Marka: Kia
Model: Ceed
Silnik: 1.6
Wysłany: 2013-06-02, 17:10
rimo napisał/a:
Podlacze sie tu, bo nie chce zakladac nowego tematu. Jutro jak dobrze widzialem o 11.00 na TVN Turbo maja pokazac test Nowego Sadero vs Aveo vs chyba Rio.
Mialo być dzisiaj o 11. Powtórka chyba w sobotę lub online.
Marka: Dacia --> Renault
Model: Duster 2 --> Kadjar
Silnik: 1.2 TCe 1.5 dCi EDC
Rocznik: 2017(m2018) --> 2017
Wersja: Prestige Pomógł: 7 razy Dołączył: 20 Kwi 2010 Posty: 1700 Skąd: Warszawa
Wysłany: 2013-06-03, 10:57
toomas08 napisał/a:
rimo napisał/a:
Podlacze sie tu, bo nie chce zakladac nowego tematu. Jutro jak dobrze widzialem o 11.00 na TVN Turbo maja pokazac test Nowego Sadero vs Aveo vs chyba Rio.
Mialo być dzisiaj o 11. Powtórka chyba w sobotę lub online.
I pokazali. Chwalić nie chwalili. Ale oni mają różne podejścia do oceniania aut. A raczej dziwne. Sandero najpojemniejszy. Ale stwierdzenie Mikiciuka, że silnik 0,9 pali za dużo, bo w trasie przy szybkiej jeździe palił 7-8 l/100 km, to w mieście na pewno będzie to 9 litrów było bez pojęcia sprawy. Autka z taką opływowością w mieście palą mniej No i że wyposażenie jak w starożytności - nie wiem, pewnie chodziło o nawigację, czy coś..
Z innych ciekawych zagadnień, to fakt, że zjechali kia Rio za to, że ma silnik diesla, bo to do miejskiego samochodu nie ma sensu Hehehe.. powinni wziąć wersję benzynową, w końcu wybór jest.. i takie tam, długo by pisać. Ceny podawali golasów, jeździli najwyższymi wersjami.
Ostatnio zmieniony przez Prezes 2013-06-03, 10:58, w całości zmieniany 1 raz
Test (porównanie) był aveo, kia rio i nowe sandero, nawet można obejrzeć było co w tvn turbo nie zawsze się udaje:)
A w którym to odcinku było?
A to dopiero było w niedzielę jak widzę po wpisie na ichnim facebookowym profilu - a najnowszy odcinek dostępny będzie dopiero za ...
03
dni
:
17
godz.
:
29
min.
Z miłą chęcią obejrzę.
A w tv będzie jutro - środa - 15:45 i 22:50
_________________ Autko do jeżdżenia - zużycie poglądowe dla zainteresowanych: 1.6 SCe 115 KM
Ostatnio zmieniony przez d3mol3k 2013-06-04, 21:18, w całości zmieniany 2 razy
Marka: Kia
Model: Ceed
Silnik: 1.6
Wysłany: 2013-06-05, 08:33
Mnie generalnie wydaje się, że Dacia wypadła bardzo dobrze. Zaskoczyła mnie pozytywnie informacja o głośności wewnątrz (ciszej niż w Kia). Poza tym dobre hamulce, pakowna, silnik pozytywnie ocenili.
a oglądali i mysle ze wypadło autko swietnie najbardziej mnie rozwalil tekst jak koles powiedział ze przy jeździe autostradowej przy predkosci 140km/h auto pali 8 litrow a producent podaje 7l tylko ze producent nie podaje takich danych ;) jeśli chodzi o predkosc autostradową :)
_________________ Przede wszystkim przestronnosc w aucie co dajeLodgy i MCV w dobrej cenie ;)
Stan licznika 115,000 i koniec
Lodgy 120000km i rośnie
A to żałuj bo testowali egzemplarz z takim silniczkiem jak twój Kolego i bardzo motorek chwalili, to tak na pocieszenie:)
No żałuję bardzo Może za pare miesięcy będzie na chomiku.
A silniczek zapowiada się bardzo ciekawie - z racji "docierania" jeżdzę na pół gwizdka, ale potencjał widać. No i jeśli spalanie pozostanie na poziomie matizowym z gabarytami sandero i 2x większą mocą to będzie cymesik. Oby tylko pożył te 200 tys km.
Obejrzałem i fakt - test wypadł w mojej ocenie dobrze.
Pokazał jak Polacy podchodzą do tego segmentu na rynku a w szczególności marek poddanych testowi.
Negatywne wspomnienia Dacii pozostawiły trwały ślad na psychice emerytów - i tu bez urazy proszę nie doszukiwać się podtekstów - nie i już. Kia - auto koreańskie o nowoczesnym powiedziałbym futurystycznym pełnym gadżetów wyglądzie. Chevrolet - jak to powiedział jeden z pensjonariuszy Ciechocinka - kiedyś bardzo pożądana marka :). Jak by mu powiedzieli że to koreańskie Daewoo to by chyba miał zagwozdkę co wybrać.
Dacia z tego testu mile mnie zaskoczyła - tak poziomem hałasu, hamowaniem; o walorach "bagażowych" nie wspomnę. Spalanie przy 140 km/h - jeśli jest tak jak powiedział testujący - to całkiem niewielkie w porównaniu z katalogowym poza miastem (kiedyś to było 90 km/h).
