Marka: Dacia
Model: Duster II
Silnik: 1.6 SCE
Rocznik: 2018 Pomógł: 3 razy Dołączył: 30 Sie 2011 Posty: 730 Skąd: lubuskie
Wysłany: 2012-11-10, 07:03 Folia na tylne błotniki
Ostatnio pomimo zamontowanych chlapaczy zaobserwowałem efekt piaskowania tylnych błotników na styku z drzwiami pasażerów i postanowiłem zabezpieczyć te miejsca samoprzylepną folią przeźroczystą (szukać w firmach zajmujących się reklamą zewnętrzną).
Czynność prosta i łatwa do wykonania. Dopasowujemy szablonik z papieru (do profilu błotnika i lepiej aby folia zachodziła na załamanie blachy we wnęce drzwi) a następnie docinamy potrzebny format i po oczyszczeniu benzynką ekstrakcyjna przyklejamy, odcinając najpierw część papieru pod folią i gładząc flanelką:) Można pomóc sobie suszarka do włosów żony aby folia po naklejeniu dobrze wpasowała się w profile błotnika:)
Oczywiście można zamontować plastikowe nakładki ale te są drogie i nie każdemu się podobają a taka folię stosuje się do tego typu zabezpieczeń, fabrycznie w innych autach (skoda yeti - podobny problem przedstawiany w turbo kamera)
polecam:)
Ostatnio zmieniony przez tomala72 2012-11-10, 07:06, w całości zmieniany 2 razy
Marka: Cytryna i Helmut
Model: inny
Silnik: benzyna i ropniak
Rocznik: inny Pomógł: 3 razy Dołączył: 25 Sie 2012 Posty: 437 Skąd: Wawa
Wysłany: 2012-11-10, 08:26 Re: Folia na tylne błotniki
krakry1 napisał/a:
tomala72 napisał/a:
... Można pomóc sobie suszarka do włosów żony aby folia po naklejeniu dobrze wpasowała się w profile błotnika:)
A jak mam własną suszarkę, to też będzie dobra?
Nie :)
Faceci dziela sie na tych, co suszarki nie uzywaja i maja wlosy oraz na tych co mieli wlasna suszarke i wlosy im wypalilo... opalarki do lazienki sie nie nadaja.
Model: Journey
Silnik: 1,2 TCe
Rocznik: 2025 Pomógł: 10 razy Dołączył: 17 Sie 2011 Posty: 822 Skąd: ŚLĄSK
Wysłany: 2012-11-10, 14:00 Re: Folia na tylne błotniki
tomala72 napisał/a:
...postanowiłem zabezpieczyć te miejsca samoprzylepną folią przeźroczystą (szukać w firmach zajmujących się reklamą zewnętrzną).
.....szablonik z papieru (do profilu błotnika ... po naklejeniu dobrze wpasowała się w profile błotnika:)
polecam:)
Witaj, sam kiedyś nad tym myślałem, ale nie wiem jakiej folii użyć oraz jak to przykleić (obawa o lakier). Może łopatologicznie opiszesz montaż (mile widziane fotki) oraz, jeśli jeszcze masz wrzuć wykorzystane przez Ciebie szablony na to Forum. Na pewno przydadzą się innym użytkownikom Dusterów
Marka: renault
Model: thalia
Silnik: 1,2 benzyna Pomógł: 6 razy Dołączył: 20 Wrz 2007 Posty: 1109 Skąd: krakow
Wysłany: 2012-11-10, 21:19
Dobry pomysł, zwłaszcza, że wydaje mi się, co pod nakładką plastikową będzie się zbierała woda i inny syf, co nie jest zdrowe dla lakieru i blachy. pozdr
Naklejenie jest bardzo proste, odcinamy kawałek papieru zabezpieczającego klej i gładząc szmatką naklejamy powoli całość by nie było bąbli powietrza pod folią:) Na załamaniach blachy trzeba uważać i ewentualnie podgrzać suszarką:) zaczynamy od tylnego koła do zalamania blachy we wnęce drzwi.
Jak będę mial więcej czasu to zamieszczę foty i wzór szablonu, którego ja użyłem.
Dla nie wprawionych nie polecam uzywania opalarki i docinania nożykiem na lakierze, lepiej wcześniej dociąć sobie szablon z papieru a przyklejenie kawałka folii na błotniku nie jest tak skomplikowane jak oklejanie większej części karoserii.
