No dobra. Wiem, ze późno ale awaria najważniejsza
Sprawdziłem Plus Max RE i Plus Max 2010 bez powodzenia.
.. kurcze nie wiem jak załączyć obraz :/...
w każdym bądź razie, 1 i 2 program teoretycznie mówi, że widzi sterownik, podaje jego numer SW, Typ, ale internal configuration file, internal calibration version (to Plus Max RE) oraz PC Configuration i Calibration name (Plus Max 2010) są UNKNOWN....
Mój samochodzik to MCV kupiony w styczniu 2013 r. w salonie w Zabrzu.
Silnik 1.6 z fabryczną LPG. Przejechane 7k km.
Otóż jeżdżąc sobie po mieście kilkukrotnie zauważyłem (trudno nie zauważyć), że odcina mi dopływ paliwa i silnik gaśnie (zapalają się odpowiednie kontrolki, żeby pojechać dalej trzeba ponownie uruchomić silnik). Zdarzyło mi się to już ze 4 razy.
Zagadkowe jest to, że zawsze następuje to w tym samym miejscu - podczas zjeżdżania z niewielkiego wzniesienia za skrzyżowaniem, na niskich obrotach (ok 1500), hamując silnikiem na 4-tym biegu (przy prędkości ok 40 km/h), kiedy wrzucam potem 3kę lub 2kę i chcę jechać dalej, zauważam że silnik zgasł. (samego gaśnięcia najczęściej nie słychać, więc widzę to jedynie po kontrolkach i oczywistym braku mocy pod pedałem gazu). Nigdy autko nie zgasło w podobny sposób w innym miejscu.
Oczywiście nie zdarza się to za każdym razem podczas jazdy tą drogą, ale na tyle często, że zaczyna mnie denerwować. W końcu stwarza to w mało bezpieczną sytuację na drodze.
Koleżanki i koledzy, co o tym sądzicie?
Czy kwalifikuje się to do wizyty w serwisie? Czy to wina auta czy mojego stylu jazdy?
Marka: była Dacia
Model: był Duster 4x4 szary bazalt
Silnik: był 1,6 16v
Rocznik: był 2012
Wersja: Laureate Plus Pomógł: 53 razy Dołączył: 12 Paź 2011 Posty: 3867 Skąd: Włodawa
Wysłany: 2013-07-12, 14:59
czy w momencie, kiedy silnik gaśnie auto spala LPG i czy dzieje się to np na "luzie" lub przy niskich obrotach?
Ostatnio zmieniony przez Dar1962 2013-07-12, 15:00, w całości zmieniany 1 raz
To ja dorzucę swoje 0.03PLN do tematu.
Duster z fabrycznym LPG. Od początku bardzo wybredny. Zależnie od tego gdzie tankuję gaz, to autko ma tendencje do dławienia się. Bardzo widoczne (o dziwo) przy gwałtownej zmianie biegów ze wstecznego na 1 i na odwrót. Obroty wtedy spadają poniżej 500 i silnik gaśnie - ciekawe, że wtedy zazwyczaj nawet nie zdążę puścić sprzęgła :/
Zauważyłem dużą różnicę w tych sytuacjach, zależnie od tankowanego gazu. O dziwo najlepszy (pod tym kątem) jest gaz na stacjach "nie markowych" taką mam sprawdzoną pod marką Bricomarche.
Niemniej jednak zamierzam udać się na wymianę filtra gazu (20kkm) i zgłosić tę wadę do ASO - już raz zgłaszałem, ale temat olali - teraz zmieniam ASO, zobaczymy co powiedzą.
Ogólnie spalanie gazu w mieście około 11l/100, w trasie około 10ciu, ale zaznaczam, że nie trzymam się ograniczeń 90 :/ prędkości normatywne to około 100-110km/h
Marka: FIAT
Model: Doblo
Silnik: 1.4 FIRE Pomógł: 11 razy Dołączył: 16 Wrz 2007 Posty: 2127 Skąd: Lublin
Wysłany: 2013-07-13, 17:59
Miło!
130713A001.jpg
Plik ściągnięto 233 raz(y) 93,9 KB
_________________ MCV RED ROOSTER 2007 1.6 MPI+LPG, 87 km, 7 os.113 000 km
MCV SILVER BULLET 2012 1.6 MPI+fabryczny LPG, 84 km, 7 os. 104 000 km
FIAT DOBLO RED SKIN 2017 1.4, LPG Tartarini 95 KM, 7 os., 150 000 km
DUSTER PRESTIGE SNOW WHITE 1.0+LPG 60 000 km
Marka: FIAT
Model: Doblo
Silnik: 1.4 FIRE Pomógł: 11 razy Dołączył: 16 Wrz 2007 Posty: 2127 Skąd: Lublin
Wysłany: 2013-07-14, 02:06
TD Pedro napisał/a:
jan ostrzyca napisał/a:
Miło!
Jastków?
Trojaczkowice. Na Kraśnik po prawej, zaraz za laskiem z (ob)leśnymi pannami.
_________________ MCV RED ROOSTER 2007 1.6 MPI+LPG, 87 km, 7 os.113 000 km
MCV SILVER BULLET 2012 1.6 MPI+fabryczny LPG, 84 km, 7 os. 104 000 km
FIAT DOBLO RED SKIN 2017 1.4, LPG Tartarini 95 KM, 7 os., 150 000 km
DUSTER PRESTIGE SNOW WHITE 1.0+LPG 60 000 km
Spalanie fabryczny LPG. 5 tyś. przebiegu.
