Marka: Dacia
Model: Lodgy
Silnik: 1.5 110 hp
Rocznik: 2013
Wersja: Prestige 7 os. Pomógł: 57 razy Dołączył: 15 Wrz 2013 Posty: 2951 Skąd: Romilly sur Seine/Siemianowice Sl.
Wysłany: 2013-09-19, 07:50
kolego lep czy mozesz dokladnie opisac gdzie podlaczyles zasilanie do zegarka i termometra bo chce dzis taki zalozyc jak kupie lusterko.i gdzie podpiac czujnik temp. i czy moge wykorzystac ten ktory jest w lodgy oryginalny
_________________ Rzeczy niemozliwe robie od reki, a na cuda trzeba dzien poczekac.
Na poprzedniej stronie jest schemat a wiec tak:
Pin:9 kolor: czerwony - tu podpinasz 12 V na stałe bo to będzie podtrzymanie zegarka.
Pin:6 kolor: czrny lub czrno-biały - tu 12 V po stacyjce przekręceniu stacyjki podświetli wyświetlacz (Jeśli tu podasz bezpośrednio z akumulatora to będzie ciągle podświetlenie.
Pin:11 kolor: brązowy - tu podpinasz masę (0V)
Na wtyczce są numery.
W tym przypadku (VW New beetle) kolega Kilazz mówił że pasuje termistor 1k a jaki jest w Daci to nie wiem.
Jak masz szczęście i w twojej Daci jest 1k-lowy to powinno wyświetlić temperaturę.
Fajnie wygląda...
Jeszcze może kilka wskazówek dotyczących mocowania?
Ja mam w tym miejscu otwierany pojemnik na okulary.
Na pewno zostaną otwory po tym pojemniku i trochę mnie to martwi.
Czy w podsufitce jest wycięta dziura i jaka duża?
oczywiscie trzeba dziure wyciac, rozmiar nieco mniejszy niz obudowa.. ze wzgledu na ta dziure w tylnej czesci najlepiej zeby nie byla widoczna tylna czesc wiec im blizej szyby tym lepiej.
_________________ Moje Dustery (sprzedane..)
Mini Clubman F54 2.0d
Żeby odlutować diody trzeba najpierw odlutować wyświetlacz (18 punktów).
Wtedy jest dostęp do diod. Nie jest to prosty zabieg bo może się odkleić delikatny druk
od płytki. Jak ktoś ma wprawę i odsysacz do cyny to jest to do zrobienia.
Diody można kupić w każdym sklepie z elektroniką tylko najpierw trzeba wiedzieć na jakie są napięcie.
Może kolega Kilazz zapyta swojego zaufanego elektronika o takie sprawy jak:
1) na jakie napięcie są diody bursztynowe?
2) jaki typ diod?
3) Czy wylutował wyświetlacz podczas wymiany (bo może jest jakaś sztuczka np rozpiłowanie osłony styków wyświetlacza)?
Po 1 - nigdy nie stosuje się odsysacza do elementów SMD! Tylko i wyłącznie taśmę miedzianą która wchłania płynną cynę. Odsysacz potrafi "połknąć" element włącznie z pinem na płycie.
Ja widzę tylko jeden problem- konieczność wejścia na określoną częstotliwość po odczyt. Nie wiem czy by mi się chciało zmienić stacje by sprawdzić temperaturę, przywykłem do rzucania okiem co jakiś czas.
Jest to w zasadzie sam wyświetlacz, element sterujący oraz czujnik. Wyświetlacz jest bardzo mały 10x15mm. Oczywiście fajnie by było gdyby mieli bursztynowy kolor ale nie mają. Do tego w dość innowacyjny sposób wyświetla temperatury poniżej - 10 C
Produkt jest reklamowany jako przeznaczony do umieszczenia w zestawie zegarów, ale to chyba zabawa dla bardziej zaawansowanych.
Nie jestem zbytnio zaawansowany technicznie ale wpadłem jednak na trochę inny pomysł, żeby umieścić go w miejscu, w którym w Dusterze jest sygnalizacja niezapiętych pasów w centralnym panelu sterującym (nad przyciskiem awaryjnych). Jak na razie dostrzegam same zalety takiego pomysłu: brak nadmiernego "rzeźbienia" oraz dobra ergonomia takiego umiejscowienia. Sygnalizacji pasów nie trzeba usuwać można ją po prostu gdzieś schować za panelem (jest tam sporo miejsca) a w to miejsce wsadzić termometr. Jak się coś schrzani to można będzie wrócić do oryginału
Jak na razie dostrzegam jeden problem a mianowicie "dziurka" w której wyświetla się kontrolka pasów jest trochę większa od wyświetlacza. Mam pomysł żeby ją zamaskować od wewnętrznej strony jakąś w miarę sztywną, przezroczystą ciemną folią i "przytulić do niej" wyświetlacz. Z zewnątrz nie będzie widać, że jest za mały.
Co Koledzy myślicie o tym pomyśle?
Ostatnio zmieniony przez Transfogarski 2013-10-31, 15:56, w całości zmieniany 1 raz
Ja mam pytanie: Jestem słaby z elektryki, a mój termometr (gwiazdor ma przynieść) będzie miał dwa kabelki. Skąd to wziąść + , no i minus? Pod każdym bezpiecznikiem (tam chcę się wpiąć) jest +, a - to blacha dacii? Któraś dobra dusza mnie oświeci?
Marka: DUSTER I 1,5 dCi 90KM
Model: TESLA model 3 LR
Silnik: 440 KM
Rocznik: 2021, 2022 Pomógł: 5 razy Dołączył: 24 Gru 2011 Posty: 549 Skąd: Zielona Góra
Wysłany: 2013-12-15, 22:17
W sumie to się zgadza
Czerwony kabelek do plusa
Czarny do minusa
_________________ Tesla 3 LR 82 kWh 4x4 440 KM 2022r. - 14,0 kWh/100 km
Renault ZOE II 52 kWh 2020r. - 13,0 kWh/100 km
Jest to w zasadzie sam wyświetlacz, element sterujący oraz czujnik. Wyświetlacz jest bardzo mały 10x15mm. Oczywiście fajnie by było gdyby mieli bursztynowy kolor ale nie mają. Do tego w dość innowacyjny sposób wyświetla temperatury poniżej - 10 C
Produkt jest reklamowany jako przeznaczony do umieszczenia w zestawie zegarów, ale to chyba zabawa dla bardziej zaawansowanych.
Nie jestem zbytnio zaawansowany technicznie ale wpadłem jednak na trochę inny pomysł, żeby umieścić go w miejscu, w którym w Dusterze jest sygnalizacja niezapiętych pasów w centralnym panelu sterującym (nad przyciskiem awaryjnych). Jak na razie dostrzegam same zalety takiego pomysłu: brak nadmiernego "rzeźbienia" oraz dobra ergonomia takiego umiejscowienia. Sygnalizacji pasów nie trzeba usuwać można ją po prostu gdzieś schować za panelem (jest tam sporo miejsca) a w to miejsce wsadzić termometr. Jak się coś schrzani to można będzie wrócić do oryginału
Jak na razie dostrzegam jeden problem a mianowicie "dziurka" w której wyświetla się kontrolka pasów jest trochę większa od wyświetlacza. Mam pomysł żeby ją zamaskować od wewnętrznej strony jakąś w miarę sztywną, przezroczystą ciemną folią i "przytulić do niej" wyświetlacz. Z zewnątrz nie będzie widać, że jest za mały.
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Możesz ściągać załączniki na tym forum