyszczególniono gwiazdką, czegóż to model z LPG nie ma. Zastanawia mnie tylko co mogło być powodem takiej decyzji?...
A, to w takim razie nie wiem. Złośliwość ludzka? :(
ESP wymaga sterowania przepustnicą i wtryskiem - może nie dopracowali jeszcze tego układu dla zasilania LPG. Oczywiście w chałupniczym wykonaniu nikt sobie tego nie dobiera do głowy, montuje gaz i gotowe, natomiast oryginalny ESP musi dodawać gazu na gazie, musi też na tę okoliczność mieć atest.
Więc wychodzi na to, że w wersji z LPG ma się ESP ale tylko na pokładzie, bo nie działające prawidłowo. Na szczęście moje prywatne ESP składa się z wyobraźni i jako takiego przewidywania, co się może wydarzyć na drodze.
Marka: Opel
Model: Astra H
Silnik: 1.6 Twinport instalka V generacji Vialle
Rocznik: 2005
Wysłany: 2013-01-15, 17:09 Duster LPG można z ESP czy nie??
Witam. Chcę kupi dustera 1.6 LPG ale koniecznie z ESP. Szukałem na portalach i nie ma żadnego auta z ESP. Pytałem u Dealera i mówią że jeśli LPG fabryczne to nie ma możłiwości zamontowania ESP?? Dzwoniłem do Dacia Deutschland i Pan powiedział, że mogę bez problemu zamówic w cenie 300euro. Jak to jest naprawdę??
Marka: była Dacia
Model: był Duster 4x4 szary bazalt
Silnik: był 1,6 16v
Rocznik: był 2012
Wersja: Laureate Plus Pomógł: 53 razy Dołączył: 12 Paź 2011 Posty: 3867 Skąd: Włodawa
Wysłany: 2013-01-15, 18:01
ESP do DD kosztuje (przynajmniej kosztowało) 1200 PLN. Do 4x4 można je zamówić bez problemu (wersja 4x4 nie ma montowanego LPG fabrycznego) O 2x4 trzeba pytać ostatnio zamawiających. Sądzę, że będzie nadal dodatkowo płatną opcją ( DD ma starą homologację, w której ESP nie było jeszcze wyposażeniem obowiązkowym)
Ostatnio zmieniony przez Dar1962 2013-01-15, 18:03, w całości zmieniany 1 raz
Duster z LPG rożni się od reszty tym że nie ma komputera i możliwości dokupienia ESP za dopłatą w całej EUROPIE , najlepiej zrobić tak kupić Dustera z bajerami z jakimi chcesz a potem zgazować/dogadać się z Dealerem.
_________________ Jestem handlowcem w salonie Carrara w Lublinie. Szukasz oferty na Nową Dacie? Pisz PW lub na e-mail
Marka: Cytryna i Helmut
Model: inny
Silnik: benzyna i ropniak
Rocznik: inny Pomógł: 3 razy Dołączył: 25 Sie 2012 Posty: 437 Skąd: Wawa
Wysłany: 2013-01-16, 12:13
Laisar podawal kiedys diagramy, ktore to mialy potwierdzac.
Na Pulawskiej w salonie mi powiedzieli, ze nie ma zadnych zmian w silniku. Z pewnoscia nie wymieniaja glowicy na wzmocniona, jak to ma miejsce w Chevetce (+500 PLN za to).
Wysłany: 2013-01-16, 16:50
No to Pan z niemieckiej centrali renault nie popisał się wiedzą:) Na 100% sprawdzał i mówił że można ESP zamówic. No nic terzeba będzie chyba kupic diesla:) Tylko teraz dylemat 90 czy 110KM? Oba mają już filtry cząstek stałych?
Wysłany: 2013-01-17, 02:41 Re: Duster LPG można z ESP czy nie??
maciej napisał/a:
Witam. Chcę kupi dustera 1.6 LPG ale koniecznie z ESP. Szukałem na portalach i nie ma żadnego auta z ESP. Pytałem u Dealera i mówią że jeśli LPG fabryczne to nie ma możłiwości zamontowania ESP?? Dzwoniłem do Dacia Deutschland i Pan powiedział, że mogę bez problemu zamówic w cenie 300euro. Jak to jest naprawdę??
Ja zamówiłem Dustera 1,6 4x4 z esp i asr, jeszcze przed odbiorem z salonu ze Świdnicy miałem założony LPG, który sami zaproponowali w jeden z 3 firm, wybrałem BRC sequent 24.
Na razie wszystko jest OK, na liczniku 15,5 tys.
Wysłany: 2013-01-17, 14:49 Re: Duster LPG można z ESP czy nie??
Piotr_K napisał/a:
maciej napisał/a:
Ja zamówiłem Dustera 1,6 4x4 z esp i asr, jeszcze przed odbiorem z salonu ze Świdnicy miałem założony LPG, który sami zaproponowali w jeden z 3 firm, wybrałem BRC sequent 24.
Na razie wszystko jest OK, na liczniku 15,5 tys.
Tak wiem że tak można tylko że ja chcę auto do Niemiec i nie chce mi się pozniej bawic z tlumaczeniami i zalatwianiem w niemieckim urzędzie. Jak jest fabryczna to problem z głowy. A ile dałeś za instalacje?
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Możesz ściągać załączniki na tym forum