I wszystko jasne, jak pisałem wcześniej, straciłem jedną śrubę trzymającą płytę pod silnikiem, zanurkowałem pod autem zamiarem przykręcenia nowej i okazało się, że stara została urwana...został gwint w środku..
Pytanie co teraz ? ASO ? czy pierwszy lepszy warsztat na osiedlu?
Trzeba rozwiercić i wkręcić nową? help
I wszystko jasne, jak pisałem wcześniej, straciłem jedną śrubę trzymającą płytę pod silnikiem, zanurkowałem pod autem zamiarem przykręcenia nowej i okazało się, że stara została urwana...został gwint w środku..
Pytanie co teraz ? ASO ? czy pierwszy lepszy warsztat na osiedlu?
Trzeba rozwiercić i wkręcić nową? help
To ostateczność - może wystarczy nadpiłować rowek pod śrubokręt, albo wystaje na tyle, żeby się dało złapać, ewentualnie po spiłowaniu boków pod klucz płaski / nasadkę.
Byłem u mechanika na osiedlu - okazało się śruby były wszystkie dosyć przerdzewiałe i podczas odkręcania osłony urwała się kolejna. Tak czy inaczej płyta podsilnikowa została zdjęta, urwane śruby rozwiercone i otwory nagwintowane, wszystkie śruby wymienione na nowe.
Po zdjęciu płyty naszym oczom ukazał się jednak wyciek oleju, na pierwszy rzut oka cieknie simering uszczelniający wał, ale bez umycia silnika panowie nic nie powiedzą więcej.
Tak czy inaczej, ponieważ auto na gwarancji umówiłem się do ASO, a z panami, że przyjadę do nich na sprawdzenie naprawy po ASO, żeby się nie okazało że zepsują coś innego lub, co gorsza nie zrobią nic. W załączeniu zdjęcie wycieku
Ps. Forumowiczom polecam sprawdzenie stanu swoich śrub trzymających metalową osłonę.
Wysłany: 2013-05-05, 11:45 Dodatkowa osłona silnika Lodgy
Wczoraj chciałem sprawdzić poziom oleju. Otwarłem maskę a tam pobojowisko. Powygryzane wygłuszenie grodzi i maski, wszystko uwalone, że głowa boli. Na pokrywie silnika charakterystyczne ślady łap . Dzisiaj w nocy kolejne odwiedziny kotka i znowu to samo a nawet gorzej. W sumie to bez różnicy bo maty i tak musiałem wywalić. Ciekawe ile nowe będą kosztowały.
Niemniej chciałbym się dowiedzieć czy np. w innych wersjach Lodgy, z innymi silnikami jest jakaś większa osłona od spodu silnika?
Całkiem szczelnie to nie, ale na tyle żeby mój ulubieniec nie wlazł. W Golfie miałem na tyle dobrze, że ewentualnie mogła włazić tylko albo aż kuna czy łasica. Ten problem rozwiązałem odstraszaczem elektronicznym. Tu niszczycielem jest kot. Kupiłem dzisiaj jakiś odstraszacz w atomizerze, zobaczymy czy podziała.
Laisar dziękuje za info.
Nie wiem czy kot jest gryzoniem ale wiem za to że koszt zakupu 2 nowych mat do Lodgy to prawie 2000PLN (a jest jeszcze trzecia) . Tak się zastanawiam z czego są wykonane i wyszło, że złocone nitki są wplatane żeby podnieść wartość marki. Bo jakościowo to parciany worek byłby trwalszy. No ale te złoto. Taka inwestycja w czasach kryzysu. I niech mi nikt nie mówi, że Dacia to tania marka.
Marka: Dacia
Model: Duster 1.6 16V
Silnik: K4M (105KM)
Rocznik: 2015
Wersja: Duster Pomógł: 5 razy Dołączył: 11 Lip 2011 Posty: 651 Skąd: ok. Warszawy
Wysłany: 2013-05-06, 18:49
luk80 napisał/a:
I niech mi nikt nie mówi, że Dacia to tania marka.
Wiesz, marka w sensie samochodow jest tania (w kazdym razie w wersjach podstawowych), ale czesci to juz niekoniecznie sa tanie, zwlasza do modeli, ktore tak niedawno weszly na rynek. Za rok-dwa bedzie mozna te oslony kupic z rozbitkow za ok. 100-150zl/szt.
Ostatnio zmieniony przez DD 2013-05-06, 18:56, w całości zmieniany 1 raz
Wysłany: 2013-05-30, 19:33 osłona dolna pod silnik do Dacia Lodgy
Panowie stało się urwałem w zaspie osłonę dolną pod silnik w mojej Lodzii,jakieś podpowiedzi gdzie mogę to zakupić poza salonem?Może ta osłona jest taka sama w Loganie MCV?
POMOCY
osłona jest plastikowa
Ostatnio zmieniony przez BMH 2013-05-30, 19:41, w całości zmieniany 1 raz
A gdzie mamy teraz zaspy
Można jeździć bez osłony tylko silnik będzie bardziej zachlapany. W końcu pojawią się w sprzedaży. Cierpliwie czekać i sprawdzać ogłoszenia.
A gdzie mamy teraz zaspy
Można jeździć bez osłony tylko silnik będzie bardziej zachlapany. W końcu pojawią się w sprzedaży. Cierpliwie czekać i sprawdzać ogłoszenia.
w zimie wjechałem w zaspę a teraz się tylko utwierdziłem.
czy Stepway 2 też ma pancerną osłonę pod silnikiem?
Ooo, ciekawe jak jest w rzeczywistości, bo wg dokumentacji może mieć albo stalową, albo dwie odmiany plastikowej, w zależności to od: zawieszenia (normalne, podniesione, wzmocnione, terenowe 1, terenowe 2) oraz jednego z 5 "typów redukcji emisji"...
produkcja marzec 2012 1.6. 16v 4x2 mam plastikową
Ale czy to minus ? na zawsze to te kilka kg w trasie mniej , a jak ktoś jeździ w teren to może sobie metalową kupić . Do innego swojego samochodu dokładam osłonę tylko na zimie żeby lepiej temperaturę trzymał .
Ostatnio zmieniony przez Karenzo 2013-11-03, 18:17, w całości zmieniany 2 razy
Marka: była Dacia
Model: był Duster 4x4 szary bazalt
Silnik: był 1,6 16v
Rocznik: był 2012
Wersja: Laureate Plus Pomógł: 53 razy Dołączył: 12 Paź 2011 Posty: 3867 Skąd: Włodawa
Wysłany: 2013-11-03, 18:54
dla kogoś kto nie atakuje podwoziem studzienek czy kamulców na nierównej drodze na pewno plus, bo metalowa płyta waży co najmniej 5 razy więcej. Ale z drugiej strony świadomość posiadania pod nogami pancerza na kształt Rudego 102 czyni człowieka dziwnie niefrasobliwym podczas najeżdżania na przedmioty o których by nawet nie pomyślał poruszając się klasyczną osobówką
Ostatnio zmieniony przez Dar1962 2013-11-03, 22:34, w całości zmieniany 1 raz
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Możesz ściągać załączniki na tym forum