da rade--ona pokazuje prawie wszystko nawet takie bzdury jak mocno wcisnoles pedal gazu lub ile w danym momencie konia mechanicznego na jazde samochód potrzebuje
da rade--ona pokazuje prawie wszystko nawet takie bzdury jak mocno wcisnoles pedal gazu lub ile w danym momencie konia mechanicznego na jazde samochód potrzebuje
czy w dci będzie dzialac to nie wiem ale wydaje mi się ze tak bo interfejs diagnostyczny jest ten sam-ja testowałem dustiego 1.6 benzynka--może wrzuce jakiś filmik z czasem
Witam,
trafiłem na ten temat w trakcie poszukiwań rozwiązania problemu jaki pojawił się mojej Daci Sandero (1.4 MPI + fabryczny LPG). W trakcie normalnej jazdy zaświeciła się kontrolka silnika choć w jego pracy nic się nie zmieniło ( samochód jeździ jak jeździł). Wyczytałem w instrukcji że należy się zgłosić do serwisu, lecz tam tylko za podłączenie do komputera chcą kilkadziesiąt zł. W związku z tym zainteresowałem się kupnem interfejsu diagnostycznego wraz z oprogramowaniem i samodzielnego podłączenia go do komputera. Problem w tym, że nie znalazłem żadnego interfejsu który w obsługiwanych modelach miałby podaną Dacie Sandero (jest tylko dacia Logan i Pick-up.) Zastanawiam się czy takie interfejsy będą pasowały również do Sandero ? Czy mozecie doradzić jaki interfejs np. z allegro byłby kompatybilny z Dacią Sandero i mógłby wyjaśnić powód zapalenia się kontrolki silnika.
Z góry dziękuję za odpowiedź.
Pozdrawiam
http://www.daciaklub.pl/f...er=asc&start=90
Tu masz zestawienie kabli i programow .
Musisz jednak wiedziec , ze do prawidlowego podlaczenia bedziesz musial odlaczyc zasilanie sterownika gazu.
Używam torque pro już od dłuższego czasu. Jednak mam pewne zastrzeżenia do wskazań i chciałbym by ktoś je potwierdził lub podpowiedział jak dokładnie to sprawdzic.
Mianowicie chodzi mi o spalanie. Co do chwilowego to wiem że musi pokazywać różne wartości, ale już s średnie spalanie powinno być wiarygodne bo chyba jest zczytywane z kompa dacii. I tu moje spostrzeżenia... Torque mi pokazuje w trasie (120km/h - 0.7 boost) spalanie ok. 4.3litra... Natomiast po mieście nie wiele więcej. Jeżdżę dynamicznie. Wg splania po tankowaniu wychodzi ze s średnie mam ok.6L. Może ktoś u siebie sprawdzić to spalanie chwilowe?
LPK - Chwilowe
LPK AVG - Średnie długodystansowe
LPK TRIP - Średnie od odpalenia silnika
Na dole wykres chwilowego.
Boost - nie tłumaczę :]
Ostatnio zmieniony przez WooojaS 2013-09-06, 13:34, w całości zmieniany 1 raz
bo niby jak komputer wykryje że mu kabel albo świeca niedomaga? coś musi zgłaszać błąd a świeca przecież tego nie zrobi :(
Dość prosto ECU wykrywa takie usterki. Po rampie przyspieszania.
jackthenight napisał/a:
Nie szukałbym czegoś bardziej skomplikowanego.
Auto posiada jeszcze czujnik spalania stukowego, który właśnie jest w okolicach 2 lub 3-go cylindra. To właśnie ten czujnik może generować ten błąd.
Komunikat jasny brak zaplonu a nie detonacja.
Ostatnio zmieniony przez kali 2013-09-07, 22:08, w całości zmieniany 1 raz
witam
łączę sie z autem (seat toledo 2 1.9Tdi 2001r) przez torque pro, wszystkie możliwe wskaźniki pokazują pracę silnika, i tu chciałbym zapytać czy program powinien automatycznie ustawić profil auta czy sam to powinienem zrobić ręcznie w ustawieniach. po skanowaniu check fault codes nic nie wyszło a powinno bo auto było sprawdzane u mechanika i są błędy
Pytanie mam co dokładnie tym interfejsem można sprawdzić?? chodzi mi o liste opcji co pokaze sie po podłączeniu tego interfejsu:
np wskazania z czuj temp , z wtryskow, spalanie , itp.
mcvBL, z pewnością pokaże ci temperaturę silnika, obroty, prędkość, spalanie nawet moment obrotowy, właściwie wszystkie podstawowe parametry. Z bardziej zaawansowanymi to już różnie bywa.
Przykładowo co działa w Sandero 2
Ostatnio zmieniony przez Pshemo 2013-11-17, 19:56, w całości zmieniany 1 raz
dziekuje za odpowiedz tak sie zastanawiam czy go nie kupic bo mam wątpliwości co do czujnika temperatury czy działa poprawnie.
Gaśnie mi na zimnym czasami i nie wkręca sie płynnie na obroty(zamula) i dziś po odpięciu czujnika temperatury(ten z dołu chłodnicy z prawej) zdziwiłem się bo pokazał myślałem ze nic nie pokaże po jezdzie na cegiełkach ,a tu 2 cegielki po 3 minutach jazdy tak jak z wpietym wiec nie wiem czy działa czy nie działa OCB
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Możesz ściągać załączniki na tym forum