Wysłany: 2013-07-14, 20:50 Przebiegi waszych 1.5 DCi 68 KM
Cześć,
Zarejestrowałem się, bo po przeczytaniu kilku tematów odnośnie 1.5 DCi postanowiłem zapytać wprost - jakie macie przebiegi waszych zizli w wersji 68 KM i czy faktycznie trzeba liczyć się z szybką wymianą wtrysków ?
Ja kupiłem swojego Logana niedawno, wersja kombi, DCi, rocznik 2007, nalot od nowości 80.000 km, serwisowany zawsze w ASO. Pytanie czy muszę się martwić wtryskami czy już coś zmieniono w tych silnikach (w końcu to kilka lat po premierze clio z tym silnikiem).
Tylko proszę was o szczere i własne opinie, a nie "zenek mówił, że heńkowi wtrysk poszedł", bo poważnie zastanawiam się już nad sprzedażą tego auta, jeżeli to faktycznie taki pechowy silnik.
Na razie znalazłem pomysł na zapobiegnięcie usterce - na forum Renault Scenic ktoś montował małe filtry na przewodach. Ale podobno to nie chroni przed awarią wtrysków. Macie jakieś własne pomysły? Mixol to dla mnie średnia opcja - po co mi zizel jak mam płacić za olej i się martwić.
Wysłany: 2013-07-14, 21:12 Re: Przebiegi waszych 1.5 DCi 68 KM
MCV napisał/a:
Cześć,
Zarejestrowałem się, bo po przeczytaniu kilku tematów odnośnie 1.5 DCi postanowiłem zapytać wprost - jakie macie przebiegi waszych zizli w wersji 68 KM i czy faktycznie trzeba liczyć się z szybką wymianą wtrysków ?
Ja kupiłem swojego Logana niedawno, wersja kombi, DCi, rocznik 2007, nalot od nowości 80.000 km, serwisowany zawsze w ASO. Pytanie czy muszę się martwić wtryskami czy już coś zmieniono w tych silnikach (w końcu to kilka lat po premierze clio z tym silnikiem).
Tylko proszę was o szczere i własne opinie, a nie "zenek mówił, że heńkowi wtrysk poszedł", bo poważnie zastanawiam się już nad sprzedażą tego auta, jeżeli to faktycznie taki pechowy silnik.
Na razie znalazłem pomysł na zapobiegnięcie usterce - na forum Renault Scenic ktoś montował małe filtry na przewodach. Ale podobno to nie chroni przed awarią wtrysków. Macie jakieś własne pomysły? Mixol to dla mnie średnia opcja - po co mi zizel jak mam płacić za olej i się martwić.
to bardzo trwały silnik ale jak każdy diesel lubi dłuższe przebiegi niż tylko miasto
mój Stepway ma prawie 80 tys a pracowy silnik przejechał bez problemu 250 tys
To mnie pocieszyłeś :) Mam pełną dokumentację pojazdu, każdą możliwą fakturę. I przy przeglądzie po 70.000 km nie wskazano nic, co miałoby podlegać wymianie/kontroli w dalszym okresie. A wiem (fora Renault), że serwis uczciwie informuje o pojawieniu się opiłek w filtrze paliwa (który podlegał wymianie). Czyli chyba można spać spokojnie.. Zresztą znam posiadaczy:
- Kangoo, rocznik 2003, DCi,
- Micra, rocznik 2005, DCI,
- Clio II rocznik nie znam, też DCi,
- Clio III (służbówka)
I nikt nie miał problemów. Tzn. Kangoo miał, ale nalot ponad 300.000 km i auto firmowe, więc wszędzie wjedzie i na wszystkim pojedzie.
Sam się pocieszam..