No i teraz wiem czemu moje wycieraczki dostają świra podczas deszczu pryz prędkości powyżej 110 km/h :) czyli skaczą i fruwają a nie dokładnie przylegają do szyby - bo jak to powiedział Patryk Mikiciuk - z aerodynamiką ma niewiele wspólnego (czy jakoś tak)
_________________ Autko do jeżdżenia - zużycie poglądowe dla zainteresowanych: 1.6 SCe 115 KM
Marka: Jeep
Model: Grand Cherokee
Silnik: 4.7 V8
Rocznik: 2004 Pomógł: 26 razy Dołączył: 02 Sie 2010 Posty: 2384 Skąd: Warszawa
Wysłany: 2013-06-05, 23:44
d3mol3k napisał/a:
No i teraz wiem czemu moje wycieraczki dostają świra podczas deszczu pryz prędkości powyżej 110 km/h :) czyli skaczą i fruwają a nie dokładnie przylegają do szyby - bo jak to powiedział Patryk Mikiciuk - z aerodynamiką ma niewiele wspólnego (czy jakoś tak)
Bo takie wycieraczki z patykami to se można... :> Polecam porządne, bezstelażowe, ze spoilerem. Regularnie bujam się po autostradzie z prędkością przelotową 140 km/h i, co ciekawe, zazwyczaj wtedy pada. :( Używam Bosch Aerotwin. Ostatni komplet przejeździł dwie zimy i ponad 20000 km, wymieniłem tylko dlatego, że wypada, bo oznak zużycia nie wykazywał, ale nie chciałem, żeby nagle mi się wysypał na wspomnianej autostradzie.
Jak sobie przypomnę oryginalne, przykrótkie papudraki, to śmiech pusty mię ogarnia. :>
Marka: Dacia --> Renault
Model: Duster 2 --> Kadjar
Silnik: 1.2 TCe 1.5 dCi EDC
Rocznik: 2017(m2018) --> 2017
Wersja: Prestige Pomógł: 7 razy Dołączył: 20 Kwi 2010 Posty: 1700 Skąd: Warszawa
Wysłany: 2013-06-06, 08:16
d3mol3k napisał/a:
jak to powiedział Patryk Mikiciuk
Ale powiedział też, że skoro na autostradzie pali 8, to mieście na pewno co najmniej 9.
A skoro zna prawa dynamiki to by się kapnął, że skoro auto nieopływowe, to wraz ze spadkiem prędkości spalanie spada.
Pamiętam z Dustera, jak wracałem z trasy i wjeżdżałem do miasta to mimo świateł spalanie zawsze spadało
Ja BOSCHA już nigdy nie kupię. Polecam Valeo. Mam teraz płaskie i chyba przy tez długosci nie jest to najlepsze rozwiązanie (szczególnie zimą, kiedy usztywniają sie sniegiem i lodem) ale te tradycyjne sa ok. Natomiast guma wytrzymuje dużo więcej niż ta z Boscha:/ Moze miałem pecha.
Szwagierka ma teraz nowe Aveo i w sumie bardzo fajne auto. Chyba bym wolał od Sanderki, głównie z uwagi na świetną pozycję za kierownicą. Wycieraczki są w każdym razie do bani;), choć chyba lesze niż w Dacii.
Obejrzałem w końcu ten odcinek. Najbardziej rozśmieszyła mnie sonda uliczna w Ciechocinku.
Starszy pan mówiący o Chevrolecie pożądanym za PRLu nie był świadomy że siedzi w Daewoo Lanos (a są rynki na których Daewoo jest sprzedawane pod marką Pontiac nawet tam to dopiero starszy pan byłby w ekstazie).
No i ta pani, która ocenia auta po znaczku na klapie (no ale ona przecież jeżdzi Hondą) i "ten nie, bo Dacia". Inny emeryt paplający coś o niechęci do Rumunii (zapewne przez błędne skojarzenia z "ludnością narodowości romskiej").
Ciekawy jestem jak wypadałby taka sonda gdyby wszystkie oznaczenia marek i modeli zakleić i wsadzać "respondentów" kolejno do każdego z aut.
Pod względem użytkowym to Sandero bije Aveo na głowie : bagażnik, spalanie, cena (Aveo z MyLink jest chyba z 10 tysięcy droższy od Sandero z Media Nav).
Sandero przegrywa tak naprawę ilością knefli na kierownicy - kierownica Rio przypomina manuał basowy akordeonu
Zupełnie pominięto kwestie miejsca wewnątrz samochodu, zwłaszcza z tyłu - tutaj jeden z testujących, ten najbardziej słusznych gabarytów byłby idealnym testerem. Szkoda że go wsadzili tylko do jednego samochodu.
No i nie do końca wyjaśnili w którym miejscu są te wady, których "Dacia ma najwięcej". Podejrzewam że jest to maska, kierownica i klapa bagażnika.
No właśnie ten filmik skłonił mnie do takich przemyśleń. Skoro po zasłonięciu "rumuńskiego piętna" większość anglików wypowiadało się o sandero pozytywnie to ciekawe jak po zasłonięciu "prestiżowego krzyża chevroleta" wypowiadano by się o zabawkowym chociażby wnętrzu aveo.
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Możesz ściągać załączniki na tym forum