Lepiej użyć tańszej folii i prostszej metody a nawet jak zepsujemy to zawsze można spróbować jeszcze raz. Pamiętajmy aby przy usuwaniu folii nie zrywać gwałtownie tylko powoli odklejać i też można podgrzać a do małych elementów polecam suszarke zamiast nagrzewnicy:)
Ostatnio zmieniony przez tomala72 2012-11-10, 22:00, w całości zmieniany 5 razy
Marka: Dacia --> Renault
Model: Duster 2 --> Kadjar
Silnik: 1.2 TCe 1.5 dCi EDC
Rocznik: 2017(m2018) --> 2017
Wersja: Prestige Pomógł: 7 razy Dołączył: 20 Kwi 2010 Posty: 1700 Skąd: Warszawa
Wysłany: 2013-09-17, 11:32
Widziałem dużo takich oklejonych aut, trafiałem głównie nowsze toyoty. Jak dla mnie wygląda to kiepsko, już lepiej niech się obija i raz na jakiś czas maluje. Ale to moje zdanie i ja się z nim zgadzam.
Już to przerabiałem. Mam lakierowane tylne błotniki i cieniowane drzwi. Aby nie było powtórki za 160 zł nakleiłem gotowe formatki przezroczystej folii. A wygląda to tak jak na fotce i prawie nic widać tylko zarys obrzeża i to jak się zabrudzi. Jeżdżę z tym dopiero dwa miesiące. Zobaczymy jak się spisze w zimie.
Zdjęcia-0072.jpg
Plik ściągnięto 394 raz(y) 71,04 KB
Ostatnio zmieniony przez Andrzej Zajczuk 2013-09-17, 18:15, w całości zmieniany 1 raz
Kleiłem sam wg instrukcji na stronie sklepu, link wyżej podał kolega BoloSr.
Cała operacja trwała godzinę. Trzeba uważać aby po zdjęciu foli z podkładu papierowego nie zabrudzić kleju bo zanieczyszczenia łatwo przylegają.
Na dobrze umytym , odtłuszczonym (może być denaturat) i zwilżonym nadwoziu folja dość łatwo się przesuwa. Do usuwania pęcherzyków powietrza używałem starej karty bankomatowej. Kilka drobnych pęcherzyków został ale po dwóch tygodnia odparowały same. Na koniec folię lekko podgrzałem opalarką szczególnie na krawędzi błotników od strony drzwi.
Ostatnio zmieniony przez Andrzej Zajczuk 2013-09-17, 18:32, w całości zmieniany 2 razy
Model: Duster II
Silnik: 1.6 SCE
Rocznik: 2018 Pomógł: 3 razy Dołączył: 30 Sie 2011 Posty: 730 Skąd: lubuskie
Wysłany: 2013-09-18, 14:45
Koledzy nie bulcie 160 złociszy za kawałek folii bo to zdzierstwo w biały dzień:)
Fakt ładnie wyglądają ale podobny efekt będzie można uzyskać kupując z metra folię przeźroczystą oracal (do reklam min na samochodach) i samemu sobie dopasować szablonik.
Ja tak zrobiłem i działało:) U nowego właściciela chyba też:)
Andrzej Zajczuk, tak wiem, czytałem na dusterklub o twoich odpryskach i że wymalowali na gwarancji.
Muszę pojechać do ASO i ich cisnąć w tej sprawie.
Tylko zastanawiam się czy nie kupić tych oryginalnych nakładek a resztę okleić folią.
Zbieram się do tych naklejek, zbieram... chyba mnie jesień zastanie :) Mam płachtę 50x100cm i nijak się nie mogę zebrać ani czasu znaleźć na choćby zrobienie szablonu :)
A u mnie folia którą nakleiliśmy już chyba do końca wyschła. Całkiem ładnie to wygląda.
W tą sobotę mamy zamiar dorobić na drzwi, to porobię fotki.
Też nam się trochę zeszło zanim się za to zabraliśmy.
Ale w końcu nam się udało. Wyprowadziliśmy Duśkę na spacer nad Odrę i zabraliśmy się za obklejanie ją folią. Dzięki temu połączyliśmy przyjemne z pożytecznym (bo słyszałam że przebywanie na świeżym powietrzu jest pożyteczne ).
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Możesz ściągać załączniki na tym forum