80% miasto-czyli korki,częste gaszenie silnika,odpalanie.20% trasa,prędkosc pow.100km/h
Średnia 100km/ 12,5 l. LPG plus 100km/ 1,6 l Benzin. Aha wynik ten jest z włączoną klimatyzacją.
Myśle ze po spasowaniu silnika może uda się obnizyć spalanie.
Jeszcze pytanie z innej beczki, podczas tankowania LPG ,nie wiedzieć dla czego, raz tankuje 32l a innym razem 42l LPG do pełna.Ciekawe to.
Po za tym się bujam.
Bo trzeba wyjeździć do głośnego pikania wtedy tak naprawdę zbiornik jest pusty .
Wszystko zależy od cienienia i temperatury ponieważ w zbiornik można zapełnić do 80 %
Co do spalania mam troszeczkę niższe ale nie jeżdżę często w korkach , więc spalanie benzyny jest znikome
Ja zależnie ile zaleje przejeżdżam 350-400 km na pełnym lpg
I nie ma co patrzeć na ten wskaźnik bo on nie ma dużo wspólnego z rzeczywistość tylko tankować na kilometry
Ostatnio zmieniony przez Karenzo 2013-07-15, 14:07, w całości zmieniany 5 razy
Z danych kol.GerardC, wynika, że LPG nie jest takie oszczędne jak to niektórzy piszą:
Średnio 100 km kosztuje ponad 35 PLN, gdy taki DD na ON przejeżdża 100 km o 5 PLN taniej, bez podliczenia pozostałych kosztów eksploatacji.
Kol. marszelest, moje wyliczenia oparlem na danych kol.GerardC, 12.5X2.1=26,50 plus 1.6X5.5=8.80 po dodaniu 35.30. Ze średnich z Motostat DD 4X2 110 KM średnie spalanie 5,5 l/100 km, gdy pomnożymy przez 5,5 daje 30,25 PLN i taka byla treść mojego postu.
- bez względu na rodzaj paliwa osiągane zużycia są zróżnicowane,
- niejednokrotnie pisałem, że nie jestem fanem LPG ale ponoszone w moim przypadku koszty paliwa dają sporo zadowolenia, dane z ostatnich 4 kkm: średnie zużycie LPG (50/50 - miasto/trasa) 10,5 l/100 km oraz benzyny 0,4 l/100 km co daje przy obecnych cenach gazu wynik poniżej 25 pln/100 km
Kol. kapelusznik, porównanie jak każde. Na forum jest kilku użytkowników z DD 4X2 i pokazują w podpisach jakie mają średnie zużycie ON na 100 km. Ja sie do nich nie zaliczam ale opieram moje porównanie na danych kol.GerardC, i mam do tego prawo. Nie mam zamiaru dyskutować o wyższości jednego czy drugiego paliwa. Stwierdziłem fakt, że LPG nie jest takie tanie jak to niektórzy opisują. A jak dodamy koszty przeglądów, regulacji i wymiany osprzętu to będzie jeszcze bardziej widać jaka jest różnica przejechania średnio 100 km na jednym, czy na drugim paliwie. A tak na koniec to przy takich krótkich przejazdach zużycie Pb jest większe a nie pomijalne, bo jak silnik ostygnie to trzeba startować na Pb. Mam jedno auto z LPG i na przestrzeni czasu nie widzę w kieszeni tych niemożebnych oszczędności.
Kol. kapelusznik, ja znam tańsze np. wodór. Ale nie o to chodzi. Nie chodzi o to ile aut ktoś zajeździł ani o to jakie paliwo jest tańsze. Ja po prostu wskazałem na konkretnym przykładzie, że te oszczędności nie są takie niebotyczne jak to niektórzy staraja się opisywać. Kol. TD Pedro, np. zużywa tylko 0,4 l Pb. i wedlug cen jakie ja cytowałem średni koszt 100 km to niewiele ponad 25 PLN. A dla przykładu na Forum jest kol., którego średnie zuzycie ON jest ponizej 5 l ma 100 km, co prawda jest to wersja DD 90 KM.
Marka: Seat
Model: Ateca
Silnik: 1.0 TSI
Rocznik: 2022 Pomógł: 6 razy Dołączył: 24 Kwi 2012 Posty: 917 Skąd: Poznań
Wysłany: 2013-07-15, 19:29
chriskb napisał/a:
Ja po prostu wskazałem na konkretnym przykładzie, że te oszczędności nie są takie niebotyczne jak to niektórzy staraja się opisywać.
ale to nie był konkretny przykład, bo wziąłeś spalanie jednego użytkownika - takie które ci pasowało do tezy i zestawiłeś ze średnią, która wygładza ekstrema
dla mnie to jest albo kiepska metodyka albo demagogia
Ostatnio zmieniony przez kapelusznik 2013-07-15, 19:29, w całości zmieniany 1 raz
Kol. kapelusznik, każda metodyka jest dobra a poprzeć swoją teze. Porównywałem średnie spalanie w jednym i drugim przypadku i to nie jest deagogia (warto czasami zajrzeć do słownika co to jest demagogia). Nikomu nie narzucam mojego zdania o kosztach użytkowania opartych na LPG, Pb czy ON. Ja sam płacę za auta i wiem ile mnie kosztuje rocznie utrzymanie DD z ON i nie będę się chwalił drugim z LPG ale pali zimą średnio ponad 12l LPG na 100km i ponad 1 l Pb. Ostatni rok wliczając ubezpieczenie, i wszystkie koszta związane z eksploatacją przy przejechaniu każdego z aut po około 12 000 km różnica była niewielka na korzyść LPG.
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Możesz ściągać załączniki na tym forum