Marka: Dacia
Model: Lodgy
Silnik: 1.6 MPI
Rocznik: 2012
Wersja: Laureate 7 os. Pomógł: 85 razy Dołączył: 12 Maj 2010 Posty: 3746 Skąd: Warszawa
Wysłany: 2013-05-14, 06:01
Heh - to koniec września - dwadzieścia tygodni czekania ... masakra jakaś.
A może celowe działanie w związku z wykupywaniem samochodów na eksport na zachód ?
Ostatnio zmieniony przez DrOzda 2013-05-14, 06:02, w całości zmieniany 1 raz
Czyli Zbychu możesz autorytatywnie powiedzieć, że jeżeli ktoś teraz obiecuje mi, że zamówiona do produkcji Logdy przyjdzie w połowe/na koniec lipca - to albo nie wie o czym mówi, albo pociska mi tzw. kit
niekoniecznie tzn może dealer miał już taki pojazd zamówiony np na salon i akurat Ty chciałeś tą samą konfigurację więc będziesz miał pojazd szybciej :)
Jeśli to coś wniesie do sprawy, to u Pietrzaka w Katowicach terminy wyglądają bardzo podobnie.
Nie wiem czy to w tym wątku czytałem (i skasowano) czy w innym, ale ktoś zarzucił, że sprzedawcy specjalnie ustalają tak terminy aby wyrobić "plan sprzedaży" na te oddalone w czasie miesiące. IMHO to bzdura - musiałby tak się umówić wszystkie salony co najmniej w województwie - bo choćby jeden się wyłamał, to zgarnąłby wszystkich klientów. Pozatym dla sprzedawców takie odległe terminy są raczej mało komfortowe - zniecierpliwiony klient zamiast czekać pół roku na Dacię pójdzie do Skody czy innego Chevroleta gdzie auto dostanie za góra miesiąc czy też dwa.
Popyt przerósł możliwości produkcyjne?
Ja osobiście nie chciałem zamawiać "na jesieni", aby nie odbierać samochodu w zaspach śniegu. Drugim powodem mojego oczekiwania była zapowiedź nowego Sandero (wcześniej chciałem Dustera), na które się zdecydowałem po jego zobaczeniu. Z moich rozmów ze sprzedawcami wynika, że sporo osób właśnie zrezygnowało z Dustera na rzecz chociażby nowego Sandero.
Pozatym nowe modele wprowadzone pod koniec ubiegłego roku (jak chociażby Nowe Sandero) "okrzepły", pojawiło się w międzyczasie sporo artykułów, testów itp. ludzie się dowiedzeili, przekonali i teraz zamawiają na potęgę.
Lodgy jest bezkonkurencyjna jeśli chodzi o "pojemność" przestrzeni osobowej i tutaj podejrzewam że ilość zamówień przekroczyła możliwości produkcyjne. A zwiększenie mocy produkcyjnych nie jest kwestią tygodnia czy dwóch. Podobna sprawa miała się u producentów półprzewodników 3 lata temu - ze względu na tzw. "kryzys" poobcinali moce produkcyjne, zmniejszyli plany produkcji i niestety ich piękne rączki trafiły do nocników, bo ilość zamówień kilkukrotnie przekraczała możliwości dostaw - ceny elementów wzrosły wtedy nawet 10-krotnie nie mówiąc już o 40-tygodniowych terminach dostaw pojedyńczych sztuk. A ponieważ Dacia jest marką budżetową, to nie może sobie pozwolić na pracę na pół gwizdka i gotowość do nagłego wzrostu produkcji.
Ciekawy jestem terminów oczekiwania na Logana MCV - zapewne bedą podobne, jeśli nie dłuższe.
Przy otwieraniu fabryki deklarowali, że w 2012 osiągnie ona zdolność produkcyjną na poziomie 170 tys. sztuk samochodów na rok. To wypada co najmniej 500 sztuk dziennie. W Polsce w kwietniu sprzedali 180 sztuk Logdy (wcześniej 267, 213, 194) – więc miesięczne zapotrzebowanie Polski powinni zrealizować w ciągu dniówki i to już do południowych modłów.
