za kilka lat stare/sprawdzone czterocylindrowe silniki benzynowe bez doladowania beda juz chyba tylko w... chinczykach.
Wręcz przeciwnie! Miejmy nadzieję, że wtedy już w ogóle - nawet w chińczykach - nie będzie żadnych bezsensownych, idiotycznych i beznadziejnych spalinówek...
Ależ tym razem (; to żadna tajemnica - źródłem jest salon, cennik został rozesłany do sprzedawców, niektórzy chętnie się dzielą informacjami...
@DD: Ja bym wcale nie chciał, żeby tyle kosztowały - bo to by oznaczało, że albo kogoś łupią za jego pracę (np małe chińskie rączki), albo materiały są marne, albo trwa wojna dumpingowa...
No, chyba że uległ by zmianie cały paradygmat ekonomiczny - ale wtedy raczej wszystko wyglądałoby jeszcze inaczej.
W każdym razie szanse na rozsądne źródło energii elektrycznej są MSZ większe - nawet nie licząc na jakieś super przełomowe odkrycie już jutro [:
Ostatnio zmieniony przez laisar 2013-07-08, 08:56, w całości zmieniany 1 raz
Marka: Dacia
Model: Duster 1.6 16V
Silnik: K4M (105KM)
Rocznik: 2015
Wersja: Duster Pomógł: 5 razy Dołączył: 11 Lip 2011 Posty: 651 Skąd: ok. Warszawy
Wysłany: 2013-07-08, 13:03
Co bedzie za lat X, to sie okaze, ale poki co naped elektryczny we wspolczesnej postaci to MSZ syf malaria (maly zasieg, na domiar zlego dosc dlugie "tankowanie", bardzo wysoki koszt akumulatorow i ich cialgle, stopniowe starzenie/zuzywanie sie, rowniez gdy sie nie jezdzi).
Napęd elektryczny jest genialny - prosty, z wspaniałymi osiągami, niemal niezawodny.
To tylko aku rzeczywiście są do bani d:
Czyli odwrotnie, niż w spalinówkach - silniki to od strony technicznej kretyństwo, syf, muł i rozwiązywanie setek problemów, uprzednio w pocie czoła stworzonych. Jedyne co je ratuje, to jakie takie opanowanie paliw do nich: śmierdzących, kopcących i trujących. Po prostu przyzwyczailiśmy się do nich, bo współczesne akumulatory wcale nie są lepsze.
Wersja: Duster Pomógł: 5 razy Dołączył: 11 Lip 2011 Posty: 651 Skąd: ok. Warszawy
Wysłany: 2013-07-08, 14:10
A poniewaz nie nie ma sensu rozpatrywac silnikow w oderwaniu od aspektow paliwa/"paliwa" do nich, to naped elektryczny we wspolczesniej postaci rynkowej jest do bani. Co bedzie za lat X zobaczymy...
czaju napisał/a:
Myślę że nie jestem jedynym który uważa, że 1.4 8v było elastyczniejsze od 1,2 16v,
Tu nie ma nic do uwazania , tak po prostu rzeczywiscie jest . Pisalem o tym tutaj.
Model: Sandero III Stepway
Silnik: 1.0 TCe LPG
Rocznik: 2021
Wersja: Comfort Pomógł: 1 raz Dołączył: 22 Wrz 2007 Posty: 350 Skąd: Częstochowa, Polska
Wysłany: 2013-07-10, 15:13
Logan MCV2 faktycznie nie jest aż taki pojemny i funkcjonalny jak MCV1, ALE to po prostu normalne kombi klasy B. Nie, niezbyt normalne, bo kufer jest jednak gigantyczny (następna w kolejce jest Octavia, jeśli chodzi o możliwości bagażnikowe). W każdym razie to po prostu zwyczajne kombi, które znajdzie swoich klientów, dla których Lodgy jest za duża (uwierzcie mi, sa ludzie, dla których Uno było za duże do manewrowania...), Dokker zbyt dostawczy, a Logan/Sandero mają za mały bagażnik. To taki złoty środek.
41k za Laureata 1.2 to dobra cena i myślę, że we flotach to auto narobi trochę zamieszania. Nie wiem czy akurat w polskich flotach, ale na Zachodzie będzie szła. Zwłaszcza, ze jest to dużo tańsze auto niż ulubienice flotowców (Octavia, Focus, Astra), a praktyczniejsze niż np. Fabia czy Clio.
Marka: Renault
Model: Thalia
Silnik: 1,5 dCi
Rocznik: 2005 Pomógł: 7 razy Dołączył: 26 Sty 2013 Posty: 326 Skąd: Katowice
Wysłany: 2013-07-11, 00:55 Re: Polski cennik Nowego Logana MCV2
laisar napisał/a:
Laureate 1,5 dCi 90: 51900
Czyli nie tak tanio. Nowe Renault Megane Grandtour (kombi z silnikiem benzynowym 1,6 16V 110 KM) w promocji kosztuje 57700 zł (i jest to seria limitowana Style Edition, z dobrym wyposażeniem w serii, m.in. klima, itd.). Piszę o tym, bo często czytam, że Dacia "tak ma" lub "taka jest" bo to tanie auto. Tani jest tylko Logan / Sandero w wersji Access, bo za cenę wersji Ambiente, to można mieć już w promocji nową Fabię z klimą (a na nową Dacię raczej promocji cenowej nie ma).
P.S. Sorry za offtop.
Ostatnio zmieniony przez BogdanK 2013-07-11, 00:57, w całości zmieniany 1 raz
Wysłany: 2013-07-11, 11:16 Re: Polski cennik Nowego Logana MCV2
BogdanK napisał/a:
Piszę o tym, bo często czytam, że Dacia "tak ma" lub "taka jest" bo to tanie auto. Tani jest tylko Logan / Sandero w wersji Access, bo za cenę wersji Ambiente, to można mieć już w promocji nową Fabię z klimą (a na nową Dacię raczej promocji cenowej nie ma).
Dacie sa tanie, ale w wersjach golas. Wiec albo sie delikwent zadowoli golasem, albo przestaje byc tanio.
BTW Jest juz w koncu cennik MCV2 oficjalnie na dacia.pl
Marka: Renault
Model: Thalia
Silnik: 1,5 dCi
Rocznik: 2005 Pomógł: 7 razy Dołączył: 26 Sty 2013 Posty: 326 Skąd: Katowice
Wysłany: 2013-07-11, 22:15
Logan MCV bardzo ładny, wersja Access w przystępnej cenie (ale wstrzymam się z zakupem do chwili, kiedy do tej wersji będzie można dokupić samą klimatyzację - więcej mi nie potrzeba).
Ostatnio zmieniony przez BogdanK 2013-07-11, 22:15, w całości zmieniany 1 raz
Na szczęscie w podstawie sa zagłówki na tylnej kanapie. W Autoszmacie w teście napisali że ich nie ma i co ciekawe na zdjęciach ich nie było. Bałem się ze komuś padło na głowę.
Brakuje pakietu modularnosć który zawierałby regulacje fotela i kolumny kierownicy w wersji Ambiance.
Kwestia gustu. Mi bardziej podoba się mój sedan od MCV.
Bo MCV też jest brzydkie, więc trudno zdecydować ;) No i właśnie, to kwestia gustu.
Chociaż stare logany i sandero łączy fakt, że wszystkie są trochę cofnięte w czasie i przez to emerycko-niemodne. Więc o żadnej nie można powiedzieć że jest ładna, chyba że się komuś gust nie zmienia w czasie ;P
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Możesz ściągać załączniki na tym forum