Kto zagląda tam gdzie nie ma po co, ten sam jest sobie winien (;
Oprócz numeru części nic nie znalazłem w dokumentacji, ale wygląda po prostu na jakiś tłumik masowy drgań? Pewnie jakiś rodzaj żeliwa. Dzięki braku malowania firma zaoszczędziła kolejne 3 eurocenty. Taka to już dacia...
A jeżeli faktycznie tak Cię dręczy wygląd, to po prostu wyjmij i pomaluj. Kto wie, może dzięki temu nawet przedłużysz żywotność tej części z 28 do 35 lat? [;
nie chce cie straszyc ale jak uszkodzisz lakier na jakims elemencie nadwozia to dopiero zacznie rdzewiec bo duster jest niocynkowany na zewnetrznych blachach...
_________________ Moje Dustery (sprzedane..)
Mini Clubman F54 2.0d
Kto zagląda tam gdzie nie ma po co, ten sam jest sobie winien (;
[;
Ciekawa uwaga,w Daci tylko w okno patrzymy?W instrukcji nic nie napisali gdzie nie zaglądać.Ten klocek to wytrzyma do końca świata i jeden dzień dłużej,gorzej z blachą na której leży.Czy ta rdza z klocka nie przejdzie na blache?Blacha od środka nie ocynkowana?Jak pisze KILAZZ?A to ciekawe....
Czy ta rdza z klocka nie przejdzie na blache [na której leży]?
Nie, jeżeli nie zostanie uszkodzona powłoka z farby ochronnej na tej blasze, to nie zardzewieje - rdza nie jest zaraźliwa w taki sposób.
Jeżeli natomiast powłoka zostanie uszkodzona, to blacha zardzewieje nawet bez klocka nad sobą.
(Czy klocek - zardzewiały lub nie - może ją uszkodzić, to nie powiem, bo nie mam pojęcia jak to tam dokładnie wygląda. Na obrazu w serwisówce są tylko zaznaczone 2 śruby i tyle...).
A ja też miałem zapytać o ten paskudny żeliwny chyba element. U mnie też razi po oczach i też spływa po blasze pod nim rdza... Masakra... Sam w sobie mi nie przeszkadza, ale jest rdzawy naciek pod nim na blasze i to niepokoi.... Samochód ma miesiąc... Wstyd...
żeliwny chyba element. U mnie też razi po oczach i też spływa po blasze pod nim rdza... Masakra... Sam w sobie mi nie przeszkadza, ale jest rdzawy naciek pod nim na blasze i to niepokoi.... Samochód ma miesiąc... Wstyd...
O to właśnie chodzi,też mam takie odczucia,auto kilka dni i póki co spotykam podrdzewiałe elementy,Co ciekawe wszystko przypadkowo,nie szukam dziury w całym.Ja sobie poprawię humor jak pisze Laisar,i czymś to zneutralizuje w odpowiednim kolorze.
Mogli to zrobić z ołowiu i zero rdzy,no chyba że to jest jakiś magiczny element bez którego D,D ani ruszy
zapasowa szczęka DRACULI......?
spoko ..... cytując tu jednego z uczestników forum ten brązowy nalot wbrew pozorom może ograniczać korozję
Tak... bo każda obca rdza na widok pordzewiałego elementu w samochodzie prosto z salonu umiera ze śmiechu... Zanim dopadnie element, który chce ugryźć. To jest chyba wyjaśnienie na czym polega ta tajemnicza Daciowa ochrona galwaniczna... Zabijanie rdzy śmiechem... hihi
Marka: DUSTER I 1,5 dCi 90KM
Model: TESLA model 3 LR
Silnik: 440 KM
Rocznik: 2021, 2022 Pomógł: 5 razy Dołączył: 24 Gru 2011 Posty: 549 Skąd: Zielona Góra
Wysłany: 2013-02-11, 17:27
chriskb napisał/a:
Ciekawe ja mam rocznik 2011 i takiego patentu nie mam. Co prawda mój to diesel.
W roczniku 2012 także brak
Chyba wystepuje to ustrojstwo tylko w wersji benzynowej
DSC00998.JPG
Plik ściągnięto 482 raz(y) 243,22 KB
_________________ Tesla 3 LR 82 kWh 4x4 440 KM 2022r. - 14,0 kWh/100 km
Renault ZOE II 52 kWh 2020r. - 13,0 kWh/100 km
Rocznik: 2021, 2022 Pomógł: 5 razy Dołączył: 24 Gru 2011 Posty: 549 Skąd: Zielona Góra
Wysłany: 2013-02-11, 17:39
A może odkręcić i już nie zakładać
Co do zdjęcia kilazz to ten samochód już na zdjęciach widziałem w okresie letnim z tym uszkodzenie i o ile się nie myle to sprowadzany Duster.
Widocznie kolega do tej pory z nim nie zrobił a przy obecnych warunkach nie dziwie się że na uszkodzonym lakierze wychodzi ruda...
wystarczy jeden opad deszczu na uszkodzony do golej blachy lakier i taki bedzie efekt, nie musi stac kilku miesiecy :)
Tak wiem o tym. Nawet żeliwne bebny już są rude w nowych samochodach które stoją na placu po odbiór wiec nie jestem zdziwiony że uszkodzony lakier jest u Cb rudy
Marka: była Dacia
Model: był Duster 4x4 szary bazalt
Silnik: był 1,6 16v
Rocznik: był 2012
Wersja: Laureate Plus Pomógł: 53 razy Dołączył: 12 Paź 2011 Posty: 3867 Skąd: Włodawa
Wysłany: 2013-02-11, 19:13
podpowiedzcie mi,gdzie dokładnie tego szukać? pod obudową reflektora? po obu stronach? - muszę sprawdzić u siebie
Wysłany: 2013-02-11, 19:23
Jak w pierwszym poście "Element znajduje się pod prawą lampą (strona pasażera)"
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Możesz ściągać załączniki na tym forum