Wysłany: 2013-04-28, 13:13 Sadero 1.2 czy 1.4 do przerobienia na LPG
hej,
początkowo chciałem kupić Sadero diesla,
niestety w Niemczech też jeżdżą i jeżdżą tymi samochodami i nie za bardzo chcą jes odsprzedawać,
klamka zapadła,
kupuję Sandero w benzynie docelowo do przerobienia na LPG
jak sądzicie który z silników Sandero lepiej pracuje na LPG 1.2 czy też 1.4 ?
Gdzieniegdzie przeczytasz że 1,4 nie nadaje się do gazu. Ja zrobiłem na gazie na razie 20 tys. bez żadnych problemów. Silnik pracuje ciszej i jest bardziej elastyczny. Mała niedogodność to konieczność pamiętania o regulacji zaworów.
Tylko i wyłącznie 1.4. Silnik lepszy jeśli chodzi o przeróbkę na LPG a i moja subiektywna opinia jest taka, że daje więcej przyjemności z jazdy niż 1.2.
Marka: Dacia
Model: Duster 1.6 16V
Silnik: K4M (105KM)
Rocznik: 2015
Wersja: Duster Pomógł: 5 razy Dołączył: 11 Lip 2011 Posty: 651 Skąd: ok. Warszawy
Wysłany: 2013-04-29, 15:12
luk80 napisał/a:
moja subiektywna opinia jest taka, że daje więcej przyjemności z jazdy niż 1.2.
Rzeklbym, ze to jest calkiem obiektywna opinia --> wystarczy popatrzec na przebiegi momentu obrotowego obu tych silnikow (pierwsze dwa wykresy w tym watku). Maksymalny moment obrotowy silnika D4F (1.2 16V) wynosci 105Nm i te 105Nm oraz zblizone wartosci sa osiagane tylko w bardzo waskim zakresie obrotow od nieco ponizej do troche wiecej powyzej 4000rpm. Powyzej i ponizej tego waskiego zakresu obrotow moment dosc mocno spada i np. od ok. 1500rpm do blisko 2000rpm wynosi niewiele ponad 90Nm. Natomast w silniku K7J (1.4 8V) wartosc 105Nm i wyzsze sa osiagane w dosc szerokim zakresie, bo juz od ciut powyzej 1500rpm(!!!) do az ok. 5300rpm. Czyli K7J jest zdecydowanie bardziej elastyczny, a w slad za tym duzo wieksza jest tez frajda z jazdy . K7J bedzie sie chetniej "zbieral" bez koniecznosci czestego wachlowania dzwignia zmiany biegow, nie wspominajac juz wolniejszym zuzywaniu sie niektorych podzesplow auta, np. sprzegla.
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Możesz ściągać załączniki na tym forum