Nie mam danych sprzedaży z innych krajów – pewnie we Francji, Wielkiej Brytanii i Niemczech tych samochodów sprzedaje się znacznie więcej , ale i tak to mi bardziej wygląda na ich problemy organizacyjne niż na zawalenie fabryki zamówieniami.
Jeżeli Dacia szybko nie upora się z tymi problemami to citroen rozszerzy swoja promocje C4 grand picasso na model podstawowy i Lodgy przestanie już być już taka konkurencyjna.
miesięczne zapotrzebowanie Polski powinni zrealizować w ciągu dniówki
Akurat w trakcie tej dniówki był strajk w fabryce i cała produkcja na Polskę "weszła do planu przyszłorocznego", tzn przyszłomiesięcznego
Nieco ponad miesiąc temu terminem na Sandero był lipiec. Dzisiaj jest to "koniec września". Za miesiąc to może być 2014 rok
Marka: Renault
Model: Megane Scenic I
Silnik: 1.6 8V 90 KM LPG
Rocznik: 1998
Wysłany: 2013-05-14, 21:36
radzio napisał/a:
Jakieś szanse na poprawę są?
Znajomy dealer niestety wie tyle co my... czyli niewiele. Osobiście uważam, że Rumuni (i ludzie z Renault) szybko poradzą sobie z logistyką, bo przecież marże na Daciach nie są takie jak przy np. Mercedesie czy Porsche i każda sprzedana sztuka mniej - przez jakieś zawirowania nie związane bezpośrednio ze sprzedażą - boli ;)
Przy otwieraniu fabryki deklarowali, że w 2012 osiągnie ona zdolność produkcyjną na poziomie 170 tys. sztuk samochodów na rok. To wypada co najmniej 500 sztuk dziennie. W Polsce w kwietniu sprzedali 180 sztuk Logdy (wcześniej 267, 213, 194) – więc miesięczne zapotrzebowanie Polski powinni zrealizować w ciągu dniówki i to już do południowych modłów.
w Marcu wyprodukowali 4039 szt Lodgy i 1809 szt Dokkera +1809 szt Dokkera VAN + 1 Lodgy (VAN? )
Czyli mają jeszcze spore zapasy
_________________ Jestem handlowcem w salonie Carrara w Lublinie. Szukasz oferty na Nową Dacie? Pisz PW lub na e-mail
Ostatnio zmieniony przez maciek 2013-05-15, 08:41, w całości zmieniany 2 razy
wynika, że plany pozostały planami, ale na koniec 2012 dziennie produkowali nie 500 jak zapowiadali wcześniej, a 200 sztuk dziennie Lodgy i Dokkera razem. Jeżeli miesięcznie dwa modele produkują w liczbie około 4500-5000, to samej Lodgy nie dadzą radę wyprodukować w tej liczbie (4039).
Tym razem planują, że w tym roku będą już produkować 600 dziennie.
Wniosek jest z tego taki, fabryka jest na rozruchu, ma problemy z osiągnięciem przyzwoitego poziomu produkcji. Na wiosnę uruchomiono sprzedaż Lodgy na najbardziej prestiżowym dla francuzów rynku - czyli we Francji - i to dobiło system.
Z zamawianiem, trzeba poczekać, aż uporają się z problemami z produkcją i termin realizacji wróci do przyzwoitego poziomu.
Ostatnio zmieniony przez Jocker27 2013-05-15, 23:15, w całości zmieniany 1 raz
Marka: Dacia
Model: Lodgy
Silnik: 1.6 MPI
Rocznik: 2012
Wersja: Laureate 7 os. Pomógł: 85 razy Dołączył: 12 Maj 2010 Posty: 3746 Skąd: Warszawa
Wysłany: 2013-05-17, 11:34
Popyt swoją drogą rośnie :
http://www.acea.be/images...-FINAL-1304.pdf
Dacia zwiększyła w kwietniu sprzedaż w UE o 28 % w porównaniu do kwietnia 2012 a w okresie styczeń - kwiecień o 18%
To ewenement na rynku europejskim.
Dla mnie mogą zwiększyć sprzedaż i o 100% życzę im tego,niech tylko dotrzymają umówionego terminu tak by za pięć tygodni Lodzia stała już przed blokiem a nie pływała jeszcze statkiem .
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Możesz ściągać załączniki na tym forum