Ostatnio zmieniony przez MCV 2013-07-14, 21:18, w całości zmieniany 1 raz
Diagnosta na przeglądzie okresowym w Wieliczce ul. Wierzynka mówił , że jest (dobrze zna) RENAULT z silnikiem 1.5 dci , które ma 300 tys. bez wymiany regeneracji wtrysków jeżdżący na paliwie premium Shella
Generalnie wszystko zależy od jakości paliwa
Ostatnio zmieniony przez Dawid 2013-07-15, 20:25, w całości zmieniany 3 razy
Tutaj już różnie mówią. Ja po przeczytaniu niezliczonej ilości tematów postanowiłem tankować na stacjach marketowych. Z kilku powodów:
1. Kontrola paliwa lepsza niż na firmowych (w końcu Auchan chce wiedzieć za co płaci, a pan Waldek działający pod szyldem Orlenu ma to w d@#e, bo i tak nic nie ugra),
2. Mniej dodatków wysuszających paliwo (w sensie lepsze smarowanie zwykłego ON) niż w przypadku paliw premium,
3. taniej, choć nie czarujmy się - blisko Auchan mam BP, różnica 10 groszy na litrze, więc niewielka to różnica.
Ale ile prawdy odnośnie pkt 2, to nie wiem - sam się dziwię tej teorii, ale może akurat.
Ale wpływa negatywnie na pompę, ta się łuszczy i syf leci do wtrysków. Bo to jest problem z wtryskami - ich awaria w tym silniku wynika ze ścierania się pompy. Zapobiega temu podobno mixol i paliwa niepremium.
Common rail jest bardzo popularny prawda.
Suche paliwo niszczy takie silniki prawda.
Jak zatem możliwe żeby paliwa Premium były suche w czasach gdy prawie każdy nowy diesel to cr
To chyba jakiś mit jest...
U mnie wersja 85KM, przebieg identyczny jak u AndrzejaW, tj. 122 tys (5 lat). Auto swiezo po wymianie rozrzadu, chodzi jak nowe (mam wrazenie, ze nawet lepiej;). Ostatniej zimy przy -15/-20C dostawalo falowania obrotow przez pierwsze kilka minut po odpaleniu, ale moglem miec wtedy paliwo przejsciowe (byl poczatek grudnia, tankowane na poczatku listopada).
Tankowane zwykle na jednej stacji paliwo premium, a jezeli poza domem, to stacje markowe. Tak, jak jeden z poprzednikow tez sie przychylam do tego, ze stacje korporacyjne (tesco/auchan) nie maja powodu, zeby sprzedawac syf. Stacje markowe ale prywatne (czyli wszystkie) maja juz jakiegos wlasciciela i moga byc bardziej podatne na chciwosc. Tym niemniej sam na tesco/auchan to zalalem moze tylko dwa razy z koniecznosci.
Tutaj już różnie mówią. Ja po przeczytaniu niezliczonej ilości tematów postanowiłem tankować na stacjach marketowych. Z kilku powodów:
1. Kontrola paliwa lepsza niż na firmowych (w końcu Auchan chce wiedzieć za co płaci, a pan Waldek działający pod szyldem Orlenu ma to w d@#e, bo i tak nic nie ugra),
2. Mniej dodatków wysuszających paliwo (w sensie lepsze smarowanie zwykłego ON) niż w przypadku paliw premium,
3. taniej, choć nie czarujmy się - blisko Auchan mam BP, różnica 10 groszy na litrze, więc niewielka to różnica.
Ale ile prawdy odnośnie pkt 2, to nie wiem - sam się dziwię tej teorii, ale może akurat.
skoro przerzuciłeś się na stacje marketowe z mniejszą ceną to musisz wiedzieć , że ta cena bierze się także z tego iż stacje te mają podwyższoną zawartość bioestrów do 8% normalnie to 5%. stąd cena niższa ale jakość też. Zawsze na takiej stacji jest informacja o tym procencie dodatku abyś nic nie ugrał w razie sprawy sądowej.
Przestałem korzystać z marketowych stacji, tzn. akurat w dieslu tylko raz skorzystałem, bo dopiero kupiłem. Z tymi bioestrami to ciekawa sprawa - podobno w okresie letnim najlepsze paliwo, bo najlepiej smaruje. Zresztą chyba na tym forum ktoś pisał, że najlepiej w DCi przerzucić się na wiosnę na stacje Bliska, gdzie jest najwięcej tych bioestrów i najtańszy diesel. Dopiero w zimę są z tym problemy.
