Powiedzcie może ktoś z was wyjmował przepustnice w silniku 1.6 lub 1.4 bo pewnie jest podobnie zbudowany czy sama przepustnica jest dociskana dwoma dociskami czy tylko w jednym miejscy?Szukałem nieszczelności w dolocie i przez przypadek poruszałem przepustnicą i z jednej strony się odchyliła i to prawdopodobnie powodowało nieszczelność.
Jest jeden docisk ale dorobiłem drugi tak na szybko bo po drugiej stronie był otwór i wyglądało to jak by przy montażu zapomnieli przykręcić i teraz już nic się nie rusza.
Marka: Dacia, Fiat
Model: Sandero, Tipo
Silnik: 1.4 MPI, 1.4 16V
Rocznik: 2008, 2016
Wersja: Laureate 5 os. Pomógł: 66 razy Dołączył: 10 Sie 2008 Posty: 3233 Skąd: Łódź
Wysłany: 2013-10-27, 20:38
Ja w swoim wyciągałem obudowę przepustnicy.
Dokręcona była na jedną śrubę.
Ale nie widzę tutaj możliwości pojawienia się nieszczelności, gdyż uszczelka jest bardzo spasowana i obudowa wchodzi bardzo ciasno i jedna śruba która dociska obudowe w zupełności wystarcza. Poza tym jeszcze obudowa filtra dociska obudowę przepustnicy.
Także u mnie też było tylko jedno mocowanie na śrubę.
No tak ja poruszałem przepustnicą po zdjęciu obudowy filtra i to mnie zmyliło co nie zmienia faktu że drugi docisk na razie zostanie.Jeszcze pytanko czy lewe powietrze może się brać z nie wyregulowanych zaworów?
Ostatnio zmieniony przez pol34 2013-10-28, 14:06, w całości zmieniany 1 raz
Marka: Dacia, Fiat
Model: Sandero, Tipo
Silnik: 1.4 MPI, 1.4 16V
Rocznik: 2008, 2016
Wersja: Laureate 5 os. Pomógł: 66 razy Dołączył: 10 Sie 2008 Posty: 3233 Skąd: Łódź
Wysłany: 2013-10-29, 09:11
Jeśli otworzymy maskę i zdejmiemy filtr, popatrzymy się na przepustnicę, to mocowanie jest po prawej stronie przepustnicy od strony kabiny, czyli taki kierunek północny-wschód :)
Skoro koledzy nie macie, to widocznie mocowanie wprowadzili od rocznika 2008.
Ostatnio zmieniony przez jackthenight 2013-10-29, 09:12, w całości zmieniany 1 raz
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Możesz ściągać załączniki na tym forum