Czy sam zawias za "4" nie jest już za bardzo "pro performance" ?
Ja już miałem okazję w dwóch autach taki "solidny" zestaw zamontować (ProComp do Jeepa i Trailmaster do Suzuki) i jak dla mnie akurat dobre amory są naprawdę cenne. Więc byłbym skłonny takie zakupić, aczkolwiek 5cm liftu przy tej konfiguracji zawieszenia wydaje mi się już lekką przesadą (o tym zresztą pisałem w tej recenzji). Być może warto rozważyć amorki Ironmana i jakieś niższe sprężyny, np. +2cm eibacha. Aczkolwiek lepiej byłoby jakby ktoś zrobił do dustera jakieś wysokociśnieniówki, np. Bilstein B6.
Swoją drogą, czy ktoś miał w ręce luzem amortyzator od Dustera i sprawdził, czy tam są amory gazowe czy olejaki?
janzet napisał/a:
Bo jak założy te "2 cale za 4 patole" to się może okazać że półosie są za krótkie
Półosie akurat raczej nie, bo mocowania wahaczy są zaraz przy wyjściu półosiek, więc długość pracy się nie zmienia. Zmienia się za to kąt ich pracy i zwłaszcza z przodu może się to poważnie odbić na żywotności.
Poza tym za tym liftem nie pójdzie już wsadzenie wiele większych opon, bo z racji na brak reduktora i wytrzymałość podzespołów raczej byłoby to ryzykowne i mało efektywne w terenie. Na szosie też by się "zamulił".
Ostatnio zmieniony przez mendelmax 2013-11-05, 11:55, w całości zmieniany 1 raz
Jest super !!
Są jakieś dane techniczne tych sprężyn ?
Kto pierwszy zakłada zestaw za 4 "klocki" ? (z wysyłką i montażem nawet może ze stówke więcej)
Bo jak założy te "2 cale za 4 patole" to się może okazać że półosie są za krótkie
Przy H&R amortyzatory i półosie zostają fabryczne, z H&R mamy pełne dokładne dane twardości sprężyn zamiennych i fabrycznych, a z oponami jest też coś koło 4-5 cm.
Poza tym ile można sensownie wsadzić w Daćka ? Czy sam zawias za "4" nie jest już za bardzo "pro performance" ?
Te przykłady Ironmana są "pierwsze lepsze".. I osobno kupowane wychodzą droższe. Obiły mi się jednak "o oczy" już całe zestawy (4 amory + 4 sprężyny) ironmana po 3.000 PLN.
A na forum Toyoty czytałem, że optymalne podniesienie auta to właśnie ok. 5cm (przynajmniej jeśli chodzi o auta wyprawowe, a nie do jazdy ekstremalnej), bo na tych podniesionych wyżej to już jazda podobno jak na traktorze..No i przeróbki w całym zawieszeniu konieczne (drążki Panharda, polibusze itp)
ps.2
zapomniałem dodać : BARDZO FAJNA RECENZJA !!!
(nie wiem tylko , czy dobrze doczytałem, że jedynie w wersjji DCi jest możliwość zamówienia ESP... jakoś tam mi przez oczy przemknęło..
Generalnie w benzyniaku też jest (i pluję sobie w brodę, że o tym nie pomyślałem :( )
Jakkolwiek dla mnie akceptowalna cena to byłoby ok. 2.000 PLN za zestaw.
To jest raczej nieralna cena niestety. Produkcja takich elementów jest dosyć droga, bo są to krótkie serie. A w dodatku towar jest "prestiżowy"
keikan napisał/a:
Ostatnio widziałem zestaw TJM podnoszący Land Cruisera +2 cale.. i cena wychodziła właśnie koło 2.500 PLN
Tu znowu wchodzi aspekt skali, ale jest jeszcze jeden temat- w większości aut terenowych starszej daty amortyzatory montowane są obok sprężyn. Tym samym konstrukcja amortyzatora jest dużo prostsza. Można tym samym produkować amorek z mocowaniem oczko-oczko danej długości i sprzedawać go do kilku różnych aut. Tymczasem w Dusterze amortyzator jest już bardziej skomplikowaną konstrukcją- trzeba dospawać mocowania sprężyn (górne i dolne), mocowanie łączników stabilizatora i na końcu jeszcze uwzględnić relatywnie skomplikowane mocowanie do piasty. A to wszystko kosztuje.
keikan napisał/a:
Generalnie w benzyniaku też jest
Dałbym sobie łeb uciąć, że za czasu jak moi rodziciele kupowali sobie Dustera to nie było opcji ESP dla benzyny, aczkolwiek na decyzję o zakupie mieliśmy bodaj 3 dni, więc nie wgłębiałem się w detale i może coś przegapiłem Poprawię i to
Ostatnio zmieniony przez mendelmax 2013-11-05, 16:55, w całości zmieniany 2 razy
Marka: była Dacia
Model: był Duster 4x4 szary bazalt
Silnik: był 1,6 16v
Rocznik: był 2012
Wersja: Laureate Plus Pomógł: 53 razy Dołączył: 12 Paź 2011 Posty: 3867 Skąd: Włodawa
Wysłany: 2013-11-05, 17:14
mendelmax napisał/a:
Dałbym sobie łeb uciąć, że za czasu jak moi rodziciele kupowali sobie Dustera to nie było opcji ESP dla benzyny
od stycznia 2012 można było dokupić - co zresztą uczyniłem
Duster’s transfer box draws from Nissan’s prime expertise in off-road vehicles. The transmission features two sets of gear ratios: “normal” and “short”. The short range is ideal for low-speed tackling of steep gradients and obstacles, while the normal range is used for road driving.
Nissan’s experience is also apparent in New Duster’s rear axle with differential lock, which stops the wheels from turning independently in order, for example, to help the vehicle pull away if one of the wheels is slipping in mud or sand.
Brzmi smakowicie! (((8
W nowej wersji ulotki z 4.11 już nie ma tych informacji. (Dez)informacja marketingowa to zapewne była... ktoś się w koncernie zorientował i już poprawiono.
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Możesz ściągać załączniki na tym forum