Czy dobrze rozumiem, że aluminiowa listwa w czasie wciskania w boczek drzwi przecięła
gumową powłokę i jednocześnie uszkodziła powłokę lakieru drzwi powodując ogniska korozji ???
Może masz jakieś fotki listwy i miejsc korozji.
_________________ Kanony piękna: kobieta w tańcu, rumak w galopie , żaglowiec pod pełnymi żaglami i Duster na bezdrożach.
... aluminiowa listwa w czasie wciskania w boczek drzwi przecięła
gumową powłokę i jednocześnie uszkodziła powłokę lakieru drzwi powodując ogniska korozji
Nie. Przyczyny przecinania się gumy nie znam. Aluminum wycięło na każdym końcu listwy rowek w gumie i tylko gumie. Woda z solą się tam wlewała i po reakcji wypływała. Lakier w każdym miejscu jest nie uszkodzony (oprócz samych zacieków). Wewnątrz rozcięcia widać skorodowany i kruszący się rdzeń listwy. Fota słaba ale to tam trzeba szukać;)
DSC08158 (Kopiowanie).JPG
Plik ściągnięto 222 raz(y) 135,74 KB
Ostatnio zmieniony przez toon 2013-06-02, 10:40, w całości zmieniany 1 raz
Wysłany: 2013-06-04, 11:10 To bród po typowych myjkach
W zimie najczęściej myjemy auta na myjniach bezdotykowych, jest tam taki program woskowanie idiotyczny notabene. Dlaczego? Myjka nawet wysokociśnieniowa nie domywa osadów z soli i brudów umyj auto i w jednym miejscu przejedź palcem sobaczysz efekt albo na chromowanej listwie z przodu ile brudu jeszcze zostało. My ten bród woskujemy. Efekt prosty na wiosnę dosyć często pada i nie ma brudu solnego więc zaczynają robić się zacieki w takich miejscach taki bród a że ciężko do usunięcia bo to bród z woskiem do tego przyschnięty. Dlatego ja zawsze na wiosne i lato jade po 21 na myjnie mam szampon gabke i pierwsze spłukuje ten syf a później myje gąbka jeszcze raz spłukuje z proszkiem i dalej dokańczam proces myciaz woskowaniem. Jak to przyschnie to musisz użyć jakiegoś wosku lekko ściernego. To nie wada lakieru tylko nasza oszczędność bo chcemy umyć auto za 10 zł a tak naprawde je tylko spłukujemy :) Pozdrawiam
Kolego te zacieki to nic innego jak bród zmięszana sól pył wosk wszystko to po zimie powoli się wypłukuje spod uszczelek klamek z okolic rylingów to trzeba dobrze domyć
Marka: Dacia
Model: Lodgy
Silnik: 1.6 MPI
Rocznik: 2012
Wersja: Laureate 7 os. Pomógł: 85 razy Dołączył: 12 Maj 2010 Posty: 3746 Skąd: Warszawa
Wysłany: 2013-06-13, 13:59
Ale my dyskutujemy tu o likwidacji przyczyny zacieków a nie o pudrowaniu syfilisu. Jak skorodowała aluminiowa listwa to należy ją wymienić albo zabezpieczyć przed dalszym utlenianiem a nie domywać co jakiś czas sole z karoserii.
To nie kwestia myślenia ale faktów. Przeczytaj, proszę, jeszcze raz na co uskarża się toon- to nie żaden niewypłukany syf. Wiem, co piszę, bo mam początki tego samego. Zwróć również uwagę, że rzeczony "syf" pojawia się tylko na początku i końcu listew przyszybowych i ma specyficzny kolor korodującego aluminium. Polecam przyjrzeć się bliżej samochodom w większości kilkunastoletnim z relingami, z których schodzi farba- to jest właśnie ten problem.
a na jakie ci listwy wymienili ??? takie same co miales czy moze na ten nowy typ ???
Mam takie same co wcześniej (stary typ). Wydaje mi się, że nowe są większe i dochodzą do samej szyby, a w starszym typie są dwie: ta wymieniona i wąska, jakby zamszowa. Być może konstrukcyjnie nie da się założyć nowej, lub też ekonomicznie się im nie opłaca wymieniać dwóch na jedną nową.
Koledzy pozwólcie, że odświeżę temat. Zacieki są i u mnie, po lekturze tego wątku byłem spokojny, gdyż myślałem, że problem jest znany i do rozwiązania "od ręki".. Pojechałem w piątek na przegląd na Puławską w Wa-wie i ASO wystawiło następującą opinię - zacieki są wynikiem zabrudzenia - gdy spytałem czy ktoś oglądał listwy, nikt nie potrafił mi odpowiedzieć, oprócz stwierdzenia, że tak stan faktyczny ocenił pracownik odbierający wykonanie przeglądu.
Czy komuś oprócz kolegi Toon udało się pozytywnie załatwić problem zacieków? Co z kolegami z Warszawy, którzy również mieli ten problem?
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Możesz ściągać załączniki na tym forum