Pierwsze tankowanie było na Auchan, drugie - dzisiejsze - na Lukoil. Jedyni poza Orlenem i lotosem, którzy mają własne paliwo, a nie jak BP czy inne Statoile jadące w 90% na Orlenie ;P
Na marketowej spalanie 4.7 litra, komputer pokazuje prawie idealnie - 21,1 spalone, do baku wlałem (do odbicia) 21,3 :) Zobaczymy jak Lukoil. A trasa to w 85% autostrada.
Przestałem korzystać z marketowych stacji, tzn. akurat w dieslu tylko raz skorzystałem, bo dopiero kupiłem. Z tymi bioestrami to ciekawa sprawa - podobno w okresie letnim najlepsze paliwo, bo najlepiej smaruje. Zresztą chyba na tym forum ktoś pisał, że najlepiej w DCi przerzucić się na wiosnę na stacje Bliska, gdzie jest najwięcej tych bioestrów i najtańszy diesel. Dopiero w zimę są z tym problemy.
Pierwsze tankowanie było na Auchan, drugie - dzisiejsze - na Lukoil. Jedyni poza Orlenem i lotosem, którzy mają własne paliwo, a nie jak BP czy inne Statoile jadące w 90% na Orlenie ;P
Na marketowej spalanie 4.7 litra, komputer pokazuje prawie idealnie - 21,1 spalone, do baku wlałem (do odbicia) 21,3 :) Zobaczymy jak Lukoil. A trasa to w 85% autostrada.
jesli myślisz , że dla różnych sieci stacji benzynowych dowozi się paliwo o całkowicie różnych właściwościach to jesteś w błędzie . Koszty transportu są ogromne.
95% paliw to Orlen i Lotos. Wszystkie paliwa muszą spełniać prawne wymagania i nie rozważajmy złodziejstwa.
O złych paliwach to możemy mówić w krajach gdzie przed tankowaniem pobieram paliwo do butelki lub szklanki i od razu widać czy to syf czy ostatecznie da się pojechać. W niektórych krajach ubogich paliwa są lepsze niż nawet w Niemczech. Stosowana przez nich miejscowa technologia produkcji i znakomite miejscowe surowce na to pozwalają.
Tak więc tankuj w normalnych przyzwoitych stacjach np wystarczy popatrzeć jak jest utrzymywane otoczenie stacji, jaka obsługa i wszystko będzie ok.
Na przebiegi ma wpływ tak wiele innych czynników , że Twój jednorazowy pomiar to nic nie znaczy. Mądrze się ale mój brat tym się zawodowo zajmował.
szerokiej drogi
No i wracam na Auchan. Lukoil spalanie 5.1 litra, auto wyraznie slabsze. To co piszesz wiem, jednak Lukoil ztcw jest poza orlenem i lotosem jedynym dostawca paliw. Premium sa mieszane osobno przez producenta. co do zawartosci bioestrow - fakt zwiekszonej zawartosci przyrownuje marketowe paliwo do BIO z Bliskiej. Nie zwracalem na to uwagi.
Ostatnio zmieniony przez MCV 2013-07-19, 18:05, w całości zmieniany 1 raz
Marka: Citoren
Model: Berlingo
Silnik: 1.6 VTI
Rocznik: 2011
Wersja: [Inna].[nie dotyczy] Pomógł: 35 razy Dołączył: 22 Maj 2009 Posty: 4270 Skąd: Warszawa
Wysłany: 2013-07-19, 17:57
Ja tankuje zawsze na Bliskiej. Nawet na dłuzszy wyjazd staram sie zapełnić zbiornik, by wystarczyło na powrót ( jesli sie da ) W zimie zapchał sie parafina filtr paliwa, poza tym nie ma problemow. Początkowo lałem jakies paliwa uszlachetniane ale odpusciłem sobie. Kiedyś w citroenia AX z LPG na Łukoilu nalałem o 5 l wiecej niz ma zbiornik - stad sie zraziłem do tej sieci.
Ostatnio zmieniony przez mekintosz 2013-07-19, 17:58, w całości zmieniany 1 raz
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Możesz ściągać załączniki